jacek13 Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 21 Listopada 2013 witam spodobał mi się wyrób i mam w związku z nim 2 pytania 1. czy peklowanie może trwać półtorej tygodnia bo za tyle będę szynki wędził a już mam zakupione golonka 2. czy ilość warst foli celulozowej ma znaczenie dla wędzenia 1. Nie może. Peklujemy na sucho.2. Jedna warstwa wystarcza. dziękuje panu za szybka odpowiedź golonki wędrują do zamrażarki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-314912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 21 Listopada 2013 dziękuje panu Jacek U nas nie ma Panów No chyba, że ktoś kogoś bardzo zjeży .Smacznej goloneczki Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-314913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 26 Listopada 2013 Dzisiejsze zadymianie dwóch roladek Lazdijajskich i sześciu boczków Jutro parzenie i prasowanie, a potem degustacja Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-316446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 28 Listopada 2013 no i ja wczoraj zapeklowałem materiał. http://2.bp.blogspot.com/-WPN4E21zcNs/Upcqy26fvKI/AAAAAAAABu4/wxarJ-1ByIU/s320/20131127_220001.jpg Mam jednak 2 pytania. Co lepsze, folia celulozowa czy gaza? oraz jak długo prasować i w jakich warunkach termicznych? Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-316903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 28 Listopada 2013 Ja używałem gazy ale pewnie folia była by lepsza. Prasujesz całą noc od momentu wyjęcia z parzenia wyrobu, ja do ostygnięcia w garażu a potem do lodówki. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-316905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 28 Listopada 2013 Moje pierwsze roladki praska zrobiona z dwóch deseczek i pręta M 6Roladki robione według receptury kolegi Beiot, smak bardzo dobry , rodzinka zadowolona i już są kolejne zamówienia.Muszę jeszcze bardziej z prasować następnym razem żeby nie było dziurek w wyrobie.Wyrób naprawdę bardzo prosty w wykonaniu polecam , kto jeszcze nie robił nich się sam przekona. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-317039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) Pięć podobnych prasek zawiozłem do Parzęc - poszły do ludzi Szybkie i proste Ja użyłem trzy śruby . Edytowane 29 Listopada 2013 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-317257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 29 Listopada 2013 Henio ja juz zamowienie w domu tez zlozylam na cos takiego, bo kiedys pisales wlasnie jak to zrobic Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-317258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 29 Listopada 2013 Można też dopasować sprężyny na pręty tylko nie zapomnijcie o podkładkach między sprężyną i docisk będzie "stały " Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-317261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) moja prasa na szybko to dwie deski do krojenia i dwa ściski stolarskie http://1.bp.blogspot.com/-8_tO4P83cDY/Upxo9S1OsmI/AAAAAAAABv0/LMm8vN7EU2k/s320/20131201_021601.jpg Roladka po rozpakowaniu http://2.bp.blogspot.com/-rKHkmwva38A/Upxo_OB_VBI/AAAAAAAABwE/VHF2of7cQE0/s320/20131201_101704.jpg I ukrojona http://3.bp.blogspot.com/-AxRQHN_LZEQ/Upxo_VJUkRI/AAAAAAAABwI/mqC_jDe93Vk/s320/20131201_101933.jpg Na prawde warto było. Cyba w przyszłym tygodniu zrobię jeszcze ze dwie. Zrobię sobię też praskę mniej prowizoryczną, ale wymyśliłem że w dolnej desce wyfrezuje rowek dookoła i w jednym miejscu wyprowadzę go na zewnątrz. W ten sposób stawiając praskę nad zlewem i skręcając, całay wyciskany sok pójdzie do zlewu, a nie tak jak ostatnio na blat Edytowane 2 Grudnia 2013 przez starykot Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-317804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 2 Grudnia 2013 kocie , ten sok toż to pyszna galaretka - kubeczek raczej podstaw a rolada piękna - aż żal kroić Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-317811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 2 Grudnia 2013 no to przynajmniej da się kubeczek podstawić, a z blatu zlizywać to lipa Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-317815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek13 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 6 Grudnia 2013 WITAM dwa szybkie pytania 17 g na kilogram soli czy peklosoli to na farsz czy i na skórę ( farsz i skóra ważona razem czy farsz osobno wazony )i drugie ile przypraw dać na taką kilową ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-318917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 6 Grudnia 2013 17g peklosoli na farsz (bez skóry). Skórę posolić zwykłą solą z ręki. Ilość przypraw masz na pierwszej stronie tematu. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-318918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek13 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Radek dzięki za szybką odpowiedź to jeszcze jedno pytania od mistrza psuja (nawet wodę na herbatę przypalam) a nie chce zepsuć czy przyprawy się daje z peklosolą czy dopiero po peklowaniu przed nałożeniem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-318921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Ja daję przyprawy od razu z peklosolą. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-318922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek13 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 6 Grudnia 2013 dzięki pomogłeś bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-318923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Czy folia celulozowa to jest to samo co folia spożywcza do pakowania kanapek itp. np. Jan Niezbędny? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-318953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Niestety nie. Celulozowa przepuszcza dym.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-318956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Generalnie przyprawy daje się po peklowaniu, ale można i w trakcie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-318990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek13 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 9 Grudnia 2013 witam dokańcza się wędzenie mojej rolady i teraz pytanie na szybko jak rozumię musze ją parzyć wkładając do wody o temperaturze 80* bezpośrednio z wędzarni czy czekać do ostygnięcia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-319528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 9 Grudnia 2013 bezpośrednio z wędzarni czy czekać do ostygnięcia ?? Bezpośrednio. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-319529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek13 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 9 Grudnia 2013 dzięki radek na ciebie zawsze mozna liczyć jakby to było inne forum to dostałbyć łapkę w góre za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-319531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 9 Grudnia 2013 dzięki radek na ciebie zawsze mozna liczyć Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-319546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek13 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 9 Grudnia 2013 dzięki radek na ciebie zawsze mozna liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/6/#findComment-319548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.