kudys11 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 2zł za litr sobie zawołał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Dobra cena. Wiem , że koledzy kupują jeszcze taniej ale ja mam podobną (stargowałem z 2,5 na 2,0 zł ale obiecałem, że co tydzień będę brał).Zobaczysz jeszcze jaka wydajność. Zważ korycina po zrobieniu (finalnym formowaniu przed soleniem) i napisz proszę ile litrów mleka. Ciekawy jestem wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Wiem , że koledzy kupują jeszcze taniej 1,70 prosto z udoju . W miesiącu trochę serków na śniadanko robię to i gospodyni od mleka zadowolona . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 U nas mleko po 1 zł prosto od krowy Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 U nas mleko po 1 zł prosto od krowy No to macie zajefajnie :D Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Ponieważ ogólnie, Mleczarnie płacą rolnikom za mleko takie grosze, że, aż się gadać nie chce, na dodatek susza, nie wiem co te krowy będą jadły przez całą zimę, jak zbiory o połowe mniejsze. Mój sąsiad oddaje mleko za 0,75 zł do mleczarni Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Ja Cię krece. Co ja bym dał żeby za 20 zł 20 litrów brać. Echhh.Ale fakt. Susza. Ciekawe czym mojego konia w zimie będą karmić i czy czynszu nie podniosą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Tomek, w okolicach masz więcej krów. Wspominałem Ci już, przecież i w Bykowie są i w Szczodrem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Tjaaaaaaaa a. Ale mi się marzy tak jak bylo u mojej babci. 7 krów i mnóstwo mleka z jednego uidoju. A nie jak Ty ostatnio hehe 3 h mleko zbierales po wsiach.... Jeden porządny gospodarz by się zdał z kilkoma krowami... Nic to. Dzisiaj debiut z mlekiem kozim. Kto mówił że ono śmierdzi? Delikatne i bardzo smaczne... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Ale mi się marzy tak jak bylo u mojej babci. Marzenia nie kosztują , Wszystko przed Tobą . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Tjaaaaaaaa a. Ale mi się marzy tak jak bylo u mojej babci. 7 krów i mnóstwo mleka z jednego uidoju. A nie jak Ty ostatnio hehe 3 h mleko zbierales po wsiach.... Jeden porządny gospodarz by się zdał z kilkoma krowami... Nic to. Dzisiaj debiut z mlekiem kozim. Kto mówił że ono śmierdzi? Delikatne i bardzo smaczne... Ja jeździłem 3 godziny po wsiach, gdyż nie mam samochodu i prawa jazdy, więc musiałem używać roweru. Ty masz samochód, więc obróciłbyś w 40 minut. Mnie jeszcze siostry z Bykowa strasznie zagadywały. Wymienialiśmy doświadczenia w robieniu serów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudys11 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Z 10L mleka wyszło 1,45 korycińskiego i ok 300g ricottyDodatek to gotowa mieszanka z kamisa: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi i bazylia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Ciekawie wygląda. Bardzo ładny. Zostawiasz go do dojrzewania, czy na świeżo będzie jedzony? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudys11 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Planuję wytrzymać minimum dwa tygodnie zanim zacznę go pałaszować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Ładny. Możesz też go odpalić po kilku dniach i potem z powrotem do dojrzewania. Ten ser jest taki fajny bo można go jeść na świeżo A dojrzewać nawet do roku. Zmienia się wtedy smak i konsystencja. Możesz też go lekko podwedzic. Też fajnie smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 (edytowane) a czy korycinski na dojrzewanie ,musi miec sucha skorke wpierw czy jak zrobic ? bo chetnie bym zostawila ,na razie to jem na swieżo i kawalek co mi zostaje to pakuje prozniowo. Edytowane 30 Sierpnia 2015 przez chudziak Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-442007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Możesz zostawić na świeży, ale jak Ci się znudzi, to zostaw do dojrzewania. Musisz wyhodować na nim suchą skórkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-442034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Ja trzymam w próżni i fajnie tam dojrzewa. Ale pakuje go jak już serwatki nie oddaje i skórka w miare sucha jest. Można też pociąć w kostki i zalać dobrym olejem z przyprawami albo oliwą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-442052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Ja już nie stosuje solanki - widzę, że sery mają lepszą strukturę jak są solone z ŁAPKI...Ja daje teraz 2% a czasami jak chcę go podwędzić to nawet 2,5% żeby był mocniej słony.a możesz powiedzieć a jak wygląda "procedura z ŁAPKI" ? solenie przy każdym obróceniu ? po razie na stronę ? coś takiego może: ser koryciński Edytowane 9 Grudnia 2015 przez zzzt Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-461515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Już piszę. Ważysz ser po formowaniu jak już przestaje puszczać serwatkę. Powiedzmy, że wychodzi 2 000 g. Czyli teraz 2000 * 2,0% = 40 g (to całkowita ilość soli NIE JODOWANEJ) na ten ser. Ważysz 20 gram i wysypujesz na górną powierzchnię i delikatnie wcierasz, jak się uda to także trochę boki i zostawiasz w chłodnym miejscu albo nawet w temp. pokojowej. Ale tu mam na myśli 21,5 C max a nie jak poniektórzy jak się ostatnio dowiedziałem lubią mieć w domu 26 C na pewnie nie w lodówce. Sól zaczyna się wchłaniać a ser jeszcze puszcze serwatkę. Więc dobrze jest dać go na deskę a deskę np. na formę do ciasta. Po ok. 12 h serek obracasz i powtarzasz procedurę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-461521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 11 Grudnia 2015 dzięki za wyjaśnienia, trochę sobie już "poukładałem" temat w wekend przybieram się do drugiego wypustu i postaram się zrobić fotorelację.... Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-462020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 11 Grudnia 2015 No oczywiście podziel się tym co zrobisz - niestety tylko w formie opisu i zdjęć Przepis masz czy Ci podesłać ? Sprawdzony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-462022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 12 Grudnia 2015 poproszę o Twój przepis ale na ricotte moja z samej serwatki nie wyszła...serki odciekają w temperaturze pokojowej 21,5C, zrobiłem 1 x oscypek, 3 x "ala koryciński" Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-462353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 11 Lutego 2016 W którym momencie zakwaszać mleko? Zamierzam dodać zsiadłe mleko, ale nie wiem na ile czasu przed podpuszczką i w jakiej temperaturze.Mowa o produkcji ze świeżego mleka od krowy.Jaka sól do solenia ? Mam morską i kamienną niejodowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-474852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zsiadłego mleka nie dodawałem. Ja zwykle dodaję kefir z żywymi kulturami bakterii. Jak ser będzie jedzony bez dłuższego dojrzewania to nic nie musisz dodawać.A jeżeli już chcesz to przed dodaniem podpuszczki - 30 min. W temperaturze 32-35 stopni.Sól zawsze niejodowana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-474857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.