Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

karkówkę,łopadkę i np.podgardle

z karkówki uzyskasz kl.i i II

z łopatki I,II i III

A podgardle to podgardle :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207554
Udostępnij na innych stronach

pinio1

 

Może bardziej przystępnie.

Kupujesz kamień ze żwirem znaczy np. łopatkę, rozdzielasz grabkami (przy mięsie nożem) i :

 

- sam kamień to kl. I (samo mięcho)

- kamień ze żwirem kl. II (mięcho z tłustym)

- żwir kl. III (tłuste)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207558
Udostępnij na innych stronach

pinio1, próbuję masarskiego fachu od 1,5 roku i myślałem, że mi wychodzi.

Kilka dni temu za uprzejmą zgodą Maxella dostałem dostęp do filmu o klasyfikacji mięsa i widzę teraz, że wszystko robiłem źle. Mogą Ci tu pisać, jak masz robić, ale nie zrozumiesz jeśli nie zobaczysz. Tego nie da się opisać.

Moja rada: pokłoń się nisko Maxellowi i poświęć te 2 dni na ściąganie filmu. Ja jestem ... zauroczony :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207560
Udostępnij na innych stronach

Do jakiej klasy można więc przyporządkować karkówkę,łopadkę i np.podgardle ?

To, co wymieniłeś, to części związane z anatomią zwierzęcia.

Każda taka część jest inaczej zbudowana więc zawiera różne ilości mięsa chudego nieściegnistego (kl.I), mięsa lekko tłustego(kl. IIA), mocno tłustego (kl.IIB), chudego ściegnistego (kl.III) lub też - jak podgardle - dużą przewagę tłuszczu (tłuszcz lub IIB).

Klasyfikacja mięsa to nic innego jak wycięcie i pogrupowanie z anatomicznego kawałka (np. łopatki) mięs podobnych, o cechach charakterystycznych dla danej klasy. Anatomiczny kawałek może mięsa w danej klasie nie zawierać w ogóle lub bardzo niewiele. Np. w podgardlu trudno doszukiwać się mięsa w kl.I.

Najwięcej mięsa kl. III uzyskasz z golonki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207563
Udostępnij na innych stronach

żwir kl. III (tłuste)

:shock:

miro albo ja czegoś nie wiem, albo jeżeli możesz to zmień

Już wyjaśnione. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207571
Udostępnij na innych stronach

Do młodzieży takiej jak ja ! nie śledziłem wszystkich ostatnich postów :blush: , ale ja proponuję zamiast oglądać filmy po prostu pojechać na warsztaty :wink: . Ja tak zrobiłem rok temu i przymierzam się , by odświeżyć wiedzę .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207575
Udostępnij na innych stronach

taa... czasu u niektórych cośik mało

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207577
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich, czy jak zastosuje taki układ mięsa dla przepisu z tego linku : łopatka czysta bez błon i tłuszczu lub szynka jako klasa I w ilości 1 kg, jako klasa II w ilości 3 kg karczek - taki lekko przerośnięty z białymi nitkami w mięsie (pomijam tłuszcz) oraz boczek w ilości 0,5 kg oraz pręga wołowa lub udziec wołowy jako wołowina klasy I, wyjdzie mi taka kiełbaska na święta? Czytam, czytam i im więcej czytam tym więcej wątpliwości.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207929
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.