Upiorek Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Mój nowy wytwór czyli Upiorek cheese - ser żółty z przerostem niebieskiej pleśni :devil: Wyprodukowany w ramach eksperymentów z mleka krowiego z dodatkiem pleśni Penicillium roqueforti. Można zrobić camemberta z niebieską pleśnią, to niby czemu nie zrobić i żółtego :wink: Tego to już na 100% nie kupicie nigdzie :grin: Ser ma konsystencję średnio twardego sera żółtego (nie jest gumowaty), w smaku bardzo oryginalny - generalnie łagodny, ale smak wyostrza trafiająca się tu i ówdzie pleśń, tak że praktycznie każdy ukrojony plasterek ma inny "odcień" smakowy :thumbsup: Wygląd w realu bardzo efektowny - ser jest pokryty cienką suchą warstwą pleśni w kolorze biało-niebieskim. Fotki niestety wyszły nie za bardzo - do najlepszych fotografów raczej się nie zaliczam, a ciężko jest sfotografować taki wynalazek tak, aby oddać jego realny wygląd zewnętrzny i wewnętrzny :mellow: Robiłam co mogłam :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Śpieszę pogratulować!Cudo prawdziwe. :clap: :clap: :clap: Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-115828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Wyprodukowany w ramach eksperymentów z mleka krowiego z dodatkiem pleśni Penicillium roqueforti. Oryginał zawsze będzie oryginałem. Gratulacje za inwencje twórczą. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-115829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Śpieszę pogratulować!Cudo prawdziwe. :clap: :clap: :clap:Wyprodukowany w ramach eksperymentów z mleka krowiego z dodatkiem pleśni Penicillium roqueforti. Oryginał zawsze będzie oryginałem. Gratulacje za inwencje twórczą. Dziekuję :blush: Nie wiem, czy ktokolwiek produkuje coś takiego, bo z pleśnią niebieską to chyba tylko sery typu lazury, rokpole itp. oraz od jakiegoś czasu camemberty (np. cambozola) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-115830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Brawo Upiorekwidac sie rozwijasz :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-115831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Brawo Upiorekwidac sie rozwijasz :smile: Co mam się nie rozwijać, w robienie serów bawię się od ok. 7 miesięcy, gdzie przez pierwsze dwa robione były głównie a la oscypki :grin: Bardziej skomplikowane (camembert, limburger) zaczęły się gdzieś w lutym tego roku :grin: Niestety jest to produkcja dość czasochłonna :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-115835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Nie wiem, czy ktokolwiek produkuje coś takiegopoczekaj troszkę a jakiś producent podpatrzy.... - oni podpatrują i chętnie wdrażają pomysły które mogłyby przynieść zysk Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-115836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Nie wiem, czy ktokolwiek produkuje coś takiegopoczekaj troszkę a jakiś producent podpatrzy.... - oni podpatrują i chętnie wdrażają pomysły które mogłyby przynieść zysk W takim razie jak wypatrzę takiego delikwenta w sklepie to będę miała osobistą satysfakcję, że to wymysł mojej fantazji hihihi :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-115837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Upiorek, Super ser. Mogłabyś dokładnie opisać jak robiłaś to cacko? Ostatnio jak przegląda się forum dużo jest ciekawostek ale niestety dla kogoś, kto nie zna szczegółów to długa droga do tego aby dojść do początku procesu. Pozdrawiam i życzę owocnej pracy. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-115853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Czerwca 2010 I ja pośpieszę z gratulacjami- :grin: Zapewne smak i zapach też super?No i nazwa serka!!! :grin: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-115888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Super, ale gdzie te przepis? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-115891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Super, ale gdzie te przepis?Nie wiem czy byłoby z mojej strony rozsądną rzeczą podawanie przepisu, bo jak szpiedzy z krajowych mleczarni siedzą na forum to będą mieli gotową recepturę :devil: (to w kontekście tego co pisał Abratek). A tak niech sami główkują hehehe :grin: [ Dodano: Pon 28 Cze, 2010 19:13 ] I ja pośpieszę z gratulacjami- :grin: Zapewne smak i zapach też super? No i nazwa serka!!! :grin:Elu, zapach serowo-grzybowy, smak jak napisałam - zależy od plasterka jaki się trafi, bo ser żółty w smaku łagodny, ale jak się trafi pleśń to smak już lekko ostry :wink: Co do nazwy - może gdzieś w świecie ktoś coś takiego robi, ale żeby coś takiego produkowały nasze krajowe mleczarnie to nie słyszałam :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-115929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo132 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Nie wiem czy byłoby z mojej strony rozsądną rzeczą podawanie przepisu, Wydawało mi się, że to forum służy do dzielenia się swoimi osiągnięciami, a nie do pustego chwalenia się nimi. Widać źle mi się wydawało Cytuj Pozdrawiamgonzo132 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-115941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Można zrobić camemberta z niebieską pleśnią,Czy to miał być (w założeniu) camembert z niebieską pleśnią? :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-115943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Można zrobić camemberta z niebieską pleśnią,Czy to miał być (w założeniu) camembert z niebieską pleśnią? :grin: Nie, camembert z niebieską pleśnią to zupełnie inna bajka, robiłam dwa razy i za drugim prawie się udał - miał niebieską pleśń, tylko w szczątkowych ilościach :devil: Muszę jeszcze nad tą wersją camemberta trochę popracować :grin: Ten ser z założenia (i z premedytacją) miał być żółty :grin: Jest tylko z pleśnią Penicillium roqueforti. Penicillium candidum nie dodawałam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-115954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Penicillium candidum nie dodawałam.W takim razie zadomowiła się już w Twom domu. W mojej piwnicy mieszka już od kilku lat Penicillium roqueforti :grin: . Rozwinie się ona wewnątrz sera tylko pod warunkiem dostępu powietrza. Dlatego sery się przekłuwa. Jeżeli pleśń camemberta utworzy szczelny kożuch na powierzchni sera, przydusi niebieską pleśń. Hodowla obu tych pleśni w jednym serze wymaga ustawienia parametrów kompromisowych; każda z nich oddzielnie rośnie optymalnie na inaczej przygotowanym skrzepie, innym zasoleniu, wilgotności i temperaturach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-115974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Penicillium candidum nie dodawałam.W takim razie zadomowiła się już w Twom domu. W mojej piwnicy mieszka już od kilku lat Penicillium roqueforti :grin: . Rozwinie się ona wewnątrz sera tylko pod warunkiem dostępu powietrza. Dlatego sery się przekłuwa. Jeżeli pleśń camemberta utworzy szczelny kożuch na powierzchni sera, przydusi niebieską pleśń. Hodowla obu tych pleśni w jednym serze wymaga ustawienia parametrów kompromisowych; każda z nich oddzielnie rośnie optymalnie na inaczej przygotowanym skrzepie, innym zasoleniu, wilgotności i temperaturach. EAnno, pleśń na tym serze to nie jest Penicillium candidum :wink: Zrobiłam już kilkanaście edycji camemberta w różnych wersjach więc wiem jak to rośnie i jak wygląda. Ser jest z wierzchu suchuteńki, w kolorze biało-niebieskim, niestety nie potrafię zrobić fotki która by realnie oddawała jego kolor. Całkowicie biały kolor powierzchni sera jest niestety efektem lampy błyskowej. Ser zaczął pokrywać się nalotem pleśni po około 3 tygodniach i dziury mu na pewno niczym nie zarastały. Przez cały czas powierzchnia sera była CAŁKOWICIE SUCHA. Gdyby Penicillium candidum miało cokolwiek atakować w moim mieszkaniu to na pewno w pierwszym rzędzie zaatakowałoby Munstera - sery przez pierwsze 1-2 tygodnie dojrzewają w jednej lodówce i w identycznych warunkach :devil: Teorię produkcji camemberta z przerostem niebieskiej pleśni znam, ale nijak ma się ona do praktyki :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-116013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldlestat Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Listopada 2011 Witam.Jestem tu nowicjuszem, jedynie co popełniałem wiele razy z serów to Paneer indyjski gdyż ta kuchnia mi bardzo leży ale ostatnio stwierdziłem że trzeba zrobić krok na przód I tak sobie przeglądam od kilku dni Wasze forum i nie mogę wyjść z podziwu i zachwytu...A co do tego sera z tematu to chyba już został skopiowany w celach przemysłowych/komercyjnych coś podobnego od jakiegoś czasu ma w ofercie Lazur chodzi mi o Lazur Skalmierzycki - żółty ser z niebieską pleśnią - jednak szpiedzy działają Pozdrawiam. Cytuj "After the first glass you see things as you wish they were. After the second, you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world." Oscar Wilde Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-184681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Czerwca 2012 A gdzie można nabyć pleśń do serów, jak niebieska czy inne? Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-223790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Czerwca 2012 A gdzie można nabyć pleśń do serów, jak niebieska czy inne? Najbardziej ekonomicznie można te pleśnie oraz inne bakterie pozyskać z gotowego, sklepowego sera. Firma Agrovis sprzedaje wszystkie rodzaje pleśni i bakterii popularnych serów ale w ilościach zbyt dużych jak na domowe zastosowanie. Wychodzi to bardzo drogo, ponieważ w okresie przydatnosci do użycia nie wykorzysta się ich w żaden sposób. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-224573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, czytając forum krok po kroku, doszłam do tych informacji Czy może orientuje się Pani, jak się sprawdza podpuszczka mikrobiologiczna (z grzybów mucom miehei)? gdzieś czytałam, że nie nadaje się do serów długo dojrzewających, ale w takim razie jak długo mogą dojrzewać sery z jej udziałem?No i czy lepiej zakupić płynną czy w proszku? Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-224622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Czerwca 2012 jak się sprawdza podpuszczka mikrobiologiczna (z grzybów mucom miehei)? gdzieś czytałam, że nie nadaje się do serów długo dojrzewających, ale w takim razie jak długo mogą dojrzewać sery z jej udziałem? No i czy lepiej zakupić płynną czy w proszku?Niewiele na ten temat wiem. Nic z praktyki. W domu robię sery o czasie dojrzewania do pól roku i na podpuszczce naturalnej w płynie. Kompetentnie mógły udzielić odpowiedzi wyłącznie ten, kto robił badania porównawcze w identycznych warunkach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4281-upiorek-cheese-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-z-przerostem-niebieskiej-ple%C5%9Bni/#findComment-224653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.