Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

imponujesz mi swoją pracowitością. Cenię i szanuję takich jak Ty ludzi
:thumbsup: Posmakował tzw kwaśne uszy ,w połączeniu z chińską dietą i bez literatury- jest krzepa  :D  :thumbsup:  :clap: i CHĘCI :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-645768
Udostępnij na innych stronach

imponujesz mi swoją pracowitością.

 

 

Brak i niemożność  pracy to najgorsza rzecz jaka może się mi przytrafić - wtedy  nic, tylko do piachu się szykować. :cool:

 

 

kwaśne uszy ,w połączeniu z chińską dietą i bez literatury-

 

 

Uszy przegryzałem, Lysimachia 3x dziennie, literatury na zlocie ani kieliszka nie przeczytałem i co najważniejsze, po powrocie waga taka, jak przed wyjazdem, pełen sukces, pomimo to, że smakowałem prawie wszystkiego...  i tylko ciepła herbatka.... :cool:  Spacer, parkiet i śpiew robią swoje..... 

No i poznałem nowych zadymiarzy.....  na żywo i zadymiarki też.....  :cool:

 

Wyroby spakowane, teraz tylko papiery i etykiety i o 20-tej w domu, to tak piszę, jakby komu do głowy przyszło masarnię sobie kupić. :cool:

Dziś coś nie zaszaleli, pewnie myślą, że to poniedziałek. :cool:

 

post-41160-0-82718900-1573580411_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-645769
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po zlocie Niepodlegli 2019 zrobiłem dziś:

 

 

 

Dałem radę prawie cały plan zrealizować, teraz pakowanie i do ludzi.....

 

Piotrze, nie mogło być inaczej  :clap:

Smak Twoich wyrobów powala z nóg, jedynie metki nie udało mi się spróbować na zlocie.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-645778
Udostępnij na innych stronach

Piotrek, czy prowadzisz sprzedaż wysyłkową ?

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-645836
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy prowadzisz sprzedaż wysyłkową ?

 

Jarku, ja nie prowadzę, ale klienci sami sobie prowadzą, ja tylko pakuję, potem kurier zabiera i za paręnaście godzin  się ma, co się chce... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-645899
Udostępnij na innych stronach

Fotki zrobiłem, ale wstawiam dopiero dziś, czasu wcześniej nie było....  wyroby ze środy....  :cool:

 

 

 

 

post-41160-0-21931900-1573999700_thumb.jpg

post-41160-0-68759700-1573999730_thumb.jpg

post-41160-0-23509700-1573999768_thumb.jpg

post-41160-0-62651000-1573999818_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-646181
Udostępnij na innych stronach

Komercjalne wyroby też chwalimy?

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-646195
Udostępnij na innych stronach

 

 

Komercjalne wyroby też chwalimy?

Daj Boże  taką komercję @Papcio  :thumbsup:

Wyroby Pis-Pana to number one w PL  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-646202
Udostępnij na innych stronach

To i z czwartku, wszystkiego nie ma na fotach, nie zdążyłem...  :cool:

 

post-41160-0-72442200-1574009245_thumb.jpg

 

post-41160-0-43908900-1574009316_thumb.jpg

 

Odnośnie komercji - wszystko to robimy w dwie osoby, oczywiście jak jaśnie pracownik raczy przyjść...  ostatnio parę tygodni był

na zwolnieniu....   :cool:

 

Wszystko tak jak kiedyś w domu robiłem dla siebie i rodziny, poza peklosolą, żadnych prochów.....  :cool:

Przyprawy ważymy i mielimy bezpośrednio przed mieszaniem farszu. :cool:

Różnica poza domowym wytwarzaniem wędlin taka, że odbywa to się w określonych warunkach zakładu, pod nadzorem Weterynarii,

Sanepidu i Wijhars-u   itp.

Dodatkowo papierki , HACCP   i jeszcze parę rzeczy.  

Maszyny : wilk, mieszarka, kuter, nadziewarka  - wszystko z mechanizacji.

Zawartość mięsa w większości kiełbas - 92-95% - potwierdzone badaniami. :cool:

 

Czy coś jeszcze dodać na temat mego hobby, tzn. komercji?  :cool:

 

 

 

 

 

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-646217
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za info, robisz przemysłowy wyrób wędlin do sprzedaży - więc to nie komercja. Wybacz źle  rozumiem wyraz  komercja.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-646226
Udostępnij na innych stronach

 

 

robisz przemysłowy wyrób wędlin do sprzedaży - więc to nie komercja. Wybacz źle rozumiem wyraz komercja.

 

 

Cytuję : Przemysł – dział produkcji materialnej, w którym wydobywanie zasobów przyrody i dostosowanie ich do potrzeb ludzi odbywa się na dużą skalę, na zasadzie podziału pracy i za pomocą maszyn. 

 

Przemysł na dużą skalę, ja raczej manufaktura...   :cool:

 

"Komercja" biorąc pod uwagę słownikowe wytłumaczenie tego zjawiska to ekonomiczne działanie handlowe prowadzone przede wszystkim dla zysku. Większość przedsiębiorstw opiera się na komercji bo jedynie ona gwarantuje im zyski.

 

Na razie nie prowadzę żadnych działań komercyjnych - nie mam reklam, nawet tablicy na zakładzie, nie mam strony, fejsa, ista itd.

Każdy coś w życiu robi by zarobić, by zaspokoić swoje potrzeby życiowe. Wszystko obecnie jest skierowane na zyski, ja swoją pracę kieruję na

zaspokajanie potrzeb innych i swoich, czyli produkcja wędliniarska bez żadnej chemii, tradycyjna.

Owszem, za robotę otrzymuję zapłatę, to jest chyba normalne. Nie robię za wszelką cenę  wysokiej wydajności, by osiągnąć jak największy zysk, czyli pójść w komercję. 

I takie jest moje tłumaczenie komercji.  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-646246
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczoraj nabyłem mleko 30litrów, tym razem wychłodzone i zrobiłem :

-gołki

 

post-41160-0-33568300-1575838549_thumb.jpg

 

-ricottę

 

post-41160-0-39492900-1575838576_thumb.jpg

 

 

W piątek miałem awarię leberki , połowę jelit wołowych prostych miałem starszych, połowę z ostatniej dostawy i te ostatnie zaczęły się rozpadać po 5-ciu minutach od włożenia do parzenia, trochę wyłowiliśmy, reszta poszła w kanał. Nie miałem jeszcze takiego przypadku i nie wiem co to za przyczyna, wiem że to wina jelit, ale co z nimi nie tak?  :cool:

 

Tu taka mała uratowana w początkowej fazie pękania:

 

post-41160-0-71766000-1575838612_thumb.jpg

 

Tutaj wyłowione popękane. 

 

post-41160-0-86931800-1575838695_thumb.jpg

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-648956
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tutaj wyłowione popękane. 

Czarny sen "podrobowca".

Współczuję.

Kiedyś cały salceson tak mi wypłynął  :facepalm: (od tego czasu parzę w vac-pac)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-648959
Udostępnij na innych stronach

Przypuszczam że zadziałały jakieś kwasidła podczas czyszczenia jelit co osłabiło ich strukturę....

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-649019
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś ostatnie wędzenie przedświąteczne - łosoś i wyroby dojrzewające, które zawsze ostatnio po wstępnej fazie dojrzewania

zabezpieczam mikrobiologicznie  zimnym dymkiem.  :cool: 

post-41160-0-78927900-1577115417_thumb.jpg

post-41160-0-38284100-1577115433_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-651046
Udostępnij na innych stronach

.. połowę jelit wołowych prostych miałem starszych, połowę z ostatniej dostawy i te ostatnie zaczęły się rozpadać po 5-ciu minutach od włożenia do parzenia, trochę wyłowiliśmy, reszta poszła w kanał. Nie miałem jeszcze takiego przypadku i nie wiem co to za przyczyna, wiem że to wina jelit, ale co z nimi nie tak?

1. anatomia

2. długo..go przechowywane

3.  zbyt ciepła woda w czasie obróbki jelit lub w czasie przepłukiwania przed produkcją

4. bakterie wytwarzające enzymy proteolityczne

W zakładach produkcyjnych zdarzają sie różne przypadki.

Edytowane przez Bagno
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-651061
Udostępnij na innych stronach

 


 

1. anatomia

2. długo..go przechowywane

3. zbyt ciepła woda w czasie obróbki jelit lub w czasie przepłukiwania przed produkcją

4. bakterie wytwarzające enzymy proteolityczne

W zakładach produkcyjnych zdarzają sie różne przypadki.

 

 

Dzięki Andrzeju za podpowiedzi. :)

1. Raczej nie , na zimno podczas przelewania były ok

2. U mnie krótko, nie wyglądały na zleżałe i stare.

3. Woda ledwo ciepła - jak zwykle

4.To może, zapaszek był nieco inny niż zwykle.

 

Wymienili, ale co się narobiło to moje.....  kolejne doświadczenie :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-651169
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze przed Świętami nastawiłem pierwszy raz ....  ze składników na focie + 1 litr spirytusu.  Za jakieś kilka miesięcy sprawdzimy....  :cool:

post-41160-0-48488800-1577373567_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-651525
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ten z tym żółtym kapslem

To jest woda mineralna  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-651538
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.