semmac Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Od godziny 10 rano wędzę dwie szynki w temperaturze 40 stopni, drewno - śliwka. Jestem przygotowany do dwudniowego wędzenia.Jak mam poznać czy szynki są już ok? Czy mogę odkroić kawałek i jeśli będzie jeszcze surowe to mogę wędzić dalej??Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Jak mam poznać czy szynki są już ok? Doświadczeni poznają po kolorze i długości wędzenia . Jak odkroisz kawałek to i tak nie rozpoznasz ponieważ warstwa zewnętrzna uwędzi się prędzej . Wszystko zależy od wagi i jaką wędzonkę lubisz , bardziej czy mniej uwędzoną . Jak dwa dni po wędzisz to na pewno będzie mocniej uwędzona . Myślę że około dwóch kilogramów , wędzona od 10:00 rano powinna być już dobra . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Czerwca 2010 semmac, chcesz uwędzić tak by konsumować bez parzenia - musisz podpiec w wyżeszej temp. Chyba, że lubisz mięsko wędzone nieparzone, troszkę ciągnące się (mnie właśnie takie smakuje). Poczytaj na stronie głównej. Trochę pomyliłeś kolejność : 1. Czytam i przygotowuję się do wędzenia wg tego co chcę osiągnąć. 2. Wędzę wg założonego scenariusza. Powodzenia :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semmac Opublikowano 19 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Kempes: masz rację, tylko ze już coś się tam kiedyś wędziło, głównie rybki. A co do szynek to oczywiście czytałęm i pytałem się bardziej doświadczonych. Niestety nie ma w tej chwili w pobliżu kogoś kto po wyglądzie stwierdzi: ok. można jeść - dlatego pytam się na forum. [ Dodano: Sob 19 Cze, 2010 17:53 ] semmac, chcesz uwędzić tak by konsumować bez parzenia - musisz podpiec w wyżeszej temp. ... :lol:Tzn. w tej chwili podwyższać temperaturę (do ilu) ale nadal zakładając dwa dni wędzenia???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semmac Opublikowano 19 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Jest 19:30 kolor obu szynek zbliża się do czarnego (nie spalone), temperatura nadal 40 stopni. Jakieś rady? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Czerwca 2010 To nie może być czarne.Jeśli nie przypiekłeś to znaczy ,że oblepione są sadzą a to jest efekt złego osuszenia .Mogą okazać się gorzkawe ,ale trzeba zobaczyć.Ja bym wyciągną i sparzył.Może jakieś fotki to będzie łatwiej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semmac Opublikowano 19 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Czerwca 2010 To nie może być czarne.Jeśli nie przypiekłeś to znaczy ,że oblepione są sadzą a to jest efekt złego osuszenia .Mogą okazać się gorzkawe ,ale trzeba zobaczyć.Ja bym wyciągną i sparzył.Może jakieś fotki to będzie łatwiej. Po 10 godzinach wedzenia wyciagnalem. Nie sa tak czarne jak mi sie wydawalo. Eksperymentalnie jedna zostawiam a druga oparzam - zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Nic dziwnego, że szynki są czarne ,skoro wędziły się od rana do wieczora.wystarczy wędzić 3 godz. na złoty kolor.Przy temp. 40 stopni nie nastąpi denaturacja białka,dlatego szynki należy sparzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Czytam ten post od rana i nie bardzo rozumiem jaką szynkę chcesz otrzymać .Parzoną czy surową.Jeśli parzoną to trzeba było wędzić krócej.Jeśli surową to ja bym wędził jak w poniższym linku. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1581 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Nic dziwnego, że szynki są czarne ,skoro wędziły się od rana do wieczora.wystarczy wędzić 3 godz. na złoty kolor.Wydaje mi się ,że czas akurat nie ma tu znaczenia jeśli reżim jest zachowany to i wielogodzinne wędzenie nie powinno skutkować czarnym odcieniem wędzonek. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Eksperymentalnie jedna zostawiam a druga oparzam - zobaczymy co z tego wyjdzie.Po parzeniu ściemnieje Ci jeszcze bardziej :lol: Sam teraz zobaczysz jak nie robić następnym razem :lol: ale ta nie parzona też będzie super :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semmac Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Dziekuje wszytkim. Z opoznieniem ale spiesze doniesc, ze sobotnie wedzenie wyszlo swietnie (pomijajac zabyt ciemny kolor skory).Za dwa tygodnie zapelnie caly wedzarnik (za duzo drzewa poszlo jak na dwie szynki). Czy moge jednoczesnie wedzic wieprzowine i ryby, czy mieso nie nasiaknie zapachem ryb?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Czy moge jednoczesnie wedzic wieprzowine i ryby, czy mieso nie nasiaknie zapachem ryb??Nie, byleby się nie stykały. Pzdr. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Czy moge jednoczesnie wedzic wieprzowine i ryby, czy mieso nie nasiaknie zapachem ryb??niektórzy tak robią ja nie,ponieważ podczas wstępnego osuszania rybka szczególnie morska odparowywuje oddając swój zapach w komorze np.kiełbasie,a już nie daj Boże jak masz palenisko pod wędzonkami i z rybki kapie tłuszcz na żar no to już jest bukiet zapachowy :grin: :grin: :grin: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4250-szybka-pomoc/#findComment-115543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.