netbot Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Witam serdecznie jestem osobą początkującą i proszę o wyrozumiałość, czytam z zaciekawieniem wszystkie opisy wędzenia i obróbki mięsa ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji wytłumaczonej na chłopski rozum Jakie rodzaje mięsa nadają się najbardziej na szynkę, Nie jestem na tyle doświadczonym masażem aby na początku samemu obrabiać tuszę więc moja prośba do doświadczonych osób.Idę do hurtowni mięsa i co mam kupić aby zrobić szynkę polędwicę, kiełbasę itp.Chciałbym wyrabiać wyroby z wieprzowiny oraz wołowiny Jeszcze mam prośbę do osób z okolic Jeleniej Góry z zapytaniem gdzie kupują dobre i tanie mięso może polecą jakąś ubojnie mój e-mail wysockip@g.pl Dziekuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Szynkę masz http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1158&page=2 Resztę szukaj w akademii jak również w recepturach Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netbot Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Dziękuję za informację czyli podsumowując- Ogonówka- Łopatka bez kości- schab- karkówka na baleron- boczek- szynkato z wieprzowiny a z wołowiny- udziec- polędwica Czy dobrze rozumuję ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Dobrze choć nie do końca.Szynkę możesz zrobić z szynki lub z części łopatki .W szynce też nie wszystkie mięśnie są jednakowe i jedne lepiej nadają się na wędzonki inne mniej.Musisz poczytać Akademię Dziadka i wtedy pytaj jak czegoś nie rozumiesz.Prawie wszyscy przez to przeszli i jak się bardzo chce to można się nauczyć.Powodzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Czerwca 2010 odnosnie szynki to najlepszy bedzie miesien górny zrazowy (waga średnio 1kg)poledwica - schab BK lub inaczej zwana polędwicą ale ta pierwsza nazwa to handlowa która sie przyjęła wiec ja zastosójkiełbasa- wołowina klasy 2, wieprzowina kl 2 chuda i tłusta( tzw.pucówka),i kl 1. To moja propozycja bo jak na pisałes sie nie znasz a to sa elementy które na pewno w hurtowni bede i nie bedziesz musiał kombinowac. Ale jak sie chcesz pobawic to kup cała szynke( z niej wybierzesz mięso na szynkę a resztę rozdzielisz na mieso chude, tłuste,sciegniste)łopatkę, boczek. Podpowiem ze elementy drożnej wyjdą niz konkretne klasy Mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Czerwca 2010 odnosnie szynki to najlepszy bedzie miesien górny zrazowy (waga średnio 1kg)Nie ma takiego mięśnia. Podałeś nazwę handlowa dla elementów pozyskanych z udźca wołowego. Poprawna nazwa to: mięsień półbłoniasty. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Czerwca 2010 Nie ma takiego mięśnia. Podałeś nazwę handlowa dla elementów pozyskanych z udźca wołowego. Poprawna nazwa to: mięsień półbłoniasty. No możne źle nazwałem. Różne nazwy tego elementu są a np. łezka. Słyszałeś?? ps. tak z ciekawości możesz mi napisać wszystkie prawidłowe nazwy mięśni które znajdując się w szynce?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Czerwca 2010 ak z ciekawości możesz mi napisać wszystkie prawidłowe nazwy mięśni które znajdując się w szynce?? Poszukaj na stronie głównej Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Czerwca 2010 ak z ciekawości możesz mi napisać wszystkie prawidłowe nazwy mięśni które znajdując się w szynce?? Poszukaj na stronie głównej nie mogę znaleźć nazw , znalazłem tylko to ale bez nazw http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=978 ps. dla zaawansowanych pytanie... z ilu elementów składa się szynka.zaznaczę ze kości,2,tłuszcz to tez elementy a reszta to mięśnie,(chodzi o szynkę bez skóry, bez golonki) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Czerwca 2010 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1158Do dyszki dochodzi jeszcze część mięśnia brzuchatego , który jest jednak przy domowej produkcji odcinany i klasyfikowany jako III wp. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Czerwca 2010 poledwica - schab BK lub inaczej zwana polędwicą ale ta pierwsza nazwa to handlowa która sie przyjęła wiec ja zastosój...może niech kolega, trzyma się jednej formy odpowiedzi...dotyczącej swojego domniemanego "znastwa", na temat klasyfikacji mięs... https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=138053&highlight=#138053 Zamień 3 na 85/15 2a na 90/10 a 2 b na 55/45 jasne???...choć ja osobiście, nie zastosuję ... żadnej z nich...ani w praktyce ,ani w teorii :???: :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Czerwca 2010 ...choć ja osobiście, nie zastosuję ... żadnej z nich...ani w praktyce ,ani w teorii :???: :???:hehehehehehe [ Dodano: Nie 06 Cze, 2010 10:59 ] Dziadek dziękuje za odpowiedz. mam pytanie: miałeś kiedyś styczność z trybowaniem i klasyfikacja szynki na ex-port do Danii?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Malinowy Bzyk napisał/a: Zamień 3 na 85/15 2a na 90/10 a 2 b na 55/45 jasne???Wpisujesz symbole oznakowujące zawartość mięsa i tłuszczu w mięsie drobnym . i zastanawiam się czy dobrze je spisałeś. np. 2a na 90/10. Taka odpowiedź nikogo nie zadawala . Duńskie to znam półtusze wp. i boczek. miałeś kiedyś styczność z trybowaniem i klasyfikacja szynki na ex-port do Danii??Pytanie jest nie precyzyjne . Trybować- wykrawać to wiem co to jest ,ale na czym polega klasyfikacja szynki to nie wiem - a może chodzi o specjalną obróbkę lub podział na mięśnie, lub wykrawanie szynek na mięsa drobne i ich klasyfikację Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Czerwca 2010 chodzi o to aby rozdzielić wszystkie mięśnie szynki(tak aby wyciągnąć dożo 1 i uzyskać jak naj mniej drobnego miesa czyli 2,okostna jest nie dopuszczalna(nawet taka jak pół paznokcia) Pracowałem w dońskiej koronie to wiem, w pierwszym dniu przez 8h wytrybowałem i rozdzieliłem na mięśnie 17 szynek(z reszta koledzy ktorzy pracowali tez podobnie) Z szynki wychodziło około jedna garść 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-113980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GastroSilesia Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Lipca 2010 Najlepsza szynka jest z ogonówki,schabu i boczku,moim zdaniem dobrze przyrządzona ma niepowtarzalny smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-116618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Lipca 2010 Najlepsza szynka jest z ogonówki,schabu i boczku,moim zdaniem dobrze przyrządzona ma niepowtarzalny smak.a to mi nowina.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-116619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Lipca 2010 Najlepsza szynka jest z ogonówki,schabu i boczku Szynka z boczku :shock: pierwszy raz słyszę Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-116624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Lipca 2010 Jeszcze lepsza jest szynka od kolejki wąskotorowej! Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-116626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Lipca 2010 Jeszcze lepsza jest szynka od kolejki wąskotorowej!Koniecznie bierz z boczku, żeb Ty przed policajem zdążył uciec. :grin: Lepiej jednak poczytać wykłady Dziadka niż nękać forumowiczów. Warto włożyć ten wysiłek, opłaci się!. :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-116627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Lipca 2010 Najlepsza szynka jest z ogonówki,schabu i boczku,moim zdaniem dobrze przyrządzona ma niepowtarzalny smak.no sprawdzę, zrobię szynkę ze schabu. Jak to DZIADEK przeczyta to chyba zawału dostanie :shock: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-116668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Lipca 2010 Najlepsza szynka jest z ogonówki,schabu i boczku,moim zdaniem dobrze przyrządzona ma niepowtarzalny smak. Chyba to zwykła literówka bo ja to czytam tak Najlepsza szynka jest z ogonówki , następnie bardzo dobry jest schab po oddzieleniu kości -Polędwica i boczek dobrze przyrządzone mają niepowtarzalny smak . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-116680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Lipca 2010 bardzo dobry jest schab po oddzieleniu kości -Polędwica DZIADEK jak zwykle czuwa. :grin: Przyznam się,że i mi na poczatku zwrócił uwagę i zapytał w jakim celu pekluję kości. I już zapamiętałem :lol: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4204-jakie-rodzaje-mi%C4%99s-wybra%C4%87/#findComment-116681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.