EAnna Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 29 Października 2012 Zrobiłam serek z 5 litrów mleka,Bardzo ładny ten ser wyszedł. Dziurki są O.K co może być zasługą naturalnych bakterii obecnych w mleku. Przed wyłożeniem gęstwy serowej na cedzak postaraj się zbić ją w serwatce w jedną kulę. Unikniesz niejednorodności na skórce. Bardzo trudno coś doradzać z zakwaszaniem nie znając wartości mikrobiologicznej mleka. Gratuluję wyrobu i życzę dalszych sukcesów w kolejnych eksperymentach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-246778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 29 Października 2012 bo zakwas kefirowy nie jest najlepszy dla sera typu koryciński. Zawiera wąskie spektrum bakterii, nie zawiera wzdymajacych (dają dziurki) oraz zawiera grzyby, które w tego typu serze nie stanowią pożądanej flory. czyli co polecasz , czy może jak szczepić koryciński aby uzyskał te śliczne dziurki?? Dzisiaj po raz pierwszy próbowałem te swoje serki i ten kwaszony kefirem jest " lzejszy " i taki bardziej puszysty ( dla mnie smaczniejszy ) Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-246784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinio1 Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 29 Października 2012 Witajcie !Czytałem od 1 strony i gdzieś w środku odezwał się ktoś z branży serowej i oświadczył,ż mleko od krowy wypadałoby przebadać na zawartość róznych bakteri gromkowca salmonelii choroby krów co o tym sądzicie.Mleko przy wyrobie korycińskiego z tego co wiem si niepasteryzuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-246788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 29 Października 2012 A znasz kogoś kto bada mleko od krowy pod tym kątem ? Nie to nie żart, ani aluzja do Ciebie ale ... mój dziadek, babcia, mama, tata ..... itd pili i jak też piję, nie badam i żyję. :grin: Szczerze powiem, to nie chciałbym znać wyników badań mleka sklepowego ..... pomimo tego że jest pasteryzowane ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-246790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 29 Października 2012 co polecasz , czy może jak szczepić koryciński aby uzyskał te śliczne dziurki??Oryginalnie sery te nie są niczym szczepione. Rozwijają się w nich naturalne bakterie obecne w mleku (ze strzyków), bańkach na mleko, w powietrzu i sprzęcie serowarskim, dłoniach serowarki. Jednak warunkiem jest wykorzystanie mleka nie chłodzonego (bakteriofagi zabijają bakterie czystej fermentacji kwasu mlekowego) po udoju. Również chemia, stosowana do dezynfekcji sprzętu dojarskiego niszczy część bakterii. Dlatego spółcześnie, takie super czyste mleko po schłodzeniu, powinno się zaszczepiać.Wg mnie najlepiej pozyskiwać zakwas z kwaśnego mleka lub ew. śmietany, które zawierają żywe kultury bakterii. Można też zaopatrzyć się w mieszankę bakterii mezofilnych sprzedawanych przez specjalistyczne firmy ale do zastosowań domowych nie jest to praktyczne ze względu na ograniczony czas przeżycia aktywnych bakterii.Ale jak pokazuje praktyka, każde mleko jest inne i należy przede wszystkim sprawdzić, w jakim czasie samo się zsiądzie. Mając tę wiedzę i info o chłodzeniu wiadomo już czego się trzymać i wtedy można kupić 10-20l na pierwszy ser. [ Dodano: Pon 29 Paź, 2012 22:25 ]też piję, nie badam i żyję.Najgroźniejsza jest gruźlica bo można zarazić się przez mleko. Ale współcześnie, każda krowa jest "zakolczykowana" i badania okresowe na tę chorobę są rutynową czynnością weta. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-246791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinio1 Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 30 Października 2012 Dziękuję Wam za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-246829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 30 Października 2012 Zrobiłam serek z 5 litrów mleka,Bardzo ładny ten ser wyszedł. Dziurki są O.K co może być zasługą naturalnych bakterii obecnych w mleku. Przed wyłożeniem gęstwy serowej na cedzak postaraj się zbić ją w serwatce w jedną kulę. Unikniesz niejednorodności na skórce. Bardzo trudno coś doradzać z zakwaszaniem nie znając wartości mikrobiologicznej mleka. Gratuluję wyrobu i życzę dalszych sukcesów w kolejnych eksperymentach.Dziękuję za pochlebne słowa z ust eksperta :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-246842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abian Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 5 Listopada 2012 Witam wszystkich.Mam pytanie o mleko do wyrobu sera korycińskiego. Rozumiem że mleko sklepowe odpada, ale czy nada się mleko z mlekomatów? Podobno to jest świeże mleko bez dodatków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-247821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 5 Listopada 2012 czy nada się mleko z mlekomatów?Jak najbardziej. Ponieważ jest ono natychmiast po udoju chłodzone, zawiera bardzo mało bakterii kwasu mlekowego i dlatego należy dodać trochę zakwasu. Najlepsze jest kwaśne mleko z żywymi kulkurami bakterii lub taka sama śmietana. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-247841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 5 Listopada 2012 jaka jest cena 1 kg sera koryńskiego Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-247852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 5 Listopada 2012 25-35 zł /kg w zależności od sklepu lub bazarku. [ Dodano: Pon 05 Lis, 2012 18:16 ]jaka jest cena 1 kg sera koryńskiegochyba Korycińskiego :grin: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-247853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BozenaX Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 8 Listopada 2012 Proszę o odpowiedź. Kupiłam podpuszczkę i zrobiłam ser koryciński zgodnie z sugestiami zawartymi na forum. Wyszedł bardzo ładny w wyglądzie, ale niestety czuję posmak podpuszczki. Bardzo mi to nie odpowiada. W dodatku ostatnio byłam u znajomych, którzy poczęstowali mnie serem robionym z mleka "prosto od krowy" (ser również koryciński z dodatkiem włoskich orzechów, inny z ziołami). Oni się nim zachwycają. Ja niestety po spróbowaniu tego sera czułam tylko ten nieprzyjemny posmak. Powiedzcie, czy macie takie doznania czy tylko ja mam ten problem. Przecież twarogi kupione w sklepach też są robione na podpuszczce i nic w nich nie wyczuwam. Bożena Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 8 Listopada 2012 Jesteśmy świeżo po pierwszej produkcji i d egustacji naszego korycińskiego, i szczerze powiedziawszy b. nam samokował, nie wyczuwałam w nim żadnego dziwnego posmaku...A możesz go jakoś scharakteryzować, jak smakuje ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 8 Listopada 2012 Przecież twarogi kupione w sklepach też są robione na podpuszczce i nic w nich nie wyczuwamtwarogi raczej na podpuszczce nie są robione... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 8 Listopada 2012 Podpuszczka zwierzęca czy "sztuczna" ? Może wystarczy zmienić ? Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 8 Listopada 2012 po spróbowaniu tego sera czułam tylko ten nieprzyjemny posmakZrobiłem już kilka serów, z dodatkami różnymi i bez dodatków i nigdy nikt nie wyczuł złego posmaku. Może to wina podpuszczki jakiej używasz. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 8 Listopada 2012 Przecież twarogi kupione w sklepach też są robione na podpuszczce i nic w nich nie wyczuwam. BożenaTwarogi to sery kwasowe. Nawet koło podpuszczki nie leżały :grin: Nektóre podpuszczki mikrobiologiczne dają z czasem gorzkawy posmak sera. Jeżeli spodziewasz się w serze podpuszczkowym smaku kwaśnego, jak w twarogu, to raczej go nie znajdziesz. Piszę "raczej' bo te sery również przechodzą fermentację i przejściowo są kwaskowe. Potem jednak Ph sera znowu rośnie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BozenaX Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 8 Listopada 2012 Użyłam podpuszczki płynnej Co do twarogu to tak mi się wydawało ze z dodatkiem podpuszczki teraz już wiem że nie. Jak określić ten smak a raczej zapach? Sama nie wiem, ale coś w rodzaju zepsutego jaja. Pojawił się w trakcie mieszania skrzepu i niestety dalej tylko się nasilał. Ser nieprzyjemnie pachniał i wyczułam to w jego smaku. Jedząc ser u znajomej natychmiast stwierdziłam ze " na podpuszczce"(ten sam zapach i smak - no może nie tak nasilony ale dla mnie wyczuwalny) a oni byli nim zachwyceni, Jadłam dwukrotnie ser robiony przez różne osoby z mleka w moim przypadku ze sklepu u znajomych prosto od krowy i te same doznania (podpuszczka też inna) Chyba coś ze mną nie tak. Dzisiaj zamówiłam podpuszczkę w proszku. Spróbuję raz jeszcze bo tak łatwo nie odpuszczę, Chyba macie rację że to wina podpuszczki ale ma termin przydatności do 10.2013 a robiłam zaraz po jej otrzymaniu. Dziękuję za odpowiedzi. Życzę wszystkim smacznych serów. Dam znać jak wyszło na sproszkowanej( mam nadzieję nie nie jest z grzybków halucynogennych :???: pozdrawiam Bożena Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 8 Listopada 2012 z mleka w moim przypadku ze sklepuCzyli jakiego? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BozenaX Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 9 Listopada 2012 MLEKOWITA w butelce 3,2%. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 9 Listopada 2012 MLEKOWITA w butelce 3,2%.Dodawałaś zakwasu do mleka? Drążę, bo próbuję dociec przyczyny tego dziwnego zapachu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaP Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 11 Listopada 2012 Witam.Zrobiłam z 10l mleka mieszanego z wieczornego i porannego udoju koryciński.Tym razem zakwasiłam śmietaną z żywymi kulturami.Z fotografii umieszczonych w tym temacie próbuję odnaleźć wzorzec,jak powinien wyglądać korycin? bo mój wydaje mi się miejscami lekko twarogowy. Po dobie ociekania w temp ok19st, teraz czeka go solenie.W smaku lekko kwaśny a nie powinien.Następnym razem nie zakwaszę mleka i zobaczymy różnicę.Należałoby obniżyć temperaturę ociekania i suszenia?pozdrawiam [ Dodano: Nie 11 Lis, 2012 18:02 ]Aa i ricotty tyle co kot napłakał.Próbowałam zmierzyć pH i mleka i ricotty ale paski lakmusowe odmówiły mi posłuszeństwa.Prawdopodobnie przekwasiłam serwatkę chociaż z 3l po serze dojrzewającym w ogóle nie powstała. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BozenaX Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 11 Listopada 2012 EAnna dziękuję na zainteresowanie moim problemem. Zakwasu do mleka nie dodawałam. Odpisz co o tym myślisz. Pozdrawiam Bożena Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-248924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo132 Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 11 Listopada 2012 Z fotografii umieszczonych w tym temacie próbuję odnaleźć wzorzec,jak powinien wyglądać korycin? bo mój wydaje mi się miejscami lekko twarogowy. Po dobie ociekania w temp ok19st, teraz czeka go solenie. W smaku lekko kwaśny a nie powinien. Zanim zacząłem sam robić serki kupowałem oryginalne korycińskie z korycina. Za każdym razem był nieco inny. Czyli nie ma wzorca. Ma Tobie i Twojej rodzinie smakować. Odnośnie kwaskowatości - taki młody serek może być kwaskowaty, już po krótkim dojrzewaniu smak się zmieni. Cytuj Pozdrawiamgonzo132 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-249018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Kolejna odsłona Korycińskiego, tym razem z czarnuszką. Robiłam z 15 litrów, wyszło mi 2,20 kg sera. http://img341.imageshack.us/img341/6362/dsc07500r.jpg http://img339.imageshack.us/img339/6882/dsc07501e.jpg Tylko te ziarenka nie chcą się układać tak jak ja bym chciała :grin:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/13/#findComment-255821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.