Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dotychczas popełniłem już ładnych kilka razy kiełbasę białą.

mam pytanie co do solenia, bo jak do tej pory poza dobrze wykonanymi, zdażyło mi się zrobić za mało słona "białą" no i w sumie raz przesolić.

Zawsze dodaję sól "mniej-więcej" i próbuję, choć jak się okazuje jest to zawodne...

 

Pytanie - czy z Waszego doświadczenia mozna przyjąć, że na 1kg daje się 20 g soli (dokładnie ważąc - czyli idealnie 2%) i wtedy efekt pewny czy ktoś daje inną dawkę soli?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

ja daję zawsze odmierzoną dawkę warzonki - 20gram na kilogram... dla mnie jest idealnie
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105213
Udostępnij na innych stronach

wtedy efekt pewny czy ktoś daje inną dawkę soli?

Ja daję 18 g dlatego, że :cool: wody do białej nie leję.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105223
Udostępnij na innych stronach

to jest właśnie kwestia słonolubności...

poza tym, ja do parzenia używam sporo wody bo zawsze robię żurek... i taka dawka się sprawdza....

owszem, gdybym nie przewidywał jej do zupy to faktycznie zmniejszyłbym dawkę do 18g

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105228
Udostępnij na innych stronach

AndyAndy... ale rozmawiamy tu o "białej" :devil: i fakt parzenia w sporej ilości wody ma tu duże znaczenie
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105234
Udostępnij na innych stronach

abratek, Nie biorę pod uwagę ilość wody dobieram ilość soli do smaku, a jeżeli użyję więcej wody do parzenia, to dodaje soli i po problemie. Oczywiście smak to kwestia osobistego gustu do ilości soli. Dotyczy to też użytego surowca na kiełbasę czy będzie bardziej tłusta czy mięsna.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105235
Udostępnij na innych stronach

Pytanie - czy z Waszego doświadczenia mozna przyjąć, że na 1kg daje się 20 g soli

Jak piszą przedmówcy , słoność to indywidualna sprawa , należy ważyć i będziesz wiedział na czym stoisz . Ja daję do większości moich wyrobów również do białej kiełbasy 18gram soli na kilogram wsadu - mięsa :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105240
Udostępnij na innych stronach

No to pozostaje skończyć z odmierzaniem na oko i idąc za wiekszością stosować 18g dla białej, no i jak ktoś wspomniał w przypadku wędzonych zejść do 16.

Uważam, że w tym przypadku nie ma co mówić o słonolubności. Powinna być w sam raz, a "ew regulację smaku" uzaleznić od ilości pieprzu czy czosnku.

 

Pozdrawiam

Y

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105250
Udostępnij na innych stronach

Nie sugeruj się tym, że "ktoś powiedział". Zakres użycia soli, czy peklosoli do peklowania mięsa rozdrobnionego na kiełbasy waha sie w granicach od 1,5% do 2,2% (a nawet 2,3%). Sam musisz, na podstawie "białej próby" wysondowac, który przedział Ci najbardziej odpowiada. No i oczywiście jak najszybciej skończ z soleniem "na oko". :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105255
Udostępnij na innych stronach

Pytanie - czy z Waszego doświadczenia mozna przyjąć, że na 1kg daje się 20 g soli (dokładnie ważąc - czyli idealnie 2%) i wtedy efekt pewny czy ktoś daje inną dawkę soli?

Ostatnio zrobiłem kiełbasę i dałem 17g peklosoli. Następnie poczęstowałem czworo znajomych i :

- w dwóch przypadkach było ok.

- jeden za mało słony

- drugi za dużo :shock:

 

Tak to jest z tym soleniem, trzeba na swoje gusta wziąć poprawkę

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105282
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.