Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 974
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

po  paru dniach robi się różowy [tylko na zewnatrz].

A jak pachnie ta różowa powłoka? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-481253
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

A mój wygląda tak https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160518/d7e5e5ff17f428f3ffd053d53dbd99d2.jpg

 

Niestety po 5 dniach w lodówce nie wytrzymałem....... Z dodatków - czosnek, pieprz i czerwona papryka.... Normalnie palce lizać.....

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-497133
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Takie ciekawe zajście. Zaraz po cięciu skrzepu zostawiłem go na 20 minut i zamiast podgrzać skrzep i delikatnie pomieszać odwiesiłem skrzep do ociekniecia i spakowałem do pojemników. Ser wyszedł twardy i bez dziurek ale bardzo pyszny. Przyprawiłem pieprzem i czosnkiem. Rewelacja.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-501641
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niestety nie mam dostępu do mleka wiejskiego.

możesz spróbować pasteryzowane w niskiej temperaturze

pewna znana firma produkuje "Mleko Wiejskie", dostaniesz w każdym markecie w litrowych pojemnikach z rączką....

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-502002
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

A proszę mi powiedzieć bo jakos tak ostatnio zauważyłem. W trakcie ociekania serów serwatka która wycieka jest jakby kisiel. Taki rzadki kisiel... Tak ma być

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-514881
Udostępnij na innych stronach

Mam na myśli proces ociekania, suszenia na przeznaczonych do tego plastikowych naczyniach. To co wycieka z serów. Jest jak kisiel. Sama serwatka na początku jest ok.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-514886
Udostępnij na innych stronach

Filmik z tego co wycieklo.

 

https://youtu.be/sszXC4ev07A

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez patarek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-514890
Udostępnij na innych stronach

 

 

W trakcie ociekania serów serwatka która wycieka jest jakby kisiel. Taki rzadki kisiel... Tak ma być

Mleko zakażone jest bakteriami śluzowymi. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-514906
Udostępnij na innych stronach

A co to znaczy?

 

To coś strasznie złego?

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez patarek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-514909
Udostępnij na innych stronach

A skąd to? Z mleka czy może przedostalo się na moje chusty, czy inne przyrządy do produkcji.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-515145
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Poczytałem i spodobało mi się. Kupowałem na targu taki ser i smakował. Czyli zaopatrzyć się w foremkę, podpuszkę itd. i do dzieła :). O mleko już pytałem, da się załatwić. A co, spróbuję i sem zrobiem  :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-525893
Udostępnij na innych stronach

Tyllo mleko dobre od krowy komiecznie, ze sklepowego tylko świeże z Piątnicy. Forma starczy wiaderka po serku lub kiszonej kapuście poniawiercac co 1 cm lub durszlak. Tylko durszlak z dużymi dziurami.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-525917
Udostępnij na innych stronach

Czyżby łódzkie? ;) I pisz Michał. Milo mi. Mnie zachęcił kol. Perszing i sery wciągnęły. Miałem opory ale warto zacząć przygodę z serami.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-525926
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

znalezienie mleka w tym .......ym zagłębiu jabłkowym graniczy z cudem. Nawet jak ktoś ma krówkę to nie chce gadać o sprzedaży mleka. Drugi dzień poszukiwań i w końcu się udało namierzyć po wielu trudach i prośbach kobitkę która się zgodziła sprzedać, ale dopiero w następną sobotę i jeśli wyrażę chęć w kolejne soboty :) . Był jeszcze jeden który był skłonny sprzedać ale jak zobaczyłem warunki w jakich to wszystko się odbywa, przeszedł mi apetyt.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/32/#findComment-527041
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.