Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a z pomidorów to zrób sok

 

 

Właśnie gotuję parę kilo na początek...  :cool:

 

 

proponuję Ci przeznaczyć pomidory na suszenie,czas jest taki że można na słońcu.

 

 

 

 

za bardzo na suszenie sie nie nadaja.

 

 

Wolę mokre pomidory, Ania ma racje - za soczyste...  :cool:

 

 

Z ilu krzakow masz tyle pomidorow...?

 

 

 

Na działce kilkadziesiąt krzaków w gruncie i pod folią...  zbiory słabe nie miałem czasu podlewać i nawozić....

Przy domu w folii coś koło sześćdziesięciu  krzaczków...  :cool:

 

A dziś właśnie zbiór przydomowy - 14kg bawole serca, 2kg malinowe, 11kg innych odmian i jeszcze koktajlowe i black cherry... i parę ogórków sałatkowych z folii - jakieś resztki... 

 

:cool:

 

 

post-41160-0-47060900-1440189050_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-440417
Udostępnij na innych stronach

Gruszki twarde - będą w occie, papryczka chilli - nie potrzebuję więcej mocy, ostatnio dodałem pół do gara lecza - potem sam jadłem...  :cool:

 

post-41160-0-72606600-1440276822_thumb.jpg

 

A dziś ostatni zbiór ogórków na pikle i mała cebula - sucho....   :cool:

 

post-41160-0-48890800-1440276846_thumb.jpg

 

Potem sok z pomidorów zacząłem...  :cool: 

 

 

post-41160-0-17536000-1440276876_thumb.jpg

 

A mięsiste części pomidorów będą na salsę, nie wiem jeszcze jak si\ę zabrać, ale....   :cool:

 

post-41160-0-75890100-1440276907_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-440537
Udostępnij na innych stronach

Boczki dziś pieczone....  :cool: 

 

 

post-41160-0-14392500-1440453344_thumb.jpg

 

 

Potem salsa na zimę w mojej mistyfikacji.....   :cool:  

 

 

post-41160-0-46631900-1440453372_thumb.jpg

 

A na koniec wariacja - gruszki w occie ....   :cool:  

 

post-41160-0-94156100-1440453393_thumb.jpg

 

A jutro coś się pokombinuje....   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-440850
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Ja się zawsze dziwię, kiedy Wy na to czas znajdujecie ( na robienie przetworów oczywiście).... przecież to jest na prawdę sporo pracy przy tym... a ja się zorganizować jakoś nigdy nie mogę.....  :rolleyes:  :facepalm: i czasu na wszystko brakuje  :(

Pełen szacun!  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-440866
Udostępnij na innych stronach

Ta salsa na zimę to mistyfikacja... raczej nie przepis, ale napiszę co i jak robiłem. Najpierw poszperałem w necie co by wiedzy liznąć... potem zabrałem się do dzieła korzystając z płodów, które sam uprawiam na działce. 

Składniki - pomidory- 4kg

 papryka słodka - 4 czerwone, 1 zielona

 papryka ostra - 1 szt

cebula - 5 szt średnie - w tym 3 czerwone

 czosnek - 2 duże ząbki

Do garnka z 50 ml oleju rzepakowego dodałem cebulę pokrojoną w piórka , paprykę pokrojoną w małą kostkę, smażyłem na średnim ogniu jakieś 15 minut, potem dodałem przeciśnięty czosnek, następnie pomidory wcześniej sparzone, obrane ze skórki , pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w grubą kostkę. Dodałem płaską łyżkę cukru, płaską łyżkę soli, łyżkę oregano, łyżkę papryki słodkiej, płaską łyżeczkę kminu rzymskiego nazywanego u beżowych kuminem . Po paru chwilach próba smaku, jeszcze szczypta soli i już.

Jak się zagotuje wkładam do słoików i pasteryzowałem 25 min . temp. 90-95 stopni, wyjąłem z garnka do wystudzenia i czekam na zimę....  :cool:

 Zielonej kolendry nie dodawałem, zawsze to można zrobić przed konsumpcją. :cool:

 

A dziś tomato - maraton ciąg dalszy....  :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-440943
Udostępnij na innych stronach

Dziś na działce mały zbiór... 

 

post-41160-0-19432000-1440626272_thumb.jpg

 

Wędziłem trochę mięska lekko ciepłym dymkiem, jutro tura druga....  :cool:  

 

post-41160-0-83103200-1440626311_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-441263
Udostępnij na innych stronach

Fasolnika miałam raz -w tunelu ale słabo obrodził  a  u Ciebie  chyba nieźle :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-441264
Udostępnij na innych stronach

U mnie rośnie przy folii,  trochę zbieram - furory na razie u domowników nie zrobił, wolą fasolkę....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-441265
Udostępnij na innych stronach

Dziś nadziałem z 9 kilo krakowskiej i tyleż czerwonej....  :cool:  Jutro wędzenie i pieczenie i coś z tego pojedzie do Gąsiorowa - podsuszone.....  :cool:

 

 

post-41160-0-32721500-1440712393_thumb.jpg

post-41160-0-31846400-1440712410_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-441522
Udostępnij na innych stronach

Przeciwieństwo białej. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-441549
Udostępnij na innych stronach

Hahaha znajac  jego poczucie humoru to "biała" peklowana ;)

 

PS

 

Upssss widzę Mirek że "zbiliśmy" się z tymi postami ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-441550
Udostępnij na innych stronach

No hitem to byłoby zrobienie biało-czerwonej "Patriotyczna PIS-ówka"  ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-441553
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że to tylko kwestia czasu. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-441557
Udostępnij na innych stronach

Napisano dziś, 10:39

 

 

Maxell, dnia 28 Sie 2015 - 10:40, napisał:snapback.png

Przeciwieństwo białej.  ;)

 

 

roger, dnia 28 Sie 2015 - 10:40, napisał:snapback.png

Hahaha znajac jego poczucie humoru to "biała" peklowana

 

To kaszanka będzie u Pis-a kiełbasa czarna  :D

 

 

A salceson czarny??? :cry:

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-441568
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy zbiór 10kg pomidorów z gruntu i papryka hot..  :cool:

 

 

post-41160-0-58504100-1440879923_thumb.jpg

 

I przekrój krakowskiej i polędwiczki...  :cool:

 

post-41160-0-30620800-1440880023_thumb.jpg

 

A tu krakowska i czerwona - dla Bazyla....:cool: 

 

 

post-41160-0-48065700-1440879977_thumb.jpg

 

No i nabyłem przystawkę opisaną przez Tusiaczka - na razie nie spełniła moich oczekiwań - pomidory obrane ze skórki tłoczone na zimno - moment zapchane zito, pogotowałem na gorąco i ciepłe do maszynki - przelatują szybko , za szybko, poczekam teraz jak wystygną.... :cool: 

 

post-41160-0-77419200-1440879943_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-441918
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i nabyłem przystawkę opisaną przez Tusiaczka - na razie nie spełniła moich oczekiwań - pomidory obrane ze skórki tłoczone na zimno - moment zapchane zito, . :cool:

Też kupiłam i mam takie samo odczucie .. podczas tłoczenia przez moje gardło poleciało sporo słów niecenzuralnych ... zostałam przy przecieraniu przez sito i daję radę, albo ja nie umiem tego odpowiednio obsługiwać, albo .... ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-441920
Udostępnij na innych stronach

A którego sitka używasz bo tam są dwa... Ja używam tego o większych oczkach i mam całkowicie odmienne od Waszych odczucia. We wtorek przerabiam kolejne 20 kg Limy :-)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-441923
Udostępnij na innych stronach

 

 

A którego sitka używasz bo tam są dwa..

 

Tego z większymi - zapycha się po przetłoczeniu szklanki soku - dalej dupa, jakiś niegramotny jestem - a pomidory wcześniej gotujesz, parzysz - zimne czy ciepłe? Właśnie skończyłem przecieranie - trochę tym czymś, resztę poprawka na sitku.... :cool:

 

Ale szynkę wyjąłem przy okazji , parzyła się trzy godziny - ponad 2,5kg....  :cool:

post-41160-0-35868200-1440886033_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-441939
Udostępnij na innych stronach

 

 

a pomidory wcześniej gotujesz, parzysz - zimne czy ciepłe?
No co ty... Nic z nimi nie robię. Płuczę a potem przekrawam na pół albo na ćwiartki jak pomidor duży i jazda do dziury. Jedyne co zauwazyłem to że jak wkładam do dziury skórką do góry to idzie łatwiej. Wpychając tym popychadłem używam nieco siły ale bez przesady. Zresztą sami widzieliście efekty. Przetarcie 20 kg pomidorów plus drugie przetarcie jakiejś 1/4 z całości zabrało m jakieś 45 minut.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-441969
Udostępnij na innych stronach

tam pewnie z czoła jest regulacja jak bardzo wyciśnięte skórki mają z urządzenia wychodzić - może to o to chodzi aby to ustawić?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-442013
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.