pis67 Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Marca 2012 karkówkę,łopadkę i np.podgardle z karkówki uzyskasz kl.i i II z łopatki I,II i III A podgardle to podgardle Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinio1 Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Marca 2012 a boczek łopadka i słonina [ Dodano: Czw 15 Mar, 2012 21:40 ]powtórzyła mi się znowu łopadka sory Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Marca 2012 pinio1 Może bardziej przystępnie.Kupujesz kamień ze żwirem znaczy np. łopatkę, rozdzielasz grabkami (przy mięsie nożem) i : - sam kamień to kl. I (samo mięcho)- kamień ze żwirem kl. II (mięcho z tłustym)- żwir kl. III (tłuste) Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minikron Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Marca 2012 pinio1, próbuję masarskiego fachu od 1,5 roku i myślałem, że mi wychodzi. Kilka dni temu za uprzejmą zgodą Maxella dostałem dostęp do filmu o klasyfikacji mięsa i widzę teraz, że wszystko robiłem źle. Mogą Ci tu pisać, jak masz robić, ale nie zrozumiesz jeśli nie zobaczysz. Tego nie da się opisać. Moja rada: pokłoń się nisko Maxellowi i poświęć te 2 dni na ściąganie filmu. Ja jestem ... zauroczony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Marca 2012 Do jakiej klasy można więc przyporządkować karkówkę,łopadkę i np.podgardle ?To, co wymieniłeś, to części związane z anatomią zwierzęcia. Każda taka część jest inaczej zbudowana więc zawiera różne ilości mięsa chudego nieściegnistego (kl.I), mięsa lekko tłustego(kl. IIA), mocno tłustego (kl.IIB), chudego ściegnistego (kl.III) lub też - jak podgardle - dużą przewagę tłuszczu (tłuszcz lub IIB). Klasyfikacja mięsa to nic innego jak wycięcie i pogrupowanie z anatomicznego kawałka (np. łopatki) mięs podobnych, o cechach charakterystycznych dla danej klasy. Anatomiczny kawałek może mięsa w danej klasie nie zawierać w ogóle lub bardzo niewiele. Np. w podgardlu trudno doszukiwać się mięsa w kl.I. Najwięcej mięsa kl. III uzyskasz z golonki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinio1 Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Marca 2012 Dziękuję za wyjaśnienie kwestii klasyfikacji a Andy andy przepraszam za wtrącenie w jego temat innego.Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Marca 2012 żwir kl. III (tłuste) :shock: miro albo ja czegoś nie wiem, albo jeżeli możesz to zmieńJuż wyjaśnione. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Marca 2012 Do młodzieży takiej jak ja ! nie śledziłem wszystkich ostatnich postów :blush: , ale ja proponuję zamiast oglądać filmy po prostu pojechać na warsztaty :wink: . Ja tak zrobiłem rok temu i przymierzam się , by odświeżyć wiedzę . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Marca 2012 taa... czasu u niektórych cośik mało Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Marca 2012 Witam wszystkich, czy jak zastosuje taki układ mięsa dla przepisu z tego linku : łopatka czysta bez błon i tłuszczu lub szynka jako klasa I w ilości 1 kg, jako klasa II w ilości 3 kg karczek - taki lekko przerośnięty z białymi nitkami w mięsie (pomijam tłuszcz) oraz boczek w ilości 0,5 kg oraz pręga wołowa lub udziec wołowy jako wołowina klasy I, wyjdzie mi taka kiełbaska na święta? Czytam, czytam i im więcej czytam tym więcej wątpliwości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Marca 2012 pręga wołowa lub udziec wołowy jako wołowina klasy I Cześć! I kl. w udźcu znajdziesz , z pręgą może być gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3919-klasyfikacja-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-207937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.