Maxell Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4326 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Piotrze, zrób sobie takie salami i będziesz miał spokój na jakiś czas. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-747218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4327 Opublikowano 27 Stycznia 2022 jak na możliwości Piotra to może być mało [Dodano: 27 sty 2022 - 06:46]może dobrym rozwiązaniem byłyby osłonki fibrusowenadają się do wędzenia i do parzeniaalbo tak jak pisał GrzewlodVSC – NA TKANINIE WISKOZOWEJOsłonki typu VSC przeznaczone są do wyrobów dojrzewających typu salami. Dzięki właściwościom tkaniny bazowej zapewnione są odpowiednie warunki dostępu powietrza do produktu dojrzewającego Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-747231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4328 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Wipol się to zwało... VSC – na tkaninie wiskozowej Osłonki typu VSC przeznaczone są do wyrobów dojrzewających typu salami. Dziękuję Panowie - Wipol i Nomax namierzone, teraz czytam, sprawdzam zastosowanie i szukam jakie w praktyce są najlepsze, w sklepie pani powiedziała, że te z grubym pieprzem nie bardzo, słabo się kroi na krajalnicy. jest ono wędzone zimnym dymem i w kątnicach wieprzowych. Kątnice wieprzowe trochę jadą i nieco grubawe, zastosowałem baranie, do zimnego wędzenia dojdziemy gdzieś za dwa miesiące.... zrób sobie takie salami jak na możliwości Piotra to może być mało Nie mam takich osłonek i z takim przekrojem naturalne dojrzewanie i pozbawienie wody trwało by zapewne z rok.... Słyszę tu i ówdzie, zresztą codziennie, o konieczności szczepień, może i ja bym kolejne salami zaszczepił kulturami, tu pytanie jakie polecacie sprawdzone, bo wszystko się zmienia, a w sferze znajomości tychże jestem niedoinformowany. Co mi tam szkodzi spróbować. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-747292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4329 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Do Wipolu warto zadzwonić... kiedyś mieli zajefajnego i kumatego technologa... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-747297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4330 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Słyszę tu i ówdzie, zresztą codziennie, o konieczności szczepień, może i ja bym kolejne salami zaszczepił kulturami, tu pytanie jakie polecacie sprawdzone, bo wszystko się zmienia, a w sferze znajomości tychże jestem niedoinformowany. Mówisz i masz importer bakterii na Pl : https://www.unico-poland.eu/produkty/kultury-ochronna-i-starterowe-sacco/Proponuję nawiązać kontakt i poprosić o przesłanie specyfikacji różnych kultur. W sprawie kultur coś więcej może podpowiedzieć Kol. Stefan, u nas najczęściej stosowanymi bakteriami do kiełbas są bakterie : Lyocarni SBL 48 kompozycja Staphylococcus xylosus, Pediococcus pentosaceus, i Lactobacillus plantarum, zapewnia stałą i kontrolowaną produkcję szybko dojrzewających salami , dodatkowo zwiększając bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu. Proces fermentacji prowadzimy powyżej 20C Lyocarni SHI-59, kompozycja Staphylococcus xylosus, Pediococcus pentosaceus, i Lactobacillus plantarum, zapewnia stałą i kontrolowaną produkcję tradycyjnych fermentowanych wolno dojrzewających salami , chorizzo, polskiej surowej dodatkowo zwiększając bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu. Proces fermentacji prowadzimy powyżej 24C Lyocarni VBM-60 kompozycja Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus, Pediococcus acidilactici i Pediococcus pentosaceus zapewnia stałą i kontrolowaną produkcję szybko fermentowanych salami, frankfurterek, polskiej surowej. Proces fermentacji prowadzimy powyżej 20C. Do tego nie należy zapominać o kulturze pleśni Lyocarni FPN-63 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-747315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4331 Opublikowano 28 Stycznia 2022 importer bakterii na Pl Dziękuję, dzwoniłem, przyślą ofertę. Wczoraj zrobiłem trochę wędlin dzikich, szynkową, kabanosy i szynkówkę podsuszaną, którą będzie jak podeschnie, fota niżej. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-747609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4332 Opublikowano 28 Stycznia 2022 [ Kątnice wieprzowe trochę jadą i nieco grubawe, zastosowałem baranie, do zimnego wędzenia dojdziemy gdzieś za dwa miesiące.... Właśnie, Salame di Mugnano ma być grubawe, w kształcie dużej pięści. Tradycyjnie jest w kątnicach wieprzowych. Zimne wędzenie stosuje się zaraz po fermentacji i może raz w połowie okresu dojrzewania. Po dwóch miesiącach wędzenie będzie miało minimalny efekt i będzie pokryte pleśnią. . Mugano odróżnia się od innych włoskich wyrób z tym ze pleśń nie jest pożądana. Dym zapobiega rozwojowi pleśni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-747642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4333 Opublikowano 29 Stycznia 2022 Salame di Mugnano ma być grubawe, w kształcie dużej pięści. Tradycyjnie jest w kątnicach wieprzowych. Nigdy nie zrobię oryginału, inne mięso, inne warunki, inny klimat i jeszcze wiele innych czynników wpływających na efekt końcowy. Poprzestanę na podróbce, którą próbuje stworzyć dla zabawy i niewątpliwego relaksu. Niżej fota na dziś. Zimne wędzenie stosuje się zaraz po fermentacji I właśnie dziś to robię na jednej z partii próbnych. Z tym salami jest tylko jeden problem, trzeba czekać ....... niemało, by się może przekonać, że coś poszło nie tak. [Dodano: 29 sty 2022 - 12:14]pakuję dziś też troszkę dojrzewających... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-747795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4334 Opublikowano 29 Stycznia 2022 Piotrze Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-747896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4335 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-748200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4336 Opublikowano 3 Lutego 2022 Dziś kiełbaski..... Jakie ? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-748933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #4337 Opublikowano 3 Lutego 2022 jak to "jakie"?....Ssssmaczliwe Bo, że ładne to widać... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-748938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4338 Opublikowano 4 Lutego 2022 Jeszcze jedno pytanie - posłużę się cytatem: Zastosowanie: Lyocarni FPN-63 nadaje charakterystyczny pleśniowy smak produktom mięsnym. Ponadto, podczas tradycyjnego procesu dojrzewania Lyocarni FPN-63 rozkłada kwas mlekowy, powodując łagodniejszy smak i nieznaczny wzrost pH. Dodatkowo, zastosowanie Lyocarni FPN-63 kontroluje florę powierzchniową, konsekwentnie blokując rozwój miejscowych bakterii, potencjalnie toksycznych pleśni i drożdży. Kultura składa się z Penicillium nalgiovense, które jest bardzo silną pleśnią nie produkującą toksycznych składników, dobrze rośnie warunkach niskiej wilgotności i w niskiej temperaturze. Kultura powoduje widoczny, równomierny, białawy porost pleśni na powierzchni produktu mięsnego. Powierzchnia pleśniowa wspomaga proces suszenia, chroni przed działaniem tlenu i światła oraz utrudnia powstawanie otoczki, a także przeciwdziała obsychaniu osłonki. Kiedy zastosować te kultury, tzn., w którym momencie dojrzewania, przy cyklu trwającym 3 miesiące, jaki mam w założeniu? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-749232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #4339 Opublikowano 4 Lutego 2022 Kiedy zastosować te kultury, tzn., w którym momencie dojrzewania, przy cyklu trwającym 3 miesiące, jaki mam w założeniu? Zaraz po fermentacji, przed włożeniem wędlin do komory dojrzewalniczej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-749306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #4340 Opublikowano 5 Lutego 2022 Kiedy zastosować te kultury, tzn., w którym momencie dojrzewania, przy cyklu trwającym 3 miesiące, jaki mam w założeniu? Masz kilka opcji, od zależności jakim sposobem i w jakich warunkach fermentujesz. Jak masz osobna komorę do fermentacji i wieszasz batony, to już możesz stosować ten starter. Jak fermentujesz w pojemniku gdzie batony będą się dotykać to po fermentacji. Niektórzy także stosują pleśń w czasie moczenia jelit czy osłonek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-749449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4341 Opublikowano 7 Lutego 2022 Zaraz po fermentacji, przed włożeniem wędlin do komory dojrzewalniczej. Masz kilka opcji, od zależności jakim sposobem i w jakich warunkach fermentujesz. Dziękuję, przyjąłem do "akceptującej wiadomości". Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-749759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4342 Opublikowano 11 Lutego 2022 (edytowane) Dziś kolejne salami, tym razem z kulturami SHI-59 z Firmy UNICO z Łomży, w osłonkach z Firmy Wipol z Gdyni zaanonsowanej przez Tusiaczka, zakupione przez Pana Wędlinkę - dzięki Panowie. Temperatura farszu przy nadziewaniu minus 2 stopnie.Osłonki z wyściółką pieprzową mieloną, wsad około 2,7kg na sztukę.Dziś pekluję wołowinę, następne salami będzie z wołowiną. Teraz szukam konkret przepis na PRL-owską serwolatkę, następne wyzwanie. Edytowane 11 Lutego 2022 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-750787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4343 Opublikowano 18 Lutego 2022 Dziś salami węgierskie na kulturach VBM-60 10, 5kg farszu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-752240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4344 Opublikowano 22 Lutego 2022 Do tego nie należy zapominać o kulturze pleśni Lyocarni FPN-63 Pytanie - jak długo rosną te pleśnie - zadałem je na jeden rodzaj salami - kilka dni minęło i nic, może przegrzałem je nieco, zadałem do kubka z wodą o temp. 22stopnie i wyniosłem do ciepełka, gdzie ich temperatura w godzinę wzrosła do 33 stopni, może to im zaszkodziło. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-753150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #4345 Opublikowano 22 Lutego 2022 (edytowane) Pytanie - jak długo rosną te pleśnie - zadałem je na jeden rodzaj salami - kilka dni minęło i nicPo ok 5-7 dniach powinno się zabielić. Jeszcze jedna ważna sprawa jak szczepisz to osłonka powinna być sucha, dobrze jest po fermentacji przed zaszczepieniem powiesić wędlinę na dwa dni w chłodni, aż osłonka przeschnie i wtedy przetrzeć ją dodatkowo ręcznikiem papierowym i dopiero szczepić. Edytowane 22 Lutego 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-753185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4346 Opublikowano 23 Lutego 2022 salami w różnych fazach "rozwoju" Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-753412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4347 Opublikowano 24 Września 2022 Widzę, że kilkumiesięczna przerwa .... pracoholizm... Kolejne salami - robię już jeden rodzaj, salami bez żadnych kultur starterowych czy pleśni. Najlepsze w jelitach wołowych środkowych, podczas fermentacji widać zmianę barwy, czuć przemiany jakie zachodzą w osłonce. Te z przyprawami robię sporadycznie . I tak nie nadążam z produkcją... za długa trwa proces..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-788704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #4348 Opublikowano 27 Września 2022 (edytowane) I tak nie nadążam z produkcją... za długa trwa proces..... To zjadasz w trakcie procesu? Edytowane 27 Września 2022 przez EAnna Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-789244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4349 Opublikowano 1 Października 2022 Wczoraj kolejne salami poszło w osłonki. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-789777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #4350 Opublikowano 1 Października 2022 kolejne salami poszło w osłonki. Jaki rodzaj osłonek użyłeś do tego salami? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-789804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.