nestor Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Maja 2010 Sernik zależy od sera.Żona piecze sernik z sera,który na przekroju ma żółte pasma od śmietany.Ser jest robiony na wsi .Sernik po upieczeniu jest puszysty i b. smaczny. Sernik z greckiego jogurtu też jest dobry.Po sernikach sklepowych mam zgagę i czkawkę.Pozdrawiam:nestor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-110734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Maja 2010 bena, aniołku :lol: dasz spróbować na zlocie ? serniczka ? :wink: Atrakcje V OZWB :lol: 1. Sernik Beny. Zapisy chętnych do spróbowania sernika :wink: : - kempes + 1 Ze zrobieniem serniczka nie ma problemów, ale jak go dowieźć, to jeszcze koncepcji brak (po ok. 10 h w podróży efekty mogą być różne :blush: ); chyba że produkcję przeprowadzimy na miejscu :rolleyes: tak czy inaczej problemu nie ma: "jak jest wola, to znajdzie się i sposób" :grin: a wola jest Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-110741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Maja 2010 Ty sie nie pytaj. Ty organizuj to pieczenie. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-110749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Maja 2010 Ty sie nie pytaj. Ty organizuj to pieczenie. :grin:Beiot Ty narobiłeś dymu :lol: , a ja zamieszania z tym sernikiem :blush: Ale to nawet niezły pomysł bo gdyby były tak z dwa piekarniki to zabezpieczając produkty można zorganizować parę ciast na miejscu / warsztaty cukiernicze/ zamiast wieźć je ileś tam kilometrów. A jaka frajda w podglądaniu cukierniczek w akcji :wink: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-110750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Maja 2010 Warsztaty cupiernicze juz dawno wpisane do programu. Fachowym patronatem zgodził sie je objąć Abratek (dzięki). :grin: Kempes Ciebie dopisuję do pomocy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-110751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Maja 2010 Kempes Ciebie dopisuję do pomocy. :lol: ja jak zwykle będę czarował :wink: proponuję kempesową w frywolnym fartuszku :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-110752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Maja 2010 Kempes Ciebie dopisuję do pomocy. do podglądania cukierniczek w akcji :wink: :lol: :clap: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-110754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Maja 2010 A to mój prezent dla T E Ś C I O W E J na imieniny Zofii. sernik w/g BENY , Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-111609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Maja 2010 Moje gratulacje dla wykonawcy i nauczycielki. Aż serce rośnie jak się czyta jak jeden drugiemu pomaga :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-111619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Maja 2010 No cóż i już po serniku zostały wspomnienia. Biesiadnicy wyjedli co do okruszka :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-111680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zrobiłam serniczek na te święta, jest bardzo smaczny, lekki i puszysty a co najważniejsze mało pracochłonny. Jedyne co dla mnie ciut za słodki, następnym razem zmniejszę ilość cukru. Dziękuje za podzielenie się rodzinnym przepisem. Ja rodzinnych przepisów nie mam, bo moja mama niestety i dobrze że tego nie czyta ale nie jest zbyt wyrafinowaną kucharką. Z dzieciństwa pamiętam makowiec, jest to jedyny makowiec jaki lubię, pieczony na cieście podobnym do ciasta z jabłecznika Halusi, ale jest to proste ciasto więc nie sądzę aby kogoś zainteresował, drugim ciastem mojego dzieciństwa jest biszkopt z masą grysikową i galaretką, pod galaretką tata zawsze mi malował jakieś świąteczne dekoracje Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-158173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Maja 2011 Dziękuje za podzielenie się rodzinnym przepisem.Nie ma za co!! Cieszę się, że smakował Jeszcze kilka ciekawych przepisów posiadam, ale w związku z tym że mój m-żonek zrezygnował całkowicie ze słodkości, to ja siłą rzeczy muszę ograniczać wypiekanie; w przeciwnym wypadku grozi mi " samotne samooutuczenie" pozdrawiam Bożena Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-158742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo132 Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 1 Maja 2011 No nie bądźcie tacy ... podzielcie się swoimi świątecznymi przepisami No nie będę taki... lepiej późno, niż wcale. Najpierw mazurek jabłkowo cytrynowy Ciasto: 250 g mąki, 250 g cukru, 200 g masła, 8 żółtek. Z tych składników utrzeć mikserem ciasto, upiec na złoty kolor. Masa: ok. 1,5 szklanki cukru, 750 g jabłek, 3 cytryny, cykata do smaku. Jabłka obrać i cienko poszatkować, cytryny sparzyć, pokroić na grube plastry, odpestkować i zetrzeć razem ze skórą (najwygodniej w malakserze lub szatkownicy), usmażyć wszystko na gładką masę ze szklanką cukru, spróbować i ew. dosłodzić. Ciepłą masą posmarować upieczony spód, wystudzić i udekorować. Kruche ciasto na spody do kolejnych mazurków Ciasto nadaje się na mazurki, kruche ciasteczka, spody do słodkich tart. 2 szklanki mąki 2 surowe żółtka kostka masła (200g) ½ szklanki cukru pudru (lub trochę mniej jeśli na bardzo słodki mazurek) Wrzucić do malaksera z nożykami mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kawałki, siekać przez chwilę na wysokich obrotach do uzyskania wyglądu kaszy, dodać żółtka i dalej siekać aż uformuje się kula. Oczywiście można tradycyjnie posłużyć się nożem i stolnicą. Jeśli piecze się ciasteczka podzielić ciasto na kilka części i na talerzu włożyć do lodówki, wyjmować porcjami i robić ciasteczka. Jeśli piecze się spód do mazurka wyłożyć blaszkę ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180° aż ciasto będzie złote. Porcja wystarcza na jeden mazurek pieczony w dużej tortownicy. Czas pieczenia mazurka około 20 minut, ciasteczek – krótszy. Ciasteczka: Mazurek kajmakowy Upiec spód do mazurka z kruchego ciasta, można dać nieco mniej cukru. Przygotować masę kajmakową: Gotować puszkę mleka skondensowanego słodzonego w garnku z wodą przez 2,5 godziny od momentu zawrzenia. Woda musi pokrywać puszkę. Wystudzić puszkę a potem otworzyć (studzenie jest dla wygodniejszego otwierania). Posmarować masą mazurek i udekorować. Mazurek śliwkowo orzechowy Ciasto - według przepisu na kruche, lekko podpiec. Masa – 2 słoiki powideł śliwkowych dodatkowo podsmażone. Na to 150 g orzechów włoskich łuskanych podsmażonych na patelni z 1-2 łyżkami masła i 1-2 łyżkami miodu. Całość zapiec w piecyku. Mazurek czekoladowy Upiec spód do mazurka z kruchego ciasta, wystudzić. Posmarować frużeliną wiśniową. Przygotować czekoladę: 200 ml śmietanki 18% zagotować, zdjąć z ognia, dodać 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady, mieszać do rozpuszczenia, posmarować mazurek. Dekorować po wystudzeniu i stwardnieniu czekolady. Cytuj Pozdrawiamgonzo132 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-158754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Maja 2011 No nie będę taki... lepiej późno, niż wcale.No no.. co za talent .... wypieki aż się patrzy. ''Chłopie'' więcej odwagi :wink: ... chwal się swoimi wypiekami bo naprawdę masz czym. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/page/2/#findComment-158777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.