DZIADEK Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Maja 2010 Zapatrując się na produkty przemysłowe staramy się je powielać w domowej produkcji jednym z takich produktów są pasztetowe kremowe o różnych smakach - są to pasztetowe smarowne. Czy zastanawialiśmy się nad składem tych produktów i procesem produkcyjnym . Czy jest ktoś kto może podać skład domniemany - Pasztetowej kremowej . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Maja 2010 Nie pamietam dokładnie ale jeden taki produkt zawieral ponad 50 %skórek,podgardle,kasze manne. Farsz był kutrowany i miał konsystencje wodnista. Co do przypraw nie pamietam bo to było w latach 90tych ,jak bede mial dostep to poszperam i wiecej dokladniejszych informacji dostarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-112806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Maja 2010 W domu to mózgi piękny krem dadzą... :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-112807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Maja 2010 :rolleyes: Emultop - "A" KRYD-P/1Pasztet Kremowy KRYD-A/1022Carumit KRYD-P/11no i dużo,dużo wody, byle jakie odpadycena kg 2,69, wydajność 175% :blush: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-112813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Maja 2010 Czy jest ktoś kto może podać skład domniemany - Pasztetowej kremowej . PozdrawiamDziadku jeśli Twoje pytanie nie jest podchwytliwe, to mogę zapytać o taką recepturę. Obawiam się jednak że jest tam mało pasztetu a dużo kremu, cokolwiek słowo "krem" oznacza. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-112825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Maja 2010 Ano chciałem się dowiedzieć jak to z pomocą, wniosek z tego że nikt nie wie co je . Ale później zapodam recepturę na ten smakołyk .Tylko co nie którym to oczy na wierzch mogą wyjść . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-112903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Maja 2010 Ale większość z nas tego nie je to skąd ma wiedzieć co je :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-112909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Maja 2010 to skąd ma wiedzieć co jeco nie je :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-112910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Maja 2010 Celem nie jest byśmy to produkowali a uświadomienie co jemy .Pasztetowe kremowe Skład.1 Tłuszcz drobny - 50-55 %2 wątroba wp. - 25- 20%3. Skorki wp. - 25%Przyprawy 1. Orion - 0,25-030 kg2 Pasztet kremowy - 1-1,5 kg 3, Mieszanka peklująca -peklosól - 1,3- 1,5 kg4 Sól - 0,3 - 0,5 kg5. Woda 35- 40 kg Co to jest Orion nie wiem .Gotowa przyprawa pasztet kremowy to PATE & PIE (PASZTETY) W tej grupie znajdują się pomocnicze preparaty, substancje i aromaty umożliwiające prawidłowy przebieg procesów emulgowania, intensyfikowanie peklowania i trwałe stabilizowanie barwy. Są to mieszanki zapewniające dobrą teksturę, zwiększające związanie i utrzymanie wody, zmniejszając ubytki termiczne. Produkty poniżej przedstawione zapewniają powtarzalność produkcji i dobrą jakość w tej grupie wyrobów. Podzielone są według smaków charakterystycznych dla preferencji klientów według różnych regionów polski. AF AF SC24/006 PASZTET KREMOWYJak podoba się skład.. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Maja 2010 Ano chciałem się dowiedzieć jak to z pomocą, wniosek z tego że nikt nie wie co je . Ale później zapodam recepturę na ten smakołyk Ja jadam swoje kremy pasztetowe, oriona w nich nie znajdziesz, a mózg... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Maja 2010 Bardzo ciekawy jest proces produkcyjny, by to wszystko połączyło się ze sobą. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Maja 2010 Proces produkcji - Podaje tylko dlatego że na bazie tego można sobie zrobić w domu całkiem dobrą pasztetową jak nie kremową to smarowną. Skład oczywiście zmienimy, dodamy przyprawy jakie lubimy Za dodatki funkcjonalne możemy dodać trochę kaszy mannej i otrzymamy dobry wyrób. Tłuszcz i skórki -Parzy się w temp. 80-90 st C do stanu półmiękkiego.Wątrobę surową dobrze wymoczoną kutruje się do pojawienia się pęcherzyków . Pod koniec kutrowania dodaje się mieszankę peklującą . Ciepłe skórki kutruje się . po ich wykutrowaniu dodaje się do nich ciepły tłuszcz i razem dalej się kutruje dodając przyprawy wykutrowaną wątrobę i gorącą wodę. Kutruje się do uzyskania jednolitej masy. Następnie przepuszcza się przez młynek koloidalny.Nadziewamy dość ściśle w osłonki barierowe fi 40mm Parzy się w temp 72stC ok 30-50min do uzyskania wewnątrz 70 st C Chłodzi się zimną wodą a następnie w pomieszczeniach chłodniczych do 5-6 st C wew. batonu .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Maja 2010 Dziadku czy mógłbyś podać wagi poszczególnych składników czy trzymamy się wcześniejszej receptury ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Maja 2010 Proces produkcji dotyczy podanego wyżej składu . Jak bym robił dla siebie to zmniejszył bym o połowę tłuszcz zastępując pachwiną ,lub wp kl II.. Wątrobę bym zmniejszył na 10- 15 % bo jej za bardzo nie lubię no i skórki zmniejszył bym o połowę a dodał z 5% kaszy mannej. . Została woda którą bym dozował w zależności od gęstości farszu. Wątrobę bym zmielił przez siatkę 2-3 mm. następnie zmiksował ,to samo z skorkami i tłuszczem lub innymi zastępczymi mięsami . połączył bym to wszystko wymieszał i dalej miksował dodając gorącą wodę lub rosół bez tłuszczu. Reszta chyba jasna . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Maja 2010 Jak myślisz czy bez młynka koloidalnego dam radę w domowych warunkach ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Maja 2010 Nie będzie to tak idealnie zemulgowane . ale dobry mikser z ostrym nożykiem dać powinien dość dobrą namiastkę .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Maja 2010 Dzięki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4176-pasztetowa-kremowa/#findComment-113355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.