Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem, że wino robisz na moszczu a nie w miazdze.

 

 

W miazdze. myślałem że miazga to moszcz... :cool:

 

A dziś kiełbaski - chyba z 18kg cienkiej i trochę na kanapki...  zrobiłem z wieczora...  :cool:

post-41160-0-62717900-1437689642_thumb.jpg

post-41160-0-90262700-1437689660_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-436419
Udostępnij na innych stronach

 

 

Muszę się wkrótce zabrać za usunięcie owoców - nie wiem jak się do tego zabrać?

Chm... w balonie robisz ?

Zlej rurką całość spod czapy, resztę przez pieluchę wyciśnij i po sprawie...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-436587
Udostępnij na innych stronach

Zlej rurką całość spod czapy, resztę przez pieluchę wyciśnij i po sprawie...

 

 

Zrobię i opiszę dokładnie...  :cool: co i jak zadałem... 

 

 

A dziś polędwic kilka wędziłem, ostało się trochę do foty....  :cool:

Zlej rurką całość spod czapy, resztę przez pieluchę wyciśnij i po sprawie...

 

 

Zrobię i opiszę dokładnie...  :cool: co i jak zadałem... 

 

 

A dziś polędwic kilka wędziłem, ostało się trochę do foty....  :cool:

post-41160-0-03408000-1437862842_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-436698
Udostępnij na innych stronach

 

 

Musisz tylko zliczyć ile dodajesz wody i cukru aby na koniec dosypać i ewentualnie dolać wody aby otrzymać założone parametry wina bo wyrób ma być przyjemny do sporzycia a nie tylko sponiewierać. Ale może ktoś inny przedstawi lepszy sposób :) w każdym razie nie trzymaj zbyt długo na miazdze

 

Mam notatki - napiszę jak robiłem - wyliczeń nie robię, bo nie wiem o co kaman.

Czerwone porzeczki rozdrobnione -13,8kg + syrop cukrowy 5lwody +3kg cukru wymieszane - BLG miazgi 9,5, z cukrem 22 mierzone refraktometrem. do tego pożywka i drożdże VR5 . Dziś sprawdziłem BLG - refraktometr pokazał 7BLG, cukromierz - 0. Miazgę oddzieliłem wlałem do fermentatora, dodałem 5l wody z rozpuszczonym cukrem -3kg . Zamknięte czekam dalej....  Smak o dziwo dobry lekko kwaśne - cukru nie czuć, wytrawne. Po dodaniu syropu BLG - 12 ,24 litry. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-436833
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli odfermentuje do 0 blg to powinno być 24l wytrawnego wina o mocy ok. 15% i zawartością kwasów 9-11 g/l.

Jako wytrawne raczej nie do picia bo zbyt dużo alkoholu i kwasu ale jako słodkie lub jeszcze lepiej deserowe powinno być dobre.

Refraktometrem mierz tylko sok, brzeczkę lub nastaw bez zawartości alkoholu a resztę cukromierzem.

Zawartość alkoholu też zmienia delikatnie wskazania cukromierza ale jak pokazał 0 blg to można przyjąć, że cukru pozostało  1-3 blg.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-436862
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zabutelkowałem warkę 50, pszeniczne - zlot w Gąsiorowie - miejsce degustacji....  :cool:

post-41160-0-48746300-1438205736_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-437073
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj dostałem pół wieprzka, tzw. ostatnia sztuka z gniazda, która od początku nie rośnie tak jak pozostałe, dodatkowo delikwent nie widział żadnych super koncentratów, chowany przy maciorach ekstensywnie i wyszedł - 160kg, tłusty jak diabli - polędwica mały przekrój oka, stosunkowo długa, z 3 cm tłustego na szynce i taką sprawię, a na focie boczek - masakra - pójdzie w pasztetową lub kiełbasy...  :cool: 

 

post-41160-0-24442900-1438457975_thumb.jpg

 

Dla równowagi dziś trochę witamin  przed wieczorem zerwałem .

Ogórków 15kg...  :cool: 

 

post-41160-0-04713000-1438458023_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-437317
Udostępnij na innych stronach

Pytanie o winko?  Krótko opiszę jak robiłem .

 

18.07 - porzeczki czerwone oczyszczone, słodkie - zmiażdżone  - 13,8kg, BLG miazgi 9,5

          - dodany syrop 5l wody 3kg cukru - BLG miazgi z syropem -22

          - pożywka kombi + drożdże Fermicru VR5 - 7g ożywione

26.07 - BLG-1 odebranie miazgi

          - dodanie 3kg cukru z wodą - BLG  12- 24 litry w balonie

03.07 - BLG - 1 - smak wytrawne, mętne 

 

Pytanie - czy jeszcze dosładzać czy zostawić w spokoju? Nie chcę słodkiego winka, raczej półwytrawne się marzy. :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-437571
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pytanie - czy jeszcze dosładzać czy zostawić w spokoju? Nie chcę słodkiego winka, raczej półwytrawne się marzy.

 

Jak dosłodzisz to trochę poczekasz na przerobienie cukru na maksymalnym stężeniu alkoholu zanim drożdże popadają.

Czasami lepiej nie dodawać cukru tylko wyklarować i potem lekko dosłodzić mając pełną kontrolę nad zawartością cukru w winie.

Do zabezpieczenia przed refermentacją trochę piro lub wzmocnić destylatem najlepiej z owoców albo czystym spirytusem.

Pozostaje jeszcze możliwość dosłodzenia cukrem np. brzozowym lub jakimś słodzikiem, ja stosowałem zazwyczaj cukier plus destylat.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-437865
Udostępnij na innych stronach

W niedzielę grill ...  :cool:  był  

 

post-41160-0-07260700-1438810586_thumb.jpg

 

Kości i mięso  ....

 

post-41160-0-00976400-1438810606_thumb.jpg

 

 

Nawet smaczne ....  z Nowej Zelandii.... 

 

post-41160-0-84560800-1438810629_thumb.jpg

 

Wczoraj 15kg kaszanki cyknąłem...  na grilla...

 

post-41160-0-66220700-1438810649_thumb.jpg

 

Dziś kiełbaska ... na grilla  ... 

 

 

post-41160-0-27141700-1438810666_thumb.jpg

 

 

I ogórki wczesnym wieczorem zebrałem --- ponad 20kg... Zaraza w okolicy położyła wszystkie w tydzień.... 

 

 

post-41160-0-15228900-1438810695_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-437879
Udostępnij na innych stronach

To już nie jest wino :facepalm:

 

A jak powstaje chociażby porto :yawn:

 

Czysty alkohol dodajemy w celu wyrównania zawartości alkoholu po dodaniu cukru który zwiększa objętość wina tym samym zmniejszając moc.

Edytowane przez nigra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-437881
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio wątrobianka była....  :cool:

 

post-41160-0-09568700-1439239416_thumb.jpg

 

Dziś salceson, rozdałem, jeden dla mnie i do foty został....  :cool:

 

post-41160-0-73852500-1439239449_thumb.jpg

 

 

A ogórki sukcesywnie zbieram, dziś tylko 8kg...  

 

post-41160-0-69908800-1439239433_thumb.jpg

 

Pomidory, w końcu codziennie lub prawie,  parę kilo zbieram ....

 

 

post-41160-0-80575800-1439239466_thumb.jpg

 

Papryka tak ze trzy razy w tygodniu....  po trochu... z dziś.... 

 

post-41160-0-44247900-1439239487_thumb.jpg

 

 

A jutro podwędzę boczki....

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-438521
Udostępnij na innych stronach

Co robisz z ta fioletowa? Tylko do jedzenia czy jakies przetwory ?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-438522
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co robisz z ta fioletowa?

 

Ona robi się szara pod wpływem ciepła, na śniadanie pięć do kaszanki , na obiad coś a la leczo- papryki, cebula, młode cukinie, pieczarki, pomidory...  na kolację dwie kanapki + pomidory, dwie papryki, ogórki małosolne....  mięsa mało....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-438523
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj boczki wędziłem.....  jednym drewkiem....  w wędzarni 50 bez palenia....:cool: 

 

 

 

post-41160-0-82509900-1439412176_thumb.jpg

 

 

 

A dziś ostatni ser z zimowej produkcji poszedł pod nóż....  :cool: 

 

 

post-41160-0-14177800-1439412197_thumb.jpg

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-438905
Udostępnij na innych stronach

 

A dziś ostatni ser z zimowej produkcji poszedł pod nóż....  :cool:

 

 

attachicon.gifP1270688.JPG

super dziurecki ;) zostaw kawałek na Gąsiorowo ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-438946
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj boczki wędziłem..... jednym drewkiem.... w wędzarni 50 bez palenia.... :cool: P1270686.JPG

 

Oszczędziłeś drewno na kolejne wędzenie :thumbsup:  Boczki wyglądają bardzo smakowicie :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-438950
Udostępnij na innych stronach

Parę fotek z plaży w Jastarni wejście 52-chyba...  :cool:

 

post-41160-0-11137000-1440105821_thumb.jpg

 

post-41160-0-84382400-1440105862_thumb.jpg

 

 

post-41160-0-40642200-1440105899_thumb.jpg

 

 

 

I dzisiejsze zbiory - 30kg pomidorów - co robić?  :cool:  Jutro zrywam dalej.... 

 

post-41160-0-97069900-1440105941_thumb.jpg

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-440225
Udostępnij na innych stronach

Plaża ok, a z pomidorów to  zrób sok  i coś w rodzaju ketchupu albo ... rozdaj znajomym i robotę będziesz miał  z głowy  ;)

I chyba fasolnika też masz - ja kiedyś tez miałam .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-440226
Udostępnij na innych stronach

 

 

I dzisiejsze zbiory - 30kg pomidorów - co robić?

Z ilu krzakow masz tyle pomidorow...?

 

Czad.. :clap:  :clap:  :clap:  

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-440227
Udostępnij na innych stronach

 

 

I dzisiejsze zbiory - 30kg pomidorów - co robić?

 

wysłać kurierem, adres mogę podać na PW :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-440229
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Pis-u... ale chyba z kąpiel to była od strony zatoki  ;)  bo w morzu to woda za ciepła nie jest.... w Jastarni jest co prawda cieplejsza niż w zachodnich częściach pomorza ale i tak "Majorka" to to nie jest  ;)

W zeszłą sobotę byłem z familią w odwiedzinach u rzeźnika....kąpiel w morzu musiała być... ale woda zimna jak piorun...... ściskało łydki.....i nie tylko łydki .... :facepalm:  :devil:

 

A z pomidorków..... jak nie będziesz miał już pomysłów to zawsze możesz zorganizować.... 

 

post-65335-0-63681500-1440133765_thumb.jpg

 

Tomatine .....  :devil:  :frantics:  :w00t:  :frantics:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-440239
Udostępnij na innych stronach

Witam,proponuję Ci przeznaczyć pomidory na suszenie,czas jest taki że można na słońcu.

A póżniej do pomidorowej dodać zmiksowane. Pycha.

Resztę o suszonych pomidorach dowiesz się z internetu, albo mogę służyć pomocą.

Pozdrawiam Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-440373
Udostępnij na innych stronach

GAzda, te pomidory jakie Pis, pokazuje na zdjeciu za bardzo na suszenie sie nie nadaja.

 A ja przerobilam je na : sok do picia, te male w calosci do sloika zalane sokiem, jak znalazl w zimie do sosow, relish .

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-440408
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.