ZLeP Opublikowano 2 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 2 Stycznia 2016 (edytowane) Tyle razy było to opisywane na forumRoger, lubię czytać, czytam, ale tego nie doczytałem, albo uznałem, że to za wysokie progi. Mógłbyś wspomóc jakimś konkretnym linkiem?Z mojego bardzo skromnego doświadczenia: małe blendery ręczne, to nie tędy droga. Przemysłowe np. z linku Tiera parę postów wyżej, nie wiem, ale też nie spodziewam się cudów. Maszynka do mięsa nie rozdrabnia najlepiej i słabo emulguje. Miksery, blendery domowe rozdrabniają i emulgują lepiej, ale to jest zabawa. Nieco konkretniejszy sprzęt, to co najmniej kilkanaście stówek, jak nie jeszcze więcej.Czy jednak coś mi umknęło i możesz podpowiedzieć? Edytowane 2 Stycznia 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Trochę mi w zimnym farszu słabł, to go wyciągnąłem aby się rozkręcił. I rozkręcił się błyskawicznie, rozrzucając farsz dookoła. Lodówka, meble i ściany w kuchni otrzaskane. To ja go szybko z powrotem do farszu. Tym razem pas na suficie A jak blendowałeś? Trzymałeś oś blendera w poziomie tak jak w kutrach? Nie dałeś żadnej osłony?Ja się zastanawiam dokładnie nad takim samym pomysłem jak Twój -napęd z szlifierki ~10 tyś. obr/min do tego ostrza od jakiegoś blendera, do tego stalowa miska + osłona od góry -coś na wzór oryginalnego kutra.Posiadając pewne zdolności majsterkowicza oraz dostęp do warsztatu ślusarskiego sądzę, że w ~200zł się zmieszczę z budową, tylko czasu mi ciągle brakuje.P.S.Jaki jest średni czas kutrowania? Bo jak testowałem moją szlifierkę kątową (czyszcząc bramę stalową z rdzy przy użyciu szczotki drucianej) to po 10 min była dopiero lekko ciepła. Szlifierka marki a raczej BEZmarki o nazwie POWER-MAX kupiona za 60zł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Starałem się trzymać pionowo, ale wiesz jak to bywa. Ciężko to szło i delikatnie przechylony wyciągnąłem nieco. Jak mu ulżyło to pokazał swoje Pół kuchni do sprzątania. Osłony nie robiłem, bo to tylko próba była. W każdym razie z takim podwójnym ostrzem jak wcześniej na zdjęciu Bosch 650W i 28 000 obr/min nie daje rady (pisałem że 10 000, ale teraz szukając jaką ma moc, zauważyłem, że ma 28 000 obr/min, dlatego brakuje mu momentu). Może z mniejszym ostrzem by poszło, ale i tak nie widzę tego. A szlifierka prosta Bosch 1150W i 6 500 obr/min która pewnie dałaby radę kosztuje tyle co profesjonalny blender. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ja się zastanawiam dokładnie nad takim samym pomysłem jak Twój -napęd z szlifierki ~10 tyś. obr/min do tego ostrza od jakiegoś blendera, do tego stalowa miska + osłona od góry -coś na wzór oryginalnego kutra. Posiadając pewne zdolności majsterkowicza oraz dostęp do warsztatu ślusarskiego sądzę, że w ~200zł się zmieszczę z budową, tylko czasu mi ciągle brakuje. Mam lepszy pomysł i bezpieczniejszy. Załóżcie spółdzielnię, kupcie kuter i macie problem z głowy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Andrzej!To byłoby jak wynalezienia koła po raz n-ty.To nie dla nas Teraz, po swoich doświadczeniach wykorzystałbym najzwyklejszą szlifierkę kątową. Większa moc, mniejsze obroty i dużo większy moment obrotowy.Niestety, po ostatnim eksperymencie to przed następnym testem musiałbym wysłać Wiolę na dłuższe wakacje, a to może kosztować tyle, co profesjonalny wilk .To tak między nami, bo jak to przeczyta, to ja wyląduję na wakacjach . Edytowane 3 Stycznia 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Powiem że ostatnie wpisy przeczytałem z zapartym tchem , ileż w nich dramaturgi, nagłych zmian akcji, poświęcenia dla zacnych celów. Edytowane 4 Stycznia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Powiem że ostatnie wpisy przeczytałem z zapartym tchem , ileż w nich..., poświęcenia dla zacnych celów. Dla moich dzieci poświecił bym życie, a co dopiero jakiś gówniany blender za parę euro. Ważne, że paróweczki były na śniadanie. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Właśnie piszemy, że blender za parę € nie zdaje egzaminu.A z poświęceniem nie przeginajmy, mały błąd, dużo pracy, jeszcze więcej śmiechu . Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 5 Stycznia 2016 No i trochę sprzątania. Ale co się nie robi dla dobrych paróweczek na śniadanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Zamiast tracić cokolwiek, to wystarczy 1 x na 4, raz na 2 i potem całośc wymieszaną z tluszczem jeszcze raz na 2. Konsystencja na wyrób domowy zadowalająca, zamiast gdybać i bić pianę. Ale oczywiście każdemu wolno, jak się człowiek naczyta o blendowanym pasztecie, to wymagania dla parówki rosną. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Właśnie piszemy, że blender za parę € nie zdaje egzaminu. Nie wiem co się stało ale mój blender wstał z popiołów. Nauczony własnym doświadczeniem, że katowanie blendera na 5ciu kilo mięsa to nie jest ta droga którą powinienem iść, wypatrzyłem sobie taki kuterek: http://www.ebay.de/itm/Beeketal-Kuechenkutter-Kutter-Getreidemuehle-Kuechenmaschine-BKK03-/221111675226Powinien wystarczyć na moje małe zapotrzebowania a blender zostawię sobie do blenderowania mozgi kanaryjskiej.Ktoś ma taki kuter jak w powyższym linku? Opyla się go kupić? Edytowane 8 Stycznia 2016 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-467181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 8 Stycznia 2016 A czy sądzicie, że taki mały sprzęt sobie poradzi:http://allegro.pl/rozdrabniacz-blender-mikser-robot-kuchenny-nowosc-i5825884016.htmlMiro robi podobnym małym sprzęcikiem produkcji byłej NRD albo ZSRR. Oczywiście nie nastawiam się na produkcję dziesiątek kilogramów parówek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-467214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mięsa-czy-to-ma-sens/page-2 o zastosowaniu młynków koloidalnych i nie tylko Edytowane 8 Stycznia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-467216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 27 Stycznia 2016 davido 31, stanowczo odradzam zakupu ,poczytaj na amazon opinie . Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-471405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Ok. Dzięki za cynk. Wysłane z mojego SM-N9005 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-471412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokemistake Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 9 Lutego 2016 WitamJa stosuje taka maszynę http://www.electro.pl/roboty-kuchenne/robot-mpm-product-kasia-116,id-8227?gclid=CjwKEAiAuea1BRCbn-2n7PbLgEMSJAABQvTTxxc-Mn1JlmQGMZJC0EFm3s0Hd5VrruInqhTVmf7XzBoC2Fnw_wcB&gclsrc=aw.ds daje rade przy niewielkiej produkcji jednorazowo ok 0,4 kg wchodzi miałem okazję robić parówki na takim sprzęcie i jest rewelacja http://www.felsinea.com/prodcom.asp?id_pro=C%209%20VV&tit=C%209%20VV&cod_fam=4&codpro=C%209V&user=&prev_num= maksymalny wsad jest coś około 5 litrów a cała misa ma 9 litrów pojemności faktycznie ok 2 kg farszu idzie bez zająknięcia dodatkowo ma regulacje obrotów. nóż jest ciężki i solidny przy produkcji salami zamrożoną słoninę w kostkach rozbił na groszek w kilka sekundniestety cena tego sprzętu zabija Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-474275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 9 Lutego 2016 Miro robi podobnym małym sprzęcikiem produkcji byłej NRD albo ZSRR. Miro ma ruską mięsorubkę to sprzęt nie do zarżnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-474282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 9 Lutego 2016 WitamMiałem okazję robić parówki na takim sprzęcie i jest rewelacja http://www.felsinea.com/prodcom.asp?id_pro=C%209%20VV&tit=C%209%20VV&cod_fam=4&codpro=C%209V&user=&prev_num= Taki podwójny nożyk do malaksera już dosyć dawno wykonałem sobie we własnym zakresie i pisałem o tym na forum. Doskonale zdaje egzamin i miele mięsko na parówki czy na serdelową w tempie błyskawicy. Malakser to Philips o poj. 2 litry. Super sprawa za tzw. "psie pieniądze". Jedyny wydatek dla posiadacza malaksera to dokupienie sobie noża, z czym na pewno nie będzie problemu na Allegro . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-474305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 9 Lutego 2016 Ostatnio przechadzając się tu i tam natknąłem się na takie działo o długości około metra. Myślę, że to urządzonko zmieliło by całą świnkę na raz Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-474464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 10 Lutego 2016 Ostatnio przechadzając się tu i tam natknąłem się na takie działo o długości około metra. Myślę, że to urządzonko zmieliło by całą świnkę na raz Bo to jest mieszałka do zaprawy murarskiej. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-474506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokemistake Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 10 Lutego 2016 Ostatnio przechadzając się tu i tam natknąłem się na takie działo o długości około metra. Myślę, że to urządzonko zmieliło by całą świnkę na razBo to jest mieszałka do zaprawy murarskiej. To jest blender gastronomiczny. jako student pracowałem w firmie produkującej pierogi i takim blenderem rozdrabniali niektóre składniki do farszu ale wbrew temu jak wygląda szału nie ma a pewnie kosztuje majątek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-474521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 10 Lutego 2016 pracowałem w firmie produkującej pierogi i takim blenderem rozdrabniali niektóre składniki do farszu Żeby nikt się nie domyślił z czego jest zrobiony farsz? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-474560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 10 Lutego 2016 Nadal nie wiem, po co się boksujecie na siłę z blenderami i innymi wynalazkami, skoro można parówki zadowalająco zrobić maszynką. Poza tym jakoś nie wyobrażam sobie blendowania 5 czy 7 kg farszu porcjami po 400 g. Przecież to dwa dni roboty. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-474563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokemistake Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 10 Lutego 2016 pracowałem w firmie produkującej pierogi i takim blenderem rozdrabniali niektóre składniki do farszuŻeby nikt się nie domyślił z czego jest zrobiony farsz? częściowo racja ale głównie służył do rozdrabniania surowców np mrożony szpinak w brykietach, kapusta kiszona żeby w podajniku farszu się nie zawieszałaNadal nie wiem, po co się boksujecie na siłę z blenderami i innymi wynalazkami, skoro można parówki zadowalająco zrobić maszynką. Poza tym jakoś nie wyobrażam sobie blendowania 5 czy 7 kg farszu porcjami po 400 g. Przecież to dwa dni roboty. pisałem o małej ilości parówek ja zazwyczaj robię porcje 2 kg to ten robot daje rade bez konieczności przestojów na chłodzeniedodatkowo tym robię farsz wiążący do niektórych kiełbas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-474795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 11 Października 2018 Dzięki EAnno, jesteś niezastąpiona . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-608985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.