Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Piotrze, zrób sobie takie salami i będziesz miał spokój na jakiś czas. :D

 

post-39694-0-94568100-1643236605_thumb.jpg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-747218
Udostępnij na innych stronach

jak na możliwości Piotra to może być mało :angel:


[Dodano: 27 sty 2022 - 06:46]

może dobrym rozwiązaniem byłyby osłonki fibrusowe

nadają się do wędzenia i do parzenia

albo tak jak pisał Grzewlod

  • VSC – NA TKANINIE WISKOZOWEJ

Osłonki typu VSC przeznaczone są do wyrobów dojrzewających typu salami. Dzięki właściwościom tkaniny bazowej zapewnione są odpowiednie warunki dostępu powietrza do produktu dojrzewającego

Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-747231
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wipol się to zwało...

 

VSC – na tkaninie wiskozowej Osłonki typu VSC przeznaczone są do wyrobów dojrzewających typu salami.

 

Dziękuję Panowie - Wipol i Nomax namierzone, teraz czytam, sprawdzam zastosowanie i szukam jakie w praktyce są najlepsze, w sklepie pani powiedziała, że te z grubym pieprzem nie bardzo, słabo się kroi na krajalnicy.  :cool: 

 

 

 

jest ono wędzone zimnym dymem i w kątnicach wieprzowych.

 

Kątnice wieprzowe trochę jadą i nieco grubawe, zastosowałem baranie, do zimnego wędzenia dojdziemy gdzieś za dwa miesiące....   :cool:

 

 

 

zrób sobie takie salami

 

 

 

jak na możliwości Piotra to może być mało

 

Nie mam takich osłonek i z takim przekrojem naturalne dojrzewanie i pozbawienie wody trwało by zapewne z rok....   :cool:  

 

 

Słyszę tu i ówdzie, zresztą codziennie, o konieczności szczepień, może i ja bym kolejne salami zaszczepił kulturami, tu pytanie jakie polecacie sprawdzone, bo wszystko się zmienia, a w sferze znajomości tychże  jestem niedoinformowany.  Co mi tam szkodzi spróbować. :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-747292
Udostępnij na innych stronach

Do Wipolu warto zadzwonić... kiedyś mieli zajefajnego i kumatego technologa...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-747297
Udostępnij na innych stronach

 

 

Słyszę tu i ówdzie, zresztą codziennie, o konieczności szczepień, może i ja bym kolejne salami zaszczepił kulturami, tu pytanie jakie polecacie sprawdzone, bo wszystko się zmienia, a w sferze znajomości tychże jestem niedoinformowany.

 

Mówisz i masz :) importer bakterii na Pl : https://www.unico-poland.eu/produkty/kultury-ochronna-i-starterowe-sacco/

Proponuję nawiązać kontakt i poprosić o przesłanie specyfikacji różnych kultur. W sprawie kultur coś więcej może podpowiedzieć Kol. Stefan, u nas najczęściej stosowanymi bakteriami do kiełbas są bakterie :

 

Lyocarni  SBL 48 kompozycja Staphylococcus xylosus, Pediococcus pentosaceus, i Lactobacillus plantarum, zapewnia  stałą i kontrolowaną produkcję szybko dojrzewających salami , dodatkowo zwiększając bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu. Proces fermentacji prowadzimy powyżej 20C

 

Lyocarni SHI-59, kompozycja Staphylococcus xylosus, Pediococcus pentosaceus, i Lactobacillus plantarum, zapewnia  stałą i kontrolowaną produkcję tradycyjnych fermentowanych wolno dojrzewających salami , chorizzo, polskiej surowej dodatkowo zwiększając bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu. Proces fermentacji prowadzimy powyżej 24C

 

Lyocarni VBM-60 kompozycja  Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus, Pediococcus acidilactici i Pediococcus pentosaceus zapewnia stałą i kontrolowaną produkcję szybko fermentowanych salami, frankfurterek, polskiej surowej. Proces fermentacji prowadzimy powyżej 20C.

 

Do tego nie należy zapominać o kulturze pleśni Lyocarni FPN-63

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-747315
Udostępnij na innych stronach

importer bakterii na Pl

 

 

Dziękuję, dzwoniłem, przyślą  ofertę.

 

Wczoraj zrobiłem trochę wędlin dzikich, szynkową, kabanosy i szynkówkę podsuszaną, którą będzie jak podeschnie, fota niżej. :cool: 

 

post-41160-0-77979800-1643380283_thumb.jpg

 

post-41160-0-46336400-1643380295_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-747609
Udostępnij na innych stronach

[

 

Kątnice wieprzowe trochę jadą i nieco grubawe, zastosowałem baranie, do zimnego wędzenia dojdziemy gdzieś za dwa miesiące....

 

Właśnie, Salame di Mugnano ma być grubawe, w kształcie dużej pięści. Tradycyjnie jest w kątnicach wieprzowych.  Zimne wędzenie stosuje się zaraz po fermentacji i może raz w połowie okresu dojrzewania.  Po dwóch miesiącach wędzenie będzie miało minimalny efekt i będzie pokryte pleśnią. .  Mugano odróżnia się od innych włoskich wyrób z tym ze pleśń nie jest pożądana.  Dym  zapobiega rozwojowi pleśni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-747642
Udostępnij na innych stronach

Salame di Mugnano ma być grubawe, w kształcie dużej pięści. Tradycyjnie jest w kątnicach wieprzowych.

 

 

Nigdy nie zrobię oryginału, inne mięso, inne warunki, inny klimat i jeszcze wiele innych czynników wpływających na efekt końcowy. Poprzestanę na podróbce, którą próbuje stworzyć dla zabawy i niewątpliwego relaksu. 

Niżej fota na dziś.  :cool:

 

post-41160-0-77253000-1643453239_thumb.jpg

 

 

Zimne wędzenie stosuje się zaraz po fermentacji

 

 

 

I właśnie dziś to robię na jednej z partii próbnych. :cool:

 

post-41160-0-46768100-1643453219_thumb.jpg

 

Z tym salami jest tylko jeden problem, trzeba czekać .......  niemało, by się może przekonać, że coś poszło nie tak. :cool:  

[Dodano: 29 sty 2022 - 12:14]

pakuję dziś też troszkę dojrzewających...  :cool: 

 

post-41160-0-56380000-1643454836_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-747795
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno pytanie - posłużę się cytatem:

 

Zastosowanie: Lyocarni FPN-63 nadaje charakterystyczny pleśniowy smak produktom mięsnym. Ponadto, podczas tradycyjnego procesu dojrzewania Lyocarni FPN-63 rozkłada kwas mlekowy, powodując łagodniejszy smak i nieznaczny wzrost pH. Dodatkowo, zastosowanie Lyocarni FPN-63 kontroluje florę powierzchniową, konsekwentnie blokując rozwój miejscowych bakterii, potencjalnie toksycznych pleśni i drożdży.

 

Kultura składa się z Penicillium nalgiovense, które jest bardzo silną pleśnią nie produkującą toksycznych składników, dobrze rośnie warunkach niskiej wilgotności i w niskiej temperaturze. Kultura powoduje  widoczny, równomierny, białawy porost pleśni na powierzchni produktu mięsnego. Powierzchnia pleśniowa wspomaga  proces suszenia, chroni przed działaniem tlenu i światła oraz utrudnia powstawanie otoczki, a także przeciwdziała obsychaniu osłonki.  

 

Kiedy zastosować te kultury, tzn., w którym momencie dojrzewania, przy cyklu trwającym 3 miesiące, jaki mam w założeniu? :cool: 
 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-749232
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedy zastosować te kultury, tzn., w którym momencie dojrzewania, przy cyklu trwającym 3 miesiące, jaki mam w założeniu?  

Zaraz po fermentacji, przed włożeniem wędlin do komory dojrzewalniczej. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-749306
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedy zastosować te kultury, tzn., w którym momencie dojrzewania, przy cyklu trwającym 3 miesiące, jaki mam w założeniu?

 

Masz kilka opcji, od zależności jakim sposobem i w jakich warunkach fermentujesz.  Jak masz osobna komorę do fermentacji i wieszasz batony, to już możesz stosować ten starter. Jak fermentujesz w pojemniku gdzie batony będą się dotykać to po fermentacji.  Niektórzy także stosują pleśń w czasie moczenia jelit czy osłonek. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-749449
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zaraz po fermentacji, przed włożeniem wędlin do komory dojrzewalniczej.

 

Masz kilka opcji, od zależności jakim sposobem i w jakich warunkach fermentujesz.

 

Dziękuję, przyjąłem do "akceptującej wiadomości".  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-749759
Udostępnij na innych stronach

Dziś kolejne salami, tym razem z kulturami SHI-59 z Firmy UNICO z Łomży, w osłonkach z Firmy Wipol z Gdyni zaanonsowanej przez Tusiaczka, zakupione przez Pana Wędlinkę - dzięki Panowie. :cool:

 

Temperatura farszu przy nadziewaniu  minus 2 stopnie.

Osłonki z wyściółką pieprzową mieloną, wsad około 2,7kg na sztukę.

Dziś pekluję wołowinę, następne salami będzie z wołowiną. :cool:

 

 

post-41160-0-31813600-1644584651_thumb.jpg

 

post-41160-0-88662900-1644584663_thumb.jpg

 

Teraz szukam konkret przepis na PRL-owską serwolatkę, następne wyzwanie. :cool: 

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-750787
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do tego nie należy zapominać o kulturze pleśni Lyocarni FPN-63

 

Pytanie - jak długo rosną te pleśnie - zadałem je na jeden rodzaj salami - kilka dni minęło i nic, może przegrzałem je nieco, zadałem do kubka z wodą o temp. 22stopnie i wyniosłem do ciepełka, gdzie ich temperatura w godzinę wzrosła do 33 stopni, może to im zaszkodziło. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-753150
Udostępnij na innych stronach

Pytanie - jak długo rosną te pleśnie - zadałem je na jeden rodzaj salami - kilka dni minęło i nic

Po ok 5-7  dniach powinno się zabielić. Jeszcze jedna ważna sprawa jak szczepisz to osłonka powinna być sucha, dobrze jest po fermentacji przed zaszczepieniem powiesić wędlinę na dwa dni w chłodni, aż osłonka przeschnie i wtedy przetrzeć ją dodatkowo ręcznikiem papierowym i dopiero szczepić.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-753185
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Widzę, że kilkumiesięczna przerwa ....  pracoholizm...  :cool:

Kolejne salami - robię już jeden rodzaj, salami bez żadnych kultur starterowych czy pleśni. Najlepsze w jelitach wołowych środkowych, podczas fermentacji widać zmianę barwy, czuć przemiany jakie zachodzą w osłonce. Te z przyprawami robię  sporadycznie . I tak nie nadążam z produkcją... za długa trwa proces.....  :cool:

 

post-41160-0-78783700-1664014077_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-788704
Udostępnij na innych stronach

 

 

kolejne salami poszło w osłonki.

Jaki rodzaj  osłonek użyłeś do tego salami? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/174/#findComment-789804
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.