Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasy z szarym okiem mnie nie kręcą, na temat moczenia jelit w peklosoli też nie słyszałem. :shock:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/3/#findComment-110402
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jelita konserwowane są na sucho solą i na mokro solanką- kto zna jej skład . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/3/#findComment-110410
Udostępnij na innych stronach

Otrzymałem na PW, ale że to receptura na kiełbasę tak więc udostępniam dla ogółu:

 

Witam. Odnośnie receptury to nie będę Ci podawał bo skład mięsa i przypraw Sam Sobie możesz odpowiedni dobrać według swego gustu i smaku.Ale ważne jest aby nie dawać peklosoli a jedynie sama sól kuchenna(około 1,8kg na 100kg lub troszeczkę wiecej według smaku,najlepiej spróbować farsz podczas mieszania). Następnie Należy przelać jelita w w roztworze woda+peklosol(ciepła woda, roztwór jak na 10l wody dasz 1kg peklosoli bedzie ok) Następnie napełniasz te jelita farszem.Osadzanie,wędzenie,parzenie jak większości przypadków kiełbas cienkich.Myślę że sobie poradzisz. Jak będę mógł to wstawię fotkę jak to powinno wyglądać w przekroju.Zycze udanego wyrobu. Ps. Wyjaśnie wszystkie twoje watpliwości i pytania co do tej kiełbasy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/3/#findComment-110470
Udostępnij na innych stronach

a ja polecam: http://www.portalspozywczy.pl/ To dla technologów żywności i nie tylko....

 

ewentualnie: http://www.agrosmak.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=58&lang=pl to dla kierowników....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/3/#findComment-110501
Udostępnij na innych stronach

Ktoś tu chyba powinien dostać żółtą kartkę !!!! :shock:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/3/#findComment-110502
Udostępnij na innych stronach

Temat jak zwykle został "zboczony" Jestem po produkcji i wędzeniu nowej wspaniałej kiełbasy - fotki udostępnię potem ponieważ zapomniałem aparatu. Tym razem kiełbasa była robiona z szynki baleronu boczku i pręgi. Wyszła bardzo chuda a zarazem nie sucha. Smak rewelacyjny i chyba nie będę się zastanawiał następnym razem nad łopatką dodatkiem podgardla itd. Muszę jednak uważać na pieprz gdyż zmieniłem dostawcę z 13 zł za kg na 22 zł. Jakość bez porównania i muszę uważać z ilością. Co do przypraw, całkowicie wystarczy sól, pieprz, czosnek i odrobina chili. Pozostały smak nadaje odpowiednia wędzarnia i dobrane drewno. Wędzę olchą i bukiem. Może wszystkiego nie umiem robić, ale trafiłem z swoją super kiełbasę. Przepis i wykonanie umieszczę z fotkami.

Ps. dzisiaj uwędziłem 46 pstrągów w deszczu i wyszły rewelacyjnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/3/#findComment-110525
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa była robiona z szynki baleronu

Czy ten baleron to był surowiec wtórny :rolleyes: :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/3/#findComment-110555
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kiełbasy, a może nie kiełbasy! uzyłem do wyrobów takiego mięska. Potem przyprawy Po wymieszaniu przypraw suchych, przyszedł czas na czosnek i mieszankę soli i peklosoli. Miesza się super http://images45.fotosik.pl/294/5fc2752365eb0e2am.jpg

Produkt finalny http://images37.fotosik.pl/289/d811e0864780e6b3m.jpg http://images38.fotosik.pl/290/07b6935eb9d0aa05m.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/3/#findComment-111455
Udostępnij na innych stronach

Produkt finalny

Prawdziwa domowa robota to sztuka. :cool:

To jest prawdziwe arcydzieło, ślinotok "przewlekły" murowany. :grin:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/3/#findComment-111494
Udostępnij na innych stronach

Może robię kiełbasy inaczej, nie przypominającą technologię i inne opisy. Moja modyfikacja to tylko rozpuszczenie mieszanki peklosoli i soli kamiennej w dodatku wody, odfiltrowanie - zlanie solanki z zanieczyszczeń, piasku - czasami jest w soli kamiennej. Dodanie czosnku i zmiksowanie do gęstej "śmietany" Sól i czosnek idealnie się rozprowadza w farszu ułatwiając mieszanie dużych ilości. Dodatkowo czosnek delikatnie skleja potem farsz do tego stopnia, że wychodzi bardzo dobra kiełbasa bez dodatków wołowiny. Należy jednak uważać na proces parzenia. Przekroczenie czasu lub temperatury parzenia, czasami spowoduje gromadzenie się tłuszczu. Zapewniam że w smaku i wyglądzie jest :thumbsup: Podsuszona jest rewelacyjna i może konkurować z kabanosami :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/3/#findComment-111502
Udostępnij na innych stronach

Może robię kiełbasy inacze

Ale dlaczego nie leżakujesz surowca :question:

Według mnie jest to podstawa tradycji, tym bardziej przed obróbka termiczną.

Jak to mięso ma się zapeklować. :question:

Inaczej wygląda produkcja wędlin dojrzewających, tu można peklować w osłonkach( mogę sobie wyobrazić ale nie praktykuję).

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/3/#findComment-111530
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.