Darino Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Marca 2010 Dlaczego niemcy dodają jajka i mleko do surowca kiełbasy? Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Marca 2010 Dlaczego niemcy dodają jajka i mleko do surowca kiełbasy?Dokładnie nie wiem. Ale, spróbuje odpowiedzieć. 1. Tradycja 2. Poprawa smaku. Z dodatkiem mleka wędliny są delikatniejsze, ponadto powoduje rozjaśnienie farszu. 3. Jeśli zmierzysz pH mleka i białka kurzego to, okaże się, że powodują przesuniecie pH mięsa (farszu) w kierunku zasadowym, prowadząc do zwiększenia wiązania poszczególnych kawałków mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Marca 2010 U mnie na Slasku w Rybniku tez dodawalismy, ale nie zawsze. Dadanie jaj i mleka skutkowalo tak jak Bagno napisal, poprawa smaku i wiazania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Marca 2010 Ja bym był za wersją "Co kraj to obyczaj" Ponieważ Niemcy nie wszyscy oczywiście potrafią słodzić nawet pomidorową zupkę.Co do wędlin Niemieckich to przepraszam za wyrażenie ale to jest po prostu gówniana papka smakująca tak samo, będąc tam wiele razy jadłem głównie sery bo jeszcze to jest zjadliwe.Zaznaczam że jest to moje prywatne odczucie i nikt nie musi się z nim zgadzać. Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Marca 2010 Ja czasem dodaje do kiełbas które będą zapiekane w wędzarni cynamon.Szczególnie dobrze komponuje się z kiełbaskami na grilla z syropem klonowym.Zgodnie z Wikipedią cynamon – NIE nadaje się jako przyprawa do wędlin.Czyli tak jak z jajkami i mlekiem wyżej.To co jednym smakuje dla innych – NIE NADAJE SIĘ DO WĘDLIN. :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Marca 2010 Ja czasem dodaje do kiełbas które będą zapiekane w wędzarni cynamon.Potwierdzam - byłem miło zaskoczony smakiem kiełbaski z dodatkiem cynamonu. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Marca 2010 Kolejnym przykładem może być stosowanie Bazyli.Również do zapiekanych kiełbas, stosuje ją jako podmianę części majeranki.Podmieniam do 50 % PSA tak na marginesie, zachęcam wszystkich do eksperymentowania z przyprawami.Traycja, tradycja, ale poznawanie nowych obszarów smakowych jest dla mnie priorytetem :lol: :thumbsup: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Marca 2010 Dzięki kol. Bagno za szybką odpowieć, tak przypuszyczałem :grin: Dadanie jaj i mleka skutkowalo tak jak Bagno napisal, poprawa smaku i wiazania.to w sumie środki funkcjonalne, które są nie zawsze potrzebne. Dodam że co dotyczy mleka to jest to mleko kondensowane. prostu gówniana papka smakująca tak samodla Ciebie, 3:38> Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Marca 2010 to w sumie środki funkcjonalne, które są nie zawsze potrzebne.Hmmmmm Dla mnie nie ma znaczenia czy to jest sól, pieprz, papryka, czy mleko, jajko, miód, wielofosforany czy soja itd… Dla mnie, dopóki coś co dodaje, podnosi walory smakowe lub wizualne jest kolejną "przyprawą” Natomiast granica „dodatków funkcjonalnych” zaczyna się dopiero jeśli dodawanie czegoś już nie podnosi walorów smakowych lub wizualnych lub je nawet obniża i ma na celu tylko podnieść wagę/cenę/zysk. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Marca 2010 Zagadzam się, miałem na myśli produkcje tradycyjną jako hobbe, a nie komercyjną :grin: Jeśli sie nie myle to na Śląsku dodawało sie cynamony do żymloków :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Marca 2010 Dlaczego niemcy dodają jajka i mleko do surowca kiełbasy? Jak masz jakis przepis na kielbase z jajkiem to zapodaj , ze smietana juz mam a z jajkiem niemoge znalezc tylko jakies podrobowe pasztetowe. Co do wędlin Niemieckich to przepraszam za wyrażenie ale to jest po prostu gówniana papka smakująca tak samo, będąc tam wiele razy jadłem głównie sery bo jeszcze to jest zjadliwe.Zaznaczam że jest to moje prywatne odczucie i nikt nie musi się z nim zgadzać. No wlasnie ja sie niezgadzam a jak myslisz ze polskie kielbaski z niewiadomo czego i sery z tluszczy roslinnych za 10 zl smakuja lepiej no to wspulczuje . Nastepnym razem jek bedziesz w BRD to poszukaj Metzgerei a nie kupuj w Aldi itp. A najlepiej jedz wyroby swoje tak jak ja :grin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Marca 2010 Nastepnym razem jek bedziesz w BRD to poszukaj Metzgerei a nie kupuj w Aldi itp.To samo chcoałem napisać (z OGROMNYM akcentem na ALDI :lol: ), ale nie chciałem robić wojny. W koncu każdy ma prawo mieć swój smak :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Marca 2010 Co do wędlin Niemieckich to przepraszam za wyrażenie ale to jest po prostu gówniana papka smakująca tak samo, będąc tam wiele razy jadłem głównie sery bo jeszcze to jest zjadliweWidzisz, jak sie kupuje najtansze scierwo, to smak jest tez gowniany, tak samo jest w Polsce i nnych krajach :wink: Jeśli sie nie myle to na Śląsku dodawało sie cynamony do żymlokówja robie takie zymloki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Marca 2010 Nie chcę nikogo obrazić i taki nie był mój zamiar.Niestety ale nie kupowałem w Aldi- ku.Po prostu masówka raczej jest większa niż w Polsce ale jak to pisałem wcześniej to jest tylko moje odczucie. Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Marca 2010 Niestety ale nie kupowałem w Aldi- ku.A Lidl,Plus czy inne markety to tak jak Aldi - masowka!!! Nastepnym raze jak bedziesz w niemczech zrob zakupy w Metzgerei. Troche kosztuje ,ale mysle ze jakosc posmakujesz i zmienisz Twoje "odczucie"??? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Marca 2010 Koledzy ale "u nas" jest tak samo.Dziś w TV była reklama 10.5 czy 11.50 za szynkę tradycyjną :question: Jak mam to skomentować :grin:Może za 10 dkg :question:Ale cóż wiele osób z cienkim budżetem kupi taką szynkę....czy maja iny wybór ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Marca 2010 Tu nie chodzi o budżet, ale nie można pisać że w jakimś kraju są wędliny do dupy, tylko po tym że kupiło się jakieś tanie ochłapy i nie smakowały. I nie chodzi mi o to żeby bronić taki czy inny kraj i jego wyroby, chodzi mi o formę przekazu która sugeruje że wszystko jest tam do dupy, a ludzie odżywiają się gównami. Lepiej bym tego nie ujal :clap: a moze tak samo? :grin: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Marca 2010 Też trochę po Świecie mi przyszło się tułać i generalnie co kraj to obyczaj- Nam smakują nasze bo są odpowiednio przyprawione i np. kupując pięknie wyglądającą wędlinę w Niemczech spodziewamy się "naszego" smaku , a tu rozczarowanie. A co do mleka, to radzę popróbować rosołek z kury ugotowany z dodatkiem mleka (50% wody i dolanie póżniej 50% mleka. Pychota. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Marca 2010 Ale cóż wiele osób z cienkim budżetem kupi taką szynkę....czy maja iny wybór ?Tu nie chodzi o budżet, ale nie można pisać że w jakimś kraju są wędliny do dupy, tylko po tym że kupiło się jakieś tanie ochłapy i nie smakowały. I nie chodzi mi o to żeby bronić taki czy inny kraj i jego wyroby, chodzi mi o formę przekazu która sugeruje że wszystko jest tam do dupy, a ludzie odżywiają się gównami. Co do wędlin Niemieckich to przepraszam za wyrażenie ale to jest po prostu gówniana papka smakująca tak samo, będąc tam wiele razy jadłem głównie sery bo jeszcze to jest zjadliweRównie dobrze mógłby jakiś Hiszpan, napisać że w Polsce wędliny są gówniane bo jadł i mu nie smakowały, ale nic nie powie o tym że kupił je w Tesco w promocji za 2 zł /kg PS Ale żeśmy się w śmierdzący temat wkręcili :lol: :lol: :wink: Masz rację źle to napisałem, wszystkich urażonych przepraszam serdecznie. Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Marca 2010 Można poczytać przepisy Kolegi Ligawy. Do sporej ilości swych wyrobów dodaje mleko lub śmietankę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Marca 2010 to radzę popróbować rosołek z kury ugotowany z dodatkiem mleka (50% wody i dolanie póżniej 50% mleka. Pychota.Henio, Ty żartujesz?Jakąś nazwę ma ta zupa? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-106956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Marca 2010 Henio, Ty żartujesz?Jakąś nazwę ma ta zupa?O ile zupa z królika , to królewska , no to z kury będzie ........rosół :wink: Wiem , że wiele osób patrzy na ten przepis z pewną dozą niedowierzania , ale kto popróbował ten się zajada. Ja jako "kartoflarz" zalewam tym rosołem ziemniaki i zalecany jest pieprz ziołowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-107023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Marca 2010 Henio, Słusznie prawisz, a z dodatkiem wołowiny!!!! Niech nie myślą, że na "łajbie" to już nie te jedzenie. Nie jedna restauracja nie posiada takich przepisów. Krótko mówiąc kucharz stara się przeżyć rejs :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-107026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Marca 2010 Henio, napisz po kolei co i jak z tą (tym) zupą k......ą (rosołem). Wypróbowało by się kiedyś taki wynalazek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-107055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Marca 2010 wynalazek. W każdym domu gotowany jest rosół z kury (kurczaka) na niedzielny obiad. A do rosołu najlepsze są kury rosołowe , a jak kto ma dostęp do wiejskich , co to sobie biegały na wolności to rarytas. Mięso gotujemy w mniejszej ilości wody i zamiast pieprzu mielonego polecam pieprz ziołowy. Reszta dodatków jak zwykle (włoszczyzna). pod koniec gotowania jak mięso jest miękkie, wyjmujemy je i dolewamy mleko. Mięso podpiekamy na patelni na brązowy kolor . Osobno gotujemy ziemniaki pokrojone na ćwiartki , a młode małe w całości. Na talerz nakładamy ziemniaki , zalewamy rosołem i mięso można podać osobno . Taki rosołek jest idealny na dolegliwości "dnia wczorajszego " lub do picia po powrocie z pobytu na zimnym powietrzu. Ps. Jak komu został rosół z dzisiejszego obiadu , to proponuję podgrzać i dolać zimnego lub przegotowanego mleka i spróbować.Jednak o wiele smaczniejszy jest zrobiony jak wyżej. Przepis ten tata przywiózł z Północnej Francji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaj%C4%85-jajka-i-mleko-do-surowca-kie%C5%82basy/#findComment-107068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.