Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zwiększę do 20 gram.

Ja solę 50g /kg.Zwiększ do 35g/kg.To taka dolna granica dla tego typu wyrobu.Musi być lekko słonawy i wtedy do pywka w sam raz :wink: .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/21/#findComment-153053
Udostępnij na innych stronach

karczek poza dość niską słonością, jest jeszcze nieco surowy

pis-u bracie :grin: , jak długo przebiegał II etap Twojego karczku a'la...? moje wiszą niewiele ponad miesiąc w temp 4-10st.C i jak tak sobie powiszą to III etap niekoniecznie potrzebny, dalsze przechowywanie w papierze śniadaniowym w lodówce.

Obecnie w mojej spiżarni wisi karczek "pieprzowy" od 26-go Lutego i szyneczka(myszka) od 1-go Marca i powiszą tak co najmniej do końca miesiąca :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/21/#findComment-153086
Udostępnij na innych stronach

jak długo przebiegał II etap Twojego karczku a'la

Miesiąc.

jak oceniasz smak karczku

Dziś zjadłem resztę tego karczku, co rozkroiłem w plasterki wczoraj. Kolor wyraźnie zmienił się na ciemniejszy, smak również, karczek jest lepszy. Czary jakieś, ale LP też powiedziała, że lepszy. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/21/#findComment-153126
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej napisał/a:

jak długo przebiegał II etap Twojego karczku a'la

 

 

Miesiąc.

Może tych kilku dni jeszcze brakowało :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/21/#findComment-153144
Udostępnij na innych stronach

Karczek suszony i moje śniadanko - polędwica i karczek suszone i szynka z tłuszczykiem.

Obrazek Obrazek

 

 

 

Obrazek

No piękne :clap: :clap: i :thumbsup: :thumbsup:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/21/#findComment-153148
Udostępnij na innych stronach

Walczę dalej z parówkową, po wędzeniu i parzeniu brak podcieku, smak akurat, przeniosłem do chłodni, po trzech godzinach patrzę- a kiełbaski pomarszczone jakieś, tak jeszcze nie miałem. Nadziane były dość mocno, a tu nowe zjawisko i doświadczenie. A co tym razem mogło sie stać? :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/21/#findComment-153837
Udostępnij na innych stronach

brak studzenia wodą po parzeniu,teraz trzeba powtórnie sparzyć krótko i wykonać studzenie

zimną wodą

Cztery wrzuciłem po lekkim schłodzeniu w temp.pokojowej do lodówki, one się nie skurczyły. :cool: Dlaczego te w chłodni się skurczyły?

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/21/#findComment-153891
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego te w chłodni się skurczyły?

W tak niskiej temperaturze wszystko się skurczy. :grin:

Bardzo ładne. :clap:

A co to takiego brązowego nad talerzykiem na ostatnim zdjęciu? :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/21/#findComment-153894
Udostępnij na innych stronach

A tu jeszcze kiełbaska z dziś, osłonki od krakowskiej, innej tej średnicy w magazynie brak, a w środku...? Jutro przekrój, tym razem ręcznie mieszana.

http://emotikona.pl/emotikony/pic/2napalony.gif

 

 

A jutro wędzonki, powalczymy. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/21/#findComment-153897
Udostępnij na innych stronach

Z zewnątrz wyglądają extra :clap: :clap: Ciekawi mnie jak wewnątrz :smile: ale także pochwal się jaka to receptura :question:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/21/#findComment-153901
Udostępnij na innych stronach

pis67, nie bądż ogrodnik i nie przesadzaj :lol: ładnie wygląda :thumbsup:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/21/#findComment-153904
Udostępnij na innych stronach

co to za kiełbaska?

WYŚMIENITA :clap: :thumbsup: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/21/#findComment-154044
Udostępnij na innych stronach

To żywiecka w osłonce krakowskiej.

W takiej osłonce to raczej a'la żywiecka.

:lol:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/21/#findComment-154120
Udostępnij na innych stronach

Dziś parówkową robię w wersji poprawionej o poprzednie doświadczenia, mięsko już się chłodzi. A może serdelki to będą, nie wiem co tam się pekluje. :cool: Jakieś podpowiedzi? :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/21/#findComment-154670
Udostępnij na innych stronach

Kuter się grzeje, a paróweczki cymesik. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/21/#findComment-154736
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.