Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po raz pierwszy na forum

mam do dyspozycji 8kg szynki wieprzowej, chciałbym zrobić kiełbasę czysto wieprzową typu sądecka lu nowosądecka, o smaku czosnku i po wędzeniu nie czerwoną w środku.

Może ktoś podrzuci jakiś sprawdzony przepis.

z góry dziękuje

Włodek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/
Udostępnij na innych stronach

Witaj na forum.

Wejdź na strone głóną www.wedlinydomowe.pl i otwórz beleczkę "Kiełbasy". Jesli nic tam dla siebie nie znajdziesz, cos postaramy sie poszukać. szry kolor kiełbasy uzyskasz dodając do niej samej soli zamiast mieszanki pod nazwą peklosól (sól i azotyn sodu).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112184
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z samej szynki jakoś kiepsko to widzę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112195
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z samej szynki jakoś kiepsko to widzę.

Udany wyrób w głównej mierze zależy od mięsa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112197
Udostępnij na innych stronach

Czy chcesz mi dać do zrozumienia ,że można zrobić dobrą kiełbasę używając jedynie mięsa z szynki.Jeśli tak to poproszę o przepis.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112200
Udostępnij na innych stronach

kiełbasę używając jedynie mięsa z szynki.

KIEŁBASA LISIECKA

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1142

:thumbsup:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112204
Udostępnij na innych stronach

mam do dyspozycji 8kg szynki wieprzowej

.

Co to za szynka - z kością ,skórą i tłuszczem oraz golonką, czy same chude mięśnie . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112209
Udostępnij na innych stronach

Szynkowa raczej nie wyjdzie.Brak ścięgnistego.No o ile szynka jest z golonką to może.Co do lisieckiej to potrzeba tłustej IIwp.A skąd ja wziąć jak mamy samą szynkę bez tłuszczu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112210
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem z tego przepisu http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=722

Znika z lodówki błyskawicznie i to zarówno w wersji na bazie polędwicy jak i szynki :thumbsup:

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112211
Udostępnij na innych stronach

ja zrobiłbym szynkę i mielone kotlety :lol:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112212
Udostępnij na innych stronach

mam do dyspozycji 8kg szynki wieprzowej

.

Co to za szynka - z kością ,skórą i tłuszczem oraz golonką, czy same chude mięśnie . Pozdrawiam

czyste chude mięsko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112227
Udostępnij na innych stronach

kiełbasę używając jedynie mięsa z szynki.

KIEŁBASA LISIECKA

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1142

:thumbsup:

Popieram, ta kiełbaska nie jest "trwała" :thumbsup: .

 

Jak masz samo chude mięsko to dokup słoniny albo boczku i zrób taką kiełbasę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112251
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz zrobić kiełbasę to dokup słoniny z karku lub podgardla bo boczek raczej się nie nadaje chyba ,że wytniesz z niego tłuszcz miękki to wtedy może być i boczek.

Ale przy Twoim mięsie z szynki to raczej zastosował bym coś bardziej tłustego niż boczek.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112274
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.