Yatzeque Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Marca 2010 Witam,dotychczas popełniłem już ładnych kilka razy kiełbasę białą.mam pytanie co do solenia, bo jak do tej pory poza dobrze wykonanymi, zdażyło mi się zrobić za mało słona "białą" no i w sumie raz przesolić.Zawsze dodaję sól "mniej-więcej" i próbuję, choć jak się okazuje jest to zawodne... Pytanie - czy z Waszego doświadczenia mozna przyjąć, że na 1kg daje się 20 g soli (dokładnie ważąc - czyli idealnie 2%) i wtedy efekt pewny czy ktoś daje inną dawkę soli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Marca 2010 ja daję zawsze odmierzoną dawkę warzonki - 20gram na kilogram... dla mnie jest idealnie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Marca 2010 Abratek 20 gr do białej może troszkę dużo ja daję 18 i jest ok a jak dam 16 gr to parzę w lekko osolonej wodzie i też jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Marca 2010 wtedy efekt pewny czy ktoś daje inną dawkę soli? Ja daję 18 g dlatego, że wody do białej nie leję. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Marca 2010 to jest właśnie kwestia słonolubności...poza tym, ja do parzenia używam sporo wody bo zawsze robię żurek... i taka dawka się sprawdza....owszem, gdybym nie przewidywał jej do zupy to faktycznie zmniejszyłbym dawkę do 18g Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Marca 2010 Do kiełbas suchych, podsuszanych daje nie więcej ja 16 do 16,5 gr na 1 kg w zależności od mięsa chudego czy lekko z dodatkiem boczku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Marca 2010 AndyAndy... ale rozmawiamy tu o "białej" :devil: i fakt parzenia w sporej ilości wody ma tu duże znaczenie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Marca 2010 abratek, Nie biorę pod uwagę ilość wody dobieram ilość soli do smaku, a jeżeli użyję więcej wody do parzenia, to dodaje soli i po problemie. Oczywiście smak to kwestia osobistego gustu do ilości soli. Dotyczy to też użytego surowca na kiełbasę czy będzie bardziej tłusta czy mięsna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Marca 2010 Pytanie - czy z Waszego doświadczenia mozna przyjąć, że na 1kg daje się 20 g soli Jak piszą przedmówcy , słoność to indywidualna sprawa , należy ważyć i będziesz wiedział na czym stoisz . Ja daję do większości moich wyrobów również do białej kiełbasy 18gram soli na kilogram wsadu - mięsa :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yatzeque Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Marca 2010 No to pozostaje skończyć z odmierzaniem na oko i idąc za wiekszością stosować 18g dla białej, no i jak ktoś wspomniał w przypadku wędzonych zejść do 16.Uważam, że w tym przypadku nie ma co mówić o słonolubności. Powinna być w sam raz, a "ew regulację smaku" uzaleznić od ilości pieprzu czy czosnku. PozdrawiamY Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Marca 2010 Nie sugeruj się tym, że "ktoś powiedział". Zakres użycia soli, czy peklosoli do peklowania mięsa rozdrobnionego na kiełbasy waha sie w granicach od 1,5% do 2,2% (a nawet 2,3%). Sam musisz, na podstawie "białej próby" wysondowac, który przedział Ci najbardziej odpowiada. No i oczywiście jak najszybciej skończ z soleniem "na oko". :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Marca 2010 Pytanie - czy z Waszego doświadczenia mozna przyjąć, że na 1kg daje się 20 g soli (dokładnie ważąc - czyli idealnie 2%) i wtedy efekt pewny czy ktoś daje inną dawkę soli?Ostatnio zrobiłem kiełbasę i dałem 17g peklosoli. Następnie poczęstowałem czworo znajomych i : - w dwóch przypadkach było ok. - jeden za mało słony - drugi za dużo :shock: Tak to jest z tym soleniem, trzeba na swoje gusta wziąć poprawkę Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3885-solenie-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-105282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.