Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Od godziny 10 rano wędzę dwie szynki w temperaturze 40 stopni, drewno - śliwka. Jestem przygotowany do dwudniowego wędzenia.

Jak mam poznać czy szynki są już ok? Czy mogę odkroić kawałek i jeśli będzie jeszcze surowe to mogę wędzić dalej??

Z góry dziękuję za pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/
Udostępnij na innych stronach

Jak mam poznać czy szynki są już ok?

 

Doświadczeni poznają po kolorze i długości wędzenia . Jak odkroisz kawałek to i tak nie rozpoznasz ponieważ warstwa zewnętrzna uwędzi się prędzej . Wszystko zależy od wagi i jaką wędzonkę lubisz , bardziej czy mniej uwędzoną . Jak dwa dni po wędzisz to na pewno będzie mocniej uwędzona . Myślę że około dwóch kilogramów , wędzona od 10:00 rano powinna być już dobra .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115000
Udostępnij na innych stronach

semmac, chcesz uwędzić tak by konsumować bez parzenia - musisz podpiec w wyżeszej temp. Chyba, że lubisz mięsko wędzone nieparzone, troszkę ciągnące się (mnie właśnie takie smakuje).

Poczytaj na stronie głównej.

Trochę pomyliłeś kolejność :

1. Czytam i przygotowuję się do wędzenia wg tego co chcę osiągnąć.

2. Wędzę wg założonego scenariusza.

Powodzenia :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115003
Udostępnij na innych stronach

Kempes: masz rację, tylko ze już coś się tam kiedyś wędziło, głównie rybki. A co do szynek to oczywiście czytałęm i pytałem się bardziej doświadczonych. Niestety nie ma w tej chwili w pobliżu kogoś kto po wyglądzie stwierdzi: ok. można jeść - dlatego pytam się na forum.

 

[ Dodano: Sob 19 Cze, 2010 17:53 ]

semmac, chcesz uwędzić tak by konsumować bez parzenia - musisz podpiec w wyżeszej temp. ... :lol:

Tzn. w tej chwili podwyższać temperaturę (do ilu) ale nadal zakładając dwa dni wędzenia????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115008
Udostępnij na innych stronach

To nie może być czarne.Jeśli nie przypiekłeś to znaczy ,że oblepione są sadzą a to jest efekt złego osuszenia .Mogą okazać się gorzkawe ,ale trzeba zobaczyć.Ja bym wyciągną i sparzył.Może jakieś fotki to będzie łatwiej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115018
Udostępnij na innych stronach

To nie może być czarne.Jeśli nie przypiekłeś to znaczy ,że oblepione są sadzą a to jest efekt złego osuszenia .Mogą okazać się gorzkawe ,ale trzeba zobaczyć.Ja bym wyciągną i sparzył.Może jakieś fotki to będzie łatwiej.

Po 10 godzinach wedzenia wyciagnalem. Nie sa tak czarne jak mi sie wydawalo. Eksperymentalnie jedna zostawiam a druga oparzam - zobaczymy co z tego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115020
Udostępnij na innych stronach

Nic dziwnego, że szynki są czarne ,skoro wędziły się od rana do wieczora.wystarczy wędzić 3 godz. na złoty kolor.Przy temp. 40 stopni nie nastąpi denaturacja białka,dlatego szynki należy sparzyć.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115021
Udostępnij na innych stronach

Czytam ten post od rana i nie bardzo rozumiem jaką szynkę chcesz otrzymać .Parzoną czy surową.Jeśli parzoną to trzeba było wędzić krócej.Jeśli surową to ja bym wędził jak w poniższym linku.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1581

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115024
Udostępnij na innych stronach

Nic dziwnego, że szynki są czarne ,skoro wędziły się od rana do wieczora.wystarczy wędzić 3 godz. na złoty kolor.

Wydaje mi się ,że czas akurat nie ma tu znaczenia jeśli reżim jest zachowany to i wielogodzinne wędzenie nie powinno skutkować czarnym odcieniem wędzonek.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115027
Udostępnij na innych stronach

Eksperymentalnie jedna zostawiam a druga oparzam - zobaczymy co z tego wyjdzie.

Po parzeniu ściemnieje Ci jeszcze bardziej :lol:

Sam teraz zobaczysz jak nie robić następnym razem :lol: ale ta nie parzona też będzie super :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115043
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje wszytkim. Z opoznieniem ale spiesze doniesc, ze sobotnie wedzenie wyszlo swietnie (pomijajac zabyt ciemny kolor skory).

Za dwa tygodnie zapelnie caly wedzarnik (za duzo drzewa poszlo jak na dwie szynki).

 

Czy moge jednoczesnie wedzic wieprzowine i ryby, czy mieso nie nasiaknie zapachem ryb??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115520
Udostępnij na innych stronach

Czy moge jednoczesnie wedzic wieprzowine i ryby, czy mieso nie nasiaknie zapachem ryb??

niektórzy tak robią ja nie,ponieważ podczas wstępnego osuszania rybka szczególnie morska odparowywuje oddając swój zapach w komorze np.kiełbasie,a już nie daj

Boże jak masz palenisko pod wędzonkami i z rybki kapie tłuszcz na żar no to już

jest bukiet zapachowy :grin: :grin: :grin:

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115543
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.