Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Napisano wczoraj, 23:12 JaGra, dnia 12 List 2020 - 07:59, napisał: Piotrze możesz podać przepis jak zrobić taką karkówkę.   Jarku nie chciałbym wprowadzać zamętu, jest tyle przepisów, tylu wykonawców, tyle wariacji, komory, pleśnie, wykresy, aparatura pomiarowa. Robię inaczej, nie badam wilgotności ani temperatur,  nie chcę wywoływać kolejnej dyskusji, zresztą jest autorytet w tych sprawach na forum, wprawdzie Arkadiusz nie odpowiedział w jednym zdaniu, o co chodzi w tym dojrzewaniu, może kiedyś?       Jarku, zasada prosta, peklowanie na sucho, do miesiąca. Temperatura, zmiana ph, odwodnienie, zabezpieczenie , chłodnia i próżnia lub konsumpcja.

 

:yes:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-683842
Udostępnij na innych stronach

Piotrek dzięki :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-684070
Udostępnij na innych stronach

Obiecany przepis na kwas z buraczków. 

 2kg buraczków - używam z własnej uprawy.

3 ząbki czosnku,

2 liście laurowe 

3 ziarenka ziela angielskiego.

3 gożdziki

 

Buraczki umyć, obrać i pokroić w plasterki.

Wkładamy je do słoja, dorzucamy zmiażdżony czosnek i resztę przypraw i zalewamy trzema litrami ciepłej  wody z solą - 14g/litr .

Trzymam otulone  polarkiem w kotłowni na piecu, temperatura wahała się w granicach 26,5 - 29 stopni. Po tygodniu zlany zakwas,

a buraczki zalane kolejną porcją wody z solą...  :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-685800
Udostępnij na innych stronach

Dziś w próżnię pójdą wyroby dojrzewające bezkomorowo..... ze dwa miesiące...   :cool:

 

post-41160-0-33707200-1607163751_thumb.jpg

post-41160-0-40520900-1607163767_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-686586
Udostępnij na innych stronach

 

 

:hmm: Słowo na wyrost w tym przypadku...

 

Tak, przypadek to odosobniony, by zrobić wyrób dojrzewający bez komory....   to niemożliwe...  cud ....  może....  , profanacja...   :cool:

 

 

 

mógłbym prosić o przepis na tą ładną kiełbasę leśną?

 

Standardowy przepis jak na myśliwską, w miejsce III wieprzowej, daję III z jelenia. :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-686763
Udostępnij na innych stronach

Wiele lat temu biorąc udział w kursie serowarskim w Łazach spisałem po łebkach przepis na ser typu szwajcar, który był wykonywany i korzystając z tych wiadomości, zrobiłem te "cuda" z miesiąc temu. Dziś pakuję je próżniowo, po drugim etapie - "dziurkowaniu". Lekko spuchł czyli powinno być dobrze, jak, to zobaczy się po rozkrojeniu za jakiś czas.   :cool:  Dziś dzień gołki lub nalewek, zobaczy się, na co przyjdzie ochota po obiadku. :cool:

post-41160-0-65138900-1607770667_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-687726
Udostępnij na innych stronach

Obiecany przepis na kwas z buraczków. 

 2kg buraczków - używam z własnej uprawy.

3 ząbki czosnku,

2 liście laurowe 

3 ziarenka ziela angielskiego.

3 gożdziki

 

Buraczki umyć, obrać i pokroić w plasterki.

Wkładamy je do słoja, dorzucamy zmiażdżony czosnek i resztę przypraw i zalewamy trzema litrami ciepłej  wody z solą - 14g/litr .

Trzymam otulone  polarkiem w kotłowni na piecu, temperatura wahała się w granicach 26,5 - 29 stopni. Po tygodniu zlany zakwas,

a buraczki zalane kolejną porcją wody z solą...  :cool:

dwa razy zalewasz?jest taki sam jak pierwszy?pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-687730
Udostępnij na innych stronach

 

 

jest taki sam jak pierwszy?

 

No właśnie nie jest, pierwszy jest mocny, silnie esencjonalny, drugi - taki sobie, lekki w smaku, można zupkę ugotować. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-687735
Udostępnij na innych stronach

Ja zalałem drugi raz i na tym koniec , czyli już więcej tego nie robię . To takie przepłukanie buraczków jak owoców z nalewki .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-687743
Udostępnij na innych stronach

Drukuję etykietki , słucham : 

 

 

Wczoraj rozlew.: pigwowiec z miętą, sosna, pigwowiec, karmelówka domowa, karmelówka z miętą, dziś zrobiłem adwocaata i likier kokosowo kawowy, foty będą....  :cool:  

 

Wszak nie samą wędlinką człowiek żyje.....  , ale i lekarstwem na covida.....  :cool:  

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-687949
Udostępnij na innych stronach

 

 

to są...

Żyjesz jeszcze? :laugh:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-688030
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żyjesz jeszcze? :laugh:

 

Minęła 75-ta godzina pracy w tym tygodniu...  a tu dopiero kończę wędzenie....  :cool: 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-688976
Udostępnij na innych stronach

 

 

Minęła 75-ta godzina pracy w tym tygodniu..
 

 

:facepalm: Piotr trzymaj się, ale takie tempo  to do czasu  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-688979
Udostępnij na innych stronach

Kilka fotek, zacznijmy od kurczaczka.....  :cool:

 

post-41160-0-23265200-1608406946_thumb.jpg

 

post-41160-0-72499200-1608406966_thumb.jpg

 

post-41160-0-46919100-1608406984_thumb.jpg

 

post-41160-0-32787400-1608406998_thumb.jpg

 

post-41160-0-32312300-1608407014_thumb.jpg

 

post-41160-0-61727600-1608407034_thumb.jpg

 

 

Halusia, piszę ku przestrodze, by fantaści, którzy chcą robić własnoręcznie wędliny, przeanalizowali temat otwarcia masarni...,nie jest to lekka praca...  są lepsze zawody....  :cool: 

Tu nie ma wolnego, covid, grypa , lock-down, ebola, bezrobocie i inne takie nie przeszkadzają, lud pracujący miast i wsi 

lubi dobrze pojeść....  :cool: 

 

Jeszcze ze dwa lata, przeminie pandemia, a wtedy .....  :cool:  

 

 

 

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-688988
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia, piszę ku przestrodze, by fantaści, którzy chcą robić własnoręcznie wędliny, przeanalizowali temat otwarcia masarni...,nie jest to lekka praca... są lepsze zawody.... :cool:

Zgadzam w 100% z Halusią i ... nie tylko.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-689081
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zdążyłem pstrągi  uwędzić, dziś jeszcze  łosoś i szyneczka na domowy użytek....  :cool:

 

post-41160-0-80576400-1608800879_thumb.jpg

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-689584
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zgodnie z moją noworoczną tradycją napełniłem dziś parę buteleczek - na covida....  :cool:  na ten rok, i drożdże do lagerów zaktywowałem, z piwkami trzeba ruszyć.  :cool;:

post-41160-0-61154700-1609530421_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-690842
Udostępnij na innych stronach

Jaki ładny widok i jak równiutko i zdyscyplinowanie stoją w szeregu :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-690843
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jaki :rolleyes: asortyment: - stacjonarne; - podróżne ... i ... - :D spacerowe.

 

1. 500ml - futura -  na imprezy, których może doczekamy latoś...

2. 700ml - na podarunki dla dobrych ludzi....

3. Monopol 200ml - dla klientów...  na degustację...

4. Monopol 100ml - popularna majster-flaszka, na każdą okazję...   :cool:  

 

Miód już gotowy - nastawię kolejną partię, może się przyda....  kiedyś. :cool: 

Dziś lub jutro pilsa uwarzę ....   :cool:  drożdże chodzą...  :cool:  2308 Munich Lager

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-690905
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłem kiełbaski śniadaniowe, ze trzy lata trwała przerwa w produkcji....  :cool:

 

post-41160-0-93148500-1610185239_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/171/#findComment-691891
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.