Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem się dopisać do jakiegoś tematu ale po zastanowieniu założyłem nowy. Według tego przepisu moja żona piecze chleb, bardzo mi smakuje więc się podzielę nim.

 

1 bułeczka zakwasu (a tu jak go zrobić ), 1 szklanka mąki żytniej, 1 szklanka wody, wszystko wymieszać i pozostawić na noc.

Rano dodać:

1 kg mąki wrocławskiej lub pszennej,

2 płaskie łyżki soli,

3,5 szklanki wody,

3/4 szklanki otręb pszennych,

3/4 szklanki siemienia lnianego,

3/4 szklanki słonecznika,

2 dkg drożdży,

2 łyżeczki cukru

Wymieszać wszystko i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wyrośnięciu odłożyć 1 garść zakwasu do lodówki (można trzymać około miesiąca, jest to bułeczka zakwasu na kolejny chleb). Resztę ciasta zagnieść i wyłożyć do 2 foremek. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzać piekarnik (piec) do temperatury 150-170 stopni i włożyć chleb na 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 50 minut. Po upieczeniu posmarować górę chleba wodą, wtedy skórka będzie błyszczeć, szybko wyjąć chleb z foremek i ułożyć do góry dnem na 10 minut.

Smacznego!

P.S. Przepis sprawdzony i pewny!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

1 bułeczka zakwasu

Ja już od dłuższego czasu mam zakwas, na którym piekłam chlebki Beny i kilka innych. Teraz zajrzałam tutaj i nie wiem co to znaczy bułeczka zakwasu.Wytłumacz mi proszę, jaka to jest ilość. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-114028
Udostępnij na innych stronach

Ja nie będę zakładał nowego, więc swój przepis dopiszę tutaj

 

1 kg mąki pszennej 1250

1/2 kg mąki żytniej 1250-1450 (nie wiem dokładnie jaki typ bo mąkę dostałem, ale jaśniejsza od 1850)

4 łyżeczki soli

1,5 l ciepłej wody

250 g zakwasu

 

Wszystko wymieszać, (nie za długo, ja wyrabiam max 10 minut), odłożyć do słoika 250g ciasta na kolejne pieczenie, resztę przełożyć do keksówek posmarowanych olejem i wysypanych otrębami (2 długie - 35 cm), przykryć szmatką i zostawić w cieple. Ciasto powinno podwoić objętość, trwa to zwykle 8-10 godzin, w zależności od temperatury, ale wczorajsze urosło w 4 godziny. Piec w 180 °C z grzaniem od góry i dołu, ale bez termoobiegu. Przed włożeniem do pieca spryskać wodą.

 

Robię z tego przepisu także chleb z mąki pszennej 1850 i żytniej 2000, ale dodaję 350 g zakwasu i 100 ml wody więcej. Przestałem kupować pieczywo w sklepie, 2 chleby na tydzień, część zamrażam, a i niemrożony po 4 dniach smakuje nadal wyśmienicie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-114124
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

http://zachcialomisiegotowac.blox.pl/

 

Podaję tę stronę, warto tam zajrzeć, chociaż autorka, Pani Iwona ostatnio zaprzestała pisania, to jest ta strona prawdziwą kopalnią przepisów na ciasta i pieczywa. Bardzo polecam tę stronkę!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-118654
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Popełniam bardzo często mój chlebek i przypomniałem sobie o dodaniu zdjęcia:

 

 

 

 

Dzisiaj już go zostało niewiele ale zakupy na następny wypiek poczynione już są!

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-180996
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
To jest chyba najprostszy przepis na chleb jaki znam Pieke go juz trzeci rok co drugi dzien 1/4 kostki drozdzy 3 lyzeczki soli 3 lyzeczki cukru 3 szklanki wody 1kg maki najlepsza 450 1 jajko do pomalowania chleba Drozdze sol cukier i wode razem wymieszac wsypac make wyrobic ciasto Odstawic do wyrosniecia nastepnie jeszcze raz zamieszac jak wyrosnie przelozyc do 2 foremek tzw keksowek Jak wyrosnie w foremkach pomalowac roztrzepanym jajkiem i do piekarnika Ja pieke w termoobiegu 180st 45min Reszta zalezy od upodoban dodatki i tym podobne Chleb zawsze wychodzi szybki prosty i smaczny A jest na bank smaczny bo mam kilku znajomych ktozy biora go 2-3 razy w tygodniu

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-204462
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Mała fotorelacja z wczorajszej produkcji "mojego" chleba.

 

Widoczna konsystencja po wymieszaniu wszystkich składników:

 

 

Po dwóch godzinach urosło:

 

 

Po powtórnym zagnieceniu przełożyłem do trzech foremek silikonowych:

 

 

Po kolejnej godzinie wkładam do nagrzanego piekarnika:

 

 

Upieczony wyciągam i leży 10 minut "do góry nogami":

 

 

No i efekt końcowy:

 

 

Ziarno lnu trzeba zmielić bo inaczej przechodzi przez przewód nie strawione i nee mamy ztego żadnego pożytku.

Czy aby len jako roślina oleista pod wpływem temperatury tłuszczyku nie oddaje odrobiny? A jeżeli nie to i tak perystaltyka jelit na tym zyskuje nawet bez mielenia!

 

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-251335
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dietykon, przymierzam się do zrobienia Twojego chlebka. Na razie od 3 dni robię zakwas, myślę, że już dziś będzie gotowy, żeby wieczorem zrobić zaczyn.

Bułeczkę zakwasu będę musiała określić na oko, bo mój zaczątek będzie rzadszy. Ale na 100% zostawię sobie taką bułeczkę na zaś.

Zamierzam piec go maszynie do chleba o poj. 1500 g, mam nadzieję, że chleb mi nie wyjdzie :smile: . Widziałam, że Tobie z takiej porcji wychodzą 3 foremki po ok. 500 g..., choc w przepisie jest mowa o 2. Dobrze myślę ?

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-254692
Udostępnij na innych stronach

...Widziałam, że Tobie z takiej porcji wychodzą 3 foremki po ok. 500 g..., choc w przepisie jest mowa o 2. Dobrze myślę ?

Różnica wynika z tego, że teraz używam foremek silikonowych i są one ogólnie mniejsze od standardowych keksówek, ale za to wygodniejsze bo nic się nie przykleja. Powodzenia życzę z chlebkiem, nie wiem jak wychodzi w automacie, ja zawsze robię go ręcznie.

 

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-254956
Udostępnij na innych stronach

Dietykon, jestem zachwycona chlebkiem :thumbsup:. Pięknie się kroi na maszynie, nic się nie kruszy. Te proporcje na maszynę są niestety za duże, chleb chciał mi wyjść, więc nie czekałam z czasem maszynowym na wyrastanie, tylko włączyłam pieczenie wcześniej.

Niestety, skleroza w młodym wieku :grin:, i zapomniałam o odłożeniu bułeczki na zaś :devil:. Mam jeszcze zakwas w lodówce, to go wykorzystam.

 

http://img43.imageshack.us/img43/3441/dsc07494ej.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-255157
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.