Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pis'ie, jeśli możesz, zrób jeszcze jedną fotkę na jakimś jednolitym tle. Dzieki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272621
Udostępnij na innych stronach

Chorizo po dwóch tygodniach doszło do stanu wstępnej używalności.

Wygląda ładnie, a jak smakuje :question: Robiliśmy chorizo jednego dnia ja jeszcze nie próbuje, Ty podwędzałeś ja zrobiłem surowe.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272625
Udostępnij na innych stronach

Cudnie wygląda to Twoje chorizo !

Moje spróbowalam po 1,5 miesiąca dojrzewania. Smak super, ale wygląd bardzo odbiega od Twojego :devil:. Nie wiem, może to kwestia tego, że Twoje wędzone, a moje nie... ? Kruszy się przy krojeniu. Zaraz wrzucę fotkę u siebie.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272627
Udostępnij na innych stronach

zrób jeszcze jedną fotkę na jakimś jednolitym tle.

Zrobię potem. :cool:

 

a jak smakuje

LP zabroniła rozdawać. :cool:

 

A z jakich przepisów korzystaliście , że tak bardzo,przynajmniej optycznie, różnią się te Wasze chorizo ?

ale oryginalne chotizo nie jest wędzone, tylko suszone

Zanim zrobiłem zagłębiłem się nie co w historię wyrobu, przeczytałem przepisy na różne chorizo - hiszpańskie, meksykańskie, w wersji amerykańskiej, niemieckiej. Wersje podsuszane są robione w innych klimatach, gorąco i wilgotno, dlatego zdecydowałem sie podwędzić zimnym dymem dla trwałości, a potem podsuszyć nieco.

Zrobiłem pierwszą wersję testową, w drugiej trochę zmienię. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272650
Udostępnij na innych stronach

U mnie w kolejce na degustację czeka jesscze salame espanol, kiełbasa w tym samym typie, tylko bez papryki. Zobaczymy czy ta lepiej mi wyszła.

Czyli czekamy na Twoją 2 wersję testową.

Wcale się nie dziwię, że LP zabroniła rozdawać :lol:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272653
Udostępnij na innych stronach

Zanim zrobiłem zagłębiłem się nie co w historię wyrobu, przeczytałem przepisy na różne chorizo - hiszpańskie, meksykańskie, w wersji amerykańskiej, niemieckiej. Wersje podsuszane są robione w innych klimatach, gorąco i wilgotno, dlatego zdecydowałem sie podwędzić zimnym dymem dla trwałości, a potem podsuszyć nieco.

Zrobiłem pierwszą wersję testową, w drugiej trochę zmienię. :cool:

Mógłbyś zapodać pełny algorytm Twojej wersji chorizo?

Sprężam się już jakis czas żeby je zrobić, a to co zapodałes na zdjęciu wygląda całkiem, całkiem...

pozdrawiam

Marek

www.analizy.biz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272656
Udostępnij na innych stronach

A dziś koźlaka zabutelkowałem. :cool:

 

Obrazek

Wykorzystujesz grafikę z piwa Koźlak firmy Amber z Bielkówka, uważaj bo to nielegalne.

"Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali".

Aforyzm arabski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272662
Udostępnij na innych stronach

Wykorzystujesz grafikę z piwa Koźlak

To tylko butelki po tym piwie i nie na sprzedaż , więc nie widzę problemu.

Ale bez oryginalnych napisów producenta, więc....

"Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali".

Aforyzm arabski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272678
Udostępnij na innych stronach

Mógłbyś zapodać pełny algorytm Twojej wersji chorizo?

Wieczorem spróbuję poszukać. :cool:

 

Wykorzystujesz grafikę z piwa Koźlak firmy Amber z Bielkówka, uważaj bo to nielegalne.

To tylko butelki po tym piwie i nie na sprzedaż

Ale bez oryginalnych napisów producenta, więc....

Więc wypiję je sam z ludzką pomocą, jak mogą być oryginalne napisy producenta, jak to mój wyrób domowy, producent pis67 i piwko koźlak moje oryginalne do bezpośredniej konsumpcji. Tak też kiedyś dostałem osłonki do krakowskiej od szefa pewnej masarni z jego logo i adresem, był problem, każdy myślał, że kupiłem tą krakowską w sklepie. A jak na butelce pozostał koźlak, to wtedy... :cool: Mam jeszcze sporo butelek z pełną grafiką koźlaka, ale w nie zapakuję koźlaka dymionego, by mi się nie mieszało. :cool:

 

Wkrótce zrobię sobie nowe swoje butelki, jakiś nowy design zastosuję. :cool:

 

A tu inna fota kiełbaski. :cool:

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272719
Udostępnij na innych stronach

Pisu -to dla Ciebie do wypróbowania.

Horizo salami

1.Mięso wp kl I - 85,00 kg

2. Tłuszcz drobny twardy mrożony - 15,00 kg

Razem . - 100,00 kg

Przyprawy .

1.Papryka ostra - 0,050 kg

2. Papryka w płynie - 0,100 kg

3. Cukier - 0,800 kg

4. Kultury F-S.C 111 - 1 szt.

5. Mieszanka pekl. Peklosól - 2,800 kg

6. Glukoza - 0,410 kg

7. Mieszanka przyprawowa

salami węgierskie - 0,710 kg

 

 

Wyjaśnienia do przypraw.

 

Salami WĘGIERSKIE Combi

Preparat do produkcji salami metodą tradycyjną. Mieszanka przyprawowo-funkcjonalna do wędlin surowo dojrzewających zawierająca środek funkcjonalny oraz charakterystyczny dla salami węgierskiego smak i aromat.

 

Salami węgierskie Pełna kompozycja przypraw o określonym kierunku smakowym wraz ze środkami pomocniczymi zapewniającymi szybkie i prawidłowe dojrzewanie. Zapewnia doskonałe wybarwienie, sterowane obniżenie pH oraz produkt o pełnym aromacie i smaku . Nie wymaga komór klimatyzacyjnych. Dozowanie15g/1kg

 

5540NUBASSA Papryka w płynie Ekstrakt przyprawowy do przyprawiania wyrobów mięsnych.

Skład - Naturalny ekstrakt papryki, cukry

Dawkowanie - wg uznania( 1-2 g/kg )

 

PAPRYKA W PŁYNIE

41.016

Płynny wyciąg z papryki czerwonej. Zastosowanie do przebarwiania

farszów, pieczeni, sosów, żelatyn i inne.

Dawkowanie - 0,5-1g/kg lub wg uznania

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272778
Udostępnij na innych stronach

Niżej opis wykonania kiełbaski testowej w stylu chorizo.

 

Surowiec :

wp.kl.II - (karkówka) 3kg + peklosól 60g\48h

słonina -0,4kg + sól 8g\48h

 

Wymieszane z przyprawami:

-czosnek - 8g

-cukier -7g

-papryka słodka - 25g

-papryka ostra -6g

 

Sitko 8mm, mieszanie, kiełbaśnice 26mm, zimny dym 4 godz. podsuszanie 2tyg.

8 stopni . :cool:

 

to dla Ciebie do wypróbowania.

Brak skrótu instrukcji. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272973
Udostępnij na innych stronach

wp.kl.II - 3kg

A ta wp kl. II to bardziej A czy B i z jakich elementów ją pozyskałeś ?

Wszystkie przyprawy łącznie z cukrem dodawałeś po 48 godzinach po mieleniu ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272982
Udostępnij na innych stronach

A ta wp kl. II to bardziej A czy B i z jakich elementów ją pozyskałeś ?

Wszystkie przyprawy łącznie z cukrem dodawałeś po 48 godzinach po mieleniu ?

Już napisane wyżej - karkówka, mieszanie z przyprawami po peklowaniu przed mieleniem. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272984
Udostępnij na innych stronach

Już napisane wyżej - karkówka

:blush: :blush: :blush:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272985
Udostępnij na innych stronach

Fota salami wykonanego 16 lutego w jelicie cienkim - bez kultur starterowych, tym razem bez niespodzianek. :cool:

 

 

A dziś wieczorem salcesonik będzie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-274054
Udostępnij na innych stronach

Fota kiełbaski w typie chorizo, którą wczoraj nadziałem, a teraz parę tygodni popracuję nad jej ostatecznym wyglądem. :cool:

A na ten tydzień w planach prozaiczne wyroby żywiecka lub jałowcowa i kaszanka, o wędzonkach nie wspomnę. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-274491
Udostępnij na innych stronach

Salceson z wczoraj w foliach zrobiłem dla odmiany, bo 3 kg tylko. :cool:

 

Obrazek Obrazek

Tylko 3kg??? Hahaha. Masz sporą rodzinkę;)

Ale ja mam pytanie. Czy salceson i kaszankę można mrozić? Masz jakieś doświadczenie w mrożeniu własnych wędlin?

"Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali".

Aforyzm arabski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-274495
Udostępnij na innych stronach

Ale ja mam pytanie. Czy salceson i kaszankę można mrozić?

Kaszankę często mrożę, i nigdy nie zauważyłem różnicy przed i po mrożeniu, a najlepiej zamrozić surową, i sparzyć po rozmrożeniu. Salceson raz zamroziłem, i coś się stało z galaretką, zrobiła się biała, w smaku był dobry, ale trochę inny. Nie wiem czy nie będzie to "profanacja" salcesonu, ale wydaje mi się, że do dłuższego przechowywania najlepiej byłoby go zrobić w słoiku, a potem tyndalizacja. Sąsiad raz zrobił salceson w butelce plastikowej, też ciekawe rozwiązanie, niestety, musi być mielony albo drobno krojony, żeby dało się go przepchnąć przez lejek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-274507
Udostępnij na innych stronach

 

Czy salceson i kaszankę można mrozić?

Tak.

Zawsze tak robię. Galaretka nie ulega zmianie. Jest faktem jednak, że moje salcesony są bardzo mięsne i tej galaretki jest niewiele.

Krupnioki mrożę już po parzeniu. Potem odgrzewam je na tłusczu i cebulce aż do zarumienienia i przypieczenia skórki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-274546
Udostępnij na innych stronach

Czy salceson i kaszankę można mrozić? Masz jakieś doświadczenie w mrożeniu własnych wędlin?

Wszystko można mrozić, ja unikam tej formy przechowywania wyrobów gotowych z nielicznymi wyjątkami, do których należy kaszanka, kiełbasa biała i boczek do żurku.

Mrożone mi nie smakuje, a salceson najlepszy świeży. :cool:

 

A fota z wędzenia kiełbaski, dzisiaj z 1,5 godzinki dla konserwacji lekko ciepłym dymkiem. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-274593
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.