Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie - posłużę się cytatem:

 

Zastosowanie: Lyocarni FPN-63 nadaje charakterystyczny pleśniowy smak produktom mięsnym. Ponadto, podczas tradycyjnego procesu dojrzewania Lyocarni FPN-63 rozkłada kwas mlekowy, powodując łagodniejszy smak i nieznaczny wzrost pH. Dodatkowo, zastosowanie Lyocarni FPN-63 kontroluje florę powierzchniową, konsekwentnie blokując rozwój miejscowych bakterii, potencjalnie toksycznych pleśni i drożdży.

 

Kultura składa się z Penicillium nalgiovense, które jest bardzo silną pleśnią nie produkującą toksycznych składników, dobrze rośnie warunkach niskiej wilgotności i w niskiej temperaturze. Kultura powoduje  widoczny, równomierny, białawy porost pleśni na powierzchni produktu mięsnego. Powierzchnia pleśniowa wspomaga  proces suszenia, chroni przed działaniem tlenu i światła oraz utrudnia powstawanie otoczki, a także przeciwdziała obsychaniu osłonki.  

 

Kiedy zastosować te kultury, tzn., w którym momencie dojrzewania, przy cyklu trwającym 3 miesiące, jaki mam w założeniu? :cool: 
 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-749232
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedy zastosować te kultury, tzn., w którym momencie dojrzewania, przy cyklu trwającym 3 miesiące, jaki mam w założeniu?  

Zaraz po fermentacji, przed włożeniem wędlin do komory dojrzewalniczej. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-749306
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedy zastosować te kultury, tzn., w którym momencie dojrzewania, przy cyklu trwającym 3 miesiące, jaki mam w założeniu?

 

Masz kilka opcji, od zależności jakim sposobem i w jakich warunkach fermentujesz.  Jak masz osobna komorę do fermentacji i wieszasz batony, to już możesz stosować ten starter. Jak fermentujesz w pojemniku gdzie batony będą się dotykać to po fermentacji.  Niektórzy także stosują pleśń w czasie moczenia jelit czy osłonek. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-749449
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zaraz po fermentacji, przed włożeniem wędlin do komory dojrzewalniczej.

 

Masz kilka opcji, od zależności jakim sposobem i w jakich warunkach fermentujesz.

 

Dziękuję, przyjąłem do "akceptującej wiadomości".  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-749759
Udostępnij na innych stronach

Dziś kolejne salami, tym razem z kulturami SHI-59 z Firmy UNICO z Łomży, w osłonkach z Firmy Wipol z Gdyni zaanonsowanej przez Tusiaczka, zakupione przez Pana Wędlinkę - dzięki Panowie. :cool:

 

Temperatura farszu przy nadziewaniu  minus 2 stopnie.

Osłonki z wyściółką pieprzową mieloną, wsad około 2,7kg na sztukę.

Dziś pekluję wołowinę, następne salami będzie z wołowiną. :cool:

 

 

post-41160-0-31813600-1644584651_thumb.jpg

 

post-41160-0-88662900-1644584663_thumb.jpg

 

Teraz szukam konkret przepis na PRL-owską serwolatkę, następne wyzwanie. :cool: 

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-750787
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do tego nie należy zapominać o kulturze pleśni Lyocarni FPN-63

 

Pytanie - jak długo rosną te pleśnie - zadałem je na jeden rodzaj salami - kilka dni minęło i nic, może przegrzałem je nieco, zadałem do kubka z wodą o temp. 22stopnie i wyniosłem do ciepełka, gdzie ich temperatura w godzinę wzrosła do 33 stopni, może to im zaszkodziło. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-753150
Udostępnij na innych stronach

Pytanie - jak długo rosną te pleśnie - zadałem je na jeden rodzaj salami - kilka dni minęło i nic

Po ok 5-7  dniach powinno się zabielić. Jeszcze jedna ważna sprawa jak szczepisz to osłonka powinna być sucha, dobrze jest po fermentacji przed zaszczepieniem powiesić wędlinę na dwa dni w chłodni, aż osłonka przeschnie i wtedy przetrzeć ją dodatkowo ręcznikiem papierowym i dopiero szczepić.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-753185
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Widzę, że kilkumiesięczna przerwa ....  pracoholizm...  :cool:

Kolejne salami - robię już jeden rodzaj, salami bez żadnych kultur starterowych czy pleśni. Najlepsze w jelitach wołowych środkowych, podczas fermentacji widać zmianę barwy, czuć przemiany jakie zachodzą w osłonce. Te z przyprawami robię  sporadycznie . I tak nie nadążam z produkcją... za długa trwa proces.....  :cool:

 

post-41160-0-78783700-1664014077_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-788704
Udostępnij na innych stronach

 

 

kolejne salami poszło w osłonki.

Jaki rodzaj  osłonek użyłeś do tego salami? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-789804
Udostępnij na innych stronach

Jaki rodzaj osłonek użyłeś do tego salami?

 

 

Jelita wołowe środkowe i kątnice  owiec.  :cool:

 

A dziś  najdroższy wyrób jaki do tej pory zrobiłem - polska z ekologicznych gęsi - wyszła 350zł za kilogram. :cool:

post-41160-0-63486600-1664891587_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-790250
Udostępnij na innych stronach

Toś poszalał. Żeby to przebić trzeba będzie jakiś kawior albo inną truflę włożyć :D

Jeśli smakuje tak jak wygląda to warto było. :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-790262
Udostępnij na innych stronach

 

Jaki rodzaj osłonek użyłeś do tego salami?

 

 

Jelita wołowe środkowe i kątnice  owiec.  :cool:

 

A dziś  najdroższy wyrób jaki do tej pory zrobiłem - polska z ekologicznych gęsi - wyszła 350zł za kilogram. :cool:

 

Jak gęś waży ok 3kg to kupowałeś je po 1000 zł za sztukę? Cena astronomiczna!

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-790434
Udostępnij na innych stronach

polska z ekologicznych gęsi - wyszła 350zł za kilogram

No mało nie jest, ale za wędlinę płaciłem już wyższą cenę  :facepalm:   Tradycyjne jamon iberico

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-790466
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak gęś waży ok 3kg to kupowałeś je po 1000 zł za sztukę

 

Klient kupił - 7 gęsi ekologicznych  500zł/ szt - razem 28kg z tego mięsa było  8,5kg. :cool:  :

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-790497
Udostępnij na innych stronach

Czy z wątrób zrobił klient chociaz pasztet , a z szyi gęsie pipki ? przy tej cenie to chyba były szlachtowane rytualnie , ale nie sądzę musiąłbyś miec w czasie produkcji nadzór  :) .Gratulacje -fajne doświadczenie . 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-790836
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy z wątrób zrobił klient chociaz pasztet , a z szyi gęsie pipki

 

Na kościach i podrobach gotuje zupki dla pracowników. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-790837
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska z ok. 100kg  łani, która to w pełnej prędkości zaatakowała mi w bok auto...   :cool:

 

post-41160-0-16602000-1665757077_thumb.jpg

 

Kabanosy z indyka..

 

post-41160-0-06238400-1665757095_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-791860
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.