Perszing37 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #776 Opublikowano 22 Lutego 2016 Kot myszy zjadł i dziurek nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-478325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #777 Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Po kilku próbach i obserwacjach na forum aby wyszedł dobry Korycin trzeba trafić dobre mleko i poczekać aż się ładnie skrzep uformuje. Warto też dogrzać ziarno i odlać trochę serwatki, a w jej miejsce wlać cieplej wody. Ważny też jest durszlak by miał jak najwięcej dziurek i jak najwyżej, by serwatka splywala swobodnie. Edytowane 22 Lutego 2016 przez michal278 Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-478331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #778 Opublikowano 22 Lutego 2016 Nie tylko korycin ale każdy ser. Dobre mleko do podstawa. Jak ktoś robi na sklepowym i raz spróbuje na świeżym od krówki to zobaczy o co chodzi.Dogrzać ziarno można odlewając 15-20% serwatki i wlewając w to miejsce wody o temp. ok. 60 stopni. Durszlak najlepiej plastikowy - i jak kolega pisał z dużą ilością dziurek aby swobodnie serwatka odpływała i ładna , gładka powierzchnia się tworzyła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-478369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #779 Opublikowano 22 Lutego 2016 Dogrzać ziarno można odlewając 15-20% serwatki i wlewając w to miejsce wody o temp. ok. 60 stopni Moglbys wspomniec, co osiaga sie dogrzewajac ziarno ? Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-478377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #780 Opublikowano 22 Lutego 2016 Cyt. "Dogrzewanie masy serowej. Po osiadaniu masy serowej następuje w wyrobie serów twardych często jeszcze jej dogrzewanie do temperatury rzadko przekraczającej 60°. Nie wszystkie sery twarde są dogrzewane. Cel dogrzewania może być dwojaki: albo chodzi tylko o wzmocnienie kurczliwości skrzepu, zatem o jej dalsze osuszenie, albo też nadto o dokonanie pewnej selekcji drobnoustrojów przy zastosowaniu ciepłoty, zbliżonej do temperatury pasteryzacji czyli blisko 60° (sery ementalskie). Niektóre gatunki są dogrzewane zaledwie o kilka stopni powyżej temperatury, w której mleko zaprawiono podpuszczką. Dogrzewanie powyżej 59° nie jest stosowne w wyrobie serów podpuszczkowych, gdyż wtedy zamiera prawie w nich wszelkie życie, ser nie dojrzewa.""Podczas dogrzewania ziarna masy serowej silnie się kurczą i wydzielają serwatkę, o ile temu nie stanie na przeszkodzie utworzenie się grubej powłoki, co się zdarza, gdy dogrzewanie jest przedwcześnie stosowane, t. zn. jeśli ziarno nie było dostatecznie wysuszone podczas wstępnej obróbki. W podobny sposób działa raptowne dogrzewanie, to też należy je równomiernie rozłożyć na cały okres.""Wysokość temperatury, stosowanej podczas dogrzewania zależy przede wszystkiem od gatunku sera, następnie od zachowania się masy serowej podczas obróbki. Na ogół biorąc, niżej dogrzewamy skrzep łatwo i szybko- osuszający się (mleko źrałe, chude, krótki skrzep), niż. skrzep wiotki.Dosuszanie masy serowej. Po dogrzewaniu następuje często dalsze osuszanie masy serowej. Osiągnąwszy zatem pożądaną temperaturę, zamykamy dopływ pary i w dalszym ciągu mieszamy zawartość kotła. Trwa to zależnie od gatunku sera jeszcze kilka do kilkudziesięciu minut (50). Na tej fazie kończy się zwykle obróbka masy serowej w kotle." Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-478392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #781 Opublikowano 22 Lutego 2016 Jak robiłem mój ser opisałem w tym pościehttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryciński/?p=475615Jedno co pominąłem to dogrzewanie ziarna, po pocięciu skrzepu i odczekaniu około 15 min przełożyłem całą masę na durszlak. Po dwóch dniach obciekania na durszlaku w temperaturze pokojowej ser był dobry dopiero jak go przełożyłem na kratkę i postawiłem przy uchylonym oknie szybko zaczął wysychać.Ser był zrobiony z takiego mlekaNiestety nie mam dostępu do mleka wiejskiego. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-478456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #782 Opublikowano 22 Lutego 2016 Strasznie słaby skrzep. Zrób następnym razem z Piątnicy 3,2% i dodaj chlorek wapnia 1g/10 l mleka wcześniej. I dodaj nieco więcej podpuszczki niż producent podaje. Czyli jeżeli jest 1 kropla na litr mleka to daj przynajmniej 1,5 kropli. Dogrzewanie niewiele by zmieniło. Jak dla mnie to kwestia mleka. Pamiętam, że ze sklepowego skrzep jest bardzo słaby. Ale próbuj na Piątnicy z dogrzewaniem.aaaaaaaaaa i podgrzej wyżej mleko - do 35-37 stopni. To nie pleśniak więc daj wyższą temp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-478463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #783 Opublikowano 22 Lutego 2016 Dzięki Perszing, następnym razem zastosuję Twoje rady. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-478498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #784 Opublikowano 22 Lutego 2016 wyłącz słownik w telefonieale jak ? mogą-telefony-21712669.jpg He he he ha ha ha :laugh: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-478516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lilka Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #785 Opublikowano 1 Marca 2016 Proszę o radę Robiłam wielokrotnie ser korycinski -wychodził dobrze. Ostatnio już po nasoleniu i ocieknięciu po paru dniach robi się różowy [tylko na zewnatrz].Zmieniłam mleko, wygotowałam wszystkie naczynia i serwetki, zmieniłam sposób zakwaszaniaI- ciągle rożowieje.Nie zmieniłam tylko podpuszczki. Czyżby u mnie w mieszkanie zagościły jakieś niepotrzebne mikroby ?Prosze o opinie, co moę zrobić Ps. Smakuje normalnie.Pozdrawiam Lilka Znalazłam przyczynę , wiec informuję - [moze się komu przydac ] -zmieniłam podpuszczkę na nową dostawe i wszystko wrócilo do normy Pozdrawiam Lilka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-481108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #786 Opublikowano 1 Marca 2016 A to ciekawe . Dzięki za info bo może się przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-481110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #787 Opublikowano 1 Marca 2016 po paru dniach robi się różowy [tylko na zewnatrz]. A jak pachnie ta różowa powłoka? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-481253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #788 Opublikowano 18 Maja 2016 A mój wygląda tak https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160518/d7e5e5ff17f428f3ffd053d53dbd99d2.jpg Niestety po 5 dniach w lodówce nie wytrzymałem....... Z dodatków - czosnek, pieprz i czerwona papryka.... Normalnie palce lizać..... Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-497133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #789 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Takie ciekawe zajście. Zaraz po cięciu skrzepu zostawiłem go na 20 minut i zamiast podgrzać skrzep i delikatnie pomieszać odwiesiłem skrzep do ociekniecia i spakowałem do pojemników. Ser wyszedł twardy i bez dziurek ale bardzo pyszny. Przyprawiłem pieprzem i czosnkiem. Rewelacja. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-501641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #790 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Niestety nie mam dostępu do mleka wiejskiego. możesz spróbować pasteryzowane w niskiej temperaturzepewna znana firma produkuje "Mleko Wiejskie", dostaniesz w każdym markecie w litrowych pojemnikach z rączką.... Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-502002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #791 Opublikowano 7 Września 2016 A proszę mi powiedzieć bo jakos tak ostatnio zauważyłem. W trakcie ociekania serów serwatka która wycieka jest jakby kisiel. Taki rzadki kisiel... Tak ma być Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-514881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #792 Opublikowano 7 Września 2016 A może to skrzep nie do końca ścięty? serwatka ma mieć postać płynu podchodzącego pod żółty kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-514882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #793 Opublikowano 7 Września 2016 Mam na myśli proces ociekania, suszenia na przeznaczonych do tego plastikowych naczyniach. To co wycieka z serów. Jest jak kisiel. Sama serwatka na początku jest ok. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-514886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #794 Opublikowano 7 Września 2016 Wrzuć fotkę, w każdym razie jest coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-514888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #795 Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) Filmik z tego co wycieklo. https://youtu.be/sszXC4ev07A Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Września 2016 przez patarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-514890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #796 Opublikowano 7 Września 2016 Kisiel produkt uboczny Korycina napisz co jak robiłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-514905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #797 Opublikowano 7 Września 2016 W trakcie ociekania serów serwatka która wycieka jest jakby kisiel. Taki rzadki kisiel... Tak ma być Mleko zakażone jest bakteriami śluzowymi. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-514906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #798 Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) A co to znaczy? To coś strasznie złego? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Września 2016 przez patarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-514909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #799 Opublikowano 8 Września 2016 Nie sprzyja to produkcji serów.Natomiast Szwedzi sobie bardzo cenią takie produkty i często pijają mleko z bakteriami wytwarzającymi śluz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-515144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #800 Opublikowano 8 Września 2016 A skąd to? Z mleka czy może przedostalo się na moje chusty, czy inne przyrządy do produkcji. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-515145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.