Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłam serek z 5 litrów mleka,

Bardzo ładny ten ser wyszedł. Dziurki są O.K co może być zasługą naturalnych bakterii obecnych w mleku.

Przed wyłożeniem gęstwy serowej na cedzak postaraj się zbić ją w serwatce w jedną kulę. Unikniesz niejednorodności na skórce.

Bardzo trudno coś doradzać z zakwaszaniem nie znając wartości mikrobiologicznej mleka.

Gratuluję wyrobu i życzę dalszych sukcesów w kolejnych eksperymentach.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-246778
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 984
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

bo zakwas kefirowy nie jest najlepszy dla sera typu koryciński. Zawiera wąskie spektrum bakterii, nie zawiera wzdymajacych (dają dziurki) oraz zawiera grzyby, które w tego typu serze nie stanowią pożądanej flory.

czyli co polecasz , czy może jak szczepić koryciński aby uzyskał te śliczne dziurki??

Dzisiaj po raz pierwszy próbowałem te swoje serki i ten kwaszony kefirem jest " lzejszy " i taki bardziej puszysty ( dla mnie smaczniejszy )

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-246784
Udostępnij na innych stronach

Witajcie !

Czytałem od 1 strony i gdzieś w środku odezwał się ktoś z branży serowej i oświadczył,ż mleko od krowy wypadałoby przebadać na zawartość róznych bakteri gromkowca salmonelii choroby krów co o tym sądzicie.

Mleko przy wyrobie korycińskiego z tego co wiem si niepasteryzuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-246788
Udostępnij na innych stronach

A znasz kogoś kto bada mleko od krowy pod tym kątem ?

 

Nie to nie żart, ani aluzja do Ciebie ale ... mój dziadek, babcia, mama, tata ..... itd pili i jak też piję, nie badam i żyję. :grin:

Szczerze powiem, to nie chciałbym znać wyników badań mleka sklepowego ..... pomimo tego że jest pasteryzowane ! :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-246790
Udostępnij na innych stronach

co polecasz , czy może jak szczepić koryciński aby uzyskał te śliczne dziurki??

Oryginalnie sery te nie są niczym szczepione. Rozwijają się w nich naturalne bakterie obecne w mleku (ze strzyków), bańkach na mleko, w powietrzu i sprzęcie serowarskim, dłoniach serowarki.

Jednak warunkiem jest wykorzystanie mleka nie chłodzonego (bakteriofagi zabijają bakterie czystej fermentacji kwasu mlekowego) po udoju. Również chemia, stosowana do dezynfekcji sprzętu dojarskiego niszczy część bakterii. Dlatego spółcześnie, takie super czyste mleko po schłodzeniu, powinno się zaszczepiać.

Wg mnie najlepiej pozyskiwać zakwas z kwaśnego mleka lub ew. śmietany, które zawierają żywe kultury bakterii. Można też zaopatrzyć się w mieszankę bakterii mezofilnych sprzedawanych przez specjalistyczne firmy ale do zastosowań domowych nie jest to praktyczne ze względu na ograniczony czas przeżycia aktywnych bakterii.

Ale jak pokazuje praktyka, każde mleko jest inne i należy przede wszystkim sprawdzić, w jakim czasie samo się zsiądzie. Mając tę wiedzę i info o chłodzeniu wiadomo już czego się trzymać i wtedy można kupić 10-20l na pierwszy ser.

 

[ Dodano: Pon 29 Paź, 2012 22:25 ]

też piję, nie badam i żyję.

Najgroźniejsza jest gruźlica bo można zarazić się przez mleko. Ale współcześnie, każda krowa jest "zakolczykowana" i badania okresowe na tę chorobę są rutynową czynnością weta.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-246791
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam serek z 5 litrów mleka,

Bardzo ładny ten ser wyszedł. Dziurki są O.K co może być zasługą naturalnych bakterii obecnych w mleku.

Przed wyłożeniem gęstwy serowej na cedzak postaraj się zbić ją w serwatce w jedną kulę. Unikniesz niejednorodności na skórce.

Bardzo trudno coś doradzać z zakwaszaniem nie znając wartości mikrobiologicznej mleka.

Gratuluję wyrobu i życzę dalszych sukcesów w kolejnych eksperymentach.

Dziękuję za pochlebne słowa z ust eksperta :smile:
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-246842
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.

Mam pytanie o mleko do wyrobu sera korycińskiego. Rozumiem że mleko sklepowe odpada, ale czy nada się mleko z mlekomatów? Podobno to jest świeże mleko bez dodatków.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-247821
Udostępnij na innych stronach

czy nada się mleko z mlekomatów?

Jak najbardziej.

Ponieważ jest ono natychmiast po udoju chłodzone, zawiera bardzo mało bakterii kwasu mlekowego i dlatego należy dodać trochę zakwasu. Najlepsze jest kwaśne mleko z żywymi kulkurami bakterii lub taka sama śmietana.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-247841
Udostępnij na innych stronach

25-35 zł /kg w zależności od sklepu lub bazarku.

 

[ Dodano: Pon 05 Lis, 2012 18:16 ]

jaka jest cena 1 kg sera koryńskiego

chyba Korycińskiego :grin:
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-247853
Udostępnij na innych stronach

Proszę o odpowiedź. Kupiłam podpuszczkę i zrobiłam ser koryciński zgodnie z sugestiami zawartymi na forum. Wyszedł bardzo ładny w wyglądzie, ale niestety czuję posmak podpuszczki. Bardzo mi to nie odpowiada. W dodatku ostatnio byłam u znajomych, którzy poczęstowali mnie serem robionym z mleka "prosto od krowy" (ser również koryciński z dodatkiem włoskich orzechów, inny z ziołami). Oni się nim zachwycają. Ja niestety po spróbowaniu tego sera czułam tylko ten nieprzyjemny posmak. Powiedzcie, czy macie takie doznania czy tylko ja mam ten problem. Przecież twarogi kupione w sklepach też są robione na podpuszczce i nic w nich nie wyczuwam. Bożena
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248303
Udostępnij na innych stronach

Jesteśmy świeżo po pierwszej produkcji i d egustacji naszego korycińskiego, i szczerze powiedziawszy b. nam samokował, nie wyczuwałam w nim żadnego dziwnego posmaku...

A możesz go jakoś scharakteryzować, jak smakuje ?

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248312
Udostępnij na innych stronach

Przecież twarogi kupione w sklepach też są robione na podpuszczce i nic w nich nie wyczuwam

twarogi raczej na podpuszczce nie są robione...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248314
Udostępnij na innych stronach

po spróbowaniu tego sera czułam tylko ten nieprzyjemny posmak

Zrobiłem już kilka serów, z dodatkami różnymi i bez dodatków i nigdy nikt nie wyczuł złego posmaku. Może to wina podpuszczki jakiej używasz.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248320
Udostępnij na innych stronach

Przecież twarogi kupione w sklepach też są robione na podpuszczce i nic w nich nie wyczuwam. Bożena

Twarogi to sery kwasowe. Nawet koło podpuszczki nie leżały :grin:

Nektóre podpuszczki mikrobiologiczne dają z czasem gorzkawy posmak sera.

Jeżeli spodziewasz się w serze podpuszczkowym smaku kwaśnego, jak w twarogu, to raczej go nie znajdziesz. Piszę "raczej' bo te sery również przechodzą fermentację i przejściowo są kwaskowe. Potem jednak Ph sera znowu rośnie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248369
Udostępnij na innych stronach

Użyłam podpuszczki płynnej Co do twarogu to tak mi się wydawało ze z dodatkiem podpuszczki teraz już wiem że nie. Jak określić ten smak a raczej zapach? Sama nie wiem, ale coś w rodzaju zepsutego jaja. Pojawił się w trakcie mieszania skrzepu i niestety dalej tylko się nasilał. Ser nieprzyjemnie pachniał i wyczułam to w jego smaku. Jedząc ser u znajomej natychmiast stwierdziłam ze " na podpuszczce"(ten sam zapach i smak - no może nie tak nasilony ale dla mnie wyczuwalny) a oni byli nim zachwyceni, Jadłam dwukrotnie ser robiony przez różne osoby z mleka w moim przypadku ze sklepu u znajomych prosto od krowy i te same doznania (podpuszczka też inna) Chyba coś ze mną nie tak. Dzisiaj zamówiłam podpuszczkę w proszku. Spróbuję raz jeszcze bo tak łatwo nie odpuszczę, Chyba macie rację że to wina podpuszczki ale ma termin przydatności do 10.2013 a robiłam zaraz po jej otrzymaniu. Dziękuję za odpowiedzi. Życzę wszystkim smacznych serów. Dam znać jak wyszło na sproszkowanej( mam nadzieję nie nie jest z grzybków halucynogennych :???:

pozdrawiam Bożena

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248397
Udostępnij na innych stronach

z mleka w moim przypadku ze sklepu

Czyli jakiego?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248418
Udostępnij na innych stronach

MLEKOWITA w butelce 3,2%.

Dodawałaś zakwasu do mleka?

Drążę, bo próbuję dociec przyczyny tego dziwnego zapachu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248520
Udostępnij na innych stronach

Witam.Zrobiłam z 10l mleka mieszanego z wieczornego i porannego udoju koryciński.Tym razem zakwasiłam śmietaną z żywymi kulturami.Z fotografii umieszczonych w tym temacie próbuję odnaleźć wzorzec,jak powinien wyglądać korycin? bo mój wydaje mi się miejscami lekko twarogowy. Po dobie ociekania w temp ok19st, teraz czeka go solenie.

W smaku lekko kwaśny a nie powinien.Następnym razem nie zakwaszę mleka i zobaczymy różnicę.Należałoby obniżyć temperaturę ociekania i suszenia?

pozdrawiam

 

[ Dodano: Nie 11 Lis, 2012 18:02 ]

Aa i ricotty tyle co kot napłakał.Próbowałam zmierzyć pH i mleka i ricotty ale paski lakmusowe odmówiły mi posłuszeństwa.Prawdopodobnie przekwasiłam serwatkę chociaż z 3l po serze dojrzewającym w ogóle nie powstała.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248890
Udostępnij na innych stronach

Z fotografii umieszczonych w tym temacie próbuję odnaleźć wzorzec,jak powinien wyglądać korycin? bo mój wydaje mi się miejscami lekko twarogowy. Po dobie ociekania w temp ok19st, teraz czeka go solenie.

W smaku lekko kwaśny a nie powinien.

Zanim zacząłem sam robić serki kupowałem oryginalne korycińskie z korycina. Za każdym razem był nieco inny. Czyli nie ma wzorca. Ma Tobie i Twojej rodzinie smakować.

 

Odnośnie kwaskowatości - taki młody serek może być kwaskowaty, już po krótkim dojrzewaniu smak się zmieni.

Pozdrawiam

gonzo132

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-249018
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kolejna odsłona Korycińskiego, tym razem z czarnuszką. Robiłam z 15 litrów, wyszło mi 2,20 kg sera.

 

http://img341.imageshack.us/img341/6362/dsc07500r.jpg

 

http://img339.imageshack.us/img339/6882/dsc07501e.jpg

 

Tylko te ziarenka nie chcą się układać tak jak ja bym chciała :grin:.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-255821
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.