Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Stół wiejski - nowości, pomysły.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
165 odpowiedzi w tym temacie

#21 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 01 lip 2010 - 18:04

Bardzo apetyczny ten stół, na moim weselu też był stół z wyrobami, które robił mój tata z moim mężem, bimberek też oczywiście swojski, ach jakież to były pyszności, fotki niestety nie mam, w ogóle ostatnio jak mi padł twardy dysk, to straciłam wiele zdjęć :(

#22 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5873 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 01 lip 2010 - 18:10

Apetyczny to może i był ale ubogi . Pozdrawiam

#23 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7050 postów

Napisano 01 lip 2010 - 20:01

A pod książeczki to tłusta lepsza, moim zdaniem. :cool:

Dla mnie to jest oczywista oczywistość, dłużej poczytać możnaDołączona grafika :cool:

#24 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4117 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 01 lip 2010 - 20:06

pis67, Pracowałeś ostro. Dobrze, że nie musiałeś wykonać napisów na wędlinach. Gratulacje.

#25 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13983 postów

Napisano 01 lip 2010 - 20:18

Apetyczny to może i był ale ubogi . Pozdrawiam


Nie ma to jak komuś dopiec. :devil:

PIS jak mówią młodzi: Wielki Szacun.

#26 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6921 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 01 lip 2010 - 21:15

Ale coś Ci mało tego wyszło jak na jednego kabana


Przygotowałem
-noga- 9,8kg
-kabanosy- 2,5kg
-frankfurterki -2,5kg
-podwawelska -3kg
-polska -3kg
-ogórki-3,5kg
-smalec -2kg
-kaszanka 2kg
-chleb - 6bochenków
-bimber- 6 flaszek, 4 zostały
Wędlinki leżały w lodówce i były donoszone w miarę potrzeb już pokrojone.

A co do ubogiego stołu, jak Dziadek napisał - wesele było wiejskie , stoły się uginały od mięsiw i ryb wszelakich, gorzała dobra była, a kapela nie pozwalała gnuśnieć nikomu przy stołach.
Zjedli prawie wszystko przez wesele i poprawiny, a szef kuchni...
:cool:

#27 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1125 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 01 lip 2010 - 21:35

-bimber- 6 flaszek, 4 zostały

:shock:

#28 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 01 lip 2010 - 22:23

BImber o wysokiim "stężeniu nie jest akceptowany... taka jest prawda i nie rozumiem dlaczego ignoruje się tak oczywiste fakty,... i ciągle ślepo uważa że mocne = dobre

#29 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 01 lip 2010 - 22:34

Apetyczny to może i był ale ubogi . Pozdrawiam


Bo pewnie połowa już zjedzona :tongue: :grin:

#30 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 02 lip 2010 - 00:43

BImber o wysokiim "stężeniu nie jest akceptowany... taka jest prawda i nie rozumiem dlaczego ignoruje się tak oczywiste fakty,... i ciągle ślepo uważa że mocne = dobre

Proste! Mocne mniej ŚMIERDZI! - dlatego lepsze. Jak muzyka.

#31 pols34

pols34

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 02 lip 2010 - 06:06

Jak mniej śmierdzi to znaczy że żle zrobiony :grin:

#32 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1125 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 02 lip 2010 - 08:24

Jak mniej śmierdzi to znaczy że żle zrobiony

Bzdura. Skąd taka opinia?

#33 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 02 lip 2010 - 08:55

Jak mniej śmierdzi to znaczy że żle zrobiony

Bzdura. Skąd taka opinia?


Ja też nie lubię bimbrowego posmaku, ale jak ktoś lubi to dla niego będzie dobrze zrobiony.
A opinia taka stąd:
http://bimber.info/
Jak się dobrze zrobi bimberek na kolumnie to nie będzie nic czuć, tylko alkohol.
Pozdrawiam!

#34 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1125 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 02 lip 2010 - 10:25

Marek_ Nie zrozumiałam Twojej odpowiedzi,

Ja też nie lubię bimbrowego posmaku, ale jak ktoś lubi to dla niego będzie dobrze zrobiony.
A opinia taka stąd:
http://bimber.info/

następnie:

Jak się dobrze zrobi bimberek na kolumnie to nie będzie nic czuć, tylko alkohol

No i właśnie o to chodzi, żeby zrobić dobrze.Pozdrawiam.

#35 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 02 lip 2010 - 10:46

Chodziło mi o to, że jak ktoś lubi bimbrowaty posmak, to taki śmierdzący bimber będzie mu bardziej smakował, niż wódka i będzie dla takiej osoby dobrze zrobiony.
Ale na prostym aparacie nie zrobisz takie bez zapachu.

A co do tego,

pols34 napisał/a:
Jak mniej śmierdzi to znaczy że żle zrobiony
Bzdura. Skąd taka opinia?

to przyczyną (oczywiście jeśli mówimy o kolumnie, bo chyba o to chodziło polsowi) mogło być np. niedopilnowanie temperatury, itd.

No ale to chyba nie miejsce na takie dyskusje. :wink:

#36 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1125 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 02 lip 2010 - 11:11

Masz rację, proponuę zatem usunięcie tych postów.Pozdrawiam.

#37 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 03 lip 2010 - 11:11

Jako ciekawostkę podam przykład:
kiedyś zostałem poproszony o "skombinowanie" :wink: odrobinki "bimbru" na wiejski stół...
dając próbkę do oceny usłyszałem: "ale co to jest... to przecież zwykła wóda a nie bimber".... dolałem więc nieco pogonów i nabrało smaku :tongue: :grin: :lol:

#38 wiejas

wiejas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 432 postów
  • MiejscowośćPawłowice

Napisano 03 lip 2010 - 11:27

właśnie bimber to dzisiaj nostalgia czasów wcześniejszych a to dążenie do doskonałości niszczy ten właściwy moim zdaniem smak i aromat :thumbsup:

#39 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 03 lip 2010 - 11:38

właśnie bimber to dzisiaj nostalgia czasów wcześniejszych a to dążenie do doskonałości niszczy ten właściwy moim zdaniem smak i aromat :thumbsup:


Jak dobrze zrobiony to i smak nie przeszkadza ale jak pamiętam z dawnych, dawnych czasów, to po wypiciu bimberku jeszcze przez dwa dni na oddechu "drożdżówki można było piec" :grin:

Pozdrawiam :wink:

#40 wiejas

wiejas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 432 postów
  • MiejscowośćPawłowice

Napisano 03 lip 2010 - 11:50

ale głowa nie bolała jak po starogrodzkiej np




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych