Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

jak robisz feta ?

 

Podpinam się do pytania

 

Może umówmy się tak, po dwóch tygodniach, generalnie będzie w solance jeszcze miesiąc do stanu dojrzałości końcowej, mam wszystko spisane, LP

już cały ser zarezerwowała, bo lubi, no i nie znajdę  bardziej obiektywnego i srogiego recenzenta. Przepis znalazłem w swoich zapiskach sprzed wielu lat,

pewnie spisany na kursie serowarskim w Łazach. Dlatego poczekam z publikacją do prób testowych, inaczej nie ma podstaw, by go zamieścić, może nie jest tego godzien, choć na dziś wygląda, że nie będzie źle. :cool:

 

Dziś zrobiłem ser zgodnie z wytycznymi na ser morski, teraz w prasce siedzi. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-681963
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze oscypki..., w oczekiwaniu na dym...  :cool:

 

post-41160-0-51017500-1604143044_thumb.jpg

 

 i dla odmiany, coś z mięska. :cool:

 

post-41160-0-08361800-1604143064_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-682432
Udostępnij na innych stronach

Dziś sery gouda-podobne poszły w próżnię, poleżą teraz sobie trochę.

Odnośnie fety, niestety nie jest dobrze, na początku było obiecująco, natomiast teraz po leżakowaniu w solance konsystencja jest do bani, nabrał solanki gdzieniegdzie i się rozpada, myślę, że  wiem.gdzie był błąd. Wkrótce kolejna próba. :cool: 

 

post-41160-0-53371700-1604506334_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-682883
Udostępnij na innych stronach

 

 

. Dodałeś kwasu do solanki?

Właśnie nie dodałem, teraz bardziej sprasuję i solankę zrobię na serwatce. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-682960
Udostępnij na innych stronach

Ja mam w przepisie 10% solankę z pół łyżeczki chlorku wapnia i 1 łyżeczkę octu na litr.

Chlorek wapnia by nie wypłukiwać wapnia z sera i ocet żeby ser się nie mazał.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-682994
Udostępnij na innych stronach

 

 

To owce się jeszcze doją

 

Szkolenie z produkcji oscypków - Zakopane- późna zima.

Baco - ile dajecie owczego mleka do tego krowiego? - kankę - 2 litry.

Baco, a ile jest tego krowiego? - Pięćset litrów. :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683051
Udostępnij na innych stronach

 

To owce się jeszcze doją

 

Szkolenie z produkcji oscypków - Zakopane- późna zima.

Baco - ile dajecie owczego mleka do tego krowiego? - kankę - 2 litry.

Baco, a ile jest tego krowiego? - Pięćset litrów. :cool:

 

Jeżeli robią gołki i scypki to mogą je robić nawet z samego krowiego.Natomiast  oscypek od 2004 r. chroniony przez prawo Unii Europejskiej jako wyrób regionalny, wytwarzany jest przynajmniej w 60% z mleka owczego (ewentualna reszta to domieszka mleka krowiego) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683054
Udostępnij na innych stronach

jako wyrób regionalny

 

 

 

Mój ser jest nie regionalny, ja nazywam go ser, a inni mówią oscypek, to i tak zostanie. :cool:

 

A , że nie samym serem i kiełbasą człowiek żyje, to wczoraj nastawiłem buraczki na zakwas - lekarstwo na covida i inne zarazy. :cool:

 

Pracuje pięknie, już na powierzchni mała pianka. :cool:

 

post-41160-0-95218600-1604745790_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683161
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pracuje pięknie, już na powierzchni mała pianka.

 

Moj zakwas niestety spleśniał i musiałam wszystko wyrzucić. Nie wiem czemu.. słoik był wyparzony. :(

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683172
Udostępnij na innych stronach

A ja nie wyparzałem, tylko dosyć starannie wymyłem wodą i płynem do naczyń, (zawsze tak robię), i dwa pięciolitrowe słoje, z których wyszło na po ok. 2 i 1/2 litra czystego zakwasu z każdego, po pięciu dniach ukwaszania wyszło, LP już się nim delektuje, bo smakuje wybornie. Ponieważ nie lubimy pić samej kwasoty, to przygotowuję go dodając nie tylko soli,ale całkiem sporo cukru, i takim sposobem barszczyk jest słodko kwaśny, następnie schłodzony w lodówce, smakuje wspaniale jako napój do picia :D:thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683177
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moj zakwas niestety spleśniał i musiałam wszystko wyrzucić. Nie wiem czemu.. słoik był wyparzony. :(

Jeśli masz swoje ogórki kiszone czy kapustę a nawet rozcieńczony zaczyn na chleb to dodaj nieco do solanki którą zalewasz buraki .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683185
Udostępnij na innych stronach

Kawałek produkcji z dziś....   :cool:

 

Parówki z indykiem (38%)

 

 

post-41160-0-07516600-1605023053_thumb.jpg

 

 

kabanosy z indyka(87%)

 

 

post-41160-0-39707300-1605023074_thumb.jpg

 

Boczek wędzony.

 

 

post-41160-0-34429100-1605023090_thumb.jpg

 

Karkówka dojrzewająca - powędruje do chłodni.
:cool: 

 

post-41160-0-71510700-1605023103_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683608
Udostępnij na innych stronach

 

 

Karkówka dojrzewająca - powędruje do chłodni.

 

Piotrze możesz podać przepis jak zrobić taką karkówkę.  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683744
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piotrze możesz podać przepis jak zrobić taką karkówkę.

 

Jarku nie chciałbym wprowadzać zamętu, jest tyle przepisów, tylu wykonawców, tyle wariacji, komory, pleśnie, wykresy, aparatura pomiarowa.

Robię inaczej, nie badam wilgotności ani temperatur,  nie chcę wywoływać kolejnej dyskusji, zresztą jest autorytet w tych sprawach na forum, wprawdzie Arkadiusz nie odpowiedział w jednym zdaniu, o co chodzi w tym dojrzewaniu, może kiedyś? :cool:

 

 

 

Jarku, zasada prosta, peklowanie na sucho, do miesiąca. Temperatura, zmiana ph, odwodnienie, zabezpieczenie , chłodnia i próżnia lub konsumpcja. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683836
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napisano wczoraj, 23:12 JaGra, dnia 12 List 2020 - 07:59, napisał: Piotrze możesz podać przepis jak zrobić taką karkówkę.   Jarku nie chciałbym wprowadzać zamętu, jest tyle przepisów, tylu wykonawców, tyle wariacji, komory, pleśnie, wykresy, aparatura pomiarowa. Robię inaczej, nie badam wilgotności ani temperatur,  nie chcę wywoływać kolejnej dyskusji, zresztą jest autorytet w tych sprawach na forum, wprawdzie Arkadiusz nie odpowiedział w jednym zdaniu, o co chodzi w tym dojrzewaniu, może kiedyś?       Jarku, zasada prosta, peklowanie na sucho, do miesiąca. Temperatura, zmiana ph, odwodnienie, zabezpieczenie , chłodnia i próżnia lub konsumpcja.

 

:yes:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-683842
Udostępnij na innych stronach

Piotrek dzięki :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-684070
Udostępnij na innych stronach

Obiecany przepis na kwas z buraczków. 

 2kg buraczków - używam z własnej uprawy.

3 ząbki czosnku,

2 liście laurowe 

3 ziarenka ziela angielskiego.

3 gożdziki

 

Buraczki umyć, obrać i pokroić w plasterki.

Wkładamy je do słoja, dorzucamy zmiażdżony czosnek i resztę przypraw i zalewamy trzema litrami ciepłej  wody z solą - 14g/litr .

Trzymam otulone  polarkiem w kotłowni na piecu, temperatura wahała się w granicach 26,5 - 29 stopni. Po tygodniu zlany zakwas,

a buraczki zalane kolejną porcją wody z solą...  :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-685800
Udostępnij na innych stronach

Dziś w próżnię pójdą wyroby dojrzewające bezkomorowo..... ze dwa miesiące...   :cool:

 

post-41160-0-33707200-1607163751_thumb.jpg

post-41160-0-40520900-1607163767_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-686586
Udostępnij na innych stronach

 

 

:hmm: Słowo na wyrost w tym przypadku...

 

Tak, przypadek to odosobniony, by zrobić wyrób dojrzewający bez komory....   to niemożliwe...  cud ....  może....  , profanacja...   :cool:

 

 

 

mógłbym prosić o przepis na tą ładną kiełbasę leśną?

 

Standardowy przepis jak na myśliwską, w miejsce III wieprzowej, daję III z jelenia. :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-686763
Udostępnij na innych stronach

Wiele lat temu biorąc udział w kursie serowarskim w Łazach spisałem po łebkach przepis na ser typu szwajcar, który był wykonywany i korzystając z tych wiadomości, zrobiłem te "cuda" z miesiąc temu. Dziś pakuję je próżniowo, po drugim etapie - "dziurkowaniu". Lekko spuchł czyli powinno być dobrze, jak, to zobaczy się po rozkrojeniu za jakiś czas.   :cool:  Dziś dzień gołki lub nalewek, zobaczy się, na co przyjdzie ochota po obiadku. :cool:

post-41160-0-65138900-1607770667_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-687726
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.