Tsosna Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #676 Opublikowano 11 Lutego 2016 Ale mam stresa w sobotę będę z tym działać pierwszy raz.Dodam kefir z kulturami.Jeśli ser będzie dojrzewał 5-6 tygodni, to trzeba na nim hodować skórkę obracając codziennie i przemywając roztworem soli ? Jaki roztwór? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #677 Opublikowano 11 Lutego 2016 eeeeee tam - masz tu linka i mój sprawdzony przepis To ser dość wilgotny na początku więc przemywanie codzienne jest zbędne. Potem też nie codziennie. Tylko aby nie był śliski w dotyku i nie miał dzikiej pleśni na sobie.I żeby nie pękał jak będzie w lodówce za sucho. Ten film to nie ja hehehe ale spoko jest SER A'la KORYCIŃSKI - Tomasz.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #678 Opublikowano 11 Lutego 2016 Na filmie:1. Pasteryzował mleko - rozumiem że dlatego, iż jego świeże mleko było już chłodzone (ja będe miał mleko 1-2 godziny po udoju wiec chyba nie ma potrzeby pasteryzacji)2. Odlewał litr serwatki i dolewał litr wody o temp. 60°C. Czy dolewanie wody ma wpływa na produkcję ricotty ?3. Zamierzam dodać czosnek niedźwiedzi - w którym momencie to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #679 Opublikowano 11 Lutego 2016 Nie pamiętam dokładnie filmiku. Ale mleko pasteryzujesz jak jest z niepewnego źródła i masz obawy co do czystości. Albo jak długo jest chłodzone po udoju - wtedy rozwijają się nie pożądane bakterie które mogą zdominować te dobre. Nie wlewasz za dużo wody więc nie rozcieńczasz za dużo serwatki - to co odlewasz to potem i tak dodasz do całości. Ja nie zauważyłem wpływu. Możesz posypywać warstwy skrzepu jak przenosisz go do formy. A możesz też odlać serwatki ile się da , odsłonić tym samym skrzep i dodać wtedy czosnek i delikatnie rączką wymieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #680 Opublikowano 11 Lutego 2016 nasze korycińskie mają szansę podojrzewać, nie ma mnie w domu, więc nie muszę walczyć z pokusą :D troche martwią mnie te białawe zakamarki,ale nie umiem ocenić czy to coś złego,czy efekt wysuszenia skórki? teraz wyglądają tak: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #681 Opublikowano 11 Lutego 2016 To nic złego-nie ma się czym przejmować.Widzę po skórce, że przestają już być typowymi świeżymi korytkami a zaczynają zmieniać strukturę, smak i zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #682 Opublikowano 11 Lutego 2016 Moja lodówka jest No Frost. Czy ser przetrzymywać w jakimś pojemniku ? albo nakryty sitkiem i wilgotną gazą ? Nie mam pakowarki próżniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #683 Opublikowano 11 Lutego 2016 Proponuję to drugie rozwiązanie. I niech leży albo na desce albo na macie bambusowej żeby spód miał także "wietrzenie". No frost to porażka. Nowe lodówki tego nie mają. Mają nawet strefy z kontrolowaną wilgotnością. Robię wielki remont kuchni w czerwcu i właśnie taką mam zamiar kupić dla serów i wędlin. Cheesmart też jest spoko - ale ten duży jest drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #684 Opublikowano 11 Lutego 2016 To nic złego-nie ma się czym przejmować.Widzę po skórce, że przestają już być typowymi świeżymi korytkami a zaczynają zmieniać strukturę, smak i zapach. super :)pod koniec lutego będzie testowanie - te dwa serki to nasz pierwszy wyrób.Nie sądzę żeby trzeba było je pakować do pudełek bo wtedy wilgotność bardzo się zwiększa,a im chyba tak nie trzeba,dopiero niedawno przestały "moczyć" ręcznik papierowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #685 Opublikowano 11 Lutego 2016 W pewnym momencie zaczynają być zwarte , twardsze etc. I wtedy może już zacząć skórka pękać. I dopiero można pakować próżniowo, zwiększać wilgotność etc.W lecie dzieje się to szybciej a zimą wolniej - wiadomo wilgotność i temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #686 Opublikowano 11 Lutego 2016 o taka lodówka (w opisie jest no frost w zamrażalce a nie chłodziarce, ale może się mylę)http://www.sharp.pl/cps/rde/xchg/pl/hs.xsl/-/html/szczegoly_produktu.htm?product=SJPT690RS&cat=220 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #687 Opublikowano 11 Lutego 2016 Jeśli jest w zamrażalniku to też jest w chlodziarce w większości firm- łatwo to zobaczyć po kratce z tyłu szuflad dolnych lodówki. Jest tam często wentylatorek. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #688 Opublikowano 12 Lutego 2016 Jeśli jest w zamrażalniku to też jest w chlodziarce w większości firm- łatwo to zobaczyć po kratce z tyłu szuflad dolnych lodówki. Jest tam często wentylatorek.tutaj jest tak: ale może już lepiej nie zaśmiecajmy tematu serka moją lodówką Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lilka Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #689 Opublikowano 12 Lutego 2016 Proszę o radę Robiłam wielokrotnie ser korycinski -wychodził dobrze. Ostatnio już po nasoleniu i ocieknięciu po paru dniach robi się różowy [tylko na zewnatrz].Zmieniłam mleko, wygotowałam wszystkie naczynia i serwetki, zmieniłam sposób zakwaszaniaI- ciągle rożowieje.Nie zmieniłam tylko podpuszczki. Czyżby u mnie w mieszkanie zagościły jakieś niepotrzebne mikroby ?Prosze o opinie, co moę zrobić Ps. Smakuje normalnie.Pozdrawiam Lilka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilPe Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #690 Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) Witam, jestem świeżakiem i jutro zabieram sie za robienie sera korycinskiego, i mam takie pytanie co do podpuszczki, jest ona z kroplomierzem i nie wiem czy mam ja rozpuszczać w 50 ml letniej wody czy mogę ja bezpośrednio podać do mleka w ilości opisanej na opakowaniu? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 12 Lutego 2016 przez KamilPe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #691 Opublikowano 12 Lutego 2016 Jak wysłane z 'iphone' to pewnie jest jakaś apka do dozowania, a tak poważnie to proponuję zrobić próbę podpuszczki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #692 Opublikowano 13 Lutego 2016 Dokładnie bez próby podpuszczki nici. Sam się przekonałem, że warto ją zrobić. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #693 Opublikowano 13 Lutego 2016 A ja właśnie zrobiłem próbę. Wszystko obliczyłem wg wzoru.Wyszło mi 2,4 ml podpuszczki na 10 l.Teraz czekam na skrzep. Zobaczymy czy dobrze policzyłem.To mój pierwszy ser.Proszę trzymać kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #694 Opublikowano 13 Lutego 2016 Krojenie skrzepu po 50 minutach.Czekam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #695 Opublikowano 13 Lutego 2016 Krojenie skrzepu po 50 minutach.Czekam dalej.A gdzie zdjęcie skrzepu? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #696 Opublikowano 13 Lutego 2016 no tak, stresa mam to zapomniałemto 20 minut po cięciu skrzepa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilPe Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #697 Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Ja juz raz obróciłem i czekam 2 godziny na powtórkę ;D https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160213/fce5ef16e44c6adbafce813ee164f006.jpg Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Edytowane 13 Lutego 2016 przez KamilPe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #698 Opublikowano 13 Lutego 2016 skrzep odcieka, czas na ricotte Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilPe Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #699 Opublikowano 13 Lutego 2016 Jak robisz ricotte ? Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #700 Opublikowano 13 Lutego 2016 https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search§ion=search&do=search&fromsearch=1 O tym jest mnóstwo informacyj na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.