Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Razem z wędzarnią ma być piec chlebowy i tu mam problem. Rozmawiałem ze zdunem jak go wybudować. Odpowiedzi ogólne tzn koło tematu ale bez szczegułów. Ale na jedno mnie uczulał pamiętaj o kanałach w rogach pieca, bo dobrze wykonane kanały ułatwiają dogrzanie /nagrzanie/ miejsc w narożnikach które słabiej się nagrzewają.

Może ktoś z Was ma pojęcie jak takie kanały dymowe poprowadzić?

Razem z wędzarnią ma być piec chlebowy i tu mam problem

Może coś tutaj znajdziesz :

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=926&highlight=piec+chlebowy

Jest sporo materiału , w znalezieniu pomoże : Szukaj

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

to miało iść do Hyde Park jako nowy temat

piec chlebowy, a kanały dymowe

[ Dodano: Pon 24 Maj, 2010 21:32 ]

Dla uściślenia kanał dymowy od wędzarni nie będzie się łączył z piecem chlebowym. Te dwa elementy będą w jednej zabudowie ale zwłasnym źródłem ciepła i odprowadzeniem dymu.

[ Dodano: Pon 24 Maj, 2010 21:37 ]

Jest sporo materiału , w znalezieniu pomoże : Szukaj

[

Szukałem, szukałem, ale nie znalazłem nic o kanałach dymowych w piecu chlebowym.]

Piasek, jaki duży ma być ten piec (na ile bochenków)

pewnie zdun mówił o takich kanałach

W górnym sklepieniu po bokach widać "braki"cegieł . U mnie są tam kanały które prowadzą do komina

Piasek, jaki duży ma być ten piec (na ile bochenków)

pewnie zdun mówił o takich kanałach

Obrazek Obrazek

W górnym sklepieniu po bokach widać "braki"cegieł . U mnie są tam kanały które prowadzą do komina

tim

Sam jeszcze nie wiem jak duży. Ma być na własne potrzeby do pieczenia pieczywa i innych straw z pomysłów zawartych na tych stronach.

Myślę, że o coś takiego, tzn że w drugim rogu też brakuje cegieł? Nawet dzisiaj znalazłem coć takiego

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0f68ffb595bcd87b.html

Cały czas szukam prawidłowego wykonania pieca z kanałami dymowymi.

Podaj jak wykonana jest kopuła a konkretnie druga warstwa cegieł, jak gruba warstwa tej kopuły. Czy jest z zewnątrz pokryta gliną.

Piasek, Nie myl wędzarni z piecem chlebowym. Może to jest wygodne, ale cel i parametry są inne i nie można tego, łączyć. Powód jest prosty ekonomia i zdrowie.

Piasek, Nie myl wędzarni z piecem chlebowym. Może to jest wygodne, ale cel i parametry są inne i nie można tego, łączyć. Powód jest prosty ekonomia i zdrowie.

Andyanay

Napewno nie mylę wędzarni z piecem chlebowym. Jestem nowicjuszem w tych sprawach, ale zapewniam Cię, wiem czego szukam i czego oczekuję . Np. wędzarnia powstanie w oparciu o projekt Wojtka Minora, a obok niej wkomponowany piec chlebowy dla wypieku chleba /obecnie chleb piekę w piekarniku/ i innych straw takich jak np. golonka na kołderce w/g przepisu Tinki

Lektura tych stron i szkolenie w Zrębicach wiele mi pomogło, ale ten szczegół techniczny jest mało znany. Te kanały powodują lepszą pracę pieca. Zresztą bez tych kanałów też by działał, ale ja wolę je wykonać. Niestety brać zduńska kieruje się innymi zasadami niż tu obecni ZADYMIACZE. :grin:

Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 26 Maj, 2010 09:54 ]

Andyandy

przepraszam za literówkę

Piasek, zwróc sie na PW do Kolegi Kazika (Kruszynka). On zrobił sobie bardzo dobrze działający piec chlebowy. na pewno udzieli Ci wyczerpujących informacji.

Kilka produktów z tego pieca znajdziesz na stronie głównej (dział Piec chlebowy), a jeden jest nawet aktualnie prezentowany www.wedlinydomowe.pl

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Maxel, dziękuję za informację.

[ Dodano: Sro 26 Maj, 2010 10:34 ]

Piasek, zwróc sie na PW do Kolegi Kazika (Kruszynka). On zrobił sobie bardzo dobrze działający piec chlebowy. na pewno udzieli Ci wyczerpujących informacji.

Kilka produktów z tego pieca znajdziesz na stronie głównej (dział Piec chlebowy), a jeden jest nawet aktualnie prezentowany www.wedlinydomowe.pl

Te materiały studiowałem wcześniej.

Wiem że nie powinno być wełny mineralnej jako izolacji itp.

Technicznie mam ten temat rozgryziony jedyny kłopot to te kanały dymowe.Wiele informacji doetarczyły fotki które przdstawił Tim przynajmniej wiem na jakiej wysokości się zaczynają.

Może jestem upierdliwy :blush: , ale chcę wykonać ten piec maksymalnie zgodnie ze sztuką zduńską

Podaj jak wykonana jest kopuła a konkretnie druga warstwa cegieł, jak gruba warstwa tej kopuły. Czy jest z zewnątrz pokryta gliną.

W piecu który posiadam góra jest wykończona gliną , natomiast cala wysokość pieca chlebowego nie licząc "podstawy" to wysokość 8 cegieł(na płask).

Wymiary komory chlebowej (na 4 bochny chleba)

80cm szerokości

100cm długośći

10cm wysokości przy ścianach bocznych

20cm wysokości na środku sklepienia

W piecu który posiadam góra jest wykończona gliną , natomiast cala wysokość pieca chlebowego nie licząc "podstawy" to wysokość 8 cegieł(na płask).

Wymiary komory chlebowej (na 4 bochny chleba)

80cm szerokości

100cm długośći

10cm wysokości przy ścianach bocznych

20cm wysokości na środku sklepienia

Witam.

Rozumię, że te wymiary to wymiary wewnątrz komory pieca.

Teraz kolejne pytanie, które cały czas dotyczy sklepienia - patrząc od strony wewnętrznej pieca

-pierwsza warstwa cegieł jest położona na płask u góry na boku na tzw wozówkę

-następna warstwa cegieł nad tym sklepieniem jak jest położona, czy tak samo jak pierwsza czy inaczej. Jaka grubość jest kopuły. To pomoże mi ustalić wymiar kanału dymowego, którego szer. wynosi szer cegły. a jak jest wysoki?

-jak gruba jest ta ścianka pionowa z tyłu pieca.

-rozumię, że komin jest z przodu pieca nad drzwiczkami

Już tak przy okazji spód pieca wykonany jest z cegieł czy polepa z gliny.

Dzieki za podsyłane informacje. :grin:

Pozdrawiam

Tak to są wymiary wewnątrz pieca

Z tego co Mi wiadomo to jest tylko jedna warstwa cegieł na sklepieniu a następnie wszystko jest "zalane" gliną mieszaną z piaskiem, grubość kopuły ma wysokość 4 cegieł(na środku sklepienia). Piec był budowany ze 30 lat temu.

Piec jest dostawiony w rogu pomieszczenia i ścianę tylną i boczną ma dostawioną do istniejących murów, w tylnej ścianie (stary mur)jest komin do którego podłączone są kanały dymne ,one nie idą do przodu bo komin jest z tyłu pieca.

Spód pieca jest wykonany z cegły poukładanej na płask.

Z pomiarów wynika że grubość ściany bocznej (tej nie dostawionej do muru) wynosi 25cm

tim

Bardzo serdeczne podzękowania za dostarczone informacje.

Już ostatnia prośba - chodzi o zrobienie zdjęcia tej ścianki nie przyklejonej do ściany patrząc od przodu drzwiczki otwarte przy trochę większej perspektywie. Ostatnie zdjęcie jest wspaniałe tylko mi brakuje tej ścianki i obrobienia przy drzwiczkach.

Sądząc po opisie kopuły wspaniale musi trzymać temperaturę.

Pozdrawim.

Jutro zrobię fote to Ci podeślę a piec stoi nie używany ze 20 lat a może więcej (tylko sie nie przestrasz bałaganu bo obecnie w tym pomieszczeniu mam "graciarnie " i nie ma czasu zabrać sie za posprzątanie i uruchomienie pieca)

Tim

Bardzo Ci dziękuję za wszystko. Twoja pomoc nie poszła na marne. Dostałem wspaniały materiał do opracowania własnego pieca. Myślę, że jesienią będę mógł pochwalić się wędzarnią i nowym piecem chlebowym.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Wymiar ściany przedniej (od lewej strony) to 46cm / 41cm(drzwiczki) /30cm(do ściany) razem 117cm, natomiast długość pieca 130cm(do ściany tylnej). Grubość ścianki przedniej to 20cm(mierzona w drzwiczkach)

Tim

bardzo dziękuję.

A swoją drogą to czemu nie uruchomisz tego pieca.Ja piekę chleb w piekarniku elektrycznym, chleb jest dobry i zdrowy / dzięki wypiekom chleba razowego cholesterol wrócił do normy aż lekarz rodzinny oczy przecierał jak pokazałem wyniki :rolleyes: /, ale brakuje mu tego czegoś co myślę uzyskam przy wypieku w piecu chlebowym.

Jeszcze raz dzękuję i

pozdrawiam.