Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem się dopisać do jakiegoś tematu ale po zastanowieniu założyłem nowy. Według tego przepisu moja żona piecze chleb, bardzo mi smakuje więc się podzielę nim.

 

1 bułeczka zakwasu (a tu jak go zrobić ), 1 szklanka mąki żytniej, 1 szklanka wody, wszystko wymieszać i pozostawić na noc.

Rano dodać:

1 kg mąki wrocławskiej lub pszennej,

2 płaskie łyżki soli,

3,5 szklanki wody,

3/4 szklanki otręb pszennych,

3/4 szklanki siemienia lnianego,

3/4 szklanki słonecznika,

2 dkg drożdży,

2 łyżeczki cukru

Wymieszać wszystko i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wyrośnięciu odłożyć 1 garść zakwasu do lodówki (można trzymać około miesiąca, jest to bułeczka zakwasu na kolejny chleb). Resztę ciasta zagnieść i wyłożyć do 2 foremek. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzać piekarnik (piec) do temperatury 150-170 stopni i włożyć chleb na 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 50 minut. Po upieczeniu posmarować górę chleba wodą, wtedy skórka będzie błyszczeć, szybko wyjąć chleb z foremek i ułożyć do góry dnem na 10 minut.

Smacznego!

P.S. Przepis sprawdzony i pewny!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

1 bułeczka zakwasu

Ja już od dłuższego czasu mam zakwas, na którym piekłam chlebki Beny i kilka innych. Teraz zajrzałam tutaj i nie wiem co to znaczy bułeczka zakwasu.Wytłumacz mi proszę, jaka to jest ilość. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-114028
Udostępnij na innych stronach

Ja nie będę zakładał nowego, więc swój przepis dopiszę tutaj

 

1 kg mąki pszennej 1250

1/2 kg mąki żytniej 1250-1450 (nie wiem dokładnie jaki typ bo mąkę dostałem, ale jaśniejsza od 1850)

4 łyżeczki soli

1,5 l ciepłej wody

250 g zakwasu

 

Wszystko wymieszać, (nie za długo, ja wyrabiam max 10 minut), odłożyć do słoika 250g ciasta na kolejne pieczenie, resztę przełożyć do keksówek posmarowanych olejem i wysypanych otrębami (2 długie - 35 cm), przykryć szmatką i zostawić w cieple. Ciasto powinno podwoić objętość, trwa to zwykle 8-10 godzin, w zależności od temperatury, ale wczorajsze urosło w 4 godziny. Piec w 180 °C z grzaniem od góry i dołu, ale bez termoobiegu. Przed włożeniem do pieca spryskać wodą.

 

Robię z tego przepisu także chleb z mąki pszennej 1850 i żytniej 2000, ale dodaję 350 g zakwasu i 100 ml wody więcej. Przestałem kupować pieczywo w sklepie, 2 chleby na tydzień, część zamrażam, a i niemrożony po 4 dniach smakuje nadal wyśmienicie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-114124
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

http://zachcialomisiegotowac.blox.pl/

 

Podaję tę stronę, warto tam zajrzeć, chociaż autorka, Pani Iwona ostatnio zaprzestała pisania, to jest ta strona prawdziwą kopalnią przepisów na ciasta i pieczywa. Bardzo polecam tę stronkę!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-118654
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Popełniam bardzo często mój chlebek i przypomniałem sobie o dodaniu zdjęcia:

 

 

 

 

Dzisiaj już go zostało niewiele ale zakupy na następny wypiek poczynione już są!

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-180996
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
To jest chyba najprostszy przepis na chleb jaki znam Pieke go juz trzeci rok co drugi dzien 1/4 kostki drozdzy 3 lyzeczki soli 3 lyzeczki cukru 3 szklanki wody 1kg maki najlepsza 450 1 jajko do pomalowania chleba Drozdze sol cukier i wode razem wymieszac wsypac make wyrobic ciasto Odstawic do wyrosniecia nastepnie jeszcze raz zamieszac jak wyrosnie przelozyc do 2 foremek tzw keksowek Jak wyrosnie w foremkach pomalowac roztrzepanym jajkiem i do piekarnika Ja pieke w termoobiegu 180st 45min Reszta zalezy od upodoban dodatki i tym podobne Chleb zawsze wychodzi szybki prosty i smaczny A jest na bank smaczny bo mam kilku znajomych ktozy biora go 2-3 razy w tygodniu

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-204462
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Mała fotorelacja z wczorajszej produkcji "mojego" chleba.

 

Widoczna konsystencja po wymieszaniu wszystkich składników:

 

 

Po dwóch godzinach urosło:

 

 

Po powtórnym zagnieceniu przełożyłem do trzech foremek silikonowych:

 

 

Po kolejnej godzinie wkładam do nagrzanego piekarnika:

 

 

Upieczony wyciągam i leży 10 minut "do góry nogami":

 

 

No i efekt końcowy:

 

 

Ziarno lnu trzeba zmielić bo inaczej przechodzi przez przewód nie strawione i nee mamy ztego żadnego pożytku.

Czy aby len jako roślina oleista pod wpływem temperatury tłuszczyku nie oddaje odrobiny? A jeżeli nie to i tak perystaltyka jelit na tym zyskuje nawet bez mielenia!

 

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-251335
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dietykon, przymierzam się do zrobienia Twojego chlebka. Na razie od 3 dni robię zakwas, myślę, że już dziś będzie gotowy, żeby wieczorem zrobić zaczyn.

Bułeczkę zakwasu będę musiała określić na oko, bo mój zaczątek będzie rzadszy. Ale na 100% zostawię sobie taką bułeczkę na zaś.

Zamierzam piec go maszynie do chleba o poj. 1500 g, mam nadzieję, że chleb mi nie wyjdzie :smile: . Widziałam, że Tobie z takiej porcji wychodzą 3 foremki po ok. 500 g..., choc w przepisie jest mowa o 2. Dobrze myślę ?

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-254692
Udostępnij na innych stronach

...Widziałam, że Tobie z takiej porcji wychodzą 3 foremki po ok. 500 g..., choc w przepisie jest mowa o 2. Dobrze myślę ?

Różnica wynika z tego, że teraz używam foremek silikonowych i są one ogólnie mniejsze od standardowych keksówek, ale za to wygodniejsze bo nic się nie przykleja. Powodzenia życzę z chlebkiem, nie wiem jak wychodzi w automacie, ja zawsze robię go ręcznie.

 

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-254956
Udostępnij na innych stronach

Dietykon, jestem zachwycona chlebkiem :thumbsup:. Pięknie się kroi na maszynie, nic się nie kruszy. Te proporcje na maszynę są niestety za duże, chleb chciał mi wyjść, więc nie czekałam z czasem maszynowym na wyrastanie, tylko włączyłam pieczenie wcześniej.

Niestety, skleroza w młodym wieku :grin:, i zapomniałam o odłożeniu bułeczki na zaś :devil:. Mam jeszcze zakwas w lodówce, to go wykorzystam.

 

http://img43.imageshack.us/img43/3441/dsc07494ej.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-255157
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.