Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro wędzę oscypki, po dwugodzinnym osączeniu wstępnym ważyły napiszę zgodnie z trendem lansowanym przez Bazylka - wyszło 5130 gram. Sporo, do tego 1,2 kg ricootty  wyciśniętej w prasce....  :cool:

 

 

post-41160-0-99097900-1421788797_thumb.jpg

post-41160-0-94565700-1421788818_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/103/#findComment-398377
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jutro wędzę oscypki, po dwugodzinnym osączeniu wstępnym ważyły napiszę zgodnie z trendem lansowanym przez Bazylka - wyszło 5130 gram

 

Bardzo dużo, trochę krótko odciekal. Na zdjęciu widzę że jeszcze do jutra sobie wisi w siatkach, to jeszcze trochę waga spadnie ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/103/#findComment-398388
Udostępnij na innych stronach

Może od boczku zacznę, wczoraj czytałem - jak to się go 10 godzin wędzi :cool:

Fota 1 - godzina 0 - zapakowany do wędzarni...

 

 

post-41160-0-97616100-1421878440_thumb.jpg

 

Fota 2 - po godzinie wędzenia...

 

 

post-41160-0-38842800-1421878426_thumb.jpg

 

 

Fota 3 - po dwóch.... 

 

 

post-41160-0-03647200-1421878388_thumb.jpg

 

 

Fota 4 - po 3,5 godzinie - gotowe - upieczone.... 

 

 

post-41160-0-99606600-1421878370_thumb.jpg

 

 

Takie zbliżenie gotowca....  :cool:

 

 

post-41160-0-73305600-1421878633_thumb.jpg

 

 

Potem oscypki w dymie... 

 

 

post-41160-0-43556900-1421878674_thumb.jpg

 

 

Koryciński młody przekroiłem do spożycia....

 

 

post-41160-0-65159200-1421878716_thumb.jpg

 

 

I oscypki dziecięce lekko wędzone....  :cool:

 

 

post-41160-0-52176500-1421878791_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/103/#findComment-398649
Udostępnij na innych stronach

No Piotrze dajesz radę ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/103/#findComment-398654
Udostępnij na innych stronach

 

Fota 1 - godzina 0 - zapakowany do wędzarni...

 

 

Fota 2 - po godzinie wędzenia...

Bez osuszania?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/103/#findComment-398703
Udostępnij na innych stronach

O jakie osuszanie chodzi? :cool:

Mokre wędzisz? To osuszanie, co jest najważniejszą częścią wędzenia.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/103/#findComment-398756
Udostępnij na innych stronach

Olchę używam notorycznie, choć w zapasie dąb, buk, czereśnia, orzech czekają.....:cool:

 

Paweljack -nie napisałem, że mokre, pytam konkretnie o to osuszanie - najważniejszą część wędzenia Twoim zdaniem - u mnie ta część rzadko występuje, tylko przy niektórych wyrobach.   :cool:

 

Zważyłem oscypki po ociekaniu, wędzeniu i odpoczynku podymowym  - z 25l mleka - 3,7kg sera, co przy 30 zł za mleko daje nie licząc dodatków typu podpuszczka, sznurek, siatka, dym ...  niewiele... No i ricotty dobrze wyciśniętej w prasce-nadziewarce 1,2kg do tego. :cool:

A dziki czeka na wieczorek, noże naostrzyłem....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/103/#findComment-398795
Udostępnij na innych stronach

najważniejszą część wędzenia Twoim zdaniem - u mnie ta część rzadko występuje, tylko przy niektórych wyrobach.   :cool:

To nie jest moim zdaniem, to raczej wynika z tego, że Twoim zdaniem się nie osusza wbrew zasadom. Nie ważne. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/103/#findComment-398819
Udostępnij na innych stronach

 

 

to raczej wynika z tego, że Twoim zdaniem się nie osusza wbrew zasadom

Wszystko zależy od tego, w jakiej wędzarni @pis67 wędzi. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/103/#findComment-398839
Udostępnij na innych stronach

 

to raczej wynika z tego, że Twoim zdaniem się nie osusza wbrew zasadom

Wszystko zależy od tego, w jakiej wędzarni @pis67 wędzi. 

EAnno, wybacz ale po zdaniach pisa67, to kolejne zdanie, z którego nic nie wynika. To w jakich się nie osusza a w jakich osusza? To może być ważna informacja.  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/103/#findComment-398844
Udostępnij na innych stronach

 

 

po 3,5 godzinie - gotowe - upieczone.... 

 

Teraz będzie "wyścig szczurów" żeby poprawić Twój wynik. A ja nadal będę wędził 7-8 godzin żeby wyroby nie były tylko "malowane"  po wierzchu. I używam 100% peklosoli do wyrobów  :tongue:

 

Pozdrawiam  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/103/#findComment-398862
Udostępnij na innych stronach

Dawno Gonza nie było :)

Tak jak Grzesio mówi, trzeba przyjechać na zlot i zobaczyć jak się wędzi i w jakich warunkach.

Jak to mówili na polskich pilotów, że na drzwiach od stodoły potrafili latać ;)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/103/#findComment-398876
Udostępnij na innych stronach

To nie jest moim zdaniem, to raczej wynika z tego, że Twoim zdaniem się nie osusza wbrew zasadom. Nie ważne.

 

 

 

po zdaniach pisa67, to kolejne zdanie, z którego nic nie wynika.

 

 

Nie spinaj,  do wędzarni wkładam suche, to nie osuszam w niej, bo po co drugi raz..... i to wynika....  :cool:

 

 

 

A ja nadal będę wędził 7-8 godzin żeby wyroby nie były tylko "malowane" po wierzchu. I używam 100% peklosoli do wyrobów

 

 

Też tak mogę, jak kolejki do wędzarni nie ma, ale  była.... :cool:

 

A dziś dzikim się zająłem ....  :cool:

 

1-sza skrzynka.... 

 

 

post-41160-0-05812700-1421966759_thumb.jpg

 

 

2-ga skrzynka...

 

 

post-41160-0-53283400-1421966797_thumb.jpg

 

 

Niespodzianka między boczkiem i żebrami.... 

 

 

post-41160-0-63417900-1421966775_thumb.jpg

 

 

I kolejna niespodzianka... 

 

 

post-41160-0-25281100-1421966816_thumb.jpg

 

post-41160-0-48795100-1421966832_thumb.jpg

 

 

I drożdże, spuchły w trzy godziny - rozpoczynam sezon piwowarski..... :cool:  

 

 

post-41160-0-49238500-1421966741_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/103/#findComment-398971
Udostępnij na innych stronach

Czy to na zdjęciu to kula?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/103/#findComment-398974
Udostępnij na innych stronach

Czy to na zdjęciu to kula?

z jakieś potężnej broni oberwał

 

 

No był trochę roz..  :cool:

 

 

Dziś dalej dziki mnie zatrzymał.....  :cool:

 

 

post-41160-0-06548900-1422051897_thumb.jpg

 

post-41160-0-19663300-1422051911_thumb.jpg

 

post-41160-0-19969000-1422051935_thumb.jpg

 

 

Będzie kiełbasa i polędwiczki i polędwice zimnowędzone....  :cool:

 

post-41160-0-37421800-1422051952_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/103/#findComment-399242
Udostępnij na innych stronach

Myśliwska z dzikiego 22kg  - jutro zrobię foty - podsuszam....

 

 

post-41160-0-89359100-1422485788_thumb.jpg

 

 

Pasztetowa - dziś - 8kg - trochę w słoiki... z dzikiego

 

 

post-41160-0-00234000-1422485806_thumb.jpg

 

A wczoraj kaszanka - 14kg, wadliwa jak zwykle - za dużo mięsa  - też z dzikiego + 1kg skórek z wieprza.... :cool:

 

post-41160-0-00234000-1422485806_thumb.jpg

post-41160-0-76363100-1422485821_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/103/#findComment-400571
Udostępnij na innych stronach

pis'ie  proszę zapodaj swój przepis na pasztetową z dzikiego :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/103/#findComment-400572
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.