Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Właśnie skończyłem klasowanie mięsa. Wszystko przygotowane na kiełbasę. Zostało mi sporo okrawków z szynki (tłuszcz na szynce na ponad dwa palce :-), tłuszcz z łopatki, kawałki boczku, ogólnie sporo tłuszczu z resztkami mięsa. Nie bardzo mam pomysł co z tym zrobić, a szkoda mi wyrzucać. Myślałem o zrobieniu jakiegoś smarowidła do kanapek z tego. Czy można to potraktować jako słoninę i przygotować jak smalec ??? Czy może zmielić na drobnym sitku dodać przyprawy i w osłonce barierowej zrobić ? Może macie jakieś lepsze pomysły.

 

Pozdrawiam

Pools

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/
Udostępnij na innych stronach

To co ty za kielbase robisz ? :shock:

Wlasnie to wchodzi w sklad najlepszych kielbas :grin:

Jak sie domyslam masz mieso tylko klasy I i prawdopodobnie III tluszcz wyeliminowales a to niedobrze :cry:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106604
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio w podobnej sytuacji dokupiłem mięska z łopatki i

zrobiłem całą górę mielonych :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106605
Udostępnij na innych stronach

Czy może zmielić na drobnym sitku dodać przyprawy i w osłonce barierowej zrobić ? Może macie jakieś lepsze pomysły.

Jak miodu do kiełbasy nie dodałeś, zrób z niego mielonkę tyrolską lub mielonkę wszystko na sitku 8mm. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106606
Udostępnij na innych stronach

ostało mi sporo okrawków z szynki (tłuszcz na szynce na ponad dwa palce :-) , tłuszcz z łopatki, kawałki boczku, ogólnie sporo tłuszczu z resztkami mięsa.

 

Tłuszcz na smalec a mięso w kiełbasę . Wydaje się proste . :wink:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106607
Udostępnij na innych stronach

To co ty za kielbase robisz ? :shock:

Wlasnie to wchodzi w sklad najlepszych kielbas :grin:

Jak sie domyslam masz mieso tylko klasy I i prawdopodobnie III tluszcz wyeliminowales a to niedobrze :cry:

Pozdrawiam

Spokojnie, tłuszczu Ci u nas dostatek. Mam sporo podgardla i słoniny. Kiełbasa wg przepisu dziadka, tym razem będzie i tak nieco tłuściejsza niż w orginalnym przepisie. Chodzi mi właśnie o te okrawki, co z nimi zrobić, co by ich nie wyrzucać (zamrażarka w lodówce juz pełna).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106609
Udostępnij na innych stronach

Czy może zmielić na drobnym sitku dodać przyprawy i w osłonce barierowej zrobić ? Może macie jakieś lepsze pomysły.

Jak miodu do kiełbasy nie dodałeś, zrób z niego mielonkę tyrolską lub mielonkę, wszystko zmielone na sitku 8mm. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106612
Udostępnij na innych stronach

Jak miodu do kiełbasy nie dodałeś, zrób z niego mielonkę tyrolską lub mielonkę, wszystko zmielone na sitku 8mm. :grin:

 

Obawiam się, że na mielonkę to będzie jednak za tłuste, tak na oko to jest 80 % tłuszczu i 20 % mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106614
Udostępnij na innych stronach

To co ty za kielbase robisz ? :shock:

Wlasnie to wchodzi w sklad najlepszych kielbas :grin:

Jak sie domyslam masz mieso tylko klasy I i prawdopodobnie III tluszcz wyeliminowales a to niedobrze :cry:

Pozdrawiam

Spokojnie, tłuszczu Ci u nas dostatek. Mam sporo podgardla i słoniny. Kiełbasa wg przepisu dziadka, tym razem będzie i tak nieco tłuściejsza niż w orginalnym przepisie. Chodzi mi właśnie o te okrawki, co z nimi zrobić, co by ich nie wyrzucać (zamrażarka w lodówce juz pełna).

No to spartoliles kielbase majac do dyspozycji tluszcz z szynek,lopatki i boczek a w zamiennik wstawiles podgardle i niedaj boze biedna slonine to juz podciekiem grozi .

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106618
Udostępnij na innych stronach

To co ty za kielbase robisz ? :shock:

Wlasnie to wchodzi w sklad najlepszych kielbas :grin:

Jak sie domyslam masz mieso tylko klasy I i prawdopodobnie III tluszcz wyeliminowales a to niedobrze :cry:

Pozdrawiam

Spokojnie, tłuszczu Ci u nas dostatek. Mam sporo podgardla i słoniny. Kiełbasa wg przepisu dziadka, tym razem będzie i tak nieco tłuściejsza niż w orginalnym przepisie. Chodzi mi właśnie o te okrawki, co z nimi zrobić, co by ich nie wyrzucać (zamrażarka w lodówce juz pełna).

No to spartoliles kielbase majac do dyspozycji tluszcz z szynek,lopatki i boczek a w zamiennik wstawiles podgardle i niedaj boze biedna slonine to juz podciekiem grozi .

Pozdrawiam

 

Tak jak pisałem, są to tylko okrawki, prosię było wyjątkowo tłuste. Nie mogę dać do kiełbasy więcej tłuszczu, bo moje dziewczyny będą kręcić nosem. Kiełbasę według tej receptury robię już chyba od 3 lat (mniej więcej) i nie było z nią problemów. Na kiełbasę mam już wszystko przygotowane. Nie wiem tylko jak zagospodarować te resztki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106621
Udostępnij na innych stronach

Ile masz tych okrawkow w kg.?

A podaj obowiazkowo przepis twojej kielbasy i jak masz skwalifikowane mieso w kg.

Ciekawi mnie ta slonina.

Pozdrawiam

 

Wszystkiego mam jakieś 2 kg, kiełbasa robiona wg receptury Dziadka, do kiełbasy daje podgardle, receptura --> KIEŁBASA DZIADKA . Zostawmy już tą kiełbasę w spokoju. Zawsze wychodzi extra i najważniejsze, że moje wybredne dziewczyny wcinają ją ze smakiem :-). Jak przerobić resztę ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106624
Udostępnij na innych stronach

dokup trochę chudej łopatki zmiel i będziesz miał mielonkę tłuszczową
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106625
Udostępnij na innych stronach

dokup trochę chudej łopatki zmiel i będziesz miał mielonkę tłuszczową

A mogę prosić o recepturę ? Przejrzałem forum i nic odpowiedniego nie znalazłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106626
Udostępnij na innych stronach

A mogę prosić o recepturę ?

nie mam takowej... zaimprowizowałbym...

kiedyś w suchym prowiancie standardowo miałem taką konserwę tłuszczową.... ale już nie pamiętam stopnia rozdrobnienia

 

osobiście zrobiłbym tak jak smak podpowiada....

zmielić na 8mm zapakować bez zbytniego mieszania do słojów i pasteryzować...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106631
Udostępnij na innych stronach

Moja improwizacja na temat była taka, że stopiłam te "resztki" na skwareczki, na tym tłuszczu udusiłam pokrojoną "byle jak", cebulę dołożyłam do tego wątróbkę/ raz drobiową innym razem wieprzową/Krótko, dosłownie chwilę ją obsmażyłam.Robiłam tak kilka razy po produkcji smalcu domowego.Do tego dodawałam mięso wp./surowe /. Po lekkim wystudzeniu zmieliłam/wszystko razem/ i przyprawiłam:sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek i jajka/zależy od ilości mięsa. Następnie upiekłam w keksówce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Dość ważna uwaga/ przynajmniej ja to stosuję/, wierzch wyrównuję mokrą ręką.Wychodzi z tego dobry pasztet.Może Ci się przyda mój przepis. Powodzenia. :thumbsup:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106633
Udostępnij na innych stronach

o parówkowej nie pomyśleliście :question:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106663
Udostępnij na innych stronach

a jak grubo zmielisz to bedziesz miała klops.

Miałeś na myśli klops, czy "klops" :question: :lol:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106682
Udostępnij na innych stronach

Nie no oczywiście ten do jedzenia, z jajkiem w środku i wytopionym tłuszczykiem po bokach, pychotka. A do tego kieliszeczek przepalanki, mniam, mniam.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106690
Udostępnij na innych stronach

Wytopić delikatnie tłuszcz i zlać do słoika. Przyda się do różnych, kulinarnych celów. Z pozostałych skwarek można zrobić smarówkę wg DZIADKA:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1189&page=4

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106705
Udostępnij na innych stronach

Serdecznie dziękuję wszystkim za rady i przepisy, na przyszłość już wiem z czym eksperymentować. Aktualnie problem rozwiązał się sam i to w sposób dość przykry. Szklana maselniczka nie przeszła testu wytrzymałościowego. Poszła przy okazji szklana pólka w lodowce i całe mięcho które było poniżej wylądować musiało w koszu :-(. Na szczęście było tego niewiele, ale niestety, w kiełbasie Tynieckiej zamiast szynki z własnego prosiaka będzie szynka sklepowa. A tak na marginesie, kupiłem dzisiaj całą szynkę w Selgrosie (11 kg), razem z golonką, 7.50 PLN za kilo. Wydaje mi się że całkiem dobra cena. Po rozebraniu mięsko wygląda ładnie a i tłuszczyku było sporo.

 

Pozdrawiam

Pools

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-106918
Udostępnij na innych stronach

Moja przygoda z tłuszczem: Połówka świniaka 260 zł waga 45 kg. Przeznaczenie kiełbasa. Zrobiłem 25 kg dobrej, ale może troszkę za tłustą. Pozostało 23 kg skóry tłuszczu i kości. Przetopiłem i rozdałem chętnym. Teraz kupuję mięso na kiełbasy konkretne i za 1 kg własnego wyrobu uzyskuję tą samą cenę, bez problemu jak zagospodarować resztę. Średnio teraz super chudą kiełbasę mam w cenie 10 do 12 zł za kilogram. Tłuszczyku to ja mam swojego dużo i jego, na początek muszę przerobić. :rolleyes:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-107057
Udostępnij na innych stronach

może to nie w temacie ale staram sie unikać robienia hurtowych ilości tych samych wędlin, szybko się przejada, rozbiórka połówki lub całego kabana ma ta zalete że różnorodność wyrobów jest nieporównywalna,

 

dlatego wczesniej pisałem o pasztetowej, ta wedlina właśnie z takich okrawków i odpadów powstałych z produkcji ślachetnych wędlin, wychodzi najlepsza

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3935-na-co-przerobi%C4%87-okrawki-i-t%C5%82uszcz/#findComment-107075
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.