Pontiak Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4426 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-748200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4427 Opublikowano 3 Lutego 2022 Dziś kiełbaski..... Jakie ? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-748933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #4428 Opublikowano 3 Lutego 2022 jak to "jakie"?....Ssssmaczliwe Bo, że ładne to widać... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-748938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4429 Opublikowano 4 Lutego 2022 Jeszcze jedno pytanie - posłużę się cytatem: Zastosowanie: Lyocarni FPN-63 nadaje charakterystyczny pleśniowy smak produktom mięsnym. Ponadto, podczas tradycyjnego procesu dojrzewania Lyocarni FPN-63 rozkłada kwas mlekowy, powodując łagodniejszy smak i nieznaczny wzrost pH. Dodatkowo, zastosowanie Lyocarni FPN-63 kontroluje florę powierzchniową, konsekwentnie blokując rozwój miejscowych bakterii, potencjalnie toksycznych pleśni i drożdży. Kultura składa się z Penicillium nalgiovense, które jest bardzo silną pleśnią nie produkującą toksycznych składników, dobrze rośnie warunkach niskiej wilgotności i w niskiej temperaturze. Kultura powoduje widoczny, równomierny, białawy porost pleśni na powierzchni produktu mięsnego. Powierzchnia pleśniowa wspomaga proces suszenia, chroni przed działaniem tlenu i światła oraz utrudnia powstawanie otoczki, a także przeciwdziała obsychaniu osłonki. Kiedy zastosować te kultury, tzn., w którym momencie dojrzewania, przy cyklu trwającym 3 miesiące, jaki mam w założeniu? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-749232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #4430 Opublikowano 4 Lutego 2022 Kiedy zastosować te kultury, tzn., w którym momencie dojrzewania, przy cyklu trwającym 3 miesiące, jaki mam w założeniu? Zaraz po fermentacji, przed włożeniem wędlin do komory dojrzewalniczej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-749306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #4431 Opublikowano 5 Lutego 2022 Kiedy zastosować te kultury, tzn., w którym momencie dojrzewania, przy cyklu trwającym 3 miesiące, jaki mam w założeniu? Masz kilka opcji, od zależności jakim sposobem i w jakich warunkach fermentujesz. Jak masz osobna komorę do fermentacji i wieszasz batony, to już możesz stosować ten starter. Jak fermentujesz w pojemniku gdzie batony będą się dotykać to po fermentacji. Niektórzy także stosują pleśń w czasie moczenia jelit czy osłonek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-749449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4432 Opublikowano 7 Lutego 2022 Zaraz po fermentacji, przed włożeniem wędlin do komory dojrzewalniczej. Masz kilka opcji, od zależności jakim sposobem i w jakich warunkach fermentujesz. Dziękuję, przyjąłem do "akceptującej wiadomości". Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-749759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4433 Opublikowano 11 Lutego 2022 (edytowane) Dziś kolejne salami, tym razem z kulturami SHI-59 z Firmy UNICO z Łomży, w osłonkach z Firmy Wipol z Gdyni zaanonsowanej przez Tusiaczka, zakupione przez Pana Wędlinkę - dzięki Panowie. Temperatura farszu przy nadziewaniu minus 2 stopnie.Osłonki z wyściółką pieprzową mieloną, wsad około 2,7kg na sztukę.Dziś pekluję wołowinę, następne salami będzie z wołowiną. Teraz szukam konkret przepis na PRL-owską serwolatkę, następne wyzwanie. Edytowane 11 Lutego 2022 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-750787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4434 Opublikowano 18 Lutego 2022 Dziś salami węgierskie na kulturach VBM-60 10, 5kg farszu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-752240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4435 Opublikowano 22 Lutego 2022 Do tego nie należy zapominać o kulturze pleśni Lyocarni FPN-63 Pytanie - jak długo rosną te pleśnie - zadałem je na jeden rodzaj salami - kilka dni minęło i nic, może przegrzałem je nieco, zadałem do kubka z wodą o temp. 22stopnie i wyniosłem do ciepełka, gdzie ich temperatura w godzinę wzrosła do 33 stopni, może to im zaszkodziło. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-753150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #4436 Opublikowano 22 Lutego 2022 (edytowane) Pytanie - jak długo rosną te pleśnie - zadałem je na jeden rodzaj salami - kilka dni minęło i nicPo ok 5-7 dniach powinno się zabielić. Jeszcze jedna ważna sprawa jak szczepisz to osłonka powinna być sucha, dobrze jest po fermentacji przed zaszczepieniem powiesić wędlinę na dwa dni w chłodni, aż osłonka przeschnie i wtedy przetrzeć ją dodatkowo ręcznikiem papierowym i dopiero szczepić. Edytowane 22 Lutego 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-753185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4437 Opublikowano 23 Lutego 2022 salami w różnych fazach "rozwoju" Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-753412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4438 Opublikowano 24 Września 2022 Widzę, że kilkumiesięczna przerwa .... pracoholizm... Kolejne salami - robię już jeden rodzaj, salami bez żadnych kultur starterowych czy pleśni. Najlepsze w jelitach wołowych środkowych, podczas fermentacji widać zmianę barwy, czuć przemiany jakie zachodzą w osłonce. Te z przyprawami robię sporadycznie . I tak nie nadążam z produkcją... za długa trwa proces..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-788704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #4439 Opublikowano 27 Września 2022 (edytowane) I tak nie nadążam z produkcją... za długa trwa proces..... To zjadasz w trakcie procesu? Edytowane 27 Września 2022 przez EAnna Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-789244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4440 Opublikowano 1 Października 2022 Wczoraj kolejne salami poszło w osłonki. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-789777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #4441 Opublikowano 1 Października 2022 kolejne salami poszło w osłonki. Jaki rodzaj osłonek użyłeś do tego salami? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-789804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4442 Opublikowano 4 Października 2022 Jaki rodzaj osłonek użyłeś do tego salami? Jelita wołowe środkowe i kątnice owiec. A dziś najdroższy wyrób jaki do tej pory zrobiłem - polska z ekologicznych gęsi - wyszła 350zł za kilogram. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-790250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #4443 Opublikowano 4 Października 2022 Toś poszalał. Żeby to przebić trzeba będzie jakiś kawior albo inną truflę włożyć Jeśli smakuje tak jak wygląda to warto było. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-790262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 5 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #4444 Opublikowano 5 Października 2022 Jaki rodzaj osłonek użyłeś do tego salami? Jelita wołowe środkowe i kątnice owiec. A dziś najdroższy wyrób jaki do tej pory zrobiłem - polska z ekologicznych gęsi - wyszła 350zł za kilogram. Jak gęś waży ok 3kg to kupowałeś je po 1000 zł za sztukę? Cena astronomiczna! Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-790434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #4445 Opublikowano 5 Października 2022 (edytowane) polska z ekologicznych gęsi - wyszła 350zł za kilogramNo mało nie jest, ale za wędlinę płaciłem już wyższą cenę Tradycyjne jamon iberico Edytowane 5 Października 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-790466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4446 Opublikowano 5 Października 2022 Jak gęś waży ok 3kg to kupowałeś je po 1000 zł za sztukę Klient kupił - 7 gęsi ekologicznych 500zł/ szt - razem 28kg z tego mięsa było 8,5kg. : Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-790497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #4447 Opublikowano 8 Października 2022 Czy z wątrób zrobił klient chociaz pasztet , a z szyi gęsie pipki ? przy tej cenie to chyba były szlachtowane rytualnie , ale nie sądzę musiąłbyś miec w czasie produkcji nadzór .Gratulacje -fajne doświadczenie . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-790836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4448 Opublikowano 8 Października 2022 Czy z wątrób zrobił klient chociaz pasztet , a z szyi gęsie pipki Na kościach i podrobach gotuje zupki dla pracowników. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-790837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4449 Opublikowano 14 Października 2022 Kiełbaska z ok. 100kg łani, która to w pełnej prędkości zaatakowała mi w bok auto... Kabanosy z indyka.. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-791860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #4450 Opublikowano 14 Października 2022 No to łania skończyła wyjątkowo zacnie,zważywszy na jej nieeleganckie zachowanie Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/178/#findComment-791875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.