Aksamit97 Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 8 Września 2016 Z mleka prawdopodobnie.Możesz spróbować z innego źródła, albo spasteryzować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-515221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 9 Listopada 2016 Poczytałem i spodobało mi się. Kupowałem na targu taki ser i smakował. Czyli zaopatrzyć się w foremkę, podpuszkę itd. i do dzieła . O mleko już pytałem, da się załatwić. A co, spróbuję i sem zrobiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-525893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 9 Listopada 2016 Tyllo mleko dobre od krowy komiecznie, ze sklepowego tylko świeże z Piątnicy. Forma starczy wiaderka po serku lub kiszonej kapuście poniawiercac co 1 cm lub durszlak. Tylko durszlak z dużymi dziurami. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-525917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 9 Listopada 2016 Oczywiście michal287. Co prawda w moim regionie krowę ciężko znaleźć, dookoła jabłka, ale już namierzyłem kolesia z krówkami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-525925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 9 Listopada 2016 Czyżby łódzkie? I pisz Michał. Milo mi. Mnie zachęcił kol. Perszing i sery wciągnęły. Miałem opory ale warto zacząć przygodę z serami. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-525926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 9 Listopada 2016 Warto warto. U mnie zaczęło się niewinnie. Chciałem sobie zrobić oscypka i tak poszło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-525930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 10 Listopada 2016 Nie Łódzkie, okolice Grójca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-525943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 10 Listopada 2016 ooo to blisko mojej zimowej lokalizacji Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-525945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 19 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 19 Listopada 2016 znalezienie mleka w tym .......ym zagłębiu jabłkowym graniczy z cudem. Nawet jak ktoś ma krówkę to nie chce gadać o sprzedaży mleka. Drugi dzień poszukiwań i w końcu się udało namierzyć po wielu trudach i prośbach kobitkę która się zgodziła sprzedać, ale dopiero w następną sobotę i jeśli wyrażę chęć w kolejne soboty . Był jeszcze jeden który był skłonny sprzedać ale jak zobaczyłem warunki w jakich to wszystko się odbywa, przeszedł mi apetyt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-527041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 20 Listopada 2016 To jest w okolicach Trzebnicy?A Cerekwicy jedna Pani sprzedaje mleko.A poza tym to dosyć mało jest gospodarzy z krowami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-527135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 20 Listopada 2016 znalezienie mleka w tym .......ym zagłębiu jabłkowym graniczy z cudem. Jak masz ochotę trochę się przejechać pod Żyrardów do miejscowości Aleksandria to mogę podać Ci namiar gdzie ja kupuję mleko .Jest w ciągłej sprzedaży. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-527138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 20 Listopada 2016 Na Podlasiu trudno znaleźć swinie, zato krowy na kazdym rogu. Więc co region to inaczej. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-527146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugolina009 Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 20 Listopada 2016 Witam serdecznie wszystkich domowych serowarów od jakiegoś czasu śledzę ten wątek, dużo mnie nauczyliście o serach, sama podjęłam już kilka prób zrobienia korycina, wszystkie jak dotąd były udane ale teraz mam problem, serek po wyciągnięciu z solanki i przeniesieniu do piwnicy, dostał drożdżowego zapachu i zrobił się lepki. Przemyłam go dziś solanką, jest trochę lepiej, ale zapach nadal się utrzymuje warunki w piwnicy: temp. 10st. wilgot. 86% ( jeśli można wierzyć higrometrowi z all... ). Co mogło pójść nie tak??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-527272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 22 Listopada 2016 Jak zamyśliłem tak zrobiłem. Co z tego wyjdzie zobaczymy jak się rozkroi i spróbuje. Dokąd co wygląd i konsystencja nie najgorsza jak na pierwszy raz. Zrobiłem dwa mniejsze, chcę jeden uwędzić. Plan jest taki że w sobotę, o ile dostanę obiecane mleko, robię następne. Ricotty chyba maleńko wyszło, ale jeszcze nie odcedzona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-527533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 28 Listopada 2016 Pierwsza próba, po wyjęciu z solanki i obcieknięciu wygląda tak Jeden z nich uwędziłem, to ten w środku Tak wygląda wędzony rozkrojony, niestety dziurek niewiele, smakuje jak oscypek, trochę twardawy i następnym razem trochę mniej soli. A tu już kolejne dwa, jeden z czosnkiem niedźwiedzim. Te ładniejsze, trochę grubsze wyszły, dziś do solanki idą. I czego ja tu szukałem w tym temacie, po co tu właziłem ? Czasu mało a mi sery jeszcze zaszczepiliście :D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-528671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Czasu mało a mi sery jeszcze zaszczepiliścieOj tam , oj tam, a przy moim niedoczasie? powstają wędliny, kiełbaski , sery.......... też mi to zaszczepili...jeszcze przetwory owocowo-warzywne....nalewki......dobrze że chleb to domena Małgo....... a wszystkie inne hobby? a praca , działki....... chyba sobie zrobie klona - może młodszego Edytowane 28 Listopada 2016 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-528676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 9 Grudnia 2016 I kolejny, tym razem z pomidorami, jeszcze przed soleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Wygląda jak latający spodek super . Ciekawi mnie jakie będzie miał dziureczki Pozdrawiam Edytowane 9 Grudnia 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Może nie mieć wcale bo zima i dobrych bakterii mało.. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Może nie mieć wcale bo zima i dobrych bakterii mało.. Ale mleko idzie zakwasić , np swojskim zsiadłym mlekiem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Tak ale bakerie od oczkowania to trochę inne są.. Bakterie propionowe i paleczki a one ino w stodole.. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Właśnie, pierwszy jak widać na zdjęciu (ten wędzony) ma trochę dziurek, drugi już znacznie mniej, powiedzmy że prawie wcale. Krócej go trzymałem w temperaturze pokojowej. Ten pierwszy dwie doby, a ten z mniejszą ilością dziurek trochę ponad dobę. Jeśli chodzi o bakterie to dosypuję kultury MSE, nie wiem czy to coś zmienia. W smaku ten nie wędzony leciutko kwaskowy, tzn. taki twarogowy. Jutro wędzę kolejny i dodatkowo michę twarogowych typu włoskiego, bardzo mi zasmakowały Edytowane 9 Grudnia 2016 przez homian Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Nie zmienia. Od dziurek są propiony i temperatura. Są jeszcze dziurki nieregularne które tworzą się od napowietrzenia gęstwy podczas przekładania do formy. Przestrzenie międzyziarnowe. Dlatego przy serach prasowanych bez oczek prasowanie wstępne odbywa się pod lustrem serwatki.W lecie wystarczy chwila i będzie dużo okrągłych dziurek - czasem tych złych (jeżeli ser wygląda jak gąbka). W zimie jest chłodno, mleko ma inny skład etc.Ja ostatnio dziurek w ogóle nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hechlak Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Witam!Własnie zrobiłem swój pierwszy ser a la koryciński, efekt zacheca do dalszych prób, całkem, całkiem wyszło.I teraz pytanie do bardziej doswiadczionych kolegów.Po dodaniu podpuszki ja nie miałem takiej warstwy skrzepu unoszącej się na wierzchyu w garnku, takiej ktorą sie kroi. Mi to wszystko od razu sie zbryliło i opadło na dół tak że właściwie nie kroiłem a rozdrabniałem ręka.Mleko było kupione "od Gospodarza", podpuszka mikrobiologiczna, dawałem 2 krople na litr.Od razu mówie że mimo tego serek jest jak najbardziej jadalny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Miałeś ukwaszone mleko i powstał ser podpuszczkowo-kwaśny, taki ala twaróg. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.