Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie jestem osobą początkującą i proszę o wyrozumiałość, czytam z zaciekawieniem wszystkie opisy wędzenia i obróbki mięsa ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji wytłumaczonej na chłopski rozum Jakie rodzaje mięsa nadają się najbardziej na szynkę,

Nie jestem na tyle doświadczonym masażem aby na początku samemu obrabiać tuszę więc moja prośba do doświadczonych osób.

Idę do hurtowni mięsa i co mam kupić aby zrobić szynkę polędwicę, kiełbasę itp.

Chciałbym wyrabiać wyroby z wieprzowiny oraz wołowiny

 

Jeszcze mam prośbę do osób z okolic Jeleniej Góry z zapytaniem gdzie kupują dobre i tanie mięso może polecą jakąś ubojnie mój e-mail wysockip@g.pl

 

Dziekuję i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Szynkę masz

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1158&page=2

Resztę szukaj w akademii jak również w recepturach

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113785
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za informację czyli podsumowując

- Ogonówka

- Łopatka bez kości

- schab

- karkówka na baleron

- boczek

- szynka

to z wieprzowiny a z wołowiny

- udziec

- polędwica

 

Czy dobrze rozumuję ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113796
Udostępnij na innych stronach

Dobrze choć nie do końca.Szynkę możesz zrobić z szynki lub z części łopatki .W szynce też nie wszystkie mięśnie są jednakowe i jedne lepiej nadają się na wędzonki inne mniej.Musisz poczytać Akademię Dziadka i wtedy pytaj jak czegoś nie rozumiesz.Prawie wszyscy przez to przeszli i jak się bardzo chce to można się nauczyć.Powodzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113816
Udostępnij na innych stronach

odnosnie szynki to najlepszy bedzie miesien górny zrazowy (waga średnio 1kg)

poledwica - schab BK lub inaczej zwana polędwicą ale ta pierwsza nazwa to handlowa która sie przyjęła wiec ja zastosój

kiełbasa- wołowina klasy 2, wieprzowina kl 2 chuda i tłusta( tzw.pucówka),i kl 1.

 

To moja propozycja bo jak na pisałes sie nie znasz a to sa elementy które na pewno w hurtowni bede i nie bedziesz musiał kombinowac. Ale jak sie chcesz pobawic to kup cała szynke( z niej wybierzesz mięso na szynkę a resztę rozdzielisz na mieso chude, tłuste,sciegniste)łopatkę, boczek. Podpowiem ze elementy drożnej wyjdą niz konkretne klasy Mięsa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113827
Udostępnij na innych stronach

odnosnie szynki to najlepszy bedzie miesien górny zrazowy (waga średnio 1kg)

Nie ma takiego mięśnia. Podałeś nazwę handlowa dla elementów pozyskanych z udźca wołowego.

Poprawna nazwa to: mięsień półbłoniasty.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113950
Udostępnij na innych stronach

Nie ma takiego mięśnia. Podałeś nazwę handlowa dla elementów pozyskanych z udźca wołowego.

Poprawna nazwa to: mięsień półbłoniasty.

No możne źle nazwałem. Różne nazwy tego elementu są a np. łezka. Słyszałeś??

 

ps. tak z ciekawości możesz mi napisać wszystkie prawidłowe nazwy mięśni które znajdując się w szynce??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113951
Udostępnij na innych stronach

ak z ciekawości możesz mi napisać wszystkie prawidłowe nazwy mięśni które znajdując się w szynce??

 

Poszukaj na stronie głównej

nie mogę znaleźć nazw , znalazłem tylko to ale bez nazw http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=978

 

 

ps. dla zaawansowanych pytanie... z ilu elementów składa się szynka.zaznaczę ze kości,2,tłuszcz to tez elementy a reszta to mięśnie,(chodzi o szynkę bez skóry, bez golonki)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113961
Udostępnij na innych stronach

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1158

Do dyszki dochodzi jeszcze część mięśnia brzuchatego , który jest jednak przy domowej produkcji odcinany i klasyfikowany jako III wp. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113964
Udostępnij na innych stronach

poledwica - schab BK lub inaczej zwana polędwicą ale ta pierwsza nazwa to handlowa która sie przyjęła wiec ja zastosój

...może niech kolega, trzyma się jednej formy odpowiedzi...dotyczącej swojego domniemanego "znastwa", na temat klasyfikacji mięs...

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=138053&highlight=#138053

Zamień 3 na 85/15 2a na 90/10 a 2 b na 55/45 jasne???

...choć ja osobiście, nie zastosuję ... żadnej z nich...ani w praktyce ,ani w teorii :???: :???:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113968
Udostępnij na innych stronach

...choć ja osobiście, nie zastosuję ... żadnej z nich...ani w praktyce ,ani w teorii :???: :???:

hehehehehehe

 

[ Dodano: Nie 06 Cze, 2010 10:59 ]

Dziadek dziękuje za odpowiedz. mam pytanie: miałeś kiedyś styczność z trybowaniem i klasyfikacja szynki na ex-port do Danii??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113970
Udostępnij na innych stronach

Malinowy Bzyk napisał/a:

Zamień 3 na 85/15 2a na 90/10 a 2 b na 55/45 jasne???

Wpisujesz symbole oznakowujące zawartość mięsa i tłuszczu w mięsie drobnym . i zastanawiam się czy dobrze je spisałeś. np. 2a na 90/10. Taka odpowiedź nikogo nie zadawala . Duńskie to znam półtusze wp. i boczek.

miałeś kiedyś styczność z trybowaniem i klasyfikacja szynki na ex-port do Danii??

Pytanie jest nie precyzyjne . Trybować- wykrawać to wiem co to jest ,ale na czym polega klasyfikacja szynki to nie wiem - a może chodzi o specjalną obróbkę lub podział na mięśnie, lub wykrawanie szynek na mięsa drobne i ich klasyfikację

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113978
Udostępnij na innych stronach

chodzi o to aby rozdzielić wszystkie mięśnie szynki(tak aby wyciągnąć dożo 1 i uzyskać jak naj mniej drobnego miesa czyli 2,okostna jest nie dopuszczalna(nawet taka jak pół paznokcia) Pracowałem w dońskiej koronie to wiem, w pierwszym dniu przez 8h wytrybowałem i rozdzieliłem na mięśnie 17 szynek(z reszta koledzy ktorzy pracowali tez podobnie) Z szynki wychodziło około jedna garść 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113980
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Najlepsza szynka jest z ogonówki,schabu i boczku,moim zdaniem dobrze przyrządzona ma niepowtarzalny smak.

a to mi nowina..

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-116619
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze lepsza jest szynka od kolejki wąskotorowej!

Koniecznie bierz z boczku, żeb Ty przed policajem zdążył uciec. :grin:

Lepiej jednak poczytać wykłady Dziadka niż nękać forumowiczów.

Warto włożyć ten wysiłek, opłaci się!. :grin:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-116627
Udostępnij na innych stronach

Najlepsza szynka jest z ogonówki,schabu i boczku,moim zdaniem dobrze przyrządzona ma niepowtarzalny smak.

no sprawdzę, zrobię szynkę ze schabu.

Jak to DZIADEK przeczyta to chyba zawału dostanie :shock:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-116668
Udostępnij na innych stronach

Najlepsza szynka jest z ogonówki,schabu i boczku,moim zdaniem dobrze przyrządzona ma niepowtarzalny smak.

Chyba to zwykła literówka bo ja to czytam tak

Najlepsza szynka jest z ogonówki , następnie bardzo dobry jest schab po oddzieleniu kości -Polędwica i boczek dobrze przyrządzone mają niepowtarzalny smak . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-116680
Udostępnij na innych stronach

bardzo dobry jest schab po oddzieleniu kości -Polędwica

DZIADEK jak zwykle czuwa. :grin:

Przyznam się,że i mi na poczatku zwrócił uwagę i zapytał w jakim celu pekluję kości.

I już zapamiętałem :lol:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-116681
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.