Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tzn. jak na bazie to zrobić, mam jakiś jabłkowy nastawiony z miesiąc, ale nie jest tak kwaśny jak ze sklepu?  :cool:

Bo nigdy nie będzie taki kwaśny jak sklepowy. Do octu jabłkowego dodajesz wiśnie i odstawiasz na 2 tygodnie. Dostałam kiedyś małą buteleczkę takiego octu, podobno bardzo dobry jest do dziczyzny ( tylko nie wiem w jakim celu, na tym się nie znam) ja dodałam do buraków .. do ich zakwaszenia ... pycha ! :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448403
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bo nigdy nie będzie taki kwaśny jak sklepowy.
 

 Tutaj sie nie zgodze Anus z Toba. Moj ocet jablkowy po prawidlowym, rocznym przynajmniej odstaniu w butelkach est mocniejszy niz ten ze sklepu.

 

 Pis, zrob obie metody, Ani i moja i wybierz  ktory ocet , jaki ma smak.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448404
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tutaj sie nie zgodze Anus z Toba. Moj ocet jablkowy po prawidlowym, rocznym przynajmniej odstaniu w butelkach est mocniejszy niz ten ze sklepu.

Aniu .. możesz masz rację. tylko nigdy mój nie stoi tak długo i nie mam porównania. :) może tegoroczny wytrzyma więcej, bo sporo go nastawiłam.

Będę eksperymentować :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448405
Udostępnij na innych stronach

Aniu, ja nastawiam duzo  ciagle, bo daje go do przetworow. A zawsze zostawiam 2-3 butelki tak do salatek. Robi sie przezroczysty i od dodanych owocow( kiedys dalam nawet gruszki ) dostaje koloru. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448410
Udostępnij na innych stronach

Anuś, dnia 04 Paź 2015 - 23:29, napisał: Bo nigdy nie będzie taki kwaśny jak sklepowy. Tutaj sie nie zgodze Anus z Toba. Moj ocet jablkowy po prawidlowym, rocznym przynajmniej odstaniu w butelkach est mocniejszy niz ten ze sklepu.

 

 ANNAM myślę ,że Anuś miała na myśli ocet spirytusowy a ten jest u nas sprzedawany o stężeniu 10%  i jest zdecydowanie mocniejszy niż octy owocowe.

Natomiast zgadzam się ,że musi swoje odstać i trochę mocy i smaku jeszcze nabierze  - mój ma pół roku i mam wrażenie ,że już się nie zmienia.

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448451
Udostępnij na innych stronach

 

 

mój ma pół roku i mam wrażenie ,że już się nie zmienia.

 Poczekaj dluzej i sie zdziwisz, straci ten intensywny zapach jablek i bedzie ostrzejszy.

 JA dlatego robie duze ilosci i odstawiam do dojrzewania na prawie roku lub dluzej. Spokojnie dodaje do przetworow a rodzina w ogole nie widzi roznicy. Musze tylko zaznaczyc ,ze ocet bialy( spirytusowy)  u nas jest bardzo slaby w porownaniu do waszego. Zwykle przyjezdni tak twierdza i wierze im, bo maja swoj(  polski ) na codzien  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448551
Udostępnij na innych stronach

Wywar na ocet nastawiłem wczoraj - ma cieplutko - dziś na powierzchni dużo piany - zbierać ją?  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448843
Udostępnij na innych stronach

Fota może przyszłego  octu po 24 godzinach od nastawienia....  :cool: 

 

Fachowe i mniej opinie wysłucham.... 

 

 

 

post-41160-0-50945100-1444245354_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448934
Udostępnij na innych stronach

Slicznie pracuje. PAmietj tylko aby owoce nie plywaly na gorze od i wszystko przy produkcji octu. 

Kolor masz wspanialy :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448938
Udostępnij na innych stronach

Talerzem przycisnąłem - i już....

 

 

 

Slicznie pracuje.

 

Winko co wczoraj z wiśni nastawiłem tak zapracowało, że aż nieco uciekło....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448940
Udostępnij na innych stronach

OCET JABŁKOWY
Zdrowe jabłka, obierźyny i gniazda nasienne rozdrabniamy i wkładamy do butelki lub słoja.
Przygotowujemy zalewę: gotujemy wodę z cukrem - 1 l wody półtorej łyŜki cukru. Trochę
studzimy. Rozdrobnione owoce zalewamy letnią zalewą, tak aby je całkowicie przykryła.
Otwór naczynia zamykamy korkiem z waty lub gazy i obwiązujemy ścierecźką. Pozostawiamy
w ciepłym pomieszczeniu. Fermentacja trwa ok. 4 tygodni. Kiedy płyn przestanie się burzyć,
naleŜy go ściągnąć, przefiltrować przez kilkakrotnie złoŜoną gazę i zlać do butelek, szczelnie
zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.
OCET WINNY
Butelkę wina gronowego otworźyć i pozostawić aŜ sfermentuje. Następnie taki ocet w dość
prosty sposób moŜna uszlachetnić, aromatyzując go.
OCTY AROMATYZOWANE
Wszystkie octy moŜna aromatyzować dodatkiem ziół lub owoców. - estragonu, bazylii,
cząbru, melisy, tymianku, rozmarynu; lub cytrłn, malin, porzeczek, pomarańczy; albo
cebulek-szalotek, chrzanu, czosnku, koperku, selera, róŜnych korzeni, soli i cukru. Aby to
uczynić naleŜy do naczynia z octem dodać któryś z wymienionych wyŜej składników. Zioła
mogą być świeŜe lub suszone. Proporcje zaleŜą od smaku, jaki chcemy uzyskać (bardziej lub
mniej intensywny). Po kilku dniach ocet nabierze charakterystycznego zapachu rośliny,
wtedy przecedzamy go i uŜywamy do zakwaszania sałatek i innych potraw.
OCET ESTRAGONOWY
ŚwieŜe, dorodne listki lub gałązki estragonu dokładnie myjemy i osączamy na sicie.
Wkładamy do naczynia i zalewamy octem winnym, zamykamy i wstawiamy na dół lodówki.
Po 10-14 dniach moŜna go juŜ zacząć uŜywać. W miarę ubywania - uzupełniamy octem
winnym. Jest znakomity do zakwaszania surówek i sałatek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448941
Udostępnij na innych stronach

 

 

gotujemy wodę z cukrem - 1 l wody półtorej łyŜki cukru.

 

No cukru dałem więcej - wody nie gotowałem....  :cool:  

 

I dzięki - jak coś wyjdzie  będę  je estragonował....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448946
Udostępnij na innych stronach

 

 

CET ESTRAGONOWY ŚwieŜe, dorodne listki lub gałązki estragonu dokładnie myjemy i osączamy na sicie. Wkładamy do naczynia i zalewamy octem winnym, zamykamy i wstawiamy na dół lodówki. Po 10-14 dniach moŜna go juŜ zacząć uŜywać. W miarę ubywania - uzupełniamy octem winnym. Jest znakomity do zakwaszania surówek i sałatek.
 

 No dzieki wielkie Alltid, u mnie teraz wlasnie estragon szaleje , tak pieknie rosnie tej wiosny, juz mialam scinac i suszyc, bo swiezy to zwykle do wolowiny zawsze dodaje, a tutaj nastepna wspanialosc moze byc zrobiona.

 Jeszcze raz dziekuje :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-448963
Udostępnij na innych stronach

Dziś pokroiłem trochę szyneczki - 0,4kg - jeszcze trochę jest - sporządzona w sierpniu....  :cool:

post-41160-0-04550800-1444580436_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-449467
Udostępnij na innych stronach

Dziś zabutelkowałem cydr wiśniowy lub wiśniowo jabłkowy - muszę sprawdzić, będzie półwytrawny w kierunku półsłodkiego, pięknie czerwony, nieskazitelnie klarowny, lekko musujący...

Moc 8% :cool:

Degustacja Ryte Błota.... :cool:

post-41160-0-35060600-1444684817_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-449846
Udostępnij na innych stronach

8% toć to prawie jak wino ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-449848
Udostępnij na innych stronach

8% toć to prawie jak wino ;)

Dlatego na zlocie degustacja będzie - nie picie....

 

Wino to mam w pojemniku - gdzie z jabłek i wiśni miał być ocet, przestało pracować, zamiast octu wino na razie jest.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-449849
Udostępnij na innych stronach

Dziś nabyłem mięso prawdziwe - 3 karkówki, trochę szynki - czyste mięsko, pół łopatki, płat boczku i zrobiłem klasyfikację ...

Mam na jutro zapeklowane 17 gramami peklosoli na kilogram:

5,7kg - kl.I

9kg-kl.II

0,8kg kl.III

Jutro wieczorkiem zrobię kiełbaskę do ręki..... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-450057
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wino to mam w pojemniku - gdzie z jabłek i wiśni miał być ocet, przestało pracować, zamiast octu wino na razie jest....
 

 A ja bym to zostawila, prykryla tylko gaza, za kilka tygodni spokojnie znajdziesz tam ocet

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-450059
Udostępnij na innych stronach

A ja bym to zostawila, prykryla tylko gaza, za kilka tygodni spokojnie znajdziesz tam ocet

Dziś na powierzchni zauważyłem biały cieniutki przeźroczysty kożuszek....

 

Wczoraj czarny bez przez sokownik puściłem i dziś - mam sok - co z nim dalej? :cool:

 

post-41160-0-56855100-1444940195_thumb.jpg

 

 

I kiełbaski wczoraj nadziałem...

 

post-41160-0-32234800-1444940211_thumb.jpg

 

Dziś wędziłem i upiekłem ...

 

 

post-41160-0-05129200-1444940246_thumb.jpg

 

post-41160-0-42346800-1444940279_thumb.jpg

 

 

Tarniny mam 2,2 kg - przepis potrzebny na zagospodarowanie :cool:

 

 

post-41160-0-70003000-1444940300_thumb.jpg

 

I mięsko wisi na wietrze - jutro zadymka

 

post-41160-0-65522800-1444940335_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-450430
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj czarny bez przez sokownik puściłem i dziś - mam sok - co z nim dalej?

Dodać cukier, zagotować i gorący do butelek .. tak robię ja. :) niestety w tym roku nie mam nawet jednej garści tych owoców, ponieważ ptaki zajęły się każdym krzakiem w mojej okolicy :D .. trudno.. im też się coś należy ;) z przerobieniem tarniny niestety nie pomogę, nigdy jej nie robiłam.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-450468
Udostępnij na innych stronach

Tarninę trzeba zamrozić na kilka dni. 1,5 kg owoców zalewamy litrem alkoholu 70%. Po 6 tygodniach zlewamy nalew i zasypujemy 300 gr cukru. Zostawiamy na kilka dni. Potrząsamy słoikiem co jakiś czas żeby cukier się rozpuścił. Łączymy nalewy i zostawiamy do dojrzewania na co najmniej 6 miesięcy. Pomimo wymrażania dość długo czuć jeszcze na języku takie "ściągające uczucie" tanin czy innych garbników. Trudno i długo się klaruje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/127/#findComment-450483
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.