siwman Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Maja 2010 Witam własnie wybudowałem sobie wędzarnie jestem kompletnym amatorem i już na początku pojawił się problem nie mogę uzyskać w komorze odpowiedniej temperatury nawet po kilku godzinach jak kiełbasa się wędziła była zimna dym dochodzi bez problemu ale temperatura jest mała nie miałem termometru więc nie umię okreslic jaka. Czy to wina paleniska ma tam być jakiś dopływ powietrza ? a może to jest wina rury że jest w ziemi przyspana tylko ziemią? planuje ją skrócic do minimum czy to coś da? czy dać ją poprosu na wierzch? oto zdjęcia http://yfrog.com/9fzdjcie017yjhttp://yfrog.com/0qzdjcie007ukjhttp://yfrog.com/6bzdjcie016rj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4116-ma%C5%82a-temperatura/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Maja 2010 siwman, Skrócenie rury na pewno podniesie temperaturę. Jednak w tym co widać na fotce musisz dostarczyć sporo energii cieplnej, a to oznacza wysoką temperaturę spalania. Komora zrobiona z grubej blachy + zakopana długa rura wychładza dym i ich pojemność jest zbyt mała żeby uzyskać odpowiedni ciąg. Zwiększ kąt rury dymnej skryć rurę o połowę i palenisko zastosuj tak aby płomień i dym "wchodziły" do rury. Zanim jednak zabierzesz się do prac, poczytaj na stronce o zasadach wędzenia, pirolizie drewna, budowie wędzarni, przejrzyj rozwiązania dostępne na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4116-ma%C5%82a-temperatura/#findComment-110978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwman Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Maja 2010 chciałem isc na łatwizne i nie murować paleniska materiały miałem za darmo więc są jakie są dzięki za odp. w następny weekend będę robił przeróbki może jescze ktoś ma jakieś rady? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4116-ma%C5%82a-temperatura/#findComment-110982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Maja 2010 siwman długość rury jest ok, ale zwiększ kąt czyli: albo podnieś wędzarnię lub bardziej wkop palenisko. Czy wędzisz z tak otwartym paleniskiem? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4116-ma%C5%82a-temperatura/#findComment-110986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwman Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Maja 2010 jak się rozpali to zamykam klape zrobię tak jak piszecie zwiększę kąt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4116-ma%C5%82a-temperatura/#findComment-110989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Maja 2010 klapę uchyl aby był "cug" Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4116-ma%C5%82a-temperatura/#findComment-110994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Maja 2010 Witam.U mnie rura idąca z paleniska (koza) do komory wędzarniczej jest zamocowana poziomo a nawet lekko się obniża w stronę komory (wyjście rury w kozie wysoko).Z temperaturą nie ma żadnych problemów już po paru minutach termometry zaczynają "skakać do góry" Według mego rozumku to wina leży po stronie paleniska. Na pierwszym zdjęciu widać jak ogień ładnie bucha ale nie do rury.Może spróbuj przykryć połowę paleniska lub 3/4 - tą nad rurą, żeby cug skierować w rurę.No i problem może stanowić zbyt mała komora wędzarnicza, gabarytami podobna do paleniska.Ale to tylko takie rozważania czysto teoretyczne a sprawdzić musisz sam różne warianty. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4116-ma%C5%82a-temperatura/#findComment-110996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Maja 2010 Za nisko jest rura doprowadzająca ciepło i dym do tej wędzarenki- równo z palącym się drewnem a jak więcej jest drewna to nawet niżej, można również powiedzieć że za płytkie palenisko w stosunku do ujścia . Ciepłe powietrze i dym zawsze ciąg mają do góry . Pozdrawiam Przy moim rozwiązaniu to jest kłopot z za wysokimi temperaturami . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4116-ma%C5%82a-temperatura/#findComment-111000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.