Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Radku... rzuć plasterkiem na śniadanie :wink: :wink:

Uwaaaga rzucam :grin: :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-295089
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 204
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Osobiście do prasowania goloneczki używam praski "mandolinki" nabytej od Dyzia. Super sprzęt i sprawdza się świetnie do tego celu i nie tylko. Wchodzą do niej swobodnie dwie golonki na raz. Super uniwersalny sprzęt. Dzięki Ci Dyziu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-295283
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

Jutro kolejne wędzenie :grin: . Każda z innym zestawem przypraw.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297213
Udostępnij na innych stronach

 

Rolady już w wędzarni. Czekałem na folię celulozową, ale się nie doczekałem i zrobiłem w gazie :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297353
Udostępnij na innych stronach

 

Rolady już gotowe :grin: . Teoretycznie można jeść, ale niech sobie odpoczną do rana. I ja też :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297537
Udostępnij na innych stronach

ja również popełniłem roladki, bardzo smaczne, mięsko skroiłem drobno, tak jak sugerował jeden z kolegów, gdzie niegdzie widać dziurki, starałem się dokładnie nabić, ale jeszcze się pokaząły ,wędziłem 5h tem. 45-60 parzyłem 3,5 godzinki, magłem trochę dłużej ale późno już było. Żeby je sprasować to troszkę ciężaru musi być pod ręką. :wink: . Ogólnie wyrób bardzo smaczny. za roladką gruszki w słoiczkach :smile:

zdjęcie robione dziś rano telefonem, i dlatego jest troszkę niewyraźne.

 

[ Dodano: Sro 28 Sie, 2013 10:16 ]

Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297669
Udostępnij na innych stronach

 

I gotowe :grin: . Zrobiłem z papryką słodką, drugą z kminkiem i trzecia tylko pieprz i czosnek. We wszystkich jest 17g/kg peklosoli , 1g/kg pieprzu i 2g/kg czosnku. Próbowałem wszystkich i wszystkie mi smakują :tongue: . Poszedłem trochę na skróty, bo tego dnia robiłem też kiełbasę i zmieliłem mięso na siatce 18 mm. Także nie można chyba jej nazwać "Lazdijajską" . Oryginalny przepis podał w pierwszym poście beiot :clap: .

Ale i ta jest bardzo dobra :grin: .

Już można jeść :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297670
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję wyrobu Radek.

Pochodzę z Kaszub, ale powiem tak - "jo tego nie strzymiom" .

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297676
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję wyrobu Radek.

Pochodzę z Kaszub, ale powiem tak - "jo tego nie strzymiom" .

 

Dyzio :grin: . Dziękuję :grin: :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297681
Udostępnij na innych stronach

Poszedłem trochę na skróty, bo tego dnia robiłem też kiełbasę i zmieliłem mięso na siatce 18 mm.

podoba mi się ten skrót :) bardzo fajnie wyszedł przekrój :thumbsup:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297689
Udostępnij na innych stronach

podoba mi się ten skrót :) bardzo fajnie wyszedł przekrój :thumbsup:

 

I mnie się podoba, bo dużo szybciej :grin: :wink: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-297703
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam serdecznie i mam pytanie, gdzie mozna kupić takie praski z drewnianymi śrubami?Pozdrawiam

"Czy jeśli ludożerca je widelcem i nożem - to postęp?" S.J.Lec
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-305257
Udostępnij na innych stronach

gdzie mozna kupić takie praski z drewnianymi śrubami?

 

 

 

Np. na jarmarkach. Wszędzie tu, gdzie sprzedają sprzedają swoje wyroby rękodzielnicy. Można tam kupić masielnice, korytka do wędlin, drewniane przybory kuchenne itp. Czasem trafia się na allegro lub tablicy.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-305275
Udostępnij na innych stronach

U nas na Jarmarku Dominikańskim jak szukałem takiej praski to i owszem - były ale w takich kosmicznych cenach ze stwierdziłem że wolałbym zadkiem sprasować  :tongue:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-305649
Udostępnij na innych stronach

Dwie dechy , dwie śruby z "metra cięte" cztery nakrętki w tym dwa motyle i heja . A ..i dwie płaskie podkładki , dolne nakretki zaklepać by się nie kręciły .

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-305653
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Pokrojone mięso peklujemy na sucho przez 24h dąjc 17g peklosoli, na kg mięsa dodając przyprawy wg. uznania. Skórę nacieramy solą z obu stron. W oryginale była wyłącznie sól.


Mam pytanie czy sól do natarcia skóry bierzemy z tych odliczonych 17 g na kg mięsa , czy też skórę nacieramy dodatkowa ilością soli ??
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-314712
Udostępnij na innych stronach

Ja nacieram dodatkową.

Możesz napisać ile tej soli dodatkowej trzeba użyć , aby nie przedobrzyć ??

Kupiłem dziś folie celulozową i w przyszłym tygodniu mam zamiar zrobić roladę Lazdijajską. Na razie peklują  się boczki,a we wtorek wspólne zadymianie .

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-314725
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo za odpowiedż  :)

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-314735
Udostępnij na innych stronach

ja robię tak jak kolega piksiak, tylko ja daję soli 16gr. ale skórę solę tylko od wewnątrz, a potem przewracam na drugą stronę i układam na warstwie peklującego się mięsa i na to druga warstwa mięsa, tak że skóra jest obłożona dookoła.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-314875
Udostępnij na innych stronach

witam spodobał mi się wyrób i mam w związku z nim 2 pytania

1. czy peklowanie może trwać półtorej tygodnia bo za tyle będę szynki wędził a już mam zakupione golonka

2. czy ilość warst foli celulozowej ma znaczenie dla wędzenia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-314901
Udostępnij na innych stronach

 

 

witam spodobał mi się wyrób i mam w związku z nim 2 pytania 1. czy peklowanie może trwać półtorej tygodnia bo za tyle będę szynki wędził a już mam zakupione golonka 2. czy ilość warst foli celulozowej ma znaczenie dla wędzenia
 

 

1. Nie może. Peklujemy na sucho.

2. Jedna warstwa wystarcza.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/5/#findComment-314909
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.