Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Średnica gardzieli maszynki taka jak @22,

 

A to już wiem dlaczego się nie meczysz. W moim Bauknechcie jest niestety wąska będę musiał coś pokombinować co by ją powiększyć.

 

osłonki cytrynowe są raczej poliamidowo-cytrynowe

 

A wyglądają na białkowe. :facepalm:

 

 

Piotrus adres do wysylki tej parowkowej podam na pw .

A czy ja też mogę? :D  

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-384329
Udostępnij na innych stronach

Piotrus adres do wysylki tej parowkowej podam na pw .

 

 

Dobra...  :cool:

 

Parę fotek z dziś, był też wypadek przy pracy....  :cool:

post-41160-0-52703100-1416430652_thumb.jpg

post-41160-0-17598700-1416430674_thumb.jpg

post-41160-0-68790400-1416430722_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-384395
Udostępnij na innych stronach

Jaki wypadek Piotrze?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-384405
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaki wypadek Piotrze?

 

No głupi - wziąłem do krakowskiej osłonki do metki, zaklipsowane z takim sztucznym sznurkiem, i kiedy podnisłem temperaturę do pieczenia - trzy batony lądowały - na szczęście tylko jeden pękł z jednej strony - to się nazywa - dać ciała. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-384408
Udostępnij na innych stronach

Oj tam - najlepszym się zdarza :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-384424
Udostępnij na innych stronach

Foty kiełbas z wczoraj, a dziś pasztetowa z dzika ponad 6kg - trochę w osłonki- reszta w słoiki....  :cool:  

 

 

post-41160-0-61013200-1416522113_thumb.jpg

post-41160-0-96841800-1416522128_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-384654
Udostępnij na innych stronach

Fota pasztetowej z dzika i parę rzeczy zapakowanych, leżakują w lodówce - albo termometr do bani - u góry 10stopni. Karkówka leży od 23 marca, chorizo dużo dłużej.... :cool:

post-41160-0-99169600-1416680555_thumb.jpg

post-41160-0-06314500-1416680576_thumb.jpg

post-41160-0-55355300-1416680608_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-385000
Udostępnij na innych stronach

 

 

10stopni

U mnie chyba 8 jest, więc tez moga leżeć bez mrożenia :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-385033
Udostępnij na innych stronach

Mam chwilę - napiszę jak wykonuję smalec zlotowy. :cool:

 

Smalec zlotowy - o smaku pizzy margarity  - czas wykonania - 4 godziny.

 

Słonina grzbietowa - 2kg - zmielona na sitku 8mm

cebula - 0,8kg - krojona w grube piórka

jabłko - 0,8kg - krojone w kostkę 1x1cm

czosnek -10g

Przyprawy

- sól - 40g

- majeranek -15g

- oregano-15g

- bazylia - 10g

- pieprz -6g

 

Słoninę wrzucamy do garnka i wytapiamy powoli ciągle mieszając - trwa to u mnie 2,5-3 godziny, temperatura -95-98 stopni. Kiedy skwarki zaczynają zmieniać barwę w kierunku słomkowo- brązowej dodaję cebulę,  po 15 minutach jabłko i czosnek , zwiększam przy tym płomień, by szybciej odparowała woda i tak kolejne 15-cie minut. Na koniec dodaję przyprawy, mieszam - pozostawiam do wystygnięcia, jak zaczyna gęstnieć mieszam, by był  jednolity w całej objętości.

 

 

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-385202
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za przepis, trzeba będzie zrobić smalczyk :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-385203
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam chwilę - napiszę jak wykonuję smalec zlotowy.

No troszkę czekaliśmy na ten przepis... :cool: ale warto było

Pewnie to nie jedyny przepis na smalec w Twoim wykonaniu :tongue: dostaniemy jeszcze inne ?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-385223
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wieczorem wróciwszy z hali , z piłki znaczy, postanowiłem coś zrobić dla ciała, i dokonałem tego skończywszy nieco po północy.

Teraz już w ciepełku kiełbaski wiszą w wędzarni otulone mieszaniną dymu olchowo-dębowego. :cool:

 

 

post-41160-0-88658600-1417258781_thumb.jpg

post-41160-0-96395900-1417258936_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-386736
Udostępnij na innych stronach

MM smaka robisz jak zawsze, ja planuję wędzenie w sobotę za tydzień :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-386750
Udostępnij na innych stronach

....boczek dopiekany, bez parzenia...?

tłustość właściwa się zdaje...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-386846
Udostępnij na innych stronach

 

 

....boczek dopiekany, bez parzenia...? tłustość właściwa się zdaje...

 

Boczek dopiekany, kiełbasa dopiekana, ostatnio nie parzę....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-386848
Udostępnij na innych stronach

 

 

Foty przekroju wczorajszych kiełbasek....

 

 Piotrek nie maślę ale aż szkoda je kroić :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-387025
Udostępnij na innych stronach

A dziś rankiem wyjąłem z dwutygodniowej kąpieli w solance kilka elementów z dzikiego, reszta jeszcze pływa. Potem zabieg częściowego odsolenia - docelowy degustator lubi mało słone, potem ocieknięcie,wnet  zmielone przyprawy na mięsko i odpoczynek do rana....  :cool:

 

 

post-41160-0-70180600-1417364861_thumb.jpg

post-41160-0-32697600-1417364881_thumb.jpg

post-41160-0-22567500-1417364903_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-387031
Udostępnij na innych stronach

Foty z dziś - wszystko z dzikiego, nawet mostki do zupy...  A na jutro kolejne 17-cie kawałków dzikiego mięska do wędzenia - ocieka. :cool:

 

 

post-41160-0-13661000-1417465071_thumb.jpg

post-41160-0-36757900-1417465087_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-387302
Udostępnij na innych stronach

Co pod rękę wpadnie : pieprz, gorczyca, jałowiec,kminek, ziele, tymianek, liść laurowy, kolendra  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-387461
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze wędzenie, aktualnie parzę ....  Dzikie mięso inne...  :cool:

Był też u mnie pan z PAK-a - jeździ na wieś co tydzień,   przywiezie mi woreczki do pakowarki, a dziś trochę nabyłem....  :cool:

 

 

post-41160-0-47790600-1417553176_thumb.jpg

post-41160-0-57959700-1417553194_thumb.jpg

post-41160-0-45780600-1417553211_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/95/#findComment-387535
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.