Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 984
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dobra cena. Wiem , że koledzy kupują jeszcze taniej ale ja mam podobną (stargowałem z 2,5 na 2,0 zł ale obiecałem, że co tydzień będę brał).

Zobaczysz jeszcze jaka wydajność. Zważ korycina po zrobieniu (finalnym formowaniu przed soleniem) i napisz proszę ile litrów mleka. Ciekawy jestem wydajności.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441594
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wiem , że koledzy kupują jeszcze taniej

 

 

1,70 prosto z udoju .  W miesiącu trochę serków na śniadanko robię to i gospodyni od mleka zadowolona .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441607
Udostępnij na innych stronach

 

 

U nas mleko po 1 zł prosto od krowy

 

 

 No to macie zajefajnie :D :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441609
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ ogólnie, Mleczarnie płacą rolnikom za mleko takie grosze, że, aż się gadać nie chce, na dodatek susza, nie wiem co te krowy będą jadły przez całą zimę, jak zbiory o połowe mniejsze. Mój sąsiad oddaje mleko za 0,75 zł do mleczarni

Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441621
Udostępnij na innych stronach

Ja Cię krece. Co ja bym dał żeby za 20 zł 20 litrów brać. Echhh.Ale fakt. Susza. Ciekawe czym mojego konia w zimie będą karmić i czy czynszu nie podniosą.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441624
Udostępnij na innych stronach

Tjaaaaaaaa a. Ale mi się marzy tak jak bylo u mojej babci. 7 krów i mnóstwo mleka z jednego uidoju. A nie jak Ty ostatnio hehe 3 h mleko zbierales po wsiach.... Jeden porządny gospodarz by się zdał z kilkoma krowami... Nic to. Dzisiaj debiut z mlekiem kozim. Kto mówił że ono śmierdzi? Delikatne i bardzo smaczne...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441695
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale mi się marzy tak jak bylo u mojej babci.

 

 

 

Marzenia nie kosztują  ,  Wszystko przed Tobą  . :D

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441698
Udostępnij na innych stronach

Tjaaaaaaaa a. Ale mi się marzy tak jak bylo u mojej babci. 7 krów i mnóstwo mleka z jednego uidoju. A nie jak Ty ostatnio hehe 3 h mleko zbierales po wsiach.... Jeden porządny gospodarz by się zdał z kilkoma krowami... Nic to. Dzisiaj debiut z mlekiem kozim. Kto mówił że ono śmierdzi? Delikatne i bardzo smaczne...

 

Ja jeździłem 3 godziny po wsiach, gdyż nie mam samochodu i prawa jazdy, więc musiałem używać roweru. Ty masz samochód, więc obróciłbyś w 40 minut. Mnie jeszcze siostry z Bykowa strasznie zagadywały. Wymienialiśmy doświadczenia w robieniu serów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441707
Udostępnij na innych stronach

​Z 10L mleka wyszło 1,45 korycińskiego i ok 300g ricotty

Dodatek to gotowa mieszanka z kamisa: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi i bazylia

 

 

 

 

20150829_214410.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441924
Udostępnij na innych stronach

Ładny. Możesz też go odpalić po kilku dniach i potem z powrotem do dojrzewania. Ten ser jest taki fajny bo można go jeść na świeżo A dojrzewać nawet do roku. Zmienia się wtedy smak i konsystencja. Możesz też go lekko podwedzic. Też fajnie smakuje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-441981
Udostępnij na innych stronach

a czy korycinski na dojrzewanie ,musi miec sucha skorke wpierw  czy  jak zrobic ? bo chetnie bym zostawila ,na razie to jem na swieżo i kawalek co mi zostaje to pakuje prozniowo.

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-442007
Udostępnij na innych stronach

Ja trzymam w próżni i fajnie tam dojrzewa. Ale pakuje go jak już serwatki nie oddaje i skórka w miare sucha jest. Można też pociąć w kostki i zalać dobrym olejem z przyprawami albo oliwą.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-442052
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Ja już nie stosuje solanki - widzę, że sery mają lepszą strukturę jak są solone z ŁAPKI...Ja daje teraz 2% a czasami jak chcę go podwędzić to nawet 2,5% żeby był mocniej słony.

a możesz powiedzieć a jak wygląda "procedura z ŁAPKI"  ?  solenie przy każdym obróceniu ? po razie na stronę ? coś takiego może: ser koryciński

Edytowane przez zzzt

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-461515
Udostępnij na innych stronach

Już piszę. Ważysz ser po formowaniu jak już przestaje puszczać serwatkę. Powiedzmy, że wychodzi 2 000 g. Czyli teraz 2000 * 2,0% = 40 g (to całkowita ilość soli NIE JODOWANEJ) na ten ser. Ważysz 20 gram i wysypujesz na górną powierzchnię i delikatnie wcierasz, jak się uda to także trochę boki i zostawiasz w chłodnym miejscu albo nawet w temp. pokojowej. Ale tu mam na myśli 21,5 C max a nie jak poniektórzy jak się ostatnio dowiedziałem lubią mieć w domu 26 C :) na pewnie nie w lodówce. Sól zaczyna się wchłaniać a ser jeszcze puszcze serwatkę. Więc dobrze jest dać go na deskę a deskę np. na formę do ciasta. Po ok. 12 h serek obracasz i powtarzasz procedurę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-461521
Udostępnij na innych stronach

dzięki za wyjaśnienia, trochę sobie już "poukładałem" temat :D w wekend przybieram się do drugiego wypustu i postaram się zrobić fotorelację....

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-462020
Udostępnij na innych stronach

poproszę o Twój przepis ale na ricotte  :)

moja z samej serwatki nie wyszła...

serki odciekają w temperaturze pokojowej 21,5C, zrobiłem 1 x oscypek, 3 x "ala koryciński"

 

post-53382-0-84696600-1449963485_thumb.jpg

post-53382-0-24229400-1449963517_thumb.jpg

post-53382-0-67374100-1449963528_thumb.jpg

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-462353
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W którym momencie zakwaszać mleko? Zamierzam dodać zsiadłe mleko, ale nie wiem na ile czasu przed podpuszczką i w jakiej temperaturze.

Mowa o produkcji ze świeżego mleka od krowy.

Jaka sól do solenia ? Mam morską i kamienną niejodowaną.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-474852
Udostępnij na innych stronach

Zsiadłego mleka nie dodawałem. Ja zwykle dodaję kefir z żywymi kulturami bakterii. Jak ser będzie jedzony bez dłuższego dojrzewania to nic nie musisz dodawać.

A jeżeli już chcesz to przed dodaniem podpuszczki - 30 min. W temperaturze 32-35 stopni.

Sól zawsze niejodowana.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/27/#findComment-474857
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.