pis67 Opublikowano 16 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1176 Opublikowano 16 Października 2012 Poproszę o przekrój szynkowej ..... w wiadomych celach Dwa batony, które zostawiłem jeszcze nie napoczęte, ale jutro się zrobi. Jeśli chodzi o wady w przekroju-nie przewiduję, nie ma zresztą takiej opcji. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-243698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1177 Opublikowano 17 Października 2012 Gdzie bym Cię o wady posądzał !Na FB potrzebuję. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-243838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1178 Opublikowano 18 Października 2012 To trochę fotek... z dziś. Paprykarz osobiście zrobiony wg. własnego przepisu. Szynkowa od środka... I filet łososia zimnowędzony. l Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1179 Opublikowano 18 Października 2012 Pisu - to ma być szynkowa - to wygląda jak jakaś mielonka albo to może być przepieszczona szynkowa . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1180 Opublikowano 18 Października 2012 to ma być szynkowa - to wygląda jak jakaś mielonka albo to może być przepieszczona szynkowa To jest szynkowa zrobiona wg. normy - ND/LW22/1985. Dodam, że nie ma w niej kawałka mięsa z szynki. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1181 Opublikowano 18 Października 2012 ND/LW22/1985Bardzo, bardzo proszę o recepturę z tej normy Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1182 Opublikowano 18 Października 2012 Ja tez poprosze o ecepture.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1183 Opublikowano 18 Października 2012 Piotr, ty znów z nami. :clap: Interesuje mnie przepis tego smalcu z ogórkiem, że rozpieszczałeś nas na zlocie :thumbsup: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1184 Opublikowano 18 Października 2012 o recepturę z tej normy Recepturę muszę przepisać, brak skanera, może jutro zdążę. Interesuje mnie przepis tego smalcu z ogórkiem, Na pw jutro na smalec, a na ogórki wiosną. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1185 Opublikowano 18 Października 2012 Pisu - to ma być szynkowaPrzyłączam się. Jakaś ona dziwna. ardzo, bardzo proszę o recepturę z tej normyTeż czekam na przepis. Takiej jeszcze nie robiłem! Serdeczne dzięki. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1186 Opublikowano 18 Października 2012 Dodam, że nie ma w niej kawałka mięsa z szynki. Pis-u Ty to chyba chcesz wyprzedzić fabryki przetwórstwa mięsa - nawet oni podają w składzie swoich kiełbas szynkowych jakiś % szynki :shock: Wygląd zły , ale może smakuje jak szynkowa :rolleyes: Ludzkość w 90 % populacji je oczami - także Twoja szynkowa leżała by w gablotach nie tknięta :tongue: Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1187 Opublikowano 18 Października 2012 Szynkowa od środka...Szynkowa-mielonka... tak jakoś na fotce wygląda.... Pis, dawaj recepturę-przepis, bo jest tak apetyczna... a szynka teraz tańsza od boczku Pozdro Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1188 Opublikowano 18 Października 2012 a szynka teraz tańsza od boczku Bo z boczkiem jest ciężko z nastrzykiem = cenie szynki. Także lepiej robić wyroby z boczku naturalnego , niż z szynki z 30-40 % wody z chemią , a najlepiej to kupić żywego wieprza i w łepek go...) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1189 Opublikowano 19 Października 2012 Jakaś ona dziwna.Takiej jeszcze nie robiłem!Jak to nie robileś? chyba chcesz wyprzedzić fabryki przetwórstwa mięsa - nawet oni podają w składzie swoich kiełbas szynkowych jakiś % szynkiChyba ochłapy z szynki. Wygląd złyszynkowa leżała by w gablotach nie tknięta Na szczęście nie leży, zostało niewiele, ma drobną wadę - zwięzłość, trochę za długo siedziała w mieszarce, przez moje niedopatrzenie. A gdyby się nazywała inaczej, wygląd byłby mniej zły? Szynkowa-mielonka Oj tak, receptura początek lat 80-tych - nie było lekko. a najlepiej to kupić żywego wieprza i w łepek go...) Tu się nie zgodzę do końca. Raz na jakiś czas owszem, coby smaku pasztetowej, kaszanki i salcesonów zaznać, krwi złapać i jelit nieco pozyskać, ale na co dzień za mało mięsa, za dużo pracy i obecnie za drogo. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1190 Opublikowano 19 Października 2012 Feederman napisał/a: Interesuje mnie przepis tego smalcu z ogórkiem, Na pw jutro na smalec, a na ogórki wiosną. To ja też poproszę , albo zapodaj na forum :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1191 Opublikowano 19 Października 2012 pis67, daj przepis na tę kiełbasę, tez z "ściepków" łopatki i innych tam, zrobię sobie szynkową! a nie zwyczajną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1192 Opublikowano 22 Października 2012 W sobotę metkę skręciłem, wczoraj leżakowała w lodówce, a dziś w zimnym dymku wisi już kilka godzin. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-245010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1193 Opublikowano 23 Października 2012 Takie pasztety smarowne z wczoraj i metka od środka. A dziś wieczorem parówki spróbuję zrobić lub parówkową. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-245229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1194 Opublikowano 23 Października 2012 Trochę zachodu i są, jutro małe operacje i będą gotowe. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-245344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1195 Opublikowano 24 Października 2012 W wędzarni ostał się jeden kij, do foty. Reszta odpłynęła w siną dal. W przekroju potem. Plan wytwarzania będzie w dziale o parówkach... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-245430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1196 Opublikowano 24 Października 2012 Pisu, coraz bardziej podkręcasz śrubę. W weekend, jesli dopisze zdrówko, próbuję powalczyć z metką. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-245433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1197 Opublikowano 24 Października 2012 W weekend, jesli dopisze zdrówko, próbuję powalczyć z metką.Ja to zrobię dzisiaj :grin:Mało metki na forum,żeby nie Pis to by poszła chyba w zapomnienie :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-245435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1198 Opublikowano 24 Października 2012 próbuję powalczyć z metką. Walka z metką jest prosta, ale smak metki z mięsa wynagradza tę prostotę. Ja to zrobię dzisiaj Oczywiście foty daj dla zachęty, co by przypominać bractwu o tym wyrobie. A dziś na kolację... na ciepło. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-245487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1199 Opublikowano 27 Października 2012 Zacząłem od wyjazdu po mleko i przeprowadzenia wywiadu na przyszłość. U wuja w gospodarstwie nie byłem może i z dwadzieścia lat, ale cóż - tam kończy się świat, a to zaledwie z siedem kilometrów. Nie jest źle, stado mniejsze niż kiedyś, nasze nizinne krówki w ilości 30 sztuk, do tego młode bydło opasowe w przedziale wagowym 200-600kg czterdzieści sztuk i młode cielaczki szesnaście. Mleko mam zapewnione. A tu parę fotek z wytwarzanie pierwszego sera oscypko-podobnego z mleka krowiego. Oczywiście Endrio przybył i nadzorował ładnych parę chwil i udzielał nieocenionych rad. Bez tego mogło być różnie. w międzyczasie zrobiliśmy ricottę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-246266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1200 Opublikowano 28 Października 2012 Z 20 litrów mleka wydało 3,5 kg oscypków, trochę nieudolnie ugniecionych, ale pierwsze sery za płoty. Do serwatki dodałem 1l mleka 3,2 % , Endriu osobiście dodał dwie cytryny - zważyłem przed chwilą- 1,5kg ricotty. W masarni jedzie krową, serki osuszają się na desce do jutrzejszego wędzenia w temp. 10 stopni. Nie mogłem znaleźć dokładnego procesu wytwarzania oscypka, tylko takie po łebkach. Lecz może ktoś zna właściwy adres? :grin: Myślę, że wydajność naszych poczynań zadowalająca, dobrze mieć i tu nie boję się użyć słowa mistrza Endriu jako nauczyciela. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-246469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.