dietykon Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Chciałem się dopisać do jakiegoś tematu ale po zastanowieniu założyłem nowy. Według tego przepisu moja żona piecze chleb, bardzo mi smakuje więc się podzielę nim. 1 bułeczka zakwasu (a tu jak go zrobić ), 1 szklanka mąki żytniej, 1 szklanka wody, wszystko wymieszać i pozostawić na noc. Rano dodać: 1 kg mąki wrocławskiej lub pszennej, 2 płaskie łyżki soli, 3,5 szklanki wody, 3/4 szklanki otręb pszennych, 3/4 szklanki siemienia lnianego, 3/4 szklanki słonecznika, 2 dkg drożdży, 2 łyżeczki cukru Wymieszać wszystko i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wyrośnięciu odłożyć 1 garść zakwasu do lodówki (można trzymać około miesiąca, jest to bułeczka zakwasu na kolejny chleb). Resztę ciasta zagnieść i wyłożyć do 2 foremek. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzać piekarnik (piec) do temperatury 150-170 stopni i włożyć chleb na 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 50 minut. Po upieczeniu posmarować górę chleba wodą, wtedy skórka będzie błyszczeć, szybko wyjąć chleb z foremek i ułożyć do góry dnem na 10 minut. Smacznego! P.S. Przepis sprawdzony i pewny! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Czerwca 2010 1 bułeczka zakwasuJa już od dłuższego czasu mam zakwas, na którym piekłam chlebki Beny i kilka innych. Teraz zajrzałam tutaj i nie wiem co to znaczy bułeczka zakwasu.Wytłumacz mi proszę, jaka to jest ilość. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-114028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Czerwca 2010 co to znaczy bułeczka zakwasuto jest 1 garść zakwasu do lodówki (można trzymać około miesiąca, jest to bułeczka zakwasu Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-114034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Ja nie będę zakładał nowego, więc swój przepis dopiszę tutaj 1 kg mąki pszennej 12501/2 kg mąki żytniej 1250-1450 (nie wiem dokładnie jaki typ bo mąkę dostałem, ale jaśniejsza od 1850)4 łyżeczki soli1,5 l ciepłej wody250 g zakwasu Wszystko wymieszać, (nie za długo, ja wyrabiam max 10 minut), odłożyć do słoika 250g ciasta na kolejne pieczenie, resztę przełożyć do keksówek posmarowanych olejem i wysypanych otrębami (2 długie - 35 cm), przykryć szmatką i zostawić w cieple. Ciasto powinno podwoić objętość, trwa to zwykle 8-10 godzin, w zależności od temperatury, ale wczorajsze urosło w 4 godziny. Piec w 180 °C z grzaniem od góry i dołu, ale bez termoobiegu. Przed włożeniem do pieca spryskać wodą. Robię z tego przepisu także chleb z mąki pszennej 1850 i żytniej 2000, ale dodaję 350 g zakwasu i 100 ml wody więcej. Przestałem kupować pieczywo w sklepie, 2 chleby na tydzień, część zamrażam, a i niemrożony po 4 dniach smakuje nadal wyśmienicie. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-114124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 28 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Lipca 2010 http://zachcialomisiegotowac.blox.pl/ Podaję tę stronę, warto tam zajrzeć, chociaż autorka, Pani Iwona ostatnio zaprzestała pisania, to jest ta strona prawdziwą kopalnią przepisów na ciasta i pieczywa. Bardzo polecam tę stronkę! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-118654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 22 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Października 2011 Popełniam bardzo często mój chlebek i przypomniałem sobie o dodaniu zdjęcia: Dzisiaj już go zostało niewiele ale zakupy na następny wypiek poczynione już są! Pozdrawiam! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-180996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro699 Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Lutego 2012 To jest chyba najprostszy przepis na chleb jaki znam Pieke go juz trzeci rok co drugi dzien 1/4 kostki drozdzy 3 lyzeczki soli 3 lyzeczki cukru 3 szklanki wody 1kg maki najlepsza 450 1 jajko do pomalowania chleba Drozdze sol cukier i wode razem wymieszac wsypac make wyrobic ciasto Odstawic do wyrosniecia nastepnie jeszcze raz zamieszac jak wyrosnie przelozyc do 2 foremek tzw keksowek Jak wyrosnie w foremkach pomalowac roztrzepanym jajkiem i do piekarnika Ja pieke w termoobiegu 180st 45min Reszta zalezy od upodoban dodatki i tym podobne Chleb zawsze wychodzi szybki prosty i smaczny A jest na bank smaczny bo mam kilku znajomych ktozy biora go 2-3 razy w tygodniu Cytuj http://xt24.eu/sklep/volvoforum/ www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-204462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Lutego 2012 Ziarno lnu trzeba zmielić bo inaczej przechodzi przez przewód nie strawione i nee mamy ztego żadnego pożytku. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-204464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 21 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Listopada 2012 Mała fotorelacja z wczorajszej produkcji "mojego" chleba. Widoczna konsystencja po wymieszaniu wszystkich składników: Po dwóch godzinach urosło: Po powtórnym zagnieceniu przełożyłem do trzech foremek silikonowych: Po kolejnej godzinie wkładam do nagrzanego piekarnika: Upieczony wyciągam i leży 10 minut "do góry nogami": No i efekt końcowy: Ziarno lnu trzeba zmielić bo inaczej przechodzi przez przewód nie strawione i nee mamy ztego żadnego pożytku. Czy aby len jako roślina oleista pod wpływem temperatury tłuszczyku nie oddaje odrobiny? A jeżeli nie to i tak perystaltyka jelit na tym zyskuje nawet bez mielenia! Pozdrawiam! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-251335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Dietykon, przymierzam się do zrobienia Twojego chlebka. Na razie od 3 dni robię zakwas, myślę, że już dziś będzie gotowy, żeby wieczorem zrobić zaczyn.Bułeczkę zakwasu będę musiała określić na oko, bo mój zaczątek będzie rzadszy. Ale na 100% zostawię sobie taką bułeczkę na zaś.Zamierzam piec go maszynie do chleba o poj. 1500 g, mam nadzieję, że chleb mi nie wyjdzie :smile: . Widziałam, że Tobie z takiej porcji wychodzą 3 foremki po ok. 500 g..., choc w przepisie jest mowa o 2. Dobrze myślę ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-254692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Grudnia 2012 ...Widziałam, że Tobie z takiej porcji wychodzą 3 foremki po ok. 500 g..., choc w przepisie jest mowa o 2. Dobrze myślę ? Różnica wynika z tego, że teraz używam foremek silikonowych i są one ogólnie mniejsze od standardowych keksówek, ale za to wygodniejsze bo nic się nie przykleja. Powodzenia życzę z chlebkiem, nie wiem jak wychodzi w automacie, ja zawsze robię go ręcznie. Pozdrawiam! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-254956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Dietykon, jestem zachwycona chlebkiem :thumbsup:. Pięknie się kroi na maszynie, nic się nie kruszy. Te proporcje na maszynę są niestety za duże, chleb chciał mi wyjść, więc nie czekałam z czasem maszynowym na wyrastanie, tylko włączyłam pieczenie wcześniej. Niestety, skleroza w młodym wieku :grin:, i zapomniałam o odłożeniu bułeczki na zaś :devil:. Mam jeszcze zakwas w lodówce, to go wykorzystam. http://img43.imageshack.us/img43/3441/dsc07494ej.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-255157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 31 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Października 2015 No i kolejny: Ciągle zachwyca, ciągle smakuje! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-453575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Listopada 2015 A jakich dodatkow dales do srodka ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-453670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Listopada 2015 Dodatki? Siemię lniane, otręby pszenne i łuskane ziarna słonecznika. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-m%C3%B3j-chleb/#findComment-453688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.