idzi Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Marca 2010 Chciałem zrobić na święta tradycyjną kiełbasę białą wielkopolską.Znalazłem, że soatała zarejestrowana jako produkt regionalny i najch ętniej chciałbym taki przepis.Z ogólnego opisu wynika, że jest z samej wieprzowiny i bez tłuszczu, a przepisy, które znalazłem to mają albo słoninę/boczek albo wołowinę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Marca 2010 i bez tłuszczuto będzie "sieczka" Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-107418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Marca 2010 Trochę tłuszczu powinno być, a ten opis nie informuje że w białej nie ma tłuszczu "Gdy na talerzu położymy białą kiełbasę z różnych sklepów oraz białą wielkopolską, to po wbiciu widelca z tej pierwszej tryska woda i tłuszcz, a druga po przekrojeniu nie wypuszcza prawie wody. Do taniej kiełbasy sypie się dużo soli, wkłada tanie mięso i pompuje do flaka gorący tłuszcz i wodę. Dobra kiełbasa jest dwa razy droższa, ale smakiem przewyższa tą tanią wielokrotnie. " Popatrz na kiełbasę całoroczną AndrzejaK , polecam jako dobrą bazę do białej. Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-107420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Marca 2010 Witaj. Jak chcesz zrobić b. dobrą białą, to użyj do produkcji: 50% kl I - pokrój w kostkę 1,5 x 1,5 cm20% kl IIA z łopatki przekręć przez sito 1020% boczku, na sitku 810% podgardla, na sitku 4 Niezapomnij dodać trochę więcej majeranku, Wielkopolanie bardzo lubją to ziółko. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-107426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Marca 2010 To wszystko, to są przepisy na białą surową z 16-tki, tylko wołowinę zastapiono najprawdopodobniej golonką. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-107427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Marca 2010 Wieprzowina kl I to najlepiej z szynki Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-107429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idzi Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Marca 2010 Dokładnie to chodzi mi o to czy ktoś zna przepis na "kiełbasę białą wielkopolską" która dostaje certyfikat jako produkt regionalny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-107434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Marca 2010 nie mam takiego przepisu ale twoje wytyczne są jasne,potrzebujesz coś ok 50% wpI20% wp IIa20% wp IIb10% wp III może sie mylę ale tak bym to robił. Jezeli chodzi o majeranek to nie ma bez niego białej, ostatnio robiłem i dałem 3 łyżki stołowe na 5 kg i wyszło ok, ale ja lubię majeranek.potem parzenie, 25 min w 75 stopniach Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-107436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Marca 2010 To jest opis Kiełbasy białej parzona wielkopolskiej , który znajduje się na stronie Ministerstwa Rolnictwa ,obawiam się ,że o dokładniejszy a prawdziwy będzie trudno ale jak widać tłuszcz też jest w składzie cyt: Przepis na kiełbasę białą można znaleźć w poradnikach i książkach kucharskich, jak np: „Kucharz wielkopolski praktyczne przepisy gotowania smacznych a tanich potraw” Maryi Śleżańskiej, wydanej przez wydawnictwo Jarosława Leitgebera w roku 1904 w Poznaniu: „Kiełbasy do prędkiego użycia: Na kiełbasy bierze się mięso z przednich łopatek, z karku, od schabu, skrawki z szynek i inne niepotrzebne kawałki, na trzy części chudego mięsa biorąc jedną część tłustej wieprzowiny albo słoniny. Mięso pokrajać w drobną kostkę i lekko posiekać. Na 10 funtów mięsa wziąć ćwierć funta soli, łut pieprzu, łut angielskiego ziela utłuczonego drobno, łut majeranku przetartego i 2 szklanki tęgiego rosołu, wygotowanego z kości i obrzynków i 2 cebul. Zamiast rosołu można użyć takąż ilość wody letniej, ale dłużej się konserwują. Wymieszać dobrze mięso, z przyprawami napychać kiełbaśnicę za pomocą blaszanej sprycy lub uszka od klucza, nie upychając mocno, żeby nie popękały w gotowaniu. Gdzie się okaże pod skórą powietrze, wypuścić je przekłuciem szpilki. Zrobione kiełbasy kłaść w zimną wodę a po kwadransie wyjmować i rozwieszać na drążkach w suchem i chłodnem miejscu. Dobrze jest poprzednio obsuszyć je w piecu”....Miała niepowtarzalny smak i zapach, gdyż wytwarzano ją z dobrej jakości surowca i stosowano wyłącznie naturalne przyprawy. Kiełbasę tą jada się także bardzo chętnie w czasie świąt oraz uroczystości rodzinnych. Znana jest na terenie całej Polski, ale ta wytwarzana w regionie wielkopolskim jest nieco inna. Receptury jej wytwarzania są przekazywane z ojca na syna i pilnie strzeżone w wytwórczych zakładach. Do jej produkcji należy użyć tylko mięsa wieprzowego i to najwyższej jakości, jelita naturalnego, czosnku, soli, pieprzu i oczywiście majeranku. Ten ostatni składnik, odróżnia białą kiełbasę wielkopolską od wyrobów w innych rejonach Polski. Co prawda dla mnie dopisek ,że majeranek w kiełbasie białej to specyfika Wielkopolski jest niezrozumiały :rolleyes: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-107437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Marca 2010 skład składem - typowy (co najmniej 25%) tłuszczu... ale zwróćcie uwagę na dodatek ziela oraz brak czosnku... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-107438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Marca 2010 Chudziak - coś w tym jest, mój kolega z kieleckiego nie uznaje majeranku wogóle, jak kiełbasa biała to tylko pieprz i czosnek.Natomiast moja Mama, która pochodzi z poznańskiego , używa do potraw bardzo dużo majeranku, natomiast czosnek zaczeła używać dopiero jak moja Żona i ja przekonaliśmy Ją do jego stosowania.Co kraj to obyczaj. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-107442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Marca 2010 Zobacz niektóre przepisy w 16-tce. Zaleca się podczas produkcji regionalnej pominięcie niektórych składników i zastapienie ich innymi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-107443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Marca 2010 Natomiast moja Mama, która pochodzi z poznańskiego , używa do potraw bardzo dużo majeranku, Nie zastanawiałem się nad stosowaniem przeze mnie majeranku , jednak do smażonych jajek też dokładam , kiełbasę białą bez majeranku to trudno sobie wyobrazić :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-107445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Marca 2010 Demon nie chcę być złym prorokiem ,ale zupełnie bez tłuszczu to się chyba nie uda. Tak też napisałem :grin: Przynajmniej trochę tłuszczyku musi być, by kiełbasa była kiełbasą. Moja Babcia kiedy robiła białą dodawała zawsze czosnku i majeranku i ja też tak robie Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-107453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Listopada 2013 ...Na kiełbasy bierze się mięso z przednich łopatek, z karku, od schabu, skrawki z szynek i inne niepotrzebne kawałki, na trzy części chudego mięsa biorąc jedną część tłustej wieprzowiny albo słoniny. Mięso pokrajać w drobną kostkę i lekko posiekać. Na 10 funtów mięsa wziąć ćwierć funta soli, łut pieprzu, łut angielskiego ziela utłuczonego drobno, łut majeranku przetartego i 2 szklanki tęgiego rosołu, wygotowanego z kości i obrzynków i 2 cebul. Zamiast rosołu można użyć takąż ilość wody letniej, ale dłużej się konserwują. Wymieszać dobrze mięso...Właśnie taką w weekend popełniłem, myślę, że zarzucę poprzednie wersje na rzecz tej. poza tym jako regionalny patriota wypada, biała jest świetna. Temat stary ale dyskutujący nie przeczytali dokładnie - na trzy części chudego mięsa, jedna tłustego - więc tłuszcz jest i to w dobrej proporcji. Nie dodałem tylko tęgiego rosołu ale następnym razem dodam. Polecam wypróbowanie tej wersji. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-314113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_gordo Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Listopada 2013 Przydałby się przelicznik starych miar masy na SI oczywiście po sprawdzeniu w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-314119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Listopada 2013 Przydałby się przelicznik starych miar masy na SI oczywiście po sprawdzeniu w praktyce Znalazłem u znanego na wujka.funt = 0,454 kgłut = 12,7gJeśli chcesz możesz sprawdzić w praktyce. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-314122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Listopada 2013 A w Polsce funt to 0,5 kg. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-314125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Listopada 2013 W wielu książkach i reprintach załączone są przeliczniki miar i wag. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-314128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_gordo Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Listopada 2013 Z łutem sprawa jest dosyć prosta gorzej z funtem bo w Polsce stosowano stosowano jego kilka odmian ale może jutro skręcę białą to zobaczymy czy mnie wykręci czy przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-314139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Listopada 2013 Pobierzcie program "Przelicznik" http://www.alehar.aplus.pl/porady.html korzystam z niego od dawna Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-314221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Listopada 2013 A w Polsce funt to 0,5 kg. Wedle Lucyny Ćwierciakiewiczowej to 365 obiadów za 5 złotych/Jednostki miar< 365 obiadów za 5 złotych Aby ułatwić korzystanie z przepisów, podajemy przeliczenie używanych w książce miar na współczesne jednostki:Jednostki wagi:1 funt = 0,5 kgJednostki objętości:1 garniec = 4 l1 kwarta = 1 l1 kwaterka = 0,25 lKategoria: 365 obiadów za 5 złotych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-314253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malagenia Opublikowano 30 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Grudnia 2022 (edytowane) ... to są przepisy na białą surową z 16-tki ... A co to jest ta 16-tka ? Edytowane 30 Grudnia 2022 przez Malagenia Cytuj Pięknie Wszystkich pozdrawiam, Iza Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-806051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Grudnia 2022 A co to jest ta 16-tka ? Jesteś od tylu lat na naszym forum i nie wiesz? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-806054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 31 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Grudnia 2022 (edytowane) https://m.facebook.com/groups/wedzarniczabrac/permalink/1207416356087064/. Proszę Malagenia. Reszta w plikach na Naszym FB Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 31 Grudnia 2022 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3975-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-pilnie-poszukiwany-przepis/#findComment-806118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.