Pools Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Marca 2010 Witam Właśnie skończyłem klasowanie mięsa. Wszystko przygotowane na kiełbasę. Zostało mi sporo okrawków z szynki (tłuszcz na szynce na ponad dwa palce :-), tłuszcz z łopatki, kawałki boczku, ogólnie sporo tłuszczu z resztkami mięsa. Nie bardzo mam pomysł co z tym zrobić, a szkoda mi wyrzucać. Myślałem o zrobieniu jakiegoś smarowidła do kanapek z tego. Czy można to potraktować jako słoninę i przygotować jak smalec ??? Czy może zmielić na drobnym sitku dodać przyprawy i w osłonce barierowej zrobić ? Może macie jakieś lepsze pomysły. PozdrawiamPools Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Marca 2010 To co ty za kielbase robisz ? :shock: Wlasnie to wchodzi w sklad najlepszych kielbas :grin: Jak sie domyslam masz mieso tylko klasy I i prawdopodobnie III tluszcz wyeliminowales a to niedobrze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Marca 2010 Ja ostatnio w podobnej sytuacji dokupiłem mięska z łopatki i zrobiłem całą górę mielonych :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Marca 2010 Czy może zmielić na drobnym sitku dodać przyprawy i w osłonce barierowej zrobić ? Może macie jakieś lepsze pomysły. Jak miodu do kiełbasy nie dodałeś, zrób z niego mielonkę tyrolską lub mielonkę wszystko na sitku 8mm. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2010 ostało mi sporo okrawków z szynki (tłuszcz na szynce na ponad dwa palce :-) , tłuszcz z łopatki, kawałki boczku, ogólnie sporo tłuszczu z resztkami mięsa. Tłuszcz na smalec a mięso w kiełbasę . Wydaje się proste . :wink: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2010 To co ty za kielbase robisz ? :shock: Wlasnie to wchodzi w sklad najlepszych kielbas :grin: Jak sie domyslam masz mieso tylko klasy I i prawdopodobnie III tluszcz wyeliminowales a to niedobrze Pozdrawiam Spokojnie, tłuszczu Ci u nas dostatek. Mam sporo podgardla i słoniny. Kiełbasa wg przepisu dziadka, tym razem będzie i tak nieco tłuściejsza niż w orginalnym przepisie. Chodzi mi właśnie o te okrawki, co z nimi zrobić, co by ich nie wyrzucać (zamrażarka w lodówce juz pełna). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Marca 2010 Czy może zmielić na drobnym sitku dodać przyprawy i w osłonce barierowej zrobić ? Może macie jakieś lepsze pomysły. Jak miodu do kiełbasy nie dodałeś, zrób z niego mielonkę tyrolską lub mielonkę, wszystko zmielone na sitku 8mm. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Marca 2010 Jak miodu do kiełbasy nie dodałeś, zrób z niego mielonkę tyrolską lub mielonkę, wszystko zmielone na sitku 8mm. :grin: Obawiam się, że na mielonkę to będzie jednak za tłuste, tak na oko to jest 80 % tłuszczu i 20 % mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Marca 2010 To co ty za kielbase robisz ? :shock: Wlasnie to wchodzi w sklad najlepszych kielbas :grin: Jak sie domyslam masz mieso tylko klasy I i prawdopodobnie III tluszcz wyeliminowales a to niedobrze Pozdrawiam Spokojnie, tłuszczu Ci u nas dostatek. Mam sporo podgardla i słoniny. Kiełbasa wg przepisu dziadka, tym razem będzie i tak nieco tłuściejsza niż w orginalnym przepisie. Chodzi mi właśnie o te okrawki, co z nimi zrobić, co by ich nie wyrzucać (zamrażarka w lodówce juz pełna). No to spartoliles kielbase majac do dyspozycji tluszcz z szynek,lopatki i boczek a w zamiennik wstawiles podgardle i niedaj boze biedna slonine to juz podciekiem grozi . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Marca 2010 To co ty za kielbase robisz ? :shock: Wlasnie to wchodzi w sklad najlepszych kielbas :grin: Jak sie domyslam masz mieso tylko klasy I i prawdopodobnie III tluszcz wyeliminowales a to niedobrze Pozdrawiam Spokojnie, tłuszczu Ci u nas dostatek. Mam sporo podgardla i słoniny. Kiełbasa wg przepisu dziadka, tym razem będzie i tak nieco tłuściejsza niż w orginalnym przepisie. Chodzi mi właśnie o te okrawki, co z nimi zrobić, co by ich nie wyrzucać (zamrażarka w lodówce juz pełna). No to spartoliles kielbase majac do dyspozycji tluszcz z szynek,lopatki i boczek a w zamiennik wstawiles podgardle i niedaj boze biedna slonine to juz podciekiem grozi . Pozdrawiam Tak jak pisałem, są to tylko okrawki, prosię było wyjątkowo tłuste. Nie mogę dać do kiełbasy więcej tłuszczu, bo moje dziewczyny będą kręcić nosem. Kiełbasę według tej receptury robię już chyba od 3 lat (mniej więcej) i nie było z nią problemów. Na kiełbasę mam już wszystko przygotowane. Nie wiem tylko jak zagospodarować te resztki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Marca 2010 Ile masz tych okrawkow w kg.? Podaj obowiazkowo przepis twojej kielbasy i jak masz sklasyfikowane mieso w kg.Ciekawi mnie ta slonina.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Marca 2010 Ile masz tych okrawkow w kg.? A podaj obowiazkowo przepis twojej kielbasy i jak masz skwalifikowane mieso w kg. Ciekawi mnie ta slonina. Pozdrawiam Wszystkiego mam jakieś 2 kg, kiełbasa robiona wg receptury Dziadka, do kiełbasy daje podgardle, receptura --> KIEŁBASA DZIADKA . Zostawmy już tą kiełbasę w spokoju. Zawsze wychodzi extra i najważniejsze, że moje wybredne dziewczyny wcinają ją ze smakiem :-). Jak przerobić resztę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Marca 2010 dokup trochę chudej łopatki zmiel i będziesz miał mielonkę tłuszczową Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Marca 2010 dokup trochę chudej łopatki zmiel i będziesz miał mielonkę tłuszczową A mogę prosić o recepturę ? Przejrzałem forum i nic odpowiedniego nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Marca 2010 A mogę prosić o recepturę ?nie mam takowej... zaimprowizowałbym... kiedyś w suchym prowiancie standardowo miałem taką konserwę tłuszczową.... ale już nie pamiętam stopnia rozdrobnienia osobiście zrobiłbym tak jak smak podpowiada.... zmielić na 8mm zapakować bez zbytniego mieszania do słojów i pasteryzować... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Marca 2010 Moja improwizacja na temat była taka, że stopiłam te "resztki" na skwareczki, na tym tłuszczu udusiłam pokrojoną "byle jak", cebulę dołożyłam do tego wątróbkę/ raz drobiową innym razem wieprzową/Krótko, dosłownie chwilę ją obsmażyłam.Robiłam tak kilka razy po produkcji smalcu domowego.Do tego dodawałam mięso wp./surowe /. Po lekkim wystudzeniu zmieliłam/wszystko razem/ i przyprawiłam:sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek i jajka/zależy od ilości mięsa. Następnie upiekłam w keksówce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Dość ważna uwaga/ przynajmniej ja to stosuję/, wierzch wyrównuję mokrą ręką.Wychodzi z tego dobry pasztet.Może Ci się przyda mój przepis. Powodzenia. :thumbsup: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Marca 2010 o parówkowej nie pomyśleliście :question: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Marca 2010 anerka - a jak grubo zmielisz to bedziesz miała klops. :lol: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Marca 2010 a jak grubo zmielisz to bedziesz miała klops.Miałeś na myśli klops, czy "klops" :question: :lol: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Marca 2010 Nie no oczywiście ten do jedzenia, z jajkiem w środku i wytopionym tłuszczykiem po bokach, pychotka. A do tego kieliszeczek przepalanki, mniam, mniam. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Marca 2010 Wytopić delikatnie tłuszcz i zlać do słoika. Przyda się do różnych, kulinarnych celów. Z pozostałych skwarek można zrobić smarówkę wg DZIADKA: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1189&page=4 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Marca 2010 Serdecznie dziękuję wszystkim za rady i przepisy, na przyszłość już wiem z czym eksperymentować. Aktualnie problem rozwiązał się sam i to w sposób dość przykry. Szklana maselniczka nie przeszła testu wytrzymałościowego. Poszła przy okazji szklana pólka w lodowce i całe mięcho które było poniżej wylądować musiało w koszu :-(. Na szczęście było tego niewiele, ale niestety, w kiełbasie Tynieckiej zamiast szynki z własnego prosiaka będzie szynka sklepowa. A tak na marginesie, kupiłem dzisiaj całą szynkę w Selgrosie (11 kg), razem z golonką, 7.50 PLN za kilo. Wydaje mi się że całkiem dobra cena. Po rozebraniu mięsko wygląda ładnie a i tłuszczyku było sporo. PozdrawiamPools Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Marca 2010 Takie okrawki to u mnie idą na pasztetowa i kaszankę Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-107052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Marca 2010 Moja przygoda z tłuszczem: Połówka świniaka 260 zł waga 45 kg. Przeznaczenie kiełbasa. Zrobiłem 25 kg dobrej, ale może troszkę za tłustą. Pozostało 23 kg skóry tłuszczu i kości. Przetopiłem i rozdałem chętnym. Teraz kupuję mięso na kiełbasy konkretne i za 1 kg własnego wyrobu uzyskuję tą samą cenę, bez problemu jak zagospodarować resztę. Średnio teraz super chudą kiełbasę mam w cenie 10 do 12 zł za kilogram. Tłuszczyku to ja mam swojego dużo i jego, na początek muszę przerobić. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-107057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Marca 2010 może to nie w temacie ale staram sie unikać robienia hurtowych ilości tych samych wędlin, szybko się przejada, rozbiórka połówki lub całego kabana ma ta zalete że różnorodność wyrobów jest nieporównywalna, dlatego wczesniej pisałem o pasztetowej, ta wedlina właśnie z takich okrawków i odpadów powstałych z produkcji ślachetnych wędlin, wychodzi najlepsza Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-107075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.