Olek.P Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4251 Opublikowano 13 Listopada 2020 Napisano wczoraj, 23:12 JaGra, dnia 12 List 2020 - 07:59, napisał: Piotrze możesz podać przepis jak zrobić taką karkówkę. Jarku nie chciałbym wprowadzać zamętu, jest tyle przepisów, tylu wykonawców, tyle wariacji, komory, pleśnie, wykresy, aparatura pomiarowa. Robię inaczej, nie badam wilgotności ani temperatur, nie chcę wywoływać kolejnej dyskusji, zresztą jest autorytet w tych sprawach na forum, wprawdzie Arkadiusz nie odpowiedział w jednym zdaniu, o co chodzi w tym dojrzewaniu, może kiedyś? Jarku, zasada prosta, peklowanie na sucho, do miesiąca. Temperatura, zmiana ph, odwodnienie, zabezpieczenie , chłodnia i próżnia lub konsumpcja. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-683842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 15 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4252 Opublikowano 15 Listopada 2020 Piotrek dzięki Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-684070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4253 Opublikowano 20 Listopada 2020 coś z dziś kabanosy i leśna Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-684760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4254 Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) Obiecany przepis na kwas z buraczków. 2kg buraczków - używam z własnej uprawy.3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego.3 gożdziki Buraczki umyć, obrać i pokroić w plasterki.Wkładamy je do słoja, dorzucamy zmiażdżony czosnek i resztę przypraw i zalewamy trzema litrami ciepłej wody z solą - 14g/litr .Trzymam otulone polarkiem w kotłowni na piecu, temperatura wahała się w granicach 26,5 - 29 stopni. Po tygodniu zlany zakwas,a buraczki zalane kolejną porcją wody z solą... Edytowane 28 Listopada 2020 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-685800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4255 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Dziś w próżnię pójdą wyroby dojrzewające bezkomorowo..... ze dwa miesiące... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-686586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4256 Opublikowano 6 Grudnia 2020 dojrzewające Słowo na wyrost w tym przypadku... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-686711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4257 Opublikowano 6 Grudnia 2020 coś z dziś kabanosy i leśna Witam, mógłbym prosić o przepis na tą ładną kiełbasę leśną? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-686719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4258 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Słowo na wyrost w tym przypadku... Tak, przypadek to odosobniony, by zrobić wyrób dojrzewający bez komory.... to niemożliwe... cud .... może.... , profanacja... mógłbym prosić o przepis na tą ładną kiełbasę leśną? Standardowy przepis jak na myśliwską, w miejsce III wieprzowej, daję III z jelenia. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-686763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4259 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Wiele lat temu biorąc udział w kursie serowarskim w Łazach spisałem po łebkach przepis na ser typu szwajcar, który był wykonywany i korzystając z tych wiadomości, zrobiłem te "cuda" z miesiąc temu. Dziś pakuję je próżniowo, po drugim etapie - "dziurkowaniu". Lekko spuchł czyli powinno być dobrze, jak, to zobaczy się po rozkrojeniu za jakiś czas. Dziś dzień gołki lub nalewek, zobaczy się, na co przyjdzie ochota po obiadku. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-687726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4260 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Obiecany przepis na kwas z buraczków. 2kg buraczków - używam z własnej uprawy.3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego.3 gożdziki Buraczki umyć, obrać i pokroić w plasterki.Wkładamy je do słoja, dorzucamy zmiażdżony czosnek i resztę przypraw i zalewamy trzema litrami ciepłej wody z solą - 14g/litr .Trzymam otulone polarkiem w kotłowni na piecu, temperatura wahała się w granicach 26,5 - 29 stopni. Po tygodniu zlany zakwas,a buraczki zalane kolejną porcją wody z solą... dwa razy zalewasz?jest taki sam jak pierwszy?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-687730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4261 Opublikowano 12 Grudnia 2020 jest taki sam jak pierwszy? No właśnie nie jest, pierwszy jest mocny, silnie esencjonalny, drugi - taki sobie, lekki w smaku, można zupkę ugotować. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-687735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4262 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Ja zalałem drugi raz i na tym koniec , czyli już więcej tego nie robię . To takie przepłukanie buraczków jak owoców z nalewki . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-687743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4263 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Drukuję etykietki , słucham : Wczoraj rozlew.: pigwowiec z miętą, sosna, pigwowiec, karmelówka domowa, karmelówka z miętą, dziś zrobiłem adwocaata i likier kokosowo kawowy, foty będą.... Wszak nie samą wędlinką człowiek żyje..... , ale i lekarstwem na covida..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-687949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4264 Opublikowano 13 Grudnia 2020 to są... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-688015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4265 Opublikowano 13 Grudnia 2020 to są... Żyjesz jeszcze? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-688030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4266 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Żyjesz jeszcze? Minęła 75-ta godzina pracy w tym tygodniu... a tu dopiero kończę wędzenie.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-688976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4267 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Minęła 75-ta godzina pracy w tym tygodniu.. Piotr trzymaj się, ale takie tempo to do czasu Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-688979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4268 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Kilka fotek, zacznijmy od kurczaczka..... Halusia, piszę ku przestrodze, by fantaści, którzy chcą robić własnoręcznie wędliny, przeanalizowali temat otwarcia masarni...,nie jest to lekka praca... są lepsze zawody.... Tu nie ma wolnego, covid, grypa , lock-down, ebola, bezrobocie i inne takie nie przeszkadzają, lud pracujący miast i wsi lubi dobrze pojeść.... Jeszcze ze dwa lata, przeminie pandemia, a wtedy ..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-688988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4269 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Halusia, piszę ku przestrodze, by fantaści, którzy chcą robić własnoręcznie wędliny, przeanalizowali temat otwarcia masarni...,nie jest to lekka praca... są lepsze zawody.... Zgadzam w 100% z Halusią i ... nie tylko. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-689081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4270 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Wczoraj zdążyłem pstrągi uwędzić, dziś jeszcze łosoś i szyneczka na domowy użytek.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-689584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4271 Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgodnie z moją noworoczną tradycją napełniłem dziś parę buteleczek - na covida.... na ten rok, i drożdże do lagerów zaktywowałem, z piwkami trzeba ruszyć. :cool;: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-690842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #4272 Opublikowano 1 Stycznia 2021 Jaki ładny widok i jak równiutko i zdyscyplinowanie stoją w szeregu Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-690843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 2 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #4273 Opublikowano 2 Stycznia 2021 A jaki asortyment:- stacjonarne; - podróżne ... i ... - spacerowe. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-690877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4274 Opublikowano 2 Stycznia 2021 A jaki asortyment: - stacjonarne; - podróżne ... i ... - spacerowe. 1. 500ml - futura - na imprezy, których może doczekamy latoś...2. 700ml - na podarunki dla dobrych ludzi....3. Monopol 200ml - dla klientów... na degustację...4. Monopol 100ml - popularna majster-flaszka, na każdą okazję... Miód już gotowy - nastawię kolejną partię, może się przyda.... kiedyś. Dziś lub jutro pilsa uwarzę .... drożdże chodzą... 2308 Munich Lager Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-690905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4275 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Wczoraj zrobiłem kiełbaski śniadaniowe, ze trzy lata trwała przerwa w produkcji.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-691891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.