Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zapatrując się na produkty przemysłowe staramy się je powielać w domowej produkcji jednym z takich produktów są pasztetowe kremowe o różnych smakach - są to pasztetowe smarowne. Czy zastanawialiśmy się nad składem tych produktów i procesem produkcyjnym . Czy jest ktoś kto może podać skład domniemany - Pasztetowej kremowej . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/
Udostępnij na innych stronach

Nie pamietam dokładnie ale jeden taki produkt zawieral ponad 50 %skórek,podgardle,kasze manne. Farsz był kutrowany i miał konsystencje wodnista. Co do przypraw nie pamietam bo to było w latach 90tych ,jak bede mial dostep to poszperam i wiecej dokladniejszych informacji dostarcze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-112806
Udostępnij na innych stronach

:rolleyes:

Emultop - "A"

KRYD-P/1

Pasztet Kremowy

KRYD-A/1022

Carumit

KRYD-P/11

no i dużo,dużo wody, byle jakie odpady

cena kg 2,69, wydajność 175%

:blush:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-112813
Udostępnij na innych stronach

Czy jest ktoś kto może podać skład domniemany - Pasztetowej kremowej . Pozdrawiam

Dziadku jeśli Twoje pytanie nie jest podchwytliwe, to mogę zapytać o taką recepturę.

Obawiam się jednak że jest tam mało pasztetu a dużo kremu, cokolwiek słowo "krem" oznacza. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-112825
Udostępnij na innych stronach

Ano chciałem się dowiedzieć jak to z pomocą, wniosek z tego że nikt nie wie co je . Ale później zapodam recepturę na ten smakołyk .Tylko co nie którym to oczy na wierzch mogą wyjść . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-112903
Udostępnij na innych stronach

Ale większość z nas tego nie je to skąd ma wiedzieć co je :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-112909
Udostępnij na innych stronach

to skąd ma wiedzieć co je

co nie je :wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-112910
Udostępnij na innych stronach

Celem nie jest byśmy to produkowali a uświadomienie co jemy .

Pasztetowe kremowe

Skład.

1 Tłuszcz drobny - 50-55 %

2 wątroba wp. - 25- 20%

3. Skorki wp. - 25%

Przyprawy

1. Orion - 0,25-030 kg

2 Pasztet kremowy - 1-1,5 kg

3, Mieszanka peklująca -peklosól - 1,3- 1,5 kg

4 Sól - 0,3 - 0,5 kg

5. Woda 35- 40 kg

Co to jest Orion nie wiem .

Gotowa przyprawa pasztet kremowy to

PATE & PIE (PASZTETY) W tej grupie znajdują się pomocnicze preparaty, substancje i aromaty umożliwiające prawidłowy przebieg procesów emulgowania, intensyfikowanie peklowania i trwałe stabilizowanie barwy. Są to mieszanki zapewniające dobrą teksturę, zwiększające związanie i utrzymanie wody, zmniejszając ubytki termiczne. Produkty poniżej przedstawione zapewniają powtarzalność produkcji i dobrą jakość w tej grupie wyrobów. Podzielone są według smaków charakterystycznych dla preferencji klientów według różnych regionów polski. AF AF SC24/006 PASZTET KREMOWY

Jak podoba się skład.. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113228
Udostępnij na innych stronach

Ano chciałem się dowiedzieć jak to z pomocą, wniosek z tego że nikt nie wie co je . Ale później zapodam recepturę na ten smakołyk

Ja jadam swoje kremy pasztetowe, oriona w nich nie znajdziesz, a mózg... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113230
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawy jest proces produkcyjny, by to wszystko połączyło się ze sobą. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113234
Udostępnij na innych stronach

Proces produkcji - Podaje tylko dlatego że na bazie tego można sobie zrobić w domu całkiem dobrą pasztetową jak nie kremową to smarowną. Skład oczywiście zmienimy, dodamy przyprawy jakie lubimy Za dodatki funkcjonalne możemy dodać trochę kaszy mannej i otrzymamy dobry wyrób.

Tłuszcz i skórki -Parzy się w temp. 80-90 st C do stanu półmiękkiego.

Wątrobę surową dobrze wymoczoną kutruje się do pojawienia się pęcherzyków . Pod koniec kutrowania dodaje się mieszankę peklującą . Ciepłe skórki kutruje się . po ich wykutrowaniu dodaje się do nich ciepły tłuszcz i razem dalej się kutruje dodając przyprawy wykutrowaną wątrobę i gorącą wodę. Kutruje się do uzyskania jednolitej masy. Następnie przepuszcza się przez młynek koloidalny.

Nadziewamy dość ściśle w osłonki barierowe fi 40mm

Parzy się w temp 72stC ok 30-50min do uzyskania wewnątrz 70 st C

Chłodzi się zimną wodą a następnie w pomieszczeniach chłodniczych do 5-6 st C wew. batonu .

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113343
Udostępnij na innych stronach

Dziadku czy mógłbyś podać wagi poszczególnych składników czy trzymamy się wcześniejszej receptury ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113346
Udostępnij na innych stronach

Proces produkcji dotyczy podanego wyżej składu . Jak bym robił dla siebie to zmniejszył bym o połowę tłuszcz zastępując pachwiną ,lub wp kl II.. Wątrobę bym zmniejszył na 10- 15 % bo jej za bardzo nie lubię no i skórki zmniejszył bym o połowę a dodał z 5% kaszy mannej. . Została woda którą bym dozował w zależności od gęstości farszu. Wątrobę bym zmielił przez siatkę 2-3 mm. następnie zmiksował ,to samo z skorkami i tłuszczem lub innymi zastępczymi mięsami . połączył bym to wszystko wymieszał i dalej miksował dodając gorącą wodę lub rosół bez tłuszczu. Reszta chyba jasna . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113347
Udostępnij na innych stronach

Jak myślisz czy bez młynka koloidalnego dam radę w domowych warunkach ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113352
Udostępnij na innych stronach

Nie będzie to tak idealnie zemulgowane . ale dobry mikser z ostrym nożykiem dać powinien dość dobrą namiastkę .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113353
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113355
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.