Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbaska do piwka pół godzinki w wędzarni, jeszcze trochę i wrzucimy drugą zmianę. :cool:

To może skład surowcowy i przyprawowy - standardowo przypadkowy...

 

wp.kl.II - 2kg z karkówki/17g peklosól/24h/ sitko 10mm

wp.kl.III - 0,4kg z szynki/17g peklosól/24h/ 2xsitko 4mm

woł.tłusta - 0,6kg  / 17g peklosól/24h/2x sitko 4mm

 

przyprawy na 1kg mięsa :

 

-pieprz -2g

-kolendra-1g

-czosnek-2g

gorczyca-2g

Krótko mieszałem ręcznie - nadziane w jelita naturalne, osadzanie przez noc na świeżym powietrzu zabezpieczone przed wysychaniem. Z rana 1,5 godz. temp. pokojowa 19 stopni i do wędzarni... podpiekę na koniec. :cool:

   

post-41160-0-47782000-1420273413_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/100/#findComment-394337
Udostępnij na innych stronach

Zgłodniałem przez te fotki.  :rolleyes:

Daj gryza, choćby e-mailem......  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/100/#findComment-394378
Udostępnij na innych stronach

Piotrek .. jesteś cholera :cool:

jak zwykle przewidywalny ze swoimi wyrobami na najwyższym poziomie ... nuda ... co nie oznacza, że mi język do d.. nie ucieka :facepalm: echhh

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/100/#findComment-394387
Udostępnij na innych stronach

Oj żebyś ty bliżej mieszkał, to dziś nie byłbyś trzeźwy !  :thumbsup:

Szacuneczek i dziękuję za boczek......pychota i niebo w gębie.  :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/100/#findComment-394390
Udostępnij na innych stronach

Żywiecka gotowa - upieczona na miękko - zaraz koniec pracy i do domku, tam coś zrobię - polędwicę mam w soli i przyprawach - nadzieję morelą i upiekę....  :cool:

post-41160-0-54885400-1420293090_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/100/#findComment-394392
Udostępnij na innych stronach

Na początek fota polędwicy, która w naturalny sposób bez wspomagaczy w ciągu tygodnia zmieniła barwy zewnętrzne...  :cool:

 

 

post-41160-0-53944100-1420396144_thumb.jpg

 

Następnie żywiecka w przekroju i polędwica z morelą wczoraj upieczona... :cool:

 

post-41160-0-40164400-1420396229_thumb.jpg

 

post-41160-0-35909800-1420396253_thumb.jpg

 

Półmisek z wędlinami na śniadanko...  :cool:

 

post-41160-0-09974000-1420396293_thumb.jpg

 

 

A niżej karkówka na dojrzewanie - w stanie peklowania, rozpakowana i w ubranku gotowa do wiszenia...  :cool: 

 

 

post-41160-0-44763200-1420396414_thumb.jpg

 

post-41160-0-68524800-1420396448_thumb.jpg

 

post-41160-0-90452900-1420396471_thumb.jpg

 

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/100/#findComment-394727
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na początek fota polędwicy, która w naturalny sposób bez wspomagaczy w ciągu tygodnia zmieniła barwy zewnętrzne... :cool:

A pokaż nam no z tymi ..

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/100/#findComment-394738
Udostępnij na innych stronach

Cześć

Pis67 uwędziłeś królika, a wcześniej peklowałeś czy w solance trzymałeś, jaki proces późniejszy, parzony czy podpiekany w wędzarni?, jakieś przyprawy?. Mam króle, nigdy nie wędziłem, stąd te pytania.

 

Pozdrawiam

Jarek

Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/100/#findComment-394846
Udostępnij na innych stronach

Królik - solanka 10% - 16-24 godziny, opłukać, osuszyć, wędzić - 2-3godz-40-50stopni, na koniec podpiec w wędzarni - pół godziny. :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/100/#findComment-394868
Udostępnij na innych stronach

Jak trzeba - to i wędlinki na śniadanko przygotowałem i ostatni kawałek łososia poszedł pod  nóż. :cool:

 

post-41160-0-59426900-1420575321_thumb.jpg

 

 

post-41160-0-88163400-1420575345_thumb.jpg

 

 

zaprawiłem też karkówkę dla dojrzewania....  :cool:

 

post-41160-0-15696700-1420575367_thumb.jpg

 

i polędwicę... 

 

 

post-41160-0-74527600-1420575448_thumb.jpg

 

I szczelnie zapakowane poleżą w chłodzie ze trzy dni...  :cool:

 

post-41160-0-25788900-1420575520_thumb.jpg

 

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/100/#findComment-395228
Udostępnij na innych stronach

Co to za folia w którą zapakowałeś wędlinki i po co jest ta taśma malarska ?

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/100/#findComment-395312
Udostępnij na innych stronach

Folia pewnie zwykła spożywcza a taśma aby soki z mięsa nie uciekały zawsze coś ucieknie bez taśmy;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/100/#findComment-395335
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co to za folia w którą zapakowałeś wędlinki i po co jest ta taśma malarska ?

 

Morfeusz odpowiedział. Strecz taki do produktów spożywczych, szczelnie nim owinięte mięsko, bo nie lubię wymiany gazowej, o której czytam często na forum, taśma - mam jej sporo i zaklejam- to mi się nie odwija i jeszcze metkownicą robię datę, by wiedzieć kiedy zamarynowałem. Tak się to robi z braku laku....  :cool:    

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/100/#findComment-395470
Udostępnij na innych stronach

Miałem robić parówki - nie zdążyłem, ale zapakowałem polędwicę i karkówkę do siatki, powiszą sobie teraz. Rozpakowałem boczek faszerowany zapakowany w październiku, leżał w lodówce - żadnych objawów zmiian organoleptycznych. Mam też takie osłonki jak na ostatniej focie, jak je przygotować przed napełnieniem farszu parówkowego? :cool: 

post-41160-0-67923600-1420922239_thumb.jpg

post-41160-0-26276400-1420922254_thumb.jpg

post-41160-0-38839100-1420922278_thumb.jpg

post-41160-0-12474100-1420922295_thumb.jpg

post-41160-0-41596700-1420922313_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/100/#findComment-396120
Udostępnij na innych stronach

Nałożyć na lejek ,do nich przystosowany i nadziewać.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/100/#findComment-396121
Udostępnij na innych stronach

O ile się nie mylę to zakładasz na lejek i ogień. Broń Boże moczyć. Pewnie ktoś bardziej to dopowie.

Dziadek mnie uprzedził, ale dobrze mówiłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/100/#findComment-396124
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.