Anuś Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3151 Opublikowano 4 Października 2015 Tzn. jak na bazie to zrobić, mam jakiś jabłkowy nastawiony z miesiąc, ale nie jest tak kwaśny jak ze sklepu? Bo nigdy nie będzie taki kwaśny jak sklepowy. Do octu jabłkowego dodajesz wiśnie i odstawiasz na 2 tygodnie. Dostałam kiedyś małą buteleczkę takiego octu, podobno bardzo dobry jest do dziczyzny ( tylko nie wiem w jakim celu, na tym się nie znam) ja dodałam do buraków .. do ich zakwaszenia ... pycha ! Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3152 Opublikowano 4 Października 2015 Bo nigdy nie będzie taki kwaśny jak sklepowy. Tutaj sie nie zgodze Anus z Toba. Moj ocet jablkowy po prawidlowym, rocznym przynajmniej odstaniu w butelkach est mocniejszy niz ten ze sklepu. Pis, zrob obie metody, Ani i moja i wybierz ktory ocet , jaki ma smak. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3153 Opublikowano 4 Października 2015 Tutaj sie nie zgodze Anus z Toba. Moj ocet jablkowy po prawidlowym, rocznym przynajmniej odstaniu w butelkach est mocniejszy niz ten ze sklepu. Aniu .. możesz masz rację. tylko nigdy mój nie stoi tak długo i nie mam porównania. może tegoroczny wytrzyma więcej, bo sporo go nastawiłam.Będę eksperymentować Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3154 Opublikowano 4 Października 2015 Aniu, ja nastawiam duzo ciagle, bo daje go do przetworow. A zawsze zostawiam 2-3 butelki tak do salatek. Robi sie przezroczysty i od dodanych owocow( kiedys dalam nawet gruszki ) dostaje koloru. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3155 Opublikowano 4 Października 2015 Pisu, kiedy będziesz robił salami ??? Pisz na PW.... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3156 Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) Anuś, dnia 04 Paź 2015 - 23:29, napisał: Bo nigdy nie będzie taki kwaśny jak sklepowy. Tutaj sie nie zgodze Anus z Toba. Moj ocet jablkowy po prawidlowym, rocznym przynajmniej odstaniu w butelkach est mocniejszy niz ten ze sklepu. ANNAM myślę ,że Anuś miała na myśli ocet spirytusowy a ten jest u nas sprzedawany o stężeniu 10% i jest zdecydowanie mocniejszy niż octy owocowe.Natomiast zgadzam się ,że musi swoje odstać i trochę mocy i smaku jeszcze nabierze - mój ma pół roku i mam wrażenie ,że już się nie zmienia. Edytowane 5 Października 2015 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3157 Opublikowano 5 Października 2015 mój ma pół roku i mam wrażenie ,że już się nie zmienia. Poczekaj dluzej i sie zdziwisz, straci ten intensywny zapach jablek i bedzie ostrzejszy. JA dlatego robie duze ilosci i odstawiam do dojrzewania na prawie roku lub dluzej. Spokojnie dodaje do przetworow a rodzina w ogole nie widzi roznicy. Musze tylko zaznaczyc ,ze ocet bialy( spirytusowy) u nas jest bardzo slaby w porownaniu do waszego. Zwykle przyjezdni tak twierdza i wierze im, bo maja swoj( polski ) na codzien Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3158 Opublikowano 7 Października 2015 Wywar na ocet nastawiłem wczoraj - ma cieplutko - dziś na powierzchni dużo piany - zbierać ją? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3159 Opublikowano 7 Października 2015 Nie ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3160 Opublikowano 7 Października 2015 Fota może przyszłego octu po 24 godzinach od nastawienia.... Fachowe i mniej opinie wysłucham.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3161 Opublikowano 7 Października 2015 Slicznie pracuje. PAmietj tylko aby owoce nie plywaly na gorze od i wszystko przy produkcji octu. Kolor masz wspanialy Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3162 Opublikowano 7 Października 2015 Talerzem przycisnąłem - i już.... Slicznie pracuje. Winko co wczoraj z wiśni nastawiłem tak zapracowało, że aż nieco uciekło.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3163 Opublikowano 7 Października 2015 OCET JABŁKOWYZdrowe jabłka, obierźyny i gniazda nasienne rozdrabniamy i wkładamy do butelki lub słoja.Przygotowujemy zalewę: gotujemy wodę z cukrem - 1 l wody półtorej łyŜki cukru. Trochęstudzimy. Rozdrobnione owoce zalewamy letnią zalewą, tak aby je całkowicie przykryła.Otwór naczynia zamykamy korkiem z waty lub gazy i obwiązujemy ścierecźką. Pozostawiamyw ciepłym pomieszczeniu. Fermentacja trwa ok. 4 tygodni. Kiedy płyn przestanie się burzyć,naleŜy go ściągnąć, przefiltrować przez kilkakrotnie złoŜoną gazę i zlać do butelek, szczelniezamknąć i odstawić w chłodne miejsce.OCET WINNYButelkę wina gronowego otworźyć i pozostawić aŜ sfermentuje. Następnie taki ocet w dośćprosty sposób moŜna uszlachetnić, aromatyzując go.OCTY AROMATYZOWANEWszystkie octy moŜna aromatyzować dodatkiem ziół lub owoców. - estragonu, bazylii,cząbru, melisy, tymianku, rozmarynu; lub cytrłn, malin, porzeczek, pomarańczy; albocebulek-szalotek, chrzanu, czosnku, koperku, selera, róŜnych korzeni, soli i cukru. Aby touczynić naleŜy do naczynia z octem dodać któryś z wymienionych wyŜej składników. Ziołamogą być świeŜe lub suszone. Proporcje zaleŜą od smaku, jaki chcemy uzyskać (bardziej lubmniej intensywny). Po kilku dniach ocet nabierze charakterystycznego zapachu rośliny,wtedy przecedzamy go i uŜywamy do zakwaszania sałatek i innych potraw.OCET ESTRAGONOWYŚwieŜe, dorodne listki lub gałązki estragonu dokładnie myjemy i osączamy na sicie.Wkładamy do naczynia i zalewamy octem winnym, zamykamy i wstawiamy na dół lodówki.Po 10-14 dniach moŜna go juŜ zacząć uŜywać. W miarę ubywania - uzupełniamy octemwinnym. Jest znakomity do zakwaszania surówek i sałatek. Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3164 Opublikowano 7 Października 2015 gotujemy wodę z cukrem - 1 l wody półtorej łyŜki cukru. No cukru dałem więcej - wody nie gotowałem.... I dzięki - jak coś wyjdzie będę je estragonował.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3165 Opublikowano 7 Października 2015 CET ESTRAGONOWY ŚwieŜe, dorodne listki lub gałązki estragonu dokładnie myjemy i osączamy na sicie. Wkładamy do naczynia i zalewamy octem winnym, zamykamy i wstawiamy na dół lodówki. Po 10-14 dniach moŜna go juŜ zacząć uŜywać. W miarę ubywania - uzupełniamy octem winnym. Jest znakomity do zakwaszania surówek i sałatek. No dzieki wielkie Alltid, u mnie teraz wlasnie estragon szaleje , tak pieknie rosnie tej wiosny, juz mialam scinac i suszyc, bo swiezy to zwykle do wolowiny zawsze dodaje, a tutaj nastepna wspanialosc moze byc zrobiona. Jeszcze raz dziekuje Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3166 Opublikowano 11 Października 2015 Dziś pokroiłem trochę szyneczki - 0,4kg - jeszcze trochę jest - sporządzona w sierpniu.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-449467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3167 Opublikowano 11 Października 2015 Fajna bo z białym męskiem Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-449493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3168 Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Dziś zabutelkowałem cydr wiśniowy lub wiśniowo jabłkowy - muszę sprawdzić, będzie półwytrawny w kierunku półsłodkiego, pięknie czerwony, nieskazitelnie klarowny, lekko musujący... Moc 8% Degustacja Ryte Błota.... Edytowane 12 Października 2015 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-449846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3169 Opublikowano 12 Października 2015 8% toć to prawie jak wino Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-449848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3170 Opublikowano 12 Października 2015 8% toć to prawie jak wino Dlatego na zlocie degustacja będzie - nie picie.... Wino to mam w pojemniku - gdzie z jabłek i wiśni miał być ocet, przestało pracować, zamiast octu wino na razie jest.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-449849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3171 Opublikowano 13 Października 2015 Dziś nabyłem mięso prawdziwe - 3 karkówki, trochę szynki - czyste mięsko, pół łopatki, płat boczku i zrobiłem klasyfikację ... Mam na jutro zapeklowane 17 gramami peklosoli na kilogram: 5,7kg - kl.I 9kg-kl.II 0,8kg kl.III Jutro wieczorkiem zrobię kiełbaskę do ręki..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-450057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3172 Opublikowano 13 Października 2015 Wino to mam w pojemniku - gdzie z jabłek i wiśni miał być ocet, przestało pracować, zamiast octu wino na razie jest.... A ja bym to zostawila, prykryla tylko gaza, za kilka tygodni spokojnie znajdziesz tam ocet Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-450059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3173 Opublikowano 15 Października 2015 A ja bym to zostawila, prykryla tylko gaza, za kilka tygodni spokojnie znajdziesz tam ocet Dziś na powierzchni zauważyłem biały cieniutki przeźroczysty kożuszek.... Wczoraj czarny bez przez sokownik puściłem i dziś - mam sok - co z nim dalej? I kiełbaski wczoraj nadziałem... Dziś wędziłem i upiekłem ... Tarniny mam 2,2 kg - przepis potrzebny na zagospodarowanie I mięsko wisi na wietrze - jutro zadymka Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-450430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3174 Opublikowano 16 Października 2015 Wczoraj czarny bez przez sokownik puściłem i dziś - mam sok - co z nim dalej? Dodać cukier, zagotować i gorący do butelek .. tak robię ja. niestety w tym roku nie mam nawet jednej garści tych owoców, ponieważ ptaki zajęły się każdym krzakiem w mojej okolicy .. trudno.. im też się coś należy z przerobieniem tarniny niestety nie pomogę, nigdy jej nie robiłam. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-450468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3175 Opublikowano 16 Października 2015 Tarninę trzeba zamrozić na kilka dni. 1,5 kg owoców zalewamy litrem alkoholu 70%. Po 6 tygodniach zlewamy nalew i zasypujemy 300 gr cukru. Zostawiamy na kilka dni. Potrząsamy słoikiem co jakiś czas żeby cukier się rozpuścił. Łączymy nalewy i zostawiamy do dojrzewania na co najmniej 6 miesięcy. Pomimo wymrażania dość długo czuć jeszcze na języku takie "ściągające uczucie" tanin czy innych garbników. Trudno i długo się klaruje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-450483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.