Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio wątrobianka była....  :cool:

 

post-41160-0-09568700-1439239416_thumb.jpg

 

Dziś salceson, rozdałem, jeden dla mnie i do foty został....  :cool:

 

post-41160-0-73852500-1439239449_thumb.jpg

 

 

A ogórki sukcesywnie zbieram, dziś tylko 8kg...  

 

post-41160-0-69908800-1439239433_thumb.jpg

 

Pomidory, w końcu codziennie lub prawie,  parę kilo zbieram ....

 

 

post-41160-0-80575800-1439239466_thumb.jpg

 

Papryka tak ze trzy razy w tygodniu....  po trochu... z dziś.... 

 

post-41160-0-44247900-1439239487_thumb.jpg

 

 

A jutro podwędzę boczki....

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-438521
Udostępnij na innych stronach

Co robisz z ta fioletowa? Tylko do jedzenia czy jakies przetwory ?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-438522
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co robisz z ta fioletowa?

 

Ona robi się szara pod wpływem ciepła, na śniadanie pięć do kaszanki , na obiad coś a la leczo- papryki, cebula, młode cukinie, pieczarki, pomidory...  na kolację dwie kanapki + pomidory, dwie papryki, ogórki małosolne....  mięsa mało....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-438523
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj boczki wędziłem.....  jednym drewkiem....  w wędzarni 50 bez palenia....:cool: 

 

 

 

post-41160-0-82509900-1439412176_thumb.jpg

 

 

 

A dziś ostatni ser z zimowej produkcji poszedł pod nóż....  :cool: 

 

 

post-41160-0-14177800-1439412197_thumb.jpg

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-438905
Udostępnij na innych stronach

 

A dziś ostatni ser z zimowej produkcji poszedł pod nóż....  :cool:

 

 

attachicon.gifP1270688.JPG

super dziurecki ;) zostaw kawałek na Gąsiorowo ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-438946
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj boczki wędziłem..... jednym drewkiem.... w wędzarni 50 bez palenia.... :cool: P1270686.JPG

 

Oszczędziłeś drewno na kolejne wędzenie :thumbsup:  Boczki wyglądają bardzo smakowicie :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-438950
Udostępnij na innych stronach

Parę fotek z plaży w Jastarni wejście 52-chyba...  :cool:

 

post-41160-0-11137000-1440105821_thumb.jpg

 

post-41160-0-84382400-1440105862_thumb.jpg

 

 

post-41160-0-40642200-1440105899_thumb.jpg

 

 

 

I dzisiejsze zbiory - 30kg pomidorów - co robić?  :cool:  Jutro zrywam dalej.... 

 

post-41160-0-97069900-1440105941_thumb.jpg

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-440225
Udostępnij na innych stronach

Plaża ok, a z pomidorów to  zrób sok  i coś w rodzaju ketchupu albo ... rozdaj znajomym i robotę będziesz miał  z głowy  ;)

I chyba fasolnika też masz - ja kiedyś tez miałam .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-440226
Udostępnij na innych stronach

 

 

I dzisiejsze zbiory - 30kg pomidorów - co robić?

Z ilu krzakow masz tyle pomidorow...?

 

Czad.. :clap:  :clap:  :clap:  

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-440227
Udostępnij na innych stronach

 

 

I dzisiejsze zbiory - 30kg pomidorów - co robić?

 

wysłać kurierem, adres mogę podać na PW :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-440229
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Pis-u... ale chyba z kąpiel to była od strony zatoki  ;)  bo w morzu to woda za ciepła nie jest.... w Jastarni jest co prawda cieplejsza niż w zachodnich częściach pomorza ale i tak "Majorka" to to nie jest  ;)

W zeszłą sobotę byłem z familią w odwiedzinach u rzeźnika....kąpiel w morzu musiała być... ale woda zimna jak piorun...... ściskało łydki.....i nie tylko łydki .... :facepalm:  :devil:

 

A z pomidorków..... jak nie będziesz miał już pomysłów to zawsze możesz zorganizować.... 

 

post-65335-0-63681500-1440133765_thumb.jpg

 

Tomatine .....  :devil:  :frantics:  :w00t:  :frantics:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-440239
Udostępnij na innych stronach

Witam,proponuję Ci przeznaczyć pomidory na suszenie,czas jest taki że można na słońcu.

A póżniej do pomidorowej dodać zmiksowane. Pycha.

Resztę o suszonych pomidorach dowiesz się z internetu, albo mogę służyć pomocą.

Pozdrawiam Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-440373
Udostępnij na innych stronach

GAzda, te pomidory jakie Pis, pokazuje na zdjeciu za bardzo na suszenie sie nie nadaja.

 A ja przerobilam je na : sok do picia, te male w calosci do sloika zalane sokiem, jak znalazl w zimie do sosow, relish .

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-440408
Udostępnij na innych stronach

a z pomidorów to zrób sok

 

 

Właśnie gotuję parę kilo na początek...  :cool:

 

 

proponuję Ci przeznaczyć pomidory na suszenie,czas jest taki że można na słońcu.

 

 

 

 

za bardzo na suszenie sie nie nadaja.

 

 

Wolę mokre pomidory, Ania ma racje - za soczyste...  :cool:

 

 

Z ilu krzakow masz tyle pomidorow...?

 

 

 

Na działce kilkadziesiąt krzaków w gruncie i pod folią...  zbiory słabe nie miałem czasu podlewać i nawozić....

Przy domu w folii coś koło sześćdziesięciu  krzaczków...  :cool:

 

A dziś właśnie zbiór przydomowy - 14kg bawole serca, 2kg malinowe, 11kg innych odmian i jeszcze koktajlowe i black cherry... i parę ogórków sałatkowych z folii - jakieś resztki... 

 

:cool:

 

 

post-41160-0-47060900-1440189050_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-440417
Udostępnij na innych stronach

Gruszki twarde - będą w occie, papryczka chilli - nie potrzebuję więcej mocy, ostatnio dodałem pół do gara lecza - potem sam jadłem...  :cool:

 

post-41160-0-72606600-1440276822_thumb.jpg

 

A dziś ostatni zbiór ogórków na pikle i mała cebula - sucho....   :cool:

 

post-41160-0-48890800-1440276846_thumb.jpg

 

Potem sok z pomidorów zacząłem...  :cool: 

 

 

post-41160-0-17536000-1440276876_thumb.jpg

 

A mięsiste części pomidorów będą na salsę, nie wiem jeszcze jak si\ę zabrać, ale....   :cool:

 

post-41160-0-75890100-1440276907_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-440537
Udostępnij na innych stronach

Boczki dziś pieczone....  :cool: 

 

 

post-41160-0-14392500-1440453344_thumb.jpg

 

 

Potem salsa na zimę w mojej mistyfikacji.....   :cool:  

 

 

post-41160-0-46631900-1440453372_thumb.jpg

 

A na koniec wariacja - gruszki w occie ....   :cool:  

 

post-41160-0-94156100-1440453393_thumb.jpg

 

A jutro coś się pokombinuje....   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-440850
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Ja się zawsze dziwię, kiedy Wy na to czas znajdujecie ( na robienie przetworów oczywiście).... przecież to jest na prawdę sporo pracy przy tym... a ja się zorganizować jakoś nigdy nie mogę.....  :rolleyes:  :facepalm: i czasu na wszystko brakuje  :(

Pełen szacun!  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-440866
Udostępnij na innych stronach

Ta salsa na zimę to mistyfikacja... raczej nie przepis, ale napiszę co i jak robiłem. Najpierw poszperałem w necie co by wiedzy liznąć... potem zabrałem się do dzieła korzystając z płodów, które sam uprawiam na działce. 

Składniki - pomidory- 4kg

 papryka słodka - 4 czerwone, 1 zielona

 papryka ostra - 1 szt

cebula - 5 szt średnie - w tym 3 czerwone

 czosnek - 2 duże ząbki

Do garnka z 50 ml oleju rzepakowego dodałem cebulę pokrojoną w piórka , paprykę pokrojoną w małą kostkę, smażyłem na średnim ogniu jakieś 15 minut, potem dodałem przeciśnięty czosnek, następnie pomidory wcześniej sparzone, obrane ze skórki , pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w grubą kostkę. Dodałem płaską łyżkę cukru, płaską łyżkę soli, łyżkę oregano, łyżkę papryki słodkiej, płaską łyżeczkę kminu rzymskiego nazywanego u beżowych kuminem . Po paru chwilach próba smaku, jeszcze szczypta soli i już.

Jak się zagotuje wkładam do słoików i pasteryzowałem 25 min . temp. 90-95 stopni, wyjąłem z garnka do wystudzenia i czekam na zimę....  :cool:

 Zielonej kolendry nie dodawałem, zawsze to można zrobić przed konsumpcją. :cool:

 

A dziś tomato - maraton ciąg dalszy....  :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-440943
Udostępnij na innych stronach

Dziś na działce mały zbiór... 

 

post-41160-0-19432000-1440626272_thumb.jpg

 

Wędziłem trochę mięska lekko ciepłym dymkiem, jutro tura druga....  :cool:  

 

post-41160-0-83103200-1440626311_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-441263
Udostępnij na innych stronach

Fasolnika miałam raz -w tunelu ale słabo obrodził  a  u Ciebie  chyba nieźle :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/121/#findComment-441264
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.