Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Parówkowa zrobiona, jutro wędzenie i parzenie, o degustacji nie wspomnę. 6kg standardowo.

 

http://emotikona.pl/emotikony/pic/ninja.gif

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-152062
Udostępnij na innych stronach

Pis 67 czytam i widzę że od momentu jak wzbogaciłeś się o kuter to raz w tygodniu robisz parówki lub serdelki. Myślę że to tak żeby nas trochę po wkurzać. Bo wiadomo ile trzeba się pomęczyć blenderem lub innym urządzeniem . Ale przyjemnie popatrzeć i jest to mobilizujące.
zajasc
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-152069
Udostępnij na innych stronach

Jak już wypracujesz dobry przepis to go łaskawie wrzuć na stronkę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-152085
Udostępnij na innych stronach

widzę że od momentu jak wzbogaciłeś się o kuter to raz w tygodniu robisz parówki lub serdelki

Dokładnie dwa razy, ale mam problem, drugi raz lekki podciek w parówkowej, drugi raz użyłem podgardla, i drugi raz podciek. Nie wiem czym to jest uwarunkowane. Dotychczas używałem tłustych okrawków z szynki, łopatki, pachwiny, słoniny i było elegancko. Ale na forum naczytałem się o zbawiennym udziale podgardla w parówkach wpływającym na dobrą jakość końcowego produktu, a u mnie wręcz przeciwnie, dwie próby, z których nie jestem zadowolony, choć degustatorzy mówią, że jest dobrze.

Nie ma mowy o przegrzaniu, końcowa temperatura farszu 9,8stopnia. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-152115
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czym to jest uwarunkowane.

przegrzaniem w wędzarni podczas osuszania,wędzenia,tak domyślam się że parówkowa

cały czas tam siedziała :cool: to tak jak ze słoninką jedna się poci a inna nie,kto winny

wandzorz :cool: odpowiedź masz

3-maj się

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-152119
Udostępnij na innych stronach

przegrzaniem w wędzarni podczas osuszania,wędzenia

I tu może być pies pogrzebany. Jako, że majac z rana trochę roboty, wędzeniem zajmował sie kolega z pracy i tak mi się wydawało, że mogło być ciepło, jakieś kropelki tłuszczyku wisiały. Wyndzorz twierdził, że tylko na chwilę temperatura wzrosła do 70 stopni. Może to było dłużej, może wiecej. Poprzednio też on pilnował sprawy i też nie było dobrze. Wniosek - następną parówkową wędzę sam, przy parzeniu nie przekroczyłem temp. 72 stopni, osobiście pilnowałem. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-152133
Udostępnij na innych stronach

tak mi się wydawało, że mogło być ciepło, jakieś kropelki tłuszczyku wisiały.

To parówki wędzimy w niskiej temperaturze... jaką trzeba przyjąć za maxymalną ? 50 stopni?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-152137
Udostępnij na innych stronach

Tu potwierdzam słowa przedmówcy .... kiedyś męczyłem się maszynką z kabanosami ..... to była jazda bez trzymanki :rolleyes: a wyszły tak zmemłane w środku jak parówki .... :grin: oczywiście to był ostatni raz bo szlak maszynke trafił .... trochę w tym mojej winy bo na wariata robiłem lejek z nierdzewki i przesadziłem ze zbyt małą średnicą wewnętrzną ..... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-152166
Udostępnij na innych stronach

że i maszynką da radę nadziewać taki rodzaj wyrobów

Da radę w jelita wieprzowe, powyżej 22. W jelita owcy mogło by być trudno.

 

kiedyś męczyłem się maszynką z kabanosami ..... to była jazda bez trzymanki

Do kabanosów maszynka nie bardzo, miażdży farsz.

 

Jeśli mogę radzić to poczekaj.Nabijanie maszynką parówek,parówkowej to masakra.

Masakra to i jest, ale po kuterku mięsko sie kupy trzyma, że aż miło.

 

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0pleasantry.gif

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-152182
Udostępnij na innych stronach

Salami nadziane, zmielone mięsko na 8mm do kuterka - 2 minuty i gotowe, temp.końcowa -4stopnie. Potem nadziewanie i problem, o którym we właściwym temacie.

No i fota salami nówki po lewej, po prawej salami z września ubiegłego roku, spakowane było w tą samą osłonkę.

 

http://emotikona.pl/emotikony/pic/kapiel.gif

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-152697
Udostępnij na innych stronach

po prawej salami z września ubiegłego roku

Jakieś takie... jeść to się da, zapleśniałe jakieś... może nie ryzykuj... :wink:

:clap: :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-152713
Udostępnij na innych stronach

dziwi mnie twój sposób wiązania !! - Co to za jakieś ogony tworzysz przy swoich wyrobach

Sam się dziwie, że mało takich ogonów na forum, ale przy niektórych rodzajach wędlin na razie muszę je tworzyć w wiadomym przez niektórych celu. http://emotikona.pl/emotikony/pic/40pokoj.gif
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-152724
Udostępnij na innych stronach

Sam się dziwie, że mało takich ogonów na forum, ale przy niektórych rodzajach wędlin na razie muszę je tworzyć w wiadomym przez niektórych celu.

Ja myślę ,że wiem :cool:

Ty lepiej poćwicz kciuk ,a nie zużywasz metr przędzy na zawiązanie jednej kiełbaski :grin:

P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-152726
Udostępnij na innych stronach

Potem nadziewanie i problem, o którym we właściwym temacie.

ciężko salami się nadziewało...(bardzo tęgi farsz)

Witaj Pisie!

Często zaglądam co ciekawego tworzysz i dziwi mnie twój sposób wiązania !! - Co to za jakieś ogony tworzysz przy swoich wyrobach?

to takie BDSM w wędlinach :cool:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-152758
Udostępnij na innych stronach

ciężko salami się nadziewało...(bardzo tęgi farsz)

Nadziewarka hydrauliczna mi jest potrzebna do salami.

 

Ty lepiej poćwicz kciuk ,a nie zużywasz metr przędzy na zawiązanie jednej kiełbaski

Ja nie umiem wiązać.

 

to takie BDSM w wędlinach

Nie rozszyfrowałem. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-152775
Udostępnij na innych stronach

Karczek suszony i moje śniadanko - polędwica i karczek suszone i szynka z tłuszczykiem.

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0sarcastic.gif

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-153036
Udostępnij na innych stronach

szczerą odpowiedź proszę?

To są moje pierwsze suszone kawałki mięska. Peklowane na sucho 18g peklosoli na kilogram mięsa. Następnym razem zwiększę do 20 gram. Moje zdanie na temat oceny może być subiektywne, ale oprę się na opiniach córki i LP. Polędwica poza małą słonością im odpowiada, jest miękka i naturalnie mięsna, zmieniaczy naturalnego smaku mięsa mało użyłem. Natomiast karczek poza dość niską słonością, jest jeszcze nieco surowy - zdaniem dziewczyn. Jest dość miękki, ładnie pachnie - zrobiony ze świnki karmionej mało przemysłowo. Zrobię go jeszcze na Wielkanoc, tym razem użyję pieprzu cayenne, czosnku i gorczycy. Może trzeba go dłużej potrzymać, by bardziej dojrzał. Myślę też o tym, by na próbę zwiększyć ilość soli do 28 gram i po peklowaniu przetrzymać go ze trzy dni w temp. 20-22 stopnie celem zakwaszenia. Do wyrobu użyję mięska ze swojego chowu, coby się coś nie przytrafiło. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-153048
Udostępnij na innych stronach

Zrobię go jeszcze na Wielkanoc

Piotrze moje gratulacje :clap:

cieszę sie, że załapałeś się za wyroby dojrzewające, jest to fajna... wciągająca zabawa.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/20/#findComment-153051
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.