Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle razy było to opisywane na forum

Roger, lubię czytać, czytam, ale tego nie doczytałem, albo uznałem, że to za wysokie progi. Mógłbyś wspomóc jakimś konkretnym linkiem?

Z mojego bardzo skromnego doświadczenia: małe blendery ręczne, to nie tędy droga. Przemysłowe np. z linku Tiera parę postów wyżej, nie wiem, ale też nie spodziewam się cudów. Maszynka do mięsa nie rozdrabnia najlepiej i słabo emulguje. Miksery, blendery domowe rozdrabniają i emulgują lepiej, ale to jest zabawa. Nieco konkretniejszy sprzęt, to co najmniej kilkanaście stówek, jak nie jeszcze więcej.

Czy jednak coś mi umknęło i możesz podpowiedzieć?

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466009
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Trochę mi w zimnym farszu słabł, to go wyciągnąłem aby się rozkręcił. I rozkręcił się błyskawicznie, rozrzucając farsz dookoła. Lodówka, meble i ściany w kuchni otrzaskane. To ja go szybko z powrotem do farszu. Tym razem pas na suficie

 

A jak blendowałeś? Trzymałeś oś blendera w poziomie tak jak w kutrach? Nie dałeś żadnej osłony?

Ja się zastanawiam dokładnie nad takim samym pomysłem jak Twój -napęd z szlifierki ~10 tyś. obr/min do tego ostrza od jakiegoś blendera, do tego stalowa miska + osłona od góry -coś na wzór oryginalnego kutra.

Posiadając pewne zdolności majsterkowicza oraz dostęp do warsztatu ślusarskiego sądzę, że w ~200zł się zmieszczę z budową, tylko czasu mi ciągle brakuje.

P.S.

Jaki jest średni czas kutrowania? Bo jak testowałem moją szlifierkę kątową (czyszcząc bramę stalową z rdzy przy użyciu szczotki drucianej) to po 10 min była dopiero lekko ciepła. Szlifierka marki a raczej BEZmarki o nazwie POWER-MAX kupiona za 60zł.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466089
Udostępnij na innych stronach

Starałem się trzymać pionowo, ale wiesz jak to bywa. Ciężko to szło i delikatnie przechylony wyciągnąłem nieco. Jak mu ulżyło to pokazał swoje :D Pół kuchni do sprzątania. Osłony nie robiłem, bo to tylko próba była. W każdym razie z takim podwójnym ostrzem jak wcześniej na zdjęciu Bosch 650W i 28 000 obr/min nie daje rady (pisałem że 10 000, ale teraz szukając jaką ma moc, zauważyłem, że ma 28 000 obr/min, dlatego brakuje mu momentu). Może z mniejszym ostrzem by poszło, ale i tak nie widzę tego. A szlifierka prosta Bosch 1150W i 6 500 obr/min która pewnie dałaby radę kosztuje tyle co profesjonalny blender.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466093
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja się zastanawiam dokładnie nad takim samym pomysłem jak Twój -napęd z szlifierki ~10 tyś. obr/min do tego ostrza od jakiegoś blendera, do tego stalowa miska + osłona od góry -coś na wzór oryginalnego kutra. Posiadając pewne zdolności majsterkowicza oraz dostęp do warsztatu ślusarskiego sądzę, że w ~200zł się zmieszczę z budową, tylko czasu mi ciągle brakuje.

Mam lepszy pomysł i bezpieczniejszy. Załóżcie spółdzielnię, kupcie kuter i macie problem z głowy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466110
Udostępnij na innych stronach

Andrzej!

To byłoby jak wynalezienia koła po raz n-ty.

To nie dla nas :D

Teraz, po swoich doświadczeniach wykorzystałbym najzwyklejszą szlifierkę kątową. Większa moc, mniejsze obroty i dużo większy moment obrotowy.

Niestety, po ostatnim eksperymencie to przed następnym testem musiałbym wysłać Wiolę na dłuższe wakacje, a to może kosztować tyle, co profesjonalny wilk :D .

To tak między nami, bo jak to przeczyta, to ja wyląduję na wakacjach :D .

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466212
Udostępnij na innych stronach

Powiem że ostatnie wpisy przeczytałem z zapartym tchem :D, ileż w nich dramaturgi, nagłych zmian akcji, poświęcenia dla zacnych celów. :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466339
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powiem że ostatnie wpisy przeczytałem z zapartym tchem :D, ileż w nich..., poświęcenia dla zacnych celów. :)

 

Dla moich dzieci poświecił bym życie, a co dopiero jakiś gówniany blender za parę euro. Ważne, że paróweczki były na śniadanie.  :tongue:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466395
Udostępnij na innych stronach

Zamiast tracić cokolwiek, to wystarczy 1 x na 4, raz na 2 i potem całośc wymieszaną z tluszczem jeszcze raz na 2. Konsystencja na wyrób domowy zadowalająca, zamiast gdybać i bić pianę.  ;)  Ale oczywiście każdemu wolno, jak się człowiek naczyta o blendowanym pasztecie,  :facepalm:  to wymagania dla parówki rosną.  :thumbsup:

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-466505
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właśnie piszemy, że blender za parę € nie zdaje egzaminu.


Nie wiem co się stało ale mój blender wstał z popiołów. :w00t:
Nauczony własnym doświadczeniem, że katowanie blendera na 5ciu kilo mięsa to nie jest ta droga którą powinienem iść, wypatrzyłem sobie taki kuterek:  http://www.ebay.de/itm/Beeketal-Kuechenkutter-Kutter-Getreidemuehle-Kuechenmaschine-BKK03-/221111675226
Powinien wystarczyć na moje małe zapotrzebowania a blender zostawię sobie do blenderowania mozgi kanaryjskiej.
Ktoś ma taki kuter jak w powyższym linku? Opyla się go kupić?
  Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-467181
Udostępnij na innych stronach

A czy sądzicie, że taki mały sprzęt sobie poradzi:

http://allegro.pl/rozdrabniacz-blender-mikser-robot-kuchenny-nowosc-i5825884016.html

Miro robi podobnym małym sprzęcikiem produkcji byłej NRD albo ZSRR.

 

Oczywiście nie nastawiam się na produkcję dziesiątek kilogramów parówek.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-467214
Udostępnij na innych stronach

wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mięsa-czy-to-ma-sens/page-2

 

o zastosowaniu młynków koloidalnych i nie tylko

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-467216
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ok. Dzięki za cynk.

 

Wysłane z mojego SM-N9005

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-471412
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

Ja stosuje taka maszynę http://www.electro.pl/roboty-kuchenne/robot-mpm-product-kasia-116,id-8227?gclid=CjwKEAiAuea1BRCbn-2n7PbLgEMSJAABQvTTxxc-Mn1JlmQGMZJC0EFm3s0Hd5VrruInqhTVmf7XzBoC2Fnw_wcB&gclsrc=aw.ds

 

daje rade przy niewielkiej produkcji jednorazowo ok 0,4 kg wchodzi

 

miałem okazję robić parówki na takim sprzęcie i jest rewelacja http://www.felsinea.com/prodcom.asp?id_pro=C%209%20VV&tit=C%209%20VV&cod_fam=4&codpro=C%209V&user=&prev_num=

 

 

maksymalny wsad jest coś około 5 litrów a cała misa ma 9 litrów pojemności faktycznie ok 2 kg farszu idzie bez zająknięcia dodatkowo ma regulacje obrotów. nóż jest ciężki i solidny przy produkcji salami zamrożoną słoninę w kostkach rozbił na groszek w kilka sekund

niestety cena tego sprzętu zabija

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-474275
Udostępnij na innych stronach

Witam

Miałem okazję robić parówki na takim sprzęcie i jest rewelacja http://www.felsinea.com/prodcom.asp?id_pro=C%209%20VV&tit=C%209%20VV&cod_fam=4&codpro=C%209V&user=&prev_num=

 

 

 

 Taki podwójny nożyk do malaksera już dosyć dawno wykonałem sobie we własnym zakresie i pisałem o tym na forum. Doskonale zdaje egzamin i miele mięsko na parówki czy na serdelową w tempie błyskawicy. Malakser to Philips o poj. 2 litry. Super sprawa za tzw. "psie pieniądze". Jedyny wydatek dla posiadacza malaksera to dokupienie sobie noża, z czym na pewno nie będzie problemu na Allegro :D.

post-49725-0-79802500-1455033005_thumb.jpg

post-49725-0-80986500-1455033020_thumb.jpg

post-49725-0-26887600-1455033041_thumb.jpg

post-49725-0-66342200-1455033052_thumb.jpg

post-49725-0-75906000-1455033072_thumb.jpg

post-49725-0-95356900-1455033098_thumb.jpg

post-49725-0-48538700-1455033119_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-474305
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio przechadzając się tu i tam natknąłem się na takie działo o długości około metra. Myślę, że to urządzonko zmieliło by całą świnkę na raz :laugh:

 

post-72541-0-60126400-1455054618_thumb.jpg

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-474464
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatnio przechadzając się tu i tam natknąłem się na takie działo o długości około metra. Myślę, że to urządzonko zmieliło by całą świnkę na raz

Bo to jest mieszałka do zaprawy murarskiej. :D  :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-474506
Udostępnij na innych stronach

 

Ostatnio przechadzając się tu i tam natknąłem się na takie działo o długości około metra. Myślę, że to urządzonko zmieliło by całą świnkę na raz

Bo to jest mieszałka do zaprawy murarskiej. :D  :thumbsup:

 

To jest blender gastronomiczny. jako student pracowałem w firmie produkującej pierogi i takim blenderem rozdrabniali niektóre składniki do farszu ale wbrew temu jak wygląda szału nie ma a pewnie kosztuje majątek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-474521
Udostępnij na innych stronach

 

 

pracowałem w firmie produkującej pierogi i takim blenderem rozdrabniali niektóre składniki do farszu

Żeby nikt się nie domyślił z czego jest zrobiony farsz?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-474560
Udostępnij na innych stronach

Nadal nie wiem, po co się boksujecie na siłę z blenderami i innymi wynalazkami, skoro można parówki zadowalająco zrobić maszynką. Poza tym jakoś nie wyobrażam sobie blendowania 5 czy 7 kg farszu porcjami po 400 g.  :facepalm: Przecież to dwa dni roboty.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-474563
Udostępnij na innych stronach

 

pracowałem w firmie produkującej pierogi i takim blenderem rozdrabniali niektóre składniki do farszu

Żeby nikt się nie domyślił z czego jest zrobiony farsz?

 

częściowo racja ale głównie służył do rozdrabniania surowców np mrożony szpinak w brykietach, kapusta kiszona żeby w podajniku farszu się nie zawieszała

Nadal nie wiem, po co się boksujecie na siłę z blenderami i innymi wynalazkami, skoro można parówki zadowalająco zrobić maszynką. Poza tym jakoś nie wyobrażam sobie blendowania 5 czy 7 kg farszu porcjami po 400 g.  :facepalm: Przecież to dwa dni roboty.  :D

pisałem o małej ilości parówek ja zazwyczaj robię porcje 2 kg to ten robot daje rade bez konieczności przestojów na chłodzenie

dodatkowo tym robię farsz wiążący do niektórych kiełbas

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/413-blender/page/6/#findComment-474795
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.