Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sernik zależy od sera.Żona piecze sernik z sera,który na przekroju ma żółte pasma od śmietany.Ser jest robiony na wsi .Sernik po upieczeniu jest puszysty i b. smaczny. Sernik z greckiego jogurtu też jest dobry.Po sernikach sklepowych mam zgagę i czkawkę.

Pozdrawiam:nestor.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-110734
Udostępnij na innych stronach

bena, aniołku :lol: dasz spróbować na zlocie ? serniczka ?

:wink:

Atrakcje V OZWB :lol:

1. Sernik Beny.

Zapisy chętnych do spróbowania sernika :wink: :

- kempes + 1

Ze zrobieniem serniczka nie ma problemów, ale jak go dowieźć, to jeszcze koncepcji brak (po ok. 10 h w podróży efekty mogą być różne :blush: );

chyba że produkcję przeprowadzimy na miejscu :rolleyes:

tak czy inaczej problemu nie ma: "jak jest wola, to znajdzie się i sposób" :grin: a wola jest

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-110741
Udostępnij na innych stronach

Ty sie nie pytaj. Ty organizuj to pieczenie. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-110749
Udostępnij na innych stronach

Ty sie nie pytaj. Ty organizuj to pieczenie. :grin:

Beiot Ty narobiłeś dymu :lol: , a ja zamieszania z tym sernikiem :blush:

Ale to nawet niezły pomysł bo gdyby były tak z dwa piekarniki to zabezpieczając produkty można zorganizować parę ciast na miejscu / warsztaty cukiernicze/ zamiast wieźć je ileś tam kilometrów. A jaka frajda w podglądaniu cukierniczek w akcji :wink: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-110750
Udostępnij na innych stronach

Warsztaty cupiernicze juz dawno wpisane do programu. Fachowym patronatem zgodził sie je objąć Abratek (dzięki). :grin:

Kempes Ciebie dopisuję do pomocy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-110751
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 11 miesięcy temu...
Zrobiłam serniczek na te święta, jest bardzo smaczny, lekki i puszysty a co najważniejsze mało pracochłonny. Jedyne co dla mnie ciut za słodki, następnym razem zmniejszę ilość cukru. Dziękuje za podzielenie się rodzinnym przepisem. Ja rodzinnych przepisów nie mam, bo moja mama niestety i dobrze że tego nie czyta ale nie jest zbyt wyrafinowaną kucharką. Z dzieciństwa pamiętam makowiec, jest to jedyny makowiec jaki lubię, pieczony na cieście podobnym do ciasta z jabłecznika Halusi, ale jest to proste ciasto więc nie sądzę aby kogoś zainteresował, drugim ciastem mojego dzieciństwa jest biszkopt z masą grysikową i galaretką, pod galaretką tata zawsze mi malował jakieś świąteczne dekoracje :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-158173
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za podzielenie się rodzinnym przepisem.

Nie ma za co!!

Cieszę się, że smakował

Jeszcze kilka ciekawych przepisów posiadam, ale w związku z tym że mój m-żonek zrezygnował całkowicie ze słodkości, to ja siłą rzeczy muszę ograniczać wypiekanie; w przeciwnym wypadku grozi mi " samotne samooutuczenie"

pozdrawiam

Bożena

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-158742
Udostępnij na innych stronach

No nie bądźcie tacy ... podzielcie się swoimi świątecznymi przepisami :cry:

No nie będę taki...

lepiej późno, niż wcale.

 

Najpierw

mazurek jabłkowo cytrynowy

 

 

 

Ciasto:

250 g mąki, 250 g cukru, 200 g masła, 8 żółtek.

Z tych składników utrzeć mikserem ciasto, upiec na złoty kolor.

 

Masa:

ok. 1,5 szklanki cukru, 750 g jabłek, 3 cytryny, cykata do smaku.

Jabłka obrać i cienko poszatkować, cytryny sparzyć, pokroić na grube plastry, odpestkować i zetrzeć razem ze skórą (najwygodniej w malakserze lub szatkownicy), usmażyć wszystko na gładką masę ze szklanką cukru, spróbować i ew. dosłodzić.

 

Ciepłą masą posmarować upieczony spód, wystudzić i udekorować.

 

Kruche ciasto na spody do kolejnych mazurków

Ciasto nadaje się na mazurki, kruche ciasteczka, spody do słodkich tart.

 

2 szklanki mąki

2 surowe żółtka

kostka masła (200g)

½ szklanki cukru pudru (lub trochę mniej jeśli na bardzo słodki mazurek)

 

Wrzucić do malaksera z nożykami mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kawałki, siekać przez chwilę na wysokich obrotach do uzyskania wyglądu kaszy, dodać żółtka i dalej siekać aż uformuje się kula.

Oczywiście można tradycyjnie posłużyć się nożem i stolnicą.

Jeśli piecze się ciasteczka podzielić ciasto na kilka części i na talerzu włożyć do lodówki, wyjmować porcjami i robić ciasteczka. Jeśli piecze się spód do mazurka wyłożyć blaszkę ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180° aż ciasto będzie złote.

Porcja wystarcza na jeden mazurek pieczony w dużej tortownicy. Czas pieczenia mazurka około 20 minut, ciasteczek – krótszy.

 

Ciasteczka:

 

 

Mazurek kajmakowy

 

 

Upiec spód do mazurka z kruchego ciasta, można dać nieco mniej cukru.

 

Przygotować masę kajmakową:

Gotować puszkę mleka skondensowanego słodzonego w garnku z wodą przez 2,5 godziny od momentu zawrzenia. Woda musi pokrywać puszkę. Wystudzić puszkę a potem otworzyć (studzenie jest dla wygodniejszego otwierania).

 

Posmarować masą mazurek i udekorować.

 

Mazurek śliwkowo orzechowy

 

 

Ciasto - według przepisu na kruche, lekko podpiec. Masa – 2 słoiki powideł śliwkowych dodatkowo podsmażone. Na to 150 g orzechów włoskich łuskanych podsmażonych na patelni z 1-2 łyżkami masła i 1-2 łyżkami miodu. Całość zapiec w piecyku.

 

Mazurek czekoladowy

 

 

Upiec spód do mazurka z kruchego ciasta, wystudzić.

Posmarować frużeliną wiśniową.

Przygotować czekoladę:

200 ml śmietanki 18% zagotować, zdjąć z ognia, dodać 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady, mieszać do rozpuszczenia, posmarować mazurek.

Dekorować po wystudzeniu i stwardnieniu czekolady.

Pozdrawiam

gonzo132

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-158754
Udostępnij na innych stronach

No nie będę taki...

lepiej późno, niż wcale.

No no.. co za talent .... wypieki aż się patrzy.

''Chłopie'' więcej odwagi :wink: ... chwal się swoimi wypiekami bo naprawdę masz czym.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-158777
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.