Basia285 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2076 Opublikowano 22 Marca 2014 Pis :clap: jak zwykle bez zarzutów. Wyroby jak malowane. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2077 Opublikowano 22 Marca 2014 Wszystko eleganckie pychota :clap: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2078 Opublikowano 22 Marca 2014 No mi sie obydwa podobają, ale czarnego jeszcze nie robiłem - mam zapeklowane 2 połówki łba i 2 nóżki - teraz co więcej dokupić aby z tego wyszedł salcefix czarny. Ile trzeba peklować składniki (a może nie trzeba). Słowem przepis by się przydał Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2079 Opublikowano 22 Marca 2014 Pis'uczy ty chcesz nas wszystkich wpędzić w kompleksy czy depresję ?Toć to karygodne żeby robić w takich ilościach Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2080 Opublikowano 22 Marca 2014 ale czarnego jeszcze nie robiłem - mam zapeklowane 2 połówki łba i 2 nóżki - teraz co więcej dokupić aby z tego wyszedł salcefix czarny. Ile trzeba peklować składniki (a może nie trzeba). Słowem przepis by się przydał Moje mięska na salcesony pływały ponad dwa tygodnie, to co czarny chcesz zrobić? Toć to karygodne żeby robić w takich ilościach Już prawie wszystko rozdane, dziś wędzonki wędziłem - materiał powierzony, siostry i kolegi. Tak lodówka pełna - robię przerwę z wędlinami na jakieś dwa tygodnie, priorytet piwko i sery. A i boczuś w cieniu odpoczywa, a później salami w smoka wrzuciłem na zimny dymek. Salami znowu leży... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2081 Opublikowano 22 Marca 2014 Normalnie MISTRZ Nie wiem jak to odbiorą inni :laugh: daj przepisy na te cwaniaki biały i czarny (tak ,żeby mi nikt posta nie wyciął )Pozdro) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2082 Opublikowano 22 Marca 2014 Jak te salcesony zapakujesz próżniowo to potem zamrażasz ,czy tak przechowujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2083 Opublikowano 22 Marca 2014 Jak te salcesony zapakujesz próżniowo to potem zamrażasz ,czy tak przechowujesz. Salcesony po zamrożeniu i ponownym rozmrożeniu tracą wiązanie i się rozsypują , ale jest na to sposób - po rozmrożeniu trzeba je ponownie sparzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2084 Opublikowano 23 Marca 2014 Jak zwykle PISu dałeś koncert, wiesz zawsze po obejrzeniu fotek pozostaje mi ślinotok, mistrzu chylę czoła Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2085 Opublikowano 23 Marca 2014 Salcesony po zamrożeniu i ponownym rozmrożeniu tracą wiązanie i się rozsypują , Nie wiem na czym to polega ale moje się nie rozsypują Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2086 Opublikowano 23 Marca 2014 Nie wiem na czym to polega ale moje się nie rozsypują Potwierdzam Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2087 Opublikowano 23 Marca 2014 Potwierdzam U mnie podobnie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LP57 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2088 Opublikowano 23 Marca 2014 Salcesony po zamrożeniu i ponownym rozmrożeniu tracą wiązanie i się rozsypują Nieprawda. Ja mrożę w kawałkach i nic się nie rozpada po rozmrażaniu. jest na to sposób - po rozmrożeniu trzeba je ponownie sparzyć. A jak ponownie sparzyć jeśli salceson jest pokrojony w kawałki i zamrożony ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2089 Opublikowano 23 Marca 2014 Normalnie MISTRZ mistrzu chylę czoła Mistrz jest jeden - nie ja - ja się ciągle uczę, nie mam fachowej literatury, ni ksiąg tajemnych, nie ściągam plików, bo i po co? daj przepisy na te cwaniaki biały i czarny (tak ,żeby mi nikt posta nie wyciął ) Mogą napisać jak chcecie jak robiłem, bo salcesony to u mnie pełna mistyfikacja, jak to ktoś napisał - z tego co się nawinie. Jak te salcesony zapakujesz próżniowo to potem zamrażasz ,czy tak przechowujesz. W lodówce leżą czekając w kolejce... A dziś znalazłem w piwnicy kawał karku świńskiego wiszącego, zdjąłem zeń odzienie i zapakowałem próżniowo, by dalej nie sechł. Leżakuje sobie teraz z serami... A dziś marcowe uwarzyłem, bo wczoraj nie zdążyłem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2090 Opublikowano 23 Marca 2014 Mogą napisać jak chcecie jak robiłem to ja poproszę Twoje parówki i wątrobianka wymiatają i odlatują konkurencji jak Kamil z kryształową kulą, więc salcesonik też pewnie jest wyborny Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2091 Opublikowano 23 Marca 2014 Czytam i i wiem że jesteś Mistrzem we wszystkim - w bardzo dobrej produkcji swoich wyrobów. Mistrzem w improwizacji słownej takie,j by praktyczne wiadomości i praktyka nie wzięły gorę nad improwizacją. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2092 Opublikowano 23 Marca 2014 Pis,ujesteś wielki , podziwiam za jakość jak i ilość - kiedy ty znajdujesz na to czas . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2093 Opublikowano 24 Marca 2014 To na początek o tych salcesonach napiszę wsad, jaki pływał w beczce o pojemności 30 litrów w solance sporządzonej z 12 litrów zimnej wody z ujęcia miejskiego,1,2 kg soli i 45 gram saletry potasowej.-łby wieprzowe bez podgardla - 2szt-serca wieprzowe -2szt-ozory wieprzowe- 2szt-nerki wieprzowe - 4szt-skórki wieprzowe - około 1,5kg-słonina - około 0,5kg-mięso z łopatki - 0,5kgPo tygodniu do kąpieli dodałem :-serce wołowe duże-nerki wołowe - 2sztKąpiel trwała ponad dwa tygodnie - mięso stało w altance na betonie, to zapewniło niską temperaturę, która na koniec wynosiła 6,7 stopnia. Przed parzeniem mięso wrzuciłem do zimnej wody na pół godziny w wiadomym celu.Parzenie trwało ponad cztery godziny w temp. około 95 stopni. c.d.n. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2094 Opublikowano 24 Marca 2014 Ciąg dalszy o salcesonie - segregacja z podziałem na czerwony i czarny. Dzień pierwszy: zabawa - wydzielanie z łba mięs zjadliwych, usunięcie z nerek miedniczki nerkowej, żył i tętnic, przewodu moczowego, rdzenia, do wyrobu tylko kora, z serca usunięcie tłuszczu zewnętrznego, z ozorów skórki i ślinianek.Czerwony:-chude mięsko z łbów krojone-serca wieprzowe i wołowe sitko 8mm - 80%-mięso z łopatki krojone Czarny:-tłustsze mięso z łbów-serca mielone 8mm -20%-ozory - krojone-nerki-krojone-słonina-krojona Wszystko po wstępnym wychłodzeniu do lodówki. Dzień drugi: Z zastygłej w garnku galarety usunąłem tłuszcz, po czym pobrałem około 2kg galarety, do której po rozgrzaniu dodałem skórki. Gorące skórki zmieliłem na sitku 8mm . Farsz do salcesonu czerwonego wrzuciłem do garnka, dodałem 40% zmielonych skórek, około 0,7 litra gorącego wywaru i włożyłem garnek do gorącej kąpieli wodnej.na kilkanaście minut. W tym czasie zadałem przyprawy, zważyłem wcześniej zawartość garnka - 5,8kg :czosnek wyciśnięty - 4g/kgpieprz mielony zielony - 3g/kgkminek grubo mielony -3g/kgWymieszałem ciepły farsz, próba organoleptyczna - smakowa - i dodałem soli.Napełniłem dwa żołądki wieprzowe i jedną kątnice osobiście wcześniej oczyszczone i do gara z wodą 82 stopnie na 1,5 godziny. Do farszu salcesonu czarnego dodałem pozostałą ilość skórek, 0,5l wywaru i 0,7 litra krwi, przyprawy - farszu było niecałe 5kg,pieprz - 2,5g/kgziołowy - 1g/kgczosnek - 1g/kgziele ang. 0,5g/kggoździki 0,3g/kg gorąca kąpiel wodna, dosoliłem, zapakowałem w kątnice i do gara z wodą na 70 minut. Po parzeniu studzenie w lodowatej wodzie przez godzinę, potem leżakowanie w lodówce i podwędzenie zimnym dymem przez dwie godziny. I na tym kończę opowieść o salcesonach..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-342404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2095 Opublikowano 31 Marca 2014 Dziś wędzenie... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-343711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2096 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Dziś szynki, boczki wędzone parzone, wieczorkiem kiełbaska na kanapki - prawie 5kg i taki zawinięty czerwony twór. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-344648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2097 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 pis67 "czerwony twór " idzie do wędzenia czy dojrzewania ? Pozdrawaim Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-344681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2098 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 "czerwony twór " idzie do wędzenia Wędzony -parzony-zdjęte ubranko i podwędzony, siedzi w wędzarni w towarzystwie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-344767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2099 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 znaczy sie -rolada z boczku teraz nabiera koloru , by odcien był równy. Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-344837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2100 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 A dziś boczek zapeklowałem i trochę mięska na farsz na kolejnego zawijańca... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/84/#findComment-345906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.