Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za rady. Podsumowując, sądzę, że przyczyną mogło być zbyt krótkie i za mała temperatura przy osuszaniu na wędzarni.

 

Ale, korzystam czasami z usług pewnego rzeźnika, który potrafi w 5 godz. od zabicia świniaka mieć gotowe wędzone kiełbaski o pięknym kolorze, bez szczególnego osadzania i osuszania. Widziałem na własne oczy.

Pozdrawiam

Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107216
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 159
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Temperatura. Temperatura i umiejetność manipulowania ciagiem w komorze.

Podsumowując- znajomość swojej wędzarni od podszewki. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107218
Udostępnij na innych stronach

Kolega pisze łubkach co to jest ,czy czasami to nie są zrąbki - bardzo grube jakby trociny. Jeżeli tak to nie syp ich na palące się drewno w czasie osuszania . bo to jest przyczyna .Tłumisz nimi ogień przez co wydziela się dużo dymu który osadza się na mokrych produktach . Niema konkretnego czasu osuszania w wędzarni, osuszać można i dwie godziny a wędzenie może być potem bardzo krótkie . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107221
Udostępnij na innych stronach

Co do budowy wędzarni:

Rura 1 m fi 200 z wypalanej kamionki, czyli nie chłonie wilgoci.

Beczka ma w dnie wycięty otwór kwadratowy o boku równym średnicy rury, jest rzeczywiście częściowy dostęp wilgoci z ziemi w miejscu połączenia (w zagłębieniu) rury z beczką.

Palenisko jest zbudowane z płytek chodnikowych, czyli mogą pobierać wilgoć z ziemi.

Sądzę, że powinienem dłużej palić przed włożeniem wędzonek, aby pozbyć się zalegającej wilgoci w płytkach chodnikowych i ziemi pod beczką. Potwierdzacie? Czy przebudować?

Pozdrawiam

Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107224
Udostępnij na innych stronach

Robo, Wilgoć w ziemi zawsze będzie w miejscu paleniska i pod beczką. Przebuduj i skróć rurę. Dużo lepsze efekty są gdyby ognisko było bezpośrednio na ziemi niż w zagłębieniu. Jeżeli nie masz czasu daj podwójne płytki na wyłożenie paleniska. Prowizoryczne kolanko łączące rurę z beczki też zrób z płytek. Prowizorki są najbardziej żywotne :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107226
Udostępnij na innych stronach

Kolega pisze łubkach co to jest ,czy czasami to nie są zrąbki - bardzo grube jakby trociny.

 

Dziadku dokładnie to takie zrąbki. Na dodatek moim zdaniem są dość wilgotne a juz na pewno nie są suche. Jak je wrzucam na żar to automatycznie ogień mi przygasał i musialem suszarka dmuchać zeby zaczęło się palić a temp. nie spadła poniżej 40 stopni.

 

Przeczytalem Twoją Akademie z 5 razy :) i zastosuję się do niej w 100% więc podejrzewam, ze następnym razem pójdzie mi lepiej:)

 

Dziękuję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107232
Udostępnij na innych stronach

Masz przyczynę niepowodzenia . Przy wędzeniu w beczkach raczej występuje problem zbyt wysokich temperatur. W czasie osuszania reguluj temperaturę ilością drewna w palenisku .beczka odkryta całkowicie lub zakryta w 1/3. Po osuszeniu możesz zacząć wędzenie i tymi zrąbkami regulować temperaturę jak i ilość dymu .Pamiętaj że aby dobrze się produkt wędził musi uzyskać odpowiednią temperaturę. Doświadczonym wędzarzom wystarczy dotknąć produkt w wędzarni ręką i wiedzą czy trzeba ognia czy zmniejszyć ogień . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107234
Udostępnij na innych stronach

no to moi drodzy moje szynki, boczki i schaby juz sobe schną przed jutrzejszym wedzeniem. wielki dzien sie zapowiada.

 

Zrobilem wszstko zgodnie z akademia dziadka oraz waszymi poradami. Wciagnalem mieso z solanki, przeplukalem, pozostawilem w 6 stopniach do obciekniecie i terez powiesilem w garazu gdzie mam ok 9 st do obsuszenia.

 

Jest jeden problem. Miesa mi troche zsinialy. Nie mam pojecia czemu. Proszę o pomoc.

 

Jutro wedze. dzisiaj korowalem brzoze na rozpalkę i na wygrzanie wedzarni i ....................................... wlasnie wrocilem ze szpitala. Kory postanowilem sie pozbyc za pomocan heblarki :) Pomysl byl niezly tylko ze klocek mi odskoczyl i rozwalilem sobie 3 palce w prawej dloni :) Tak dosc konkretnie. A nadmienie ze jestem gitarzysta wiec wedzenie moze mi nieco pokrzyzowac plany koncertowe :)

 

Ale nie poddajemy sie :)

 

p.s. pisze tylko lewa reką :) Prawa jest nieczynna :)

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107706
Udostępnij na innych stronach

Miesa mi troche zsinialy

normalne - kontakt powierzchni z powietrzem.

 

Kory postanowilem sie pozbyc za pomocan heblarki :) Pomysl byl niezly...

tylko taki trochę ryzykowny :tongue:

 

współczuję - mi też wczoraj "odskoczył" klocek spod siekiery ale obrażenia nieznaczne :blush:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107707
Udostępnij na innych stronach

Kory postanowilem sie pozbyc za pomocan heblarki

 

Kto zdejmuje korę za pomocą heblarki :shock: Teraz już wiem :sad:

 

Szybkiego powrotu do zdrowia .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107718
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za porady w sprawie moich bladych i matowych kiełbasek. Po przespaniu się z tematem, obejrzeniu wędzarni i przemyśleniach jestem przekonany, że Wasze rady i wytknięte mi błędy są słuszne. Wniosek: przebudować wędzarnie tak aby była możliwość wygrzania wędzarni wraz ze skutecznym pozbyciem się wilgoci. Ze względów logistycznych (mały ogród, niskie drzewa) zamierzam umieścić betonowe palenisko i rurę dolotową (z kamionki wypalanej) do komory wędzarniczej (beczki stalowej) w ziemi pomiędzy płytami betonowego wjazdu do garażu. Palenisko i wylot dymu z ziemi będzie na czas nieużywania zamaskowany dopasowaną płytką chodnikową, a beczka będzie nasadzana we własny odcisk tylko na czas zadymiania.

Aby się odizolować od wilgoci będącej w ziemi zamierzam konstrukcję owinąć …….. no właśnie, czym? Papa, folia z tworzywa sztucznego odpada bo nie wytrzyma temperatury. Rozwiązaniem mogłaby być folia aluminiowa, ale spożywcza za słaba. Byłem wczoraj w Praktikerze w Poznaniu i nic odpowiedniego nie znalazłem (obsługa sklepu niechętna do pomocy). Proszę poradźcie co można zastosować, liczy się każdy pomysł.

PS. U mnie też od wczoraj suszą się 2 małe szynki i 1 większy boczek. Zamierzam to dzisiaj popołudniu uwędzić jeszcze na tej niedoskonałej konstrukcji wędzarni, ale po wcześniejszym długotrwałym wygrzaniu. Nie mogę się wycofać bo się peklowały od poprzedniego piątku. Może się uda.

Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107721
Udostępnij na innych stronach

Aby się odizolować od wilgoci będącej w ziemi zamierzam konstrukcję owinąć …

 

Moim zdaniem do ziemi , jako rura dymna , to rura stalowa grubościenna w jednym odcinku obsypana żwirem lub keramzytem , wystarczy na lata . Przy dobrym cugu wędzarnię szybko osuszysz .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107726
Udostępnij na innych stronach

no i moje pierwsze wedzonki juz godzine sie wedzą. Temp 55-60 stopni. Drewno - wiśnia, sucha.

 

I niestety nie wygladaja tak ladnie jak te z akademii dziadka. Ida w żolty kolor.

 

Proszę napiszcie czy to jest zwiazane z drewnem wisniowym albo cos spiepszylem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107780
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie poczekaj jeszcze trochę, na razie łapią "kolorek"

Godzinę się wędzą czy dopiero godzina w wędzarni?

Wiśnia jak najbardziej :clap:

Moje wędzenie trwa ok 8h :cool:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107783
Udostępnij na innych stronach

I niestety nie wygladaja tak ladnie jak te z akademii dziadka. Ida w żolty kolor.

 

Godzina wędzenia to trochę mało , myślę że wędzonki to minimum z trzy godziny . Wiśnia daje jaśniejszy i wolniejszy kolor .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107785
Udostępnij na innych stronach

I pamiętaj,podczas parzenia wędzonki radykalnie zmieniają kolor na znacznie ciemniejszy.Ale do tego musisz sam dojść,wyciągnij jedną sztukę wędzonki lekko podwędzoną i sparz z pozostałymi które w/g Ciebie mają dobry kolor.

To Ci pozwoli na określenie w jakim stadium wędzenia należy je zakończyć.

Powodzenia.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107790
Udostępnij na innych stronach

wedzonki po 2 i pol godzinie efektywnego wedzenia :) Nabraly pieknego koloru :)

 

Mam tam w wedzarni szynki, schab i boczek. czy wszytsko wyciagnac w tym samym czasie czy cos wyciagnac wczesniej?

 

I jest kolejny problem. Na deklu zbiera mi sie czarna maź i potem kapie na wedzonki. Nie wiecie moze co to takiego?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107802
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki za całą pomoc. Bez Was to nic by z tego nie bylo.

 

Wędzonki wygladaja moim zdaniem pięknie :):)

 

Za chwilę je wyciagam i bierzemy sie za kolejny punkt programu - parzenie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107808
Udostępnij na innych stronach

no i gotuje szynki :) 10 min w 100 stop potem ok80 st zgodnie z zaleceniami dziadka. Boczek wlozylem jeszcze do wedzarni bo w srodku byl hmmm jakby zbyt surowy.

 

mam pytanie odnosnie schabu. tez na poczatku wlozyc go do gotujacej wody czy do taiej ok 80 stopni?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107820
Udostępnij na innych stronach

Boczek wlozylem jeszcze do wedzarni bo w srodku byl hmmm jakby zbyt surowy.

 

Szynki uwędzone a boczek jeszcze nie :question:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/5/#findComment-107821
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.