Radek. Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Radku... rzuć plasterkiem na śniadanie :wink: :wink: Uwaaaga rzucam :grin: :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-295089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Dzięki Radku za odpowiedź [ Dodano: Pon 05 Sie, 2013 08:59 ]Mam 3 goloneczki, a więc ruszam do dzieła :grin: Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-295282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Osobiście do prasowania goloneczki używam praski "mandolinki" nabytej od Dyzia. Super sprzęt i sprawdza się świetnie do tego celu i nie tylko. Wchodzą do niej swobodnie dwie golonki na raz. Super uniwersalny sprzęt. Dzięki Ci Dyziu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-295283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Jutro kolejne wędzenie :grin: . Każda z innym zestawem przypraw. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Rolady już w wędzarni. Czekałem na folię celulozową, ale się nie doczekałem i zrobiłem w gazie :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Rolady już gotowe :grin: . Teoretycznie można jeść, ale niech sobie odpoczną do rana. I ja też :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 ja również popełniłem roladki, bardzo smaczne, mięsko skroiłem drobno, tak jak sugerował jeden z kolegów, gdzie niegdzie widać dziurki, starałem się dokładnie nabić, ale jeszcze się pokaząły ,wędziłem 5h tem. 45-60 parzyłem 3,5 godzinki, magłem trochę dłużej ale późno już było. Żeby je sprasować to troszkę ciężaru musi być pod ręką. :wink: . Ogólnie wyrób bardzo smaczny. za roladką gruszki w słoiczkach :smile: zdjęcie robione dziś rano telefonem, i dlatego jest troszkę niewyraźne. [ Dodano: Sro 28 Sie, 2013 10:16 ] Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 I gotowe :grin: . Zrobiłem z papryką słodką, drugą z kminkiem i trzecia tylko pieprz i czosnek. We wszystkich jest 17g/kg peklosoli , 1g/kg pieprzu i 2g/kg czosnku. Próbowałem wszystkich i wszystkie mi smakują :tongue: . Poszedłem trochę na skróty, bo tego dnia robiłem też kiełbasę i zmieliłem mięso na siatce 18 mm. Także nie można chyba jej nazwać "Lazdijajską" . Oryginalny przepis podał w pierwszym poście beiot :clap: . Ale i ta jest bardzo dobra :grin: . Już można jeść :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Gratuluję wyrobu Radek. Pochodzę z Kaszub, ale powiem tak - "jo tego nie strzymiom" . Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Gratuluję wyrobu Radek. Pochodzę z Kaszub, ale powiem tak - "jo tego nie strzymiom" . Dyzio :grin: . Dziękuję :grin: :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Poszedłem trochę na skróty, bo tego dnia robiłem też kiełbasę i zmieliłem mięso na siatce 18 mm. podoba mi się ten skrót bardzo fajnie wyszedł przekrój :thumbsup: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 podoba mi się ten skrót bardzo fajnie wyszedł przekrój :thumbsup: I mnie się podoba, bo dużo szybciej :grin: :wink: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gienek46 Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 6 Października 2013 Witam serdecznie i mam pytanie, gdzie mozna kupić takie praski z drewnianymi śrubami?Pozdrawiam Cytuj "Czy jeśli ludożerca je widelcem i nożem - to postęp?" S.J.Lec Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-305257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 6 Października 2013 gdzie mozna kupić takie praski z drewnianymi śrubami? Np. na jarmarkach. Wszędzie tu, gdzie sprzedają sprzedają swoje wyroby rękodzielnicy. Można tam kupić masielnice, korytka do wędlin, drewniane przybory kuchenne itp. Czasem trafia się na allegro lub tablicy. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-305275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 7 Października 2013 U nas na Jarmarku Dominikańskim jak szukałem takiej praski to i owszem - były ale w takich kosmicznych cenach ze stwierdziłem że wolałbym zadkiem sprasować Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-305649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) Dwie dechy , dwie śruby z "metra cięte" cztery nakrętki w tym dwa motyle i heja . A ..i dwie płaskie podkładki , dolne nakretki zaklepać by się nie kręciły . Edytowane 7 Października 2013 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-305653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 20 Listopada 2013 Pokrojone mięso peklujemy na sucho przez 24h dąjc 17g peklosoli, na kg mięsa dodając przyprawy wg. uznania. Skórę nacieramy solą z obu stron. W oryginale była wyłącznie sól. Mam pytanie czy sól do natarcia skóry bierzemy z tych odliczonych 17 g na kg mięsa , czy też skórę nacieramy dodatkowa ilością soli ?? Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-314712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 20 Listopada 2013 Ja nacieram dodatkową. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-314716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 20 Listopada 2013 Ja nacieram dodatkową.Możesz napisać ile tej soli dodatkowej trzeba użyć , aby nie przedobrzyć ??Kupiłem dziś folie celulozową i w przyszłym tygodniu mam zamiar zrobić roladę Lazdijajską. Na razie peklują się boczki,a we wtorek wspólne zadymianie . Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-314725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 20 Listopada 2013 Nacieram na oko tak około 5 gramów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-314729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 20 Listopada 2013 Dziękuję bardzo za odpowiedż Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-314735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 21 Listopada 2013 Ja pekluję tymi 17 g wszystko razem, mięso ze skórą. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-314871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 21 Listopada 2013 ja robię tak jak kolega piksiak, tylko ja daję soli 16gr. ale skórę solę tylko od wewnątrz, a potem przewracam na drugą stronę i układam na warstwie peklującego się mięsa i na to druga warstwa mięsa, tak że skóra jest obłożona dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-314875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek13 Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 21 Listopada 2013 witam spodobał mi się wyrób i mam w związku z nim 2 pytania1. czy peklowanie może trwać półtorej tygodnia bo za tyle będę szynki wędził a już mam zakupione golonka2. czy ilość warst foli celulozowej ma znaczenie dla wędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-314901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 21 Listopada 2013 witam spodobał mi się wyrób i mam w związku z nim 2 pytania 1. czy peklowanie może trwać półtorej tygodnia bo za tyle będę szynki wędził a już mam zakupione golonka 2. czy ilość warst foli celulozowej ma znaczenie dla wędzenia 1. Nie może. Peklujemy na sucho.2. Jedna warstwa wystarcza. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-314909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.