Wołodia K Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Maja 2010 Witam po raz pierwszy na forum mam do dyspozycji 8kg szynki wieprzowej, chciałbym zrobić kiełbasę czysto wieprzową typu sądecka lu nowosądecka, o smaku czosnku i po wędzeniu nie czerwoną w środku.Może ktoś podrzuci jakiś sprawdzony przepis.z góry dziękuje Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Maja 2010 Witaj na forum.Wejdź na strone głóną www.wedlinydomowe.pl i otwórz beleczkę "Kiełbasy". Jesli nic tam dla siebie nie znajdziesz, cos postaramy sie poszukać. szry kolor kiełbasy uzyskasz dodając do niej samej soli zamiast mieszanki pod nazwą peklosól (sól i azotyn sodu). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Maja 2010 Kiełbasa z samej szynki jakoś kiepsko to widzę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Maja 2010 Kiełbasa z samej szynki jakoś kiepsko to widzę.Udany wyrób w głównej mierze zależy od mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Maja 2010 Czy chcesz mi dać do zrozumienia ,że można zrobić dobrą kiełbasę używając jedynie mięsa z szynki.Jeśli tak to poproszę o przepis. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Maja 2010 szynkowa :grin: :devil: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Maja 2010 kiełbasę używając jedynie mięsa z szynki.KIEŁBASA LISIECKA http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1142 :thumbsup: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Maja 2010 mam do dyspozycji 8kg szynki wieprzowej. Co to za szynka - z kością ,skórą i tłuszczem oraz golonką, czy same chude mięśnie . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Maja 2010 Szynkowa raczej nie wyjdzie.Brak ścięgnistego.No o ile szynka jest z golonką to może.Co do lisieckiej to potrzeba tłustej IIwp.A skąd ja wziąć jak mamy samą szynkę bez tłuszczu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Maja 2010 KIEŁBASA LISIECKA http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1142 Ja robiłem z tego przepisu http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=722 Znika z lodówki błyskawicznie i to zarówno w wersji na bazie polędwicy jak i szynki :thumbsup: Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Maja 2010 ja zrobiłbym szynkę i mielone kotlety :lol: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wołodia K Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Maja 2010 mam do dyspozycji 8kg szynki wieprzowej. Co to za szynka - z kością ,skórą i tłuszczem oraz golonką, czy same chude mięśnie . Pozdrawiamczyste chude mięsko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Maja 2010 kiełbasę używając jedynie mięsa z szynki.KIEŁBASA LISIECKA http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1142 :thumbsup:Popieram, ta kiełbaska nie jest "trwała" :thumbsup: . Jak masz samo chude mięsko to dokup słoniny albo boczku i zrób taką kiełbasę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Maja 2010 Jeśli chcesz zrobić kiełbasę to dokup słoniny z karku lub podgardla bo boczek raczej się nie nadaje chyba ,że wytniesz z niego tłuszcz miękki to wtedy może być i boczek.Ale przy Twoim mięsie z szynki to raczej zastosował bym coś bardziej tłustego niż boczek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Maja 2010 Możesz zrobić też cos takiegohttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1223&highlight=przysmak+mnicha albo krakowską, szynkową, szynkę wędzoną, itd..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4157-nowy-na-forum-i-8kg-surowej-szynki/#findComment-112283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.