pis67 Opublikowano 25 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4326 Opublikowano 25 Października 2020 jak robisz feta ? Podpinam się do pytania Może umówmy się tak, po dwóch tygodniach, generalnie będzie w solance jeszcze miesiąc do stanu dojrzałości końcowej, mam wszystko spisane, LPjuż cały ser zarezerwowała, bo lubi, no i nie znajdę bardziej obiektywnego i srogiego recenzenta. Przepis znalazłem w swoich zapiskach sprzed wielu lat,pewnie spisany na kursie serowarskim w Łazach. Dlatego poczekam z publikacją do prób testowych, inaczej nie ma podstaw, by go zamieścić, może nie jest tego godzien, choć na dziś wygląda, że nie będzie źle. Dziś zrobiłem ser zgodnie z wytycznymi na ser morski, teraz w prasce siedzi. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-681963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4327 Opublikowano 31 Października 2020 Wczorajsze oscypki..., w oczekiwaniu na dym... i dla odmiany, coś z mięska. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-682432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4328 Opublikowano 4 Listopada 2020 Dziś sery gouda-podobne poszły w próżnię, poleżą teraz sobie trochę.Odnośnie fety, niestety nie jest dobrze, na początku było obiecująco, natomiast teraz po leżakowaniu w solance konsystencja jest do bani, nabrał solanki gdzieniegdzie i się rozpada, myślę, że wiem.gdzie był błąd. Wkrótce kolejna próba. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-682883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4329 Opublikowano 4 Listopada 2020 U mnie 3 kawałki "nabrały solanki" jak napisałeś, w niedziele poszły do sałatki Reszta siedzi w lodówce w solance. Dodałeś kwasu do solanki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-682899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4330 Opublikowano 5 Listopada 2020 . Dodałeś kwasu do solanki? Właśnie nie dodałem, teraz bardziej sprasuję i solankę zrobię na serwatce. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-682960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4331 Opublikowano 5 Listopada 2020 Ja mam w przepisie 10% solankę z pół łyżeczki chlorku wapnia i 1 łyżeczkę octu na litr.Chlorek wapnia by nie wypłukiwać wapnia z sera i ocet żeby ser się nie mazał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-682994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4332 Opublikowano 5 Listopada 2020 (edytowane) pis67, dnia 31 Paź 2020 - 12:18, napisał: Wczorajsze oscypki. P1040420.JPG To owce się jeszcze doją Edytowane 5 Listopada 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-682996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4333 Opublikowano 6 Listopada 2020 To owce się jeszcze doją Szkolenie z produkcji oscypków - Zakopane- późna zima.Baco - ile dajecie owczego mleka do tego krowiego? - kankę - 2 litry.Baco, a ile jest tego krowiego? - Pięćset litrów. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4334 Opublikowano 6 Listopada 2020 To owce się jeszcze doją Szkolenie z produkcji oscypków - Zakopane- późna zima.Baco - ile dajecie owczego mleka do tego krowiego? - kankę - 2 litry.Baco, a ile jest tego krowiego? - Pięćset litrów. Jeżeli robią gołki i scypki to mogą je robić nawet z samego krowiego.Natomiast oscypek od 2004 r. chroniony przez prawo Unii Europejskiej jako wyrób regionalny, wytwarzany jest przynajmniej w 60% z mleka owczego (ewentualna reszta to domieszka mleka krowiego) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4335 Opublikowano 7 Listopada 2020 jako wyrób regionalny Mój ser jest nie regionalny, ja nazywam go ser, a inni mówią oscypek, to i tak zostanie. A , że nie samym serem i kiełbasą człowiek żyje, to wczoraj nastawiłem buraczki na zakwas - lekarstwo na covida i inne zarazy. Pracuje pięknie, już na powierzchni mała pianka. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4336 Opublikowano 7 Listopada 2020 Pracuje pięknie, już na powierzchni mała pianka. Moj zakwas niestety spleśniał i musiałam wszystko wyrzucić. Nie wiem czemu.. słoik był wyparzony. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4337 Opublikowano 7 Listopada 2020 A ja nie wyparzałem, tylko dosyć starannie wymyłem wodą i płynem do naczyń, (zawsze tak robię), i dwa pięciolitrowe słoje, z których wyszło na po ok. 2 i 1/2 litra czystego zakwasu z każdego, po pięciu dniach ukwaszania wyszło, LP już się nim delektuje, bo smakuje wybornie. Ponieważ nie lubimy pić samej kwasoty, to przygotowuję go dodając nie tylko soli,ale całkiem sporo cukru, i takim sposobem barszczyk jest słodko kwaśny, następnie schłodzony w lodówce, smakuje wspaniale jako napój do picia . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4338 Opublikowano 7 Listopada 2020 Moj zakwas niestety spleśniał i musiałam wszystko wyrzucić. Nie wiem czemu.. słoik był wyparzony. Jeśli masz swoje ogórki kiszone czy kapustę a nawet rozcieńczony zaczyn na chleb to dodaj nieco do solanki którą zalewasz buraki . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4339 Opublikowano 10 Listopada 2020 Kawałek produkcji z dziś.... Parówki z indykiem (38%) kabanosy z indyka(87%) Boczek wędzony. Karkówka dojrzewająca - powędruje do chłodni. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4340 Opublikowano 12 Listopada 2020 Karkówka dojrzewająca - powędruje do chłodni. Piotrze możesz podać przepis jak zrobić taką karkówkę. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4341 Opublikowano 12 Listopada 2020 Piotrze możesz podać przepis jak zrobić taką karkówkę. Jarku nie chciałbym wprowadzać zamętu, jest tyle przepisów, tylu wykonawców, tyle wariacji, komory, pleśnie, wykresy, aparatura pomiarowa.Robię inaczej, nie badam wilgotności ani temperatur, nie chcę wywoływać kolejnej dyskusji, zresztą jest autorytet w tych sprawach na forum, wprawdzie Arkadiusz nie odpowiedział w jednym zdaniu, o co chodzi w tym dojrzewaniu, może kiedyś? Jarku, zasada prosta, peklowanie na sucho, do miesiąca. Temperatura, zmiana ph, odwodnienie, zabezpieczenie , chłodnia i próżnia lub konsumpcja. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4342 Opublikowano 13 Listopada 2020 Napisano wczoraj, 23:12 JaGra, dnia 12 List 2020 - 07:59, napisał: Piotrze możesz podać przepis jak zrobić taką karkówkę. Jarku nie chciałbym wprowadzać zamętu, jest tyle przepisów, tylu wykonawców, tyle wariacji, komory, pleśnie, wykresy, aparatura pomiarowa. Robię inaczej, nie badam wilgotności ani temperatur, nie chcę wywoływać kolejnej dyskusji, zresztą jest autorytet w tych sprawach na forum, wprawdzie Arkadiusz nie odpowiedział w jednym zdaniu, o co chodzi w tym dojrzewaniu, może kiedyś? Jarku, zasada prosta, peklowanie na sucho, do miesiąca. Temperatura, zmiana ph, odwodnienie, zabezpieczenie , chłodnia i próżnia lub konsumpcja. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 15 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4343 Opublikowano 15 Listopada 2020 Piotrek dzięki Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-684070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4344 Opublikowano 20 Listopada 2020 coś z dziś kabanosy i leśna Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-684760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4345 Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) Obiecany przepis na kwas z buraczków. 2kg buraczków - używam z własnej uprawy.3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego.3 gożdziki Buraczki umyć, obrać i pokroić w plasterki.Wkładamy je do słoja, dorzucamy zmiażdżony czosnek i resztę przypraw i zalewamy trzema litrami ciepłej wody z solą - 14g/litr .Trzymam otulone polarkiem w kotłowni na piecu, temperatura wahała się w granicach 26,5 - 29 stopni. Po tygodniu zlany zakwas,a buraczki zalane kolejną porcją wody z solą... Edytowane 28 Listopada 2020 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-685800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4346 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Dziś w próżnię pójdą wyroby dojrzewające bezkomorowo..... ze dwa miesiące... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-686586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4347 Opublikowano 6 Grudnia 2020 dojrzewające Słowo na wyrost w tym przypadku... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-686711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4348 Opublikowano 6 Grudnia 2020 coś z dziś kabanosy i leśna Witam, mógłbym prosić o przepis na tą ładną kiełbasę leśną? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-686719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4349 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Słowo na wyrost w tym przypadku... Tak, przypadek to odosobniony, by zrobić wyrób dojrzewający bez komory.... to niemożliwe... cud .... może.... , profanacja... mógłbym prosić o przepis na tą ładną kiełbasę leśną? Standardowy przepis jak na myśliwską, w miejsce III wieprzowej, daję III z jelenia. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-686763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4350 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Wiele lat temu biorąc udział w kursie serowarskim w Łazach spisałem po łebkach przepis na ser typu szwajcar, który był wykonywany i korzystając z tych wiadomości, zrobiłem te "cuda" z miesiąc temu. Dziś pakuję je próżniowo, po drugim etapie - "dziurkowaniu". Lekko spuchł czyli powinno być dobrze, jak, to zobaczy się po rozkrojeniu za jakiś czas. Dziś dzień gołki lub nalewek, zobaczy się, na co przyjdzie ochota po obiadku. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-687726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.