Zbój Madej Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Nie pamiętam czy już ten przepis gdzieś wstawiałem (szukałem ale nie mogę znaleźć) więc zakładam nowy temat. Pieczeń zbójecka® Mięso Mięso z łopatki około 70% porcji- mielić przez sitko 6mm Karkówka około 30% porcji- mielić przez szarpak lub kroić w kosteczkę Przyprawy do smaku Sól Pieprz czarny świeżo kręcony Pieprz cayenne (ma być ostre) Czosnek granulowany lub świeży 3-4 łyżki sosu sojowo-imbirowego Sposób wykonania Mięsa po zmieleniu wymieszać z solą i sosem i odstawić do lodówki na 48godz (można krócej), raz na 12godz przemieszać. Przed włożeniem do piekarnika mięso dobrze wymieszać z pozostałymi przyprawami do smaku, ale pieprzu cayenne dodać tak aby dobrze piekło w język, ale żeby nie paliło. Ja na całą porcję o wadze 1.6-1.7kg daję jedną łyżeczkę cayenne. Po wymieszaniu odstawić na godzinkę w temp. pokojową. Po tym czasie foremkę posmarować oliwą i włożyć do niej mięso. Pieczenie Zbójecką robiłem już kilka razy, do nagrzanego (dolna i górna grzałka) do 200st.C piekarnika wkładałem formę z mięsem i piekłem na oko, 10min. w 200C, i w 180C piekłem do uzyskania średnio brązowego koloru, a na koniec ustawiałem grill 230C na 3min. tak aby ładna skorupka się zrobiła, ALE tym razem piekłem na temp w środku mięsa tak jak Bagno zaleca. Po upieczeniu i wystygnięciu można spożywać, jednak ja po wystygnięciu odstawiam do lodówki na dwa dni, aby wszystko ładnie po upieczeniu się przegryzło jest wtedy zdecydowanie lepsze niż na świeżo, będę próbował w Sobotę :smile: http://img695.imageshack.us/img695/603/obraz171m.th.jpghttp://img695.imageshack.us/img695/115/obraz174h.th.jpg Na zdjęci pierwszym po lewej, a na zdjęciu drugim po prawej warstwy mięsa przekładałem plasterkami boczku, który mi został po zrobieniu boczku rolowanego :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Wyrob wyglada bardzo apetycznie :clap: . Jesli mozesz okreslic czas calkowitego pieczenia z gory dziekuje. A tak na marginesie to u mnie musialabym zamknac lodowke na kłodke . Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-107661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Jesli mozesz okreslic czas calkowitego pieczenia z gory dziekuje."Na oko" na pewno w 200C na 10min, a w 180C to jakieś chyba 50-60min, ale nie pamiętam, patrzę na kolor mięska, coś tak jak czekolada mleczna, a na koniec grill na 3min i kolor ma być taki jak na fotce. Na temp w środku mięsa to wg zalecenia naszego technologa https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407&sid=07fab6f8ad8b46e968128c18c93b9665#117407 początek 15-30min w temp 180-200C, po obniżeniu temp to już trzeba sprawdzać termometrem co kilkanaście minut )co 15 lub co 20min.) na końcu jak mięso w środku ma 67-68C to wtedy przełączam pokrętło w kuchence na grill i 3minutki. Ciężko powiedzieć, czas pieczenia to będzie jakieś 50-60 może 70 min. Czas pieczenia jest też zależny od wielkości i rodzaju mięsa. No, trzeba próbować :smile: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-107662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Dzisiaj było próbowane. Po lewej zbójecka z plastrami boczku po prawej bez boczku. http://img243.imageshack.us/img243/8710/obraz176m.th.jpg Smakuśna bardzo, jednak mogłem dodać ciut więcej cayenne, ale jest oki. Pieczenie na temp. w środku mięsa wg Bagno kolejny raz odniosło skutek. Ukłony w stronę Profesora Bagno http://img440.imageshack.us/img440/1036/prosze.gif Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-107917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Jesli mozesz okreslic czas calkowitego pieczenia z gory dziekuje.Dzisiaj pomierzyłem czas przy pieczeniu zbójeckiej na temp. w środku mięsa. Wkładam do rozgrzanego do 200C piekarnika i piekę 20min. następnie zmniejszam temp. do 160C i piekę tak 30min po tym czasie temp wewnątrz pieczeni to 62.7C, po tym czasie zwiększam temp w piekarniku do 200C i w tej temp trzeba jeszcze piec jakieś 4-6min i wtedy temp wewnątrz mięsa będzie w granicach 69-70St.C i można wyjmować. Ja przetrzymałem 10min i w środku mięsa miałem 72.3st.C dla mnie to akceptowalna temp. Przekrój pieczeni w Sobotę. Całkowity czas pieczenia to 54-56min. :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-108470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Pieczenie karkówki :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-109613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Maja 2010 Taka mała pieczeń drobiowa :smile: Mięso z uda indyka 1.20kg zmielone na sitku 6mm Dwie piersi kurzeńcze Do smaku sól. pieprz czarny. czosnek granulowany, czosnek staropolski. zioła prowansalskie Zmielone mięso indycze i przyprawy dobrze mieszam odstawiam na 2-3 godzinki. Po tym czasie dzielę mięso na dwie części, pierwszą na dno foremki i na to kładę piersi kurze, przykrywam drugą częścią mięsa i odstawiam na godzinkę coby się hmm "osadzało" i do piekarnika. Pieczenie Piekarnik nagrzewam do 200 st.C i piekę 20 min. następnie obniżam temp do 180 i piekę do temp 72-73 st.C wewnątrz mięsa, trwało to jakieś 37 min. Prościzna i smaczniutkie :thumbsup: http://img72.imageshack.us/img72/2254/obraz001sc.th.jpghttp://img16.imageshack.us/img16/896/obraz002yh.th.jpghttp://img4.imageshack.us/img4/4062/obraz004jo.th.jpg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-113338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Maja 2010 U mie to się nazywała pieczeń rzymska jeszcze sosik by się do tej pieczeńi przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-113345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Maja 2010 Pieczeń rzymska to trochę inny wyrób na bazie soli . uformowaną obsmaża się na patelni następnie wkłada do gorącej wody i gotuje . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-113349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Na prośbę siostry machnąłem jedną szybką pieczeń drobiową, ale tym razem chciała bez wkładki. W sklepie trafiłem tylko jedno udo z indyka więc dokupiłem jeszcze kilka filetów z udek kurczaka. Na próbę zmieliłem na sitku 8mm, ale lepiej zmielić na sitku 6mm. Dodatek przypraw i pieczenie jak wyżej :smile: http://img339.imageshack.us/img339/7436/obraz001pv.th.jpghttp://img31.imageshack.us/img31/6443/obraz003kk.th.jpg :blush: Przy poprzednim przepisie na pieczeń drobiową zapomniałem napisać, że mięso z udek indyka mielę bez skóry :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-113583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Października 2010 Udo indycze 1 kg - sitko 6mm pierś z kurczaka 2 kg - szarpak wyciąłem też z kurczaka 2 filety z uda - sitko 6mm przyprawy do smaku: sól, pieprz świeżo kręcony, czosnek granulowany, czosnek granulowany staropolski, ale że to wyrób dla ojca to z przyprawami było delikatnie.Wsio zamieszałem i odłożyłem 60 dag farszu do parzenia w barierówce(dawno nie parzyłem i parzenie spaprałem :lol: ) reszta do pieczenia :smile: Pieczenie: 15 min w temp 200st.C, a następnie w temp. 180st.C do osiągnięcia wewnątrz temp. 80st.C trwało to jakieś 35min. Wyszło średnio soczyste, ale smakuśne :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-128633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Października 2010 Ta pieczeń musi być bardzo smaczna :thumbsup: , prawda Zbóju?? :grin: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-128638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Października 2010 Ta pieczeń musi być bardzo smaczna :thumbsup: , prawda Zbóju?? :grin:A no prawda :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-128640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Października 2010 Pieczeń apetyczna. Podpowiem tylko ze ja bym posypał przed pieczeniem jakaś posypka dekoracyjną lub papryka i innymi ziołami (nadaje całkiem iny smaczek i wygląd) i to gorąco polecam. [ Dodano: Wto 19 Paź, 2010 22:05 ] Pieczeń rzymska to trochę inny wyrób na bazie soli . uformowaną obsmaża się na patelni następnie wkłada do gorącej wody i gotuje . PozdrawiamA ja znam inny przepis na rzymska a mianowicie mięso z dodatkiem przypraw i cebuli rozdrabnia sie bardzo drobno na wilku, formuje w kształcie ,,chleba" obsypuje ze wszystkich stron bułka tarta i piecze,Pycha :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-128665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Października 2010 Podpowiem tylko ze ja bym posypał przed pieczeniem jakaś posypka dekoracyjną lub papryka i innymi ziołami (nadaje całkiem iny smaczek i wygląd) i to gorąco polecam.Jak kiedyś będę robił dla siebie to "czymś" posypię, ale tak jak wcześniej pisałem robiłem dla ojca, a więc z ilością przypraw musiałem uważać :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-128669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Października 2010 odnośnie rozdrabniania piersi z kurczaka to spróbuj nożem pokroić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-128672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Października 2010 Pieczeń drobiowa Tak mi Zbój narobił apetytu więc i ja postanowiłam zrobić pieczeń :grin: Składniki: - 1 kg filet z kurczaka ( mielona na sitku 8) - 1.20 kg udziec z indyka (mielone na sitku 6) Przyprawy: sól, pieprz, czosnek Mięso zmieliłam, doprawiłam i podzieliłam na dwie foremki. Wierzch jednej foremki posypałam świeżo zmielonym pieprzem a drugiej papryką ostrą. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika w temp 180 stopni piekłam około 1 godz. Smacznego! Przepraszam za jakość fotek, nie są najlepszej jakości . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-129466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Października 2010 Pieczeń drobiowaA niech mnie :!: , jakie fajności :thumbsup: :clap: Tak mi Zbój narobił apetytuPolecam się na przyszłość :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-129467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Października 2010 A niech mnie :!: , jakie fajności :thumbsup: :clap: Takie pyszności że jeszcze ciepłe z synem zaczęliśmy pałaszować :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-129468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Października 2010 Halusia . Bardzo podoba mi się ta różnorodność Twoich wyrobów :clap: . Jesteś bardzo wszechstronną osóbką :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-129469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Października 2010 Jesteś bardzo wszechstronną osóbką :grin: Jak każda kobieta Radku :grin: To forum i Wy kochani jesteście moja motywacją. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-129471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Października 2010 :thumbsup: :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-129472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys59 Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Października 2010 Pozwolę się podłączyć pod temat i pochwalić moim boczkiem z piekarnika :thumbsup: Boczek surowy, koniecznie ze skórą, skóra nacięta w kosteczkę (im mniejsza tym lepsza), natarty solą i kminkiem, nie używam innych przypraw do tego boczku, nie przyjęły się w domu. Po nasoleniu zostawiany w temperaturze pokojowej przez 4-5 godzin, czasami przez całą noc. Tak wygląda przed włożeniem do piekarnika: http://krzys59.neostrada.pl/web_b_4.jpg Potem ląduje w piekarniku, bez przykrycia, piekę zwykle tak, że wkładam do zimnego piekarnika, uruchamiam termoobieg, aż do uzyskania 180 st, w tej temperaturze 10-15 minut, potem ustawiam 160 st bez termoobiegu, około 1 godziny, obserwując czy się zbytnio nie spiekł, następnie włączam grill aż do podpieczenia skórki, ma się ładnie upiec, i zrobić z chrupiącymi bąbelkami :thumbsup: To trwa 10-15 minut, trzeba obserwować żeby kminek się nie spalił. Tak wygląda po upieczeniu: http://krzys59.neostrada.pl/web_b_1.jpg http://krzys59.neostrada.pl/web_b_2.jpg Ostatnio próbowałem piec na termometr, wg. szkoły Głównego Technologa WB i wyszło bardzo dobrze, teraz będę tylko tak piekł, na temperaturę wewnątrz :grin: Boczuś jest pyszny i na ciepło, prosto z piekarnika (tylko potem trzeba leczyć oparzenia) u na zimno, po nocnym pobycie w lodówce. Piekę w brytfannie z kratką, żeby nie leżał w ociekającym tłuszczu. Smalczyk też jest pycha, taki ciepły z chlebkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-129473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Października 2010 Jak każda kobieta Radku :grin:Wiem :grin: Mam to w domu :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-129474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Października 2010 Jesteś bardzo wszechstronną osóbką :grin: Też tak sądzę :clap: krzys59, bardzo ciekawy przepis :grin: szkoda, że doba ma tylko 24 godziny bo chciało by się wszystko zrobić :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/#findComment-129490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.